CO2 pomocí reakce vápence a octa
Na tu sodu s k.citronovou jsem se taky díval, ale za tu cenu si už udělám nenáročný CO2 set s bombou. Já mam doma tunu vápencových šutrů tak to chci nějak zužitkovat.
Starší reakce
Tak v burčáku se zas tvoří ethanol a taky se odpařuje a ryby se z toho neopijou
Ono, když je látka silně aromatická, tak bude nejspíš i prchavá
Kyselina to je, ale spíš mi připadá silně aromatická než prchavá, protože jsem žádný razantní úbytek nezaznamenal a ph v akva mi taky nijak dramaticky nekleslo. Bublám s tím přez 2 měsíce a na rybách nejde poznat že by jim to vadilo....K te reakci, mno ono je to u burčáku to samé. Dáš hodně droždí a reakce je rychlá a bouřlivá, dás málo a reakce je slabší, ale dlouho trvající. S tim octem taky, čim vic šutru tam na začátku dáš tím rychleji to vybublá. Já reakci reguluji tak že tam cca co 4 dny hodim 2-3 šutry. Pozor tu se reakce taky odvíji na celkové ploše kamene. Jeden velký kámen bude mít menší plochu, tudiž pomalejší reakci než hromada malých kamínku a stejné hmotnosti jako byl velký kámen, protože jejich celková reakční plocha je větší = rychlá bouřlivá reakce.
Upraviš láhev stejně jak na burčák, vezmeš ocet a budeš do něj hazet kaminky vápence, toč vše...
Tento spôsob nepokladám za dobrý z dvoch dôvodov:
1. Kyselina octová je prchavá kyselina (stačí si čuchnúť k fľaši), čiže sa cez výpary dostáva aj do akvária (stačí si čuchnúť k hadičke, čo ide do akvária). Je to kyselina, takže bude znižovať alkalitu vody a ak je nízka, môže spôsobiť kolaps pH. No a je to organická látka, ťažko predvídať dôsledky na živé osadenstvo.
2. Ak sa dá dostatok kamienkov naraz, reakcia bude prudká a krátka, pretože maximálne množstvo reaktantov je hneď v úvode a časom sa len znižuje. Kdežto pri kvasniciach je kvasenie postupný proces spôsobený živými organizmami - kvasinkami. Ak sa budú kamene postupne pridávať, tak sa zbytočne plytvá plynom pri otváraní fľaše.
Nevíš, jestli je tady na fóru návod jak tímto způsobem bublat?
Starší reakce
Já už tím bublám a dávám tam vápencové šutry co se protáhnou hrdlem láhve. Dokud šutr nevyšumí na prach (octan vápenatý) tak to bublá furt...
Musel by se použít vápencový prach a něco, aby nesesedl a kapalina se k němu dostala. Protože po chvíli se obalí solí a ocel či HCl se k němu nedostane a tak to přestane bublat.
Ahoj lidi, psal jsem sice do fóra "Netradiční zdroje CO2", ale tam se k tomu nikdo nevyjádřil a hned se to schovalo za ostatní příspěvy. Má tady někdo zkušenosti s výrobou CO2 pomocí octa a vápence ? Popřípadě jestli na tom někdo bublá a co dává jako vápencovou složku (prášek, šutry či něco jiného).
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 453x