Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Neakvarijní rostliny

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

Neakvarijní rostliny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.05.2020 17:18 Muž Robin151 [11] Re: František
Ještě bych jen dodal, že podle atlasu potřebuje bahnitý substrát a to nevím jak by se ti akvárium líbilo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.05.2020 17:14 Muž Yirka [9126] Re: František
Vždyť to v atlasu máš napsáno. Je to jezírková rostlina a již název pobřežnice něco napovídá.
A taky je tam ta teplota.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.05.2020 16:50 František – Littorella uniflora - akvárium
Dobrý deň, môžem sa Vás prosím opýtať, prečo sa táto rastlinka nehodí do akvária? Som začínajúci akvárista a zatiaľ sa pokúšam len o plant tank, takže nemám veľa skúsenosti. Ďakujem za každú odpoveď.

rastlinka: rybicky.net/atlasrostlin/littorella_uniflora

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2019 08:58 Žena zelenakapusta [1626] - TetryRe: Angus68
Souhlasím s jeho názorem taky, ale jak řekl pan Burian v jednom slavném filmu "To by si člověk mohl plíce vymluvit..."
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2019 08:54 Angus68 Re: zelenakapusta
Souhlasím s názorem Václava, ale to nic nemění na faktu, že by si každý začátečník zakládající akvárium neměl něco pročíst (či, jakkoliv zjistit), potřebné informace o podmínkách růstu jeho vybraných rostlin ;-)
Někdo to udělá úmyslně a čeká zázrak hmm Třeba se stane ;-)
Rataj není jediný
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   02.02.2019 08:27 Žena zelenakapusta [1626] - Tetry – Moje nové video jako pomoc akvaristům - začátečníkům
O některých pokojových rostlinách, které se stále prodávají jako akvarijní.

www.youtube.com/…

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   28.01.2019 15:57 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostliny
Prodávat neakvarijní rostliny pod vodu je neseriozní. Dá se říci že jsme se nechali napálit všichni, jsou to sice malé částky ale dohromady je to už slušný peníz. Náš největší producent Aqua-Daho je také nemá dobře označené je za názvem pouze velké T. www.aqua-daho.cz/… Jestli to má u všech jsem nepátral. Rataj už je v nabídce nemá. Jeho otec ale dá se říci za to může, protože ve svých knížkách má jak Acorus, Aglanomea, Chlorophytum, Hemigraphis a Ophiopogon jako akvarijní. Našly by se i další ale tyhle jsou ty nejznámější a dodnes všude prodávané. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2019 13:57 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: larix
Osobně jsem kritický k neakvarijním rostlinám i ve výstavním dočasném akváriu, protože lidé to vidí a nevědí, že to je dočasné a dlouhodobě by to nefungovalo. Nicméně musím souhlasit k tvému přirovnání s auty. V zásadě jde o drobné.

Epipremnum aureum - myslím, že 1,5 roku je pro stonek, který pod vodou nevyrostl, ale byl do ní částečně zanořen, doba na hranici životnosti stonku pod vodou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2019 11:33 Muž larix [1420] Re: JirkaŠčobák
4Sima: Keď sú ľudia ochotní kupovať, nevidím problém v tom, aby to predajcovia ponúkali. Do krátkodobo prevádzkovaných výstavných alebo podobných nádrží to môže byť relevantné. No na štítku k rastline by malo byť jasne uvedené, že ide rastlinu, ktorá nie je určená na dlhodobé pestovanie pod vodou. Je už potom každého osobná vec, či si o tom niečo naštuduje alebo nie. Príkladov, keď sa zneužíva nevedomosť zákazníka by sa dalo uviesť niekoľko ale ani pri predaji športového auta nikto neskúma, či má kupujúci vodičák a nejaké skúsensoti s jazdou vo veľkej rýchlosti. A pritom ide o život a nie o stratu rastliny za 3 eurá.

