Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Razbory - nemoc

NápovědaFórum » Nemoci  

Razbory - nemoc
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2024 07:27 Muž Yirka [9196] Re: nneemmoo123
Nemáš prezentaci, těžko něco radit.
Nicméně tvá přehnaná péče může akváriu škodit. Jak čištění filtru tak i odkalování v týdenním intervalu je prostě blbost. Filtr se čistí až když má výrazně zhoršenou funkci a na odkalování určitě stačí delší interval než týden.
Tak jak to děláš v podstatě stále narušuješ prostředí v nádrži, nemá šanci si nastolit nějakou rovnováhu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2024 20:21 Muž nneemmoo123 [0] Re: KaterinaLatkova, VojtaHusak86
Katka a Vojta,
ďakujem za reakciu. O kvalitu vody a čistotu nemám obavy - mením týždenne cca 1/3 objemu, vrátane čistenia filtra a odsávania povrchu dna (kam sa dostanem kvôli rastlinám). Tiež si nemyslím, že problém je v zvyškoch potravy - mám tam dostatok čističov, ktorých nijak špeciálne nekŕmim - tablety na dno dávam iba sporadicky.
Takže pôvod je pre mňa záhada, keďže som nepridával žiadne osadenstvo, rastliny ani dekorácie - asi niečo z dna, čo sa prebralo k životu? hmm
V každom prípade rybku som izoloval, zatiaľ bez liečby, keďže práve odchádzam na dovolenku (zákon schválnosti ;-) )
Uvidím, čo nájdem po návrate....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2024 09:02 Žena KaterinaLatkova [2] Re: nneemmoo123
Podle toho, co popisuješ, to vypadá, že tvoje razbory mohou mít parazitickou nebo bakteriální infekci. Bílý výrůstek pod papulí může být známkou různých problémů, jako je například infekce způsobená bakterií, plísní nebo parazitem. Bez podrobného vyšetření je těžké určit přesnou diagnózu. Ale existuje par veci, které muzes udelat.

Izolace postižených ryb: Pokud máš možnost, přesuň postižené ryby do karanténního akvária. To pomůže zabránit šíření infekce na ostatní ryby.

Léčba: Na základě toho, že se jedná o bílý výrůstek, můžeš zkusit následující možnosti léčby:

Antiparazitní léky: Mnoho akvaristických obchodů nabízí léky proti parazitům. Přečti si pečlivě návod a použij je podle doporučení.
Antibakteriální léky: Pokud by se jednalo o bakteriální infekci, jsou k dispozici širokospektrální antibakteriální přípravky.
Proti plísním: Některé léky jsou kombinované a působí proti parazitům i plísním.
Úprava vody: Zkontroluj kvalitu vody. Vysoké hladiny dusitanů, dusičnanů nebo amoniaku mohou oslabit imunitu ryb a způsobit zdravotní problémy. Pravidelné výměny vody (cca 20-30 % týdně) mohou pomoci udržet dobré podmínky v akváriu.

Zlepšení hygieny: Odstraň všechny zbytky potravy a odpadní látky z akvária. Pravidelné čištění filtru je také důležité.

Doplňkové prostředky: Někteří akvaristé používají přidávání solí (např. neiodizované akvarijní soli) do vody jako doplňkovou léčbu, ale buď s tím opatrný a konzultuj to s odborníkem, protože ne všechny ryby to snášejí dobře.

Pokud by problémy přetrvávaly nebo se zhoršovaly, doporučuji konzultovat situaci s veterinářem specializovaným na ryby nebo zkušeným akvaristou.

Držím palce, ať se razbory co nejdříve uzdraví!

Díky a hodně štěstí!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2024 22:05 Muž nneemmoo123 [0] – Razbora ranongská - parazit?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Prosím o pomoc pri identifikácii problému s razborami:
Akvárko - 60 l spoločenské - razbory ranongské, tetry medené, pancierničky, otocinklusy, zopár krevetiek, husto osadené rastlinami + plávajúce rastliny, založené pred cca 3/4 rokom

Problém - pred cca 2 týždňami mi uhynula jedna razbora a o pár dní ďalšia. Teraz som si všimol, že sa znova jedna oddelila od ostatných a pláva iba pri hladine, pričom som si pod papuľou všimol nejaký biely výrastok (posielam foto)- asi parazit?

Vie to niekto identifikovať a poradiť čo s tým?
Vďaka

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2015 17:18 R Muž romant [28001] Re: MonterMonty
No vždyť to píšu, těch možností je opravdu bezpočet a přít se s tebou rozhodně taky nehodlám, co my víme co tý rybě je, zkoušíme to, tipujeme podle toho co jsme viděli a máme vždycky tu "svojí" verzi kterou upřednostňujeme. ;-) :) pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2015 17:05 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: romant
Tak určitě se přít nebudu o tom jestli jsou to ledviny nebo měchýř , v každém případě bych začal studovat chování ostatních ryb a zaměřil bych se prvně na ty vnitřní parazity
EDIT a ted koukám taky na to osazenstvo akvária a filtr. stydim :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2015 16:31 R Muž romant [28001] Re: MonterMonty
Ano, jako jedna z možností jsou i ty paraziti, ale nemohu souhlasit, že je to možnost jediná, ryby co mají poškozený ledviny se takto velmi rády v posledním tažení chovají, je toho opravdu víc a jak známo, já mám křišťálovou kouli dlouhodobě v opravě. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2015 16:28 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: gustav1959
ta ryba co se točí kolem své osy při plavání ,už má odzvoněno - šetrným způsobem utratit - střevní parazity vyhledej zde na fóru - entizol atd...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2015 16:26 R Muž romant [28001] Re: gustav1959
Pokud je to ten problém s plynovým měchýřem, může to bejt i načatý jiný vnitřní orgán, je to v drtivé většíně nevratná cesta. Pokud to bude dělat i zítra, poslal bych jí na druhej břeh, ale jestli to pozoruješ po celý den, možná i dnes.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2015 16:23 Muž gustav1959 [0] Re: romant
Da se s tím něco dělat?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2015 15:01 R Muž romant [28001] Re: gustav1959
Pokud je to točení kolem své osy, měl bych podezření na načatej plynovej měchýř.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2015 14:26 Muž gustav1959 [0]
Zblaznila se mi asi 1 razbora skvrnitá. Plave nahoru a dolu a točí se pořád dokola. Poradí někdo co s ní mám dělat? Děkuji :-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   20.09.2009 19:27 Žena ustavprochore [567] Re: deltas
Nejspíš vodnatelnost. Rybku šetrně utratit. A taky se konečně zaregistrovat a přidat prezentaci, protože to zdaleka není první problém ve vašem akva. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.09.2009 19:20 deltas
ahoj mám doma razboru průsvitnou a má nějak naježené šupinky nevíte prosím vás co to je sad sad sad Pomocte mi prosím alespon co mám dělat.

+ Přidat reakci

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 29x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/19692-razbory-nemoc