Rosení akvária
Potom rekuperačnú VZT jednotku alebo lokálný odvlhčovač - ale to sme zašli trochu ďaleko
snizit vlhkost v prostoru nechci.... pro nas je optimalni 50-55.. coz my mame stale, krom pri vetsich vyvarovacich dnech.. tam to docasne stoupne (chvili orosene akvarium vydrzim). Uvidim jak se bude akvarium potit pri teplote vody 14-15 stupnu...
Myslím, že v tomto sa fyzika oklamať nedá. Viď Mollierov HX diagram
Treba znížiť relatívnu vlhkosť na 50% (pri teplote 23°C). Vtedy bude teplota rosného bodu cca 11°C čo by ti malo stačiť. Vetrať, vetrať, vetrať.
0 30.12.2018 14:13 Silviebaris –
Re: NHKG Ano,ale i rozdilnyma teplotama,v akvu a v mistnosti,protože je studene tak se to tam vysraží...však nevaři furt...
Je to fyzika. Tady máš pěknou tabulku:
www.specialni-produkty.cz/…
Když sníží vlhkost vzduchu, klesne teplota, při které bude akvárium rosit. Naopak jak jí zvedne, tak se orosí i při vyšší teplotě, což se mu teď stává při vaření.
0 30.12.2018 14:08 Silviebaris –
Re: NHKG nemyslím si,že je to vlhkostí,to bude rozdílnýma teplotama,v místnosti má kolem 23,takže teplo,a v akváriu kolem 15-16,to se tam sráží...musel by vyrovnat teploty v místnosti,což nemuže,když má malé dítě...
Nebylo by lepší snížit vlhkost v pokoji? Když jí snížíš pod 50%, tak by se ti to rosit nemělo i při 13°C a tu chvilku při vaření oběda skousneš.
Vím jaký si perfekcionalista a i mírně zapatlané sklo ti podle mě bude vadit, přitom další přístroj v pokoji oceníš.
Vyzkoušej,fakt to funguje,okna tak umývám X roků...a příchut...kterou máš nejraději
Díky za typy určitě je vyzkouším. Ten puding urcite...
jaká příchuť je nejlepší?
. Vážně jsem na něj zvědavý.
Doma mam (
www.deepndown.cz/… ) který používám při potápění ale na akvariu zanechal šmouhy a sklo vypadá nevzhledně.
Mimo tema....Mág kolik stupňů typujes že barclaya, křin, nějaké cryptosky a echinodory jsou schopny vydržet?
Já mám takovej dobrej recept,smíchej puding/prášek/ s vodou a normálně to umyj a vylešti,okna a ani zrcadlo se nemlží a ani nerosí..
antiA napsal: Šel bych s teplotou i níže ale bojím se že to už nedají rostliny.
Neboj se.
Zkusil bych toto:
www.alza.cz/…
V autě mi to funguje dobře (mám velkoprostorové prosklení + diesel s pomalým zahřátím, bez tohoto bych ráno neodjel, nepomáhala ani zapnutá klima, tento sprej ano).
Můžeš zkusit omývat sklo vzduchem ale bude to rychleji ohřívat akva. Taky by pomohlo vydrhnout pastou na zuby ale nevím jestli se ti to v tak velké ploše povede bez šmouh. Existuje taky něco co se jmenuje antifog Toby mohlo pomoci ale neumím odhadnout na jak dlouho.
Však když máš tak markantni rozdíly teplot s tak velkou vlhkostí, tak se to rosit prostě bude. Je potřeba zapojit hlavu.
Ochlazuji ho za pomoci chladice TECO TR 15. Pokles byl pozvolný každý týden o půl stupne. A to z důvodu že ryby (channy) potřebuji zimní pokles pro hibernaci. Šel bych s teplotou i níže ale bojím se že to už nedají rostliny. Krom hadohlavcu tam mam ještě staré osazenstvo.... tzn několik zbylých teter ( Hyphessobrycon amapaensis) -ty jsou jako živé krmivo. Taktéž tam mám jednoho peckoltia sabaji (nikdo ho nechtěl tak zůstal u me)... divím se že to tyto ryby jeste davaji... vypadají dobře. Jsou číle, zdravé,
Nerad bych řešil v tomto vlakne osazenstvo atd... spíše jak na to roseni respektive neroseni...
Co máte v akváriu za ryby, že máte jen 16 stupňů? Jak akvarium udržujete takhle studene vždyť se musí ohřát z okolní místnosti, nebo stále vodu dopoustite
Dneska jsem zpozoroval že se mi orosilo akvarium. Dává to smysl. . .. . Teplota akvária 16 stupňů, teplota místnosti 23stupnu (s teplotou místnosti níž nemůžu máme škvrně co je neustále na podlaze). Relativní vlhkost přes oběd kdy se více vařilo stoupla k 65procentum a v tu chvíli se mě celé akvárium spotilo. S teplotou vody chci jít ještě o stupeň možná dva dolů na cca 14 stupnu a při výpočtu rosného bodu (obvyklá vzdušná reativni vlhkost mame 55procent) bude akvarium orosene stále. Řešili jste někdo obdobný problém a případně jak.
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Ostatní • Zobrazeno 572x