Pánové a dámy, texty pro zemědělce a zahrádkáře sem nekopírujte
, zde je něco od rybářů, což má jistě k akvaristice mnohem blíže.
• Železo – v bezkyslíkatém redukčním prostředí, v podzemních vodách a u dna nádrží se Fe vyskytuje v oxidačním stupni II jako rozpuštěné, zejména ve formě FeCO3, FeS a Fe(OH)2
• V přírodních vodách převažuje forma FeCO3, v silně alkalické oblasti potom Fe(OH)2, ve vodách obsahujících sirovodík pak FeS, pokud jsou přítomny fosforečnany mohou reagovat s Fe2+ za vzniku málo rozpustného Fe3(PO4)2
• V kyslíkatém oxidačním prostředí je železo nejčastěji v oxidačním stupni III, ve formě hydratovaného oxidu železitého (červenohnědé sraženiny Fe2O3.nH2O)
• Mnoho organických látek je schopno tvořit rozpustné komplexy s Fe3+, čímž se vyskytují vyšší koncentrace rozpuštěných forem Fe v přírodních vodách
• Oxidace Fe2+ na Fe3+ probíhá rychleji v zásaditém prostředí a za přítomnosti světla. V přírodních vodách dochází ke stratifikaci Fe, v zimním a letním období se hromadí rozpuštěné i nerozpuštěné formy Fe u dna, jsou redukovány na Fe2+, při cirkulacích návrat do
vodního sloupce oxidace na Fe3+ a hydrolýza
• Přes léto vysrážení Fe do sedimentů, pokud u dna anaerobní podmínky a CO2, Fe v oxidačním stupni II v rozpuštěné formě, pokud u dna sirovodík je Fe poutáno do sedimentů ve formě FeS
• Železo ovlivňuje senzorické vlastnosti vody a to barvu, chuť a zákal. Chuťové závady se projevují při koncentracích 0,5-1,5 mg.l-1 Fe. Již v koncentracích kolem 0,5 mg.l-1 může Fe způsobovat zákal vody oxidací v aerobních podmínkách, nebo může být příčinou nadměrného rozvoje železitých baktérií (ucpávání potrubí, odumírání, zápach)
• Fe může zanechávat rezavé skvrny na různých materiálech
• V rybářských provozech můžou vyšší koncentrace Fe způsobit značné problémy, především v odchovnách ranných stadií ryb a líhních
• Fe se sráží na alkalicky reagujících žábrách ryb a na jikrách. Sraženina zabraňuje výměně plynů, dochází k pomnožení železitých baktérií a úhynům jiker a ryb
• Úprava přítokových vod (prokysličení – vysrážení Fe v oxidačním stupni III)
• Nejčastější problémy u vod s nižším pH (chov lososovitých ryb)
• Koncentrace Fe v rozpuštěné formě je limitována pod 0,2 mg.l-1 pro kaprovité a pod 0,1 mg.l-1 pro lososovité