Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Rotala wallichii - pěstování, problém

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

Rotala wallichii - pěstování, problém
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2019 20:43 Muž PaJe68 [6]
V časopise e-akvarium.cz/… na straně 14 až 21 píší o nárocích rostlin a rozebírají tam rotalu wallichií.
výsek z textu "Vezmeme-li si za příklad třeba takovou Rotala wallichii,tak ta dokáže (navzdory tomu, co o ní píše firma Tropica) růst velmi dobře i v akváriu s čistým křemičitým pískem, bez umělého přidávání CO2 a pod relativně slabým osvětlením. Její „náročnost“ však spočívá v absenci mechanismů, které by ji chránily před toxicitou těžkých kovů v případě nadměrného množství mikroprvků ve vodě." Dále píší že mikroprvky jsou nestabilní a mají tendenci se vysrážet ... atd.
Mě taky chvíli šla rotala krásně, ale pak... :-( ..... :-) . Ale článek mě zaujal, tak pokud někdo bude mít chuť, tak si můžete počíst.
A závěr je taky dobrý ,,, cituji "A pokud navíc ve svém akváriu někdo použije výživný substrát (např. zeminu pro vodní rostliny), pak budou mít rostliny k dispozici dostatečnou zásobu většiny živin na dlouhá léta"

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2018 16:24 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: fanatic
Díky za určení. Ta zelená kytka asi fakt bude Mayaca fluviatilis.
Vzduchování je u mě nutnost kvůli rybám, co potřebují vysoké koncentrace kyslíku. Jak psal Magic, CO2 tím spíše přidávám. Umělé přidávání CO2 u mě nehrozí, přijde mi to škodlivé pro ryby, obzvláště ty co mám já.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.04.2018 02:10 Muž Magic [879] - RostlinyRe: fanatic
CO2 umelo nedáva, tak nemá moc čo vyháňať. Tipol by som v celkovej bilancii, že bude vzduchovaním i trochu pridávať, hromada rastlín spravidla prekoná dýchanie živočíchov.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.04.2018 23:00 Muž fanatic [10] - Stonkové rostlinyRe: NHKG
Jsou to dvě různé rostliny. Jedna je Rotala wallichii a druhá je Mayaca fluviatilis. X-) Bledé až bílé zbarvení bývá projevem nedostatku železa. Pro obě rostliny je důležitý dostatek živin, co2 a světla. Intenzivním vzduchováním podmínky k růstu rostlin zhoršuješ, neboť vyháníš z vody co2.
www.tropicalfishintl.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2018 19:50 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Maq
Já mám pokud jde o substrát to samé co ty. Sice odkaluji ale dno je z 90% zarostlé tak ani není kde. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2018 19:33 Maq Re: NHKG
Ono se poslední dobou objevilo těch jemných rotal víc, v tom já si vůbec netroufám vyslovovat nějaký názor.
Bílé rostliny, no člověka hned napadne málo železa, ale na to jsi asi přišel taky, že? Železo nepomohlo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2018 19:28 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Maq
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Já jsem koupil kytku pod názvem Rotala wallichii. Dostal jsem 2 košíčky. V jednom byly kytky červené, ve druhém zelené, ale tvarově stejné. Červené rostly líp, ale poté co vyrostly o 3-5cm mi přestaly ve všech akváriích růst. Ty zelené rostou, ale nové přírůstky jsou bílé. Dokonce jsem si na některých akváriích všiml pupenů.
Já ti neporadím, spíše bych potřeboval radu, jestli skutečně mám Rotalu wallichii a co dělat, aby přírůstky nebyly bílé. Hodně světlé nové listy má u mě i Helanthium bolivianum a Pistia, ostatní kytky vypadají OK. Červenou formu jsem odepsal a časem ji asi všechnu povyhazuju. Hnojím PMDD cca 2x týdně. Akvária mám nevytápěná (20°-26°C), nedávám CO2, ale naopak se snažím hodně vzduchovat. Substrát pálený jíl i nový filtrační písek, rozdíly minimální.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2018 19:21 Maq Re: vaaclav
No, a Ty máš substrát hrubší a pravidelně odkaluješ.
Mně zastavila růst právě když jsem na zkoušku přidával víc železa.
Jsem z toho docela jelen.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2018 19:01 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Maq
Taky mě neroste a vyslechl jsem radu že má být vice železa jak fosforu a asi na tom něco bude protože MartinH ji na sraz občas přinese a tomu roste dobře ale má železitou vodu. Zas mu nejdou echinodory. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2018 16:11 Maq – Rotala wallichii - pěstování, problém
Tahle rostlina mi dobře rostla v minulém akvárku (Národní akvárium) a asi dva měsíce v novém (Nová scéna). Už jsem věřil, že měkká a na živiny spíš chudá voda je pro tuhle rostlinu řešením, ale pak začala stagnovat. Ne přímo hynout, ale přírůstky minimální. A znáte to - když něco roste příliš pomalu, chytá se na to bordýlek, řasa, sinice... z ozdoby se pomalu stává koště.
@larix mi sdělil, že tohle zastavení růstu je prý dobře známý problém, příčina neznámá.
Já jsem zrovna teď rotaly přesazoval, a všiml jsem si, že mají chudé a ne zrovna jasně bílé kořeny. Vím jak mají vypadat zdravé kořeny R. w., přesazoval jsem je již vícekrát. Dávám tohle pozorování do fóra jako příspěvek; podle mě to naznačuje, že problém je ve dně, a že snad tyhle rostliny nemají rády detrit u kořenů. Možná jsou slabé v umění pumpovat kyslík do kořenů, a když se zanesly detritem prostory v mém dost jemném písku (0.8-1.2 mm), a nejspíš se tam rozmnožily (dýchající) bakterie, tak rotaly začaly trpět nedostatkem kyslíku.
Máte někdo podobnou zkušenost nebo postřehy?
Vyzkoušejte

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 400x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/19608-rotala-wallichii-pestovani-problem