Jirka: Samozrejme, Epipremnum je terestrický rod, takže vždy bude rásť lepšie nad vodou ako pod ňou. Tvoj prípad s rozpadom neviem presnejšie analyzovať ale možno (vzhľadom na tvoje minimalistické výmeny vody) došlo k vyčerpaniu alebo nahromadeniu nejakej živiny, ktorá spôsobila rozpad. A k tomu Acorusu - ďakujem za kompliment ale v tom čase som bol ešte dieťa a fungoval som v režime - výmena vody raz za pol roka, mixoval som mbuna cichlidy so skalármi a "fossilismi" a o výžive rastlín som mal iba hmlisté predstavy :-) Na druhej strane, aj v týchto podmienkach som mal červenú neónku, ktorá sa dožila takmer 10 rokov, čo dnes pokladám skoro za zázrak :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2019 10:53 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: larix
Epipremnum aureum má pod vodu přírůstky, ale nejlépe roste nad ní.
Mám ho v akváriu v dětském pokoji. V minulosti do něj emigroval z vedlejší hydroponie, v létě 2017 jsem nastrkal stonky epipremna pod vodu a dlouho vypadalo vše ok. Epipremnum rostlo nad vodou, kořeny a stonky byly ve vodě. Teď, po roce a půl, se stonky dost brutálně rozpadly. Zhnilé zevnitř, smrdí z toho voda. Za poslední tři dny jsem 3x vyměnil 20% vody. Naštěstí to nic nezabilo ani nezahubilo, ale byl to sajrajt.

Abych byl férový, to samé udělají roky pěstované stonky anubiasu. jen vydrží dýl.

Acorus: Pokud by ho někdo dovedl udržet dlouhodobě pod vodou, tak ty! :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.01.2019 10:40 Muž 4Sima [1897] Re: larix
Mám v roční nádrži acorus gramineus pusillus a vypadá hezky, ale je pravda, že přírůstky jsou malé. Budou se ty neakvarijní rostliny stejně prodávat pořád, protože ze začínajících akvaristů se v rostlinách vyzná málokdo...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2019 10:22 Muž larix [1420] Re: zelenakapusta
S Acorusom to ale nie je také jednoznačné. Pod vodou síce rastie extrémne pomaly a určite to nie je najvhodnejšia rastlina do akvária, no vegetovať s prírastkami dokáže za vhodných podmienok roky. Osobne som ho mal v akvárku (v submerze) snáď 10 rokov.

Spomenul som si na jeden článok (myslím, že to bol časopis AT a 90-te roky), v ktorom autor robil pokusy so submerzným pestovaním pôvodne terestrických izbových rastlín. V článku sa uvádzalo, že veľmi dobre takéto podmienky znáša Epipremnum aureum (syn. Pothos aureus, Scindapsus aureus, Rhaphidophora aurea). Dokonca údajne nejaký epifitický kaktus. To Epipremnum som vtedy aj skúšal a naozaj malo pod vodou prírastky. Listy síce boli menšie ale zdalo sa, že rastlina funguje a dokázala by takto vegetovať dlhší čas. Nakoniec som pokus ukončil lebo svojim vzhľadom sa tá rastlina do akvárka skrátka veľmi nehodila.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2019 09:59 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez techniky – Nicméně ...
Fotka k příspěvku ... neakvarijní rostliny se dají docela dobře použít, když člověk ví, jak na ně.
Rostliny v kouli vlevo i vpravo byly koupeny jako akvarijní. Před patnácti lety.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2019 10:29 Žena zelenakapusta [1626] - TetryRe: Amatértom
No, jak to tak sleduju na různých fotkách nově založených akvárií na fb, chlorophytum už z akvárií pomalu mizí, ale acorus stále vede.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2019 20:37 Muž Amatértom [514] - CichlidyRe: vaclav
Dokud to lidi budou kupovat :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2019 20:36 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostliny
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Tak jsem byl dneska v Horbachu a je to pořád stejné.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2016 17:04 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Pepan
Bohužel bych řekl že nemáš pravdu. Většinu těch knížek mám a vím že už v nich hodně věcí neplatí. Názvy akvarijních rostlin se sice nemění tak jako je to u ryb, ale přesto i tady dochází ke změnám a hlavně je velké množství nových rostlin. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2016 15:35 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: permonici
Ty staré knížky rozhodně zastaralé nejsou. Jsou poplatné době ve které vznikaly. Nabídka akvarijních rostlin tehdy byla mnohem menší a i technologie jejich výroby byla odlišná. Dnešní publikace jsou sice po vzhledové stránce dokonalejší, ale leckdy jsou obsahově na mnohem nižší úrovni než publikace pana Rataje či Sadílka. A to byli lidé, kteří uměli. Kupříkladu pan Sadílek byl tehdy jediný v republice, kdo dokázal pěstovat rostlinu Barclaya motleyi a to si myslím ani dneska moc lidí nedokáže. Takže ty starší publikace by nikdo zatracovat neměl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.11.2016 15:23 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: permonici
Je to poměrně jednoduché stačí se podívat do zdejšího atlasu rostlin a zvolit ty neakvarijní . rybicky.net/atlasrostlin/neakvarijni/ :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2016 14:43 Žena permonici [316] Re: Pepan
Na štítcích bohužel není žádná informace, pouze latinský název rostliny a barva štítku dle náročnosti (a cenové kategorie). Na štítcích dokonce není ani ono "problematické T". "T" je pouze v názvech v e-shopu, zcela bez vysvětlení, že "T" znamená "terarijní". K tomu je fotka rostliny zasazené v akva.štěrku a zjevně celá ve vodě (a vedle hodnoty vhodného PH vody a osvětlení). Toto celé v záložce "akvarijní rostliny".

Přesně, jak píše Mag: bez konzultace každého kroku zde (či na jiném akva-fóru) se lze těžko dobrat pravdy dříve, než po týdnech průzkumů a ověřování v různých zdrojích.
V současné akvaristické literatuře se neorientuji, vlastním slušnou zásobu knížek z 80. let. O těch jsem se náhodně (někde zde na webu) dočetla, že už jsou také zastaralé..
Čert aby se v tom vyznal. :-) Tehdy jsem je, jako dítě, měla prostudované od začátku do konce a zpět. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2016 17:47 Maq Re: vaaclav
Podstatným znakem je, že jsou schopné žít a růst pod vodou trvale. Takhle většina lidí vnímá pojem akvarijní rostlina.
Člověk si samozřejmě musí vždycky rozmyslet, které zboží si vybere. Od toho máme výběr a zaplať pánbůh za to. Je však třeba rozlišovat situaci, kdy obchodník nabízí zboží různých vlastností, nicméně zásadně vhodné k deklarovanému způsobu použití, a na druhé straně kdy vědomě nabízí zboží zdánlivě podobné, leč k deklarovanému způsobu užití nevhodné.
Aqua Daho prodává "akvarijní rostliny". Rataj prodává "vodní rostliny". U každého soudu by s rostlinami jako Acorus, Hemigraphis atd. prohráli. Prochází jim to, protože Češi už jsou takoví, že si šlendrián utrpěný raději vynahradí šlendriánem spáchaným na někom dalším.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2016 16:52 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: prasan
Ty rostliny ze záplavových oblastí jsou ale pod vodou v období dešťů několik měsíců a nerostou někde jen na vlhké louce. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2016 15:11 - Re: vaclav
Stačí sa poinformovať a nie hneď zadávať objednávku bez rozmyslu.Ja keď som objednával do paludária a hľadal som niečo do Vietnam biotopu,ochotná pracovníčka AquaDaho cez email nemala problém mi poradiť.Vôbec nebol problém v tom,že tá či oná rastlina je vhodná vyslovene do paludária a tá či oná vydrží dlhodobo.
Povedzme si na rovinu,väčšina akva rastlín sú zo záplavových oblastí a len málo ktorá je vyslovene vodná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   05.11.2016 14:35 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Pepan
Solidní prodejce by to měl mít na stránkách a i na štítku uvedené. Je to totiž podvod, minimálně klamání zákazníka. Je mě divné že jim to stále prochází. Slušná firma tohle prostě nedělá. Třeba Jaroměř (Hákovi) to mají u rostliny jasně napsané. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2016 13:50 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: Angus68
Byl jsem na jeho přednášce, kterou měl v Ostravě Porubě někdy kolem roku 1984 a povídal totéž.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2016 13:39 Angus68 Re: Pepan
Sám pan Rataj kdesi uvedl,že rostliny jako Hemigraphis atd,jsou určeny pro dočasnou výzdobu AQ(tak asi 6měsíců).V knize Akvárium a rostliny ale píše,že to jsou spíše obojživelné druhy do paludárií.Až v dobře zajetém a hustě osázeném akváriu prej vydrží roky.Tak nevím?Tady na stránkách atlasu rostlin je uvedeno,které rostliny se hodí do AQ,paludárka nebo jezírka.To by mohlo být vodítko pro výběr vhodných druhů.Přeju všem pěstitelské úspěchy ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2016 12:45 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: Maq
Já se přiznám že kytku z AD jsem už delší dobu nedržel v ruce, ale pokud si pamatuji, tak na každém štítku byla značka, zda je to kytka do akvárka nebo do paludárka. A pořád zastávám názor že v prvé řadě by si měl kupující zjistit nějaké vstupní informace, než se rozhodne pro nákup. Máš ale pravdu že "módu" Dracaen, Raphiphodor a podobných kytek jako akvarijních tady zavedl Rataj senior.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   05.11.2016 08:41 Žena Wendy2 [543] - Tak nějak od všeho trochu :)Re: Maq
to ale neznamená, že si nejdřív nezjistím, co si kupuju ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   05.11.2016 08:31 Maq Re: Pepan
Já bych k pěstitelům až tak shovívavý nebyl.
Na stránkách Aqua-Daho se zákazník dostane do nabídky po kliknutí na pole akvarijní rostliny.
Myslím že tenhle zlozvyk zavedl Rataj st. v dobách ještě bolševických. Tehdy rozšířil svoji nabídku o tyhle ne-vodní rostliny s odůvodněním, že je-li rostlina pěkná a vydrží pod vodou řádově měsíce, lze ji pokládat za akvarijní.
Je to byznys, a etika veskrze mizerná. Vědí velmi dobře co a proč dělají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.11.2016 05:12 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: permonici
Já bych reagoval na tu výčitku o tom, proč pěstitelé posílají i rostliny, které nejsou vhodné do akvária. Tu kontrolu, co se hodí pod vodu, jsi měla udělat před objednávkou. Dodavatel nemůže vědět, zda objednané rostliny jsou určeny pouze pro akvárium a nebo si zakládáš i paludárium. Udělala jsi stejnou chybu jako spousta lidí před Tebou a určitě ji udělá spousta lidí po Tobě. Nejdříve ses měla zajímat, co je pro Tebe vhodné a teprve pak jsi měla objednávat. Určitě bys podle stejného schématu nepostupovala, když by sis kupovala nový mobil nebo počítač.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.11.2016 17:55 Maq Re: permonici
Díval jsem se na Vaši prezentaci. Doporučuji Vám každý krok a každou součást akvária napřed prodiskutovat tady na fóru. Začala jste špatně se dnem, s rostlinami, se šneky, příliš mnoho ryb... s tím vším Vám tady spousta lidí ráda poradí. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2016 14:55 Žena permonici [316] Re: ivaha
No vida, děkuji. Aspoň se uklidním prohlížením a následně procházkou pro hlínu a rašelinu. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2016 14:43 Žena ivaha [2730] - Krevetky, ráčci, drobné rybky, rostlinyRe: permonici
rybicky.net/nadrze/…

Tady máš něco k inspiraci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2016 14:34 Žena permonici [316] – Akvarijní rostliny nevhodné do akvária
Ahoj, objednala jsem u pěstitele akvarijních rostlin nové rostliny, protože v okolí nebylo možno žádné vhodné sehnat. Vybírala jsem z nenáročných (černé štítky), kontrolovala jsem nutnost svícení, vhodnou teplotu.. Aby rostly v našem nepříliš vytuněném akváriu (54 l, 15w zářivka T8, 840). Přišly v pořádku a jsou všecky velmi hezké, měla jsem z nich velkou radost. Dostala jsem i bonusové rostlinky zdarma.
Když jsem tady zadala názvy tady na rybicky.net, tak mi u několika vyjelo, že vůbec NEJSOU VHODNÉ DO AKVÁRIA a lze je pěstovat pouze emerzně!! tone
Jsem z toho otrávená. 4 zasazené rostliny jsem zase vytahala a teď nevím, co s nimi. Asi nám doma chybí bažina, aby byly kam zasadit...
Proč pěstitelé (firma dodávající do všech zdejších akvaristik!) zařazují do akvarijních (a nenáročných!) rostlin i rostliny nevhodné pod vodu?? Bez jakéhokoliv upozornění??
Byla chyba, že jsem neudělala kontrolu v několika zdrojích a slepě jsem věřila velkému pěstiteli a prodejci. Jsem naštvaná hlavně na sebe.

Co mám udělat s následujícími druhy, které se pěstují emerzně v bahně? Máte někdo takové? Za oknem? Jinde?
Acorus gramineus (krásný kousek), Hemigraphis alternata, Hemigraphis minima ,Houttuynia cordata, Raphidophora sp. . Díky za tipy.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2013 20:24 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: Yirka
Do paludárka optimální. I dlouhodobě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2013 20:23 Muž Yirka [9126] Re: jirkaova
To opravdu není dobrá sestava. Rostliny Hemigraphis a Ophiogon jsou nejen začátečníkovi k ničemu. To jsou tak rostliny do krátkodobých, výstavních nádrží.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2013 20:20 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: jirkaova
www.akvarijni.cz/…
www.aquapage.cz/…
Bohužel je to tak, ale to není jen u jednoho prodejce. Můžete se s tím setkat skoro všude.
Takže jediný způsob jak se podobnému problému vyhnout je si něco o rostlinách nastudovat a chtít potom konkrétní rostliny. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2013 19:22 jirkaova – Akvarijní rostliny.
Dobrý den.Vzhledem k tomu,že začínám s akvaristikou,využívám internet k čerpání rad a zkušeností od akvaristů. Ale někdy je velmi obtížné se v dostupných informacích orientovat.Například:Pěstitel a prodejce akvarijních rostlin AQUA-DAHO,nabízí jako akvarijní rostliny tyto druhy:Hygrophila corym.var.minima,Hemigraphis alternata,Hemigraphis repanda,Houtuynia cordata,Ophiopogon minima.To jsem byl pouze u černého a zeleného štítku.Při získávání více informací o uvedených rostlinách,jsem na akvaristickém portálu Rybičky.net zjistil,že jmenované rostliny v tom lepším případě,vydrží v akváriu jen pár týdnů.Jiné nejsou vůbec určeny pro akvária.S pěstírnou AQUA-DAHO nemám osobní zkušenost.Na fóru jen samá chvála.Nemám důvod nevěřit.Tak poraďte,prosím.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2007 20:53 Muž wayn [79] Re: Jana
Kde to je u vás? To máš veliké štěstí. Na ty jsem ještě nikde nenarazil (a to jsem jich pár navštívil), všude mají od Daha nebo Rataje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2007 20:44 Jana Re: Wayn
tak u nás v akvaristice mají rostliny od Hořánka a ten to na těch papírkách má napsané tak, jak jsem psala a ne značkama, jako byl ten výše vyfocený, ale rozlišují tam bahenní,terarijní a akvarijní rostliny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2007 12:53 Muž Killer [133] - SumciRe: Katunka
co se týče těch prodavačů,tak asi nebudou školení jen na akvaristiku a proto neví že některý kytky nemůžou do akvárka..když přijdou prostě kytky od dodavatele,tak je šoupnou všecky spolu a je to..Podle mě by měl dodavatel oddělit na akva a tera dodávku..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.02.2007 10:37 blek Re: VAI
Nazdar VAI, z toho opravdu nikdo nic nepozná.
Prodejci nikdo podávání těchto informací nenařizuje. Není žádná česká ani evropská norma, která tyto informace specifikuje. Spotřebitel sice dle zákona nesmí být klamán, to ale zjevně není, jelikož jde o výrobek neboli spotřební zboží a jeho účelem je být akvarijní dekorací. Jde potopit pod vodu, může na něj svítit sluníčko, voda může být teplá, dno může být šikmé, atd. O nějaké životnosti, či dokonce růstu a prosperitě tam není ani zmínka.
Obchod je tvrdá záležitost a platí v něm heslo: „Blbej kdo kupuje, blbější kdo neprodá“. To by si měl každý zapamatovat.
Každý jistě máme za sebou takový nákup, ale svádět vinu za špatný výběr můžeme jen na sebe. Před chystaným nákupem např. mobilního telefonu hledá většina kupců všechny dostupné informace jak pominutí, louskají recenze jednu za druhou. Proč to tak není při zařizování akvária, nákupu živočichů a rostlin? Zvlášť u lidí kteří mají přístup na internet je to smutný. Při troše přemýšlení by se například diskuse, která tu nedávno proběhlá, a kterou založila zděšená Eva rybicky.net/forum/1956 nemusela tak pravidelně opakovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.02.2007 08:31 Vai Re: jana
Fotka k příspěvku Pozná neznalý akvarista z tohoto štítku nároky nabízené rostliny, příp. její (ne)vhodnost pro pěstování v akváriu?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2007 23:09 Muž wayn [79] Re: katunka, blek
Souhlasím s Blackem, že je třeba si něco dopředu zjistit o tom co chci chovat či pěstovat. Přeci jen by ale dle mého bylo vhodné, trochu méně klamat zákazníky. Proč nejsou rostliny rozdělené a nad jedněmi nápis "akvarijní" a nad druhými třeba "terarijní"? Jistě, oblbují zákazníka i jinde než v akvaristikách, jeho chyba že na to skočí, my si vyděláme.

Katunko, ještě jsem neviděl prodavače, který by varoval někoho, že některá rostlina není vhodná do akvária a to ani u těch málo, co aspoň upozorní, že závojnatka a parmička žraločí není ideální ke sklárům. No a že by měl málo informací co si zákazník zařizuje, když si koupil akvarijní ryby, akvarijní filtr, akvarijní krmivo, spoustu chemie na úpravu akvarijní vody a předpokládal, že si chce koupit k tomu terarijní rostliny...
Taky jsem si vypsal asi deset druhů rostlin co by se mi hodilo (běžných a nenáročných). Po projití tří akvaristik jsem konečně našel jednu!

Jano, číst umí skoro každý a taky se dočte jakou teplotu, vodu atd. má rostlina mít, jediné co se na lístečku nedočte je, že není vhodná do akvária. Příkladem může být starý známý Puškvorec: www.aqua-daho.cz/… Nebo ty údaje o vodě jsou o vodě pro zalívání? A 50W na 100 litrů vzduchu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2007 21:37 Jana Re: wayn
Ale od od solidních pěstíren je na každém košíčku lísteček,kde je název,teplota atd.U nás to tak mají.Stačí umět číst.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2007 20:54 Žena katunka [158] Re: blek
bleku samozřejmě souhlasím...po prvotních unáhlených nákupech (rostlin...ryby bych neriskla) jsem si zkusila doma najít rostliny, kterým by vyhovovaly podmínky v mém akvárku a tyto jsem pak cíleně sháněla. Ovšem poté co jsem navštívila asi čtvrtou akvaristiku a rostliny, které jsem měla na papírku pečlivě napsané jsem nesehnala, jsem zase koupila něco naslepo. Podle mého názoru by měl být prodavač schopen sdělit alespoň minimum informací (u rostlin tedy nároky na světlo, na teplotu, pH vody a velikost, které rostlina dosahuje).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2007 20:39 blek Re: wayn
Na hlouposti a neodpovědnosti trvám. Nakupovat živé rostliny a zvířata a až doma zjišťovat co jsou zač a co potřebují, je podle mne jejím krystalickým projevem. Zajímavé jak málo lidí napadne udělat to obráceně. Stejně tak hloupé je věřit, že v obchodě nejde v první řadě o kšeft. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2007 19:46 Žena katunka [158] Re: wayn
Nechci se zastávat prodavačů...sama s nimi mám taky pár nepěkných zkušeností...ale zase na druhou stranu...pokud se kupující nezeptá na vhodnost té které rostliny, prodavač dost těžko uhodne jestli má zákazník akvárium nebo terárium.... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2007 16:54 Muž wayn [79] – hloupost x neserióznost
Dle mého je to spíše neserióznost pěstíren a prodejců, že některé rostliny vydávají za akvarijní. Zajděte do pár akvaristik a sepište co tam nabízejí. A pak zjistěte co se opravdu hodí do akvária nastálo. Když toho bude polovina, tak to bude velký úspěch... Nebo jste už někde viděli, že by je měli zřetelně označeny?
Je to stejné, jako kdyby nebylo oblečení označené informací jak ho prát. Je to přece vaše "hloupost", že jste si nezjistili, že toto tričko se nesmí prát na 90...

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 536x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/19622-neakvarijni-rostliny-