Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Postupný úhyn duhounků tečkovaných

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Postupný úhyn duhounků tečkovaných
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2015 07:37 Muž wayn [79] Re: ondrejD
Od zvýšení teploty k úhynu už nedochází. Děkuji všem za názory a snahu pomoci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2015 00:05 ondrejD Re: wayn
Ad. "Takže nejdřív se podivuješ, že mám nezaběhnutý filtr a pak píšeš, že nemáš žádný a stačí to? Tomu nějak nerozumím."

- vysvětlím: mám stabilizovanou, zaběhnutou nádrž s kytkama a stabilizovanou, propracovanou vodou - což považuju za lepší než mít nezaběhnutou nádrž, byť s mixovanou vodou, ale s nezaběhnutým filtrem - OK?

Ad. "Že je máš při 21-24 je možné, to ale neznamená, že by ti moji nemohli být zvyklí na vyšší teplotu."

- ano, pravda, ale v situaci, kdy nebylo zřejmé nic o kvalitě vody (viz až následný dotaz "sivona"), nelze než se podivovat nad "jasným cílením na teplotu".. - viz i tvoje: "Přivezl jsem je z Prahy. Máš pravdu, je možné, že se na nich změna chemismu vody mohla negativně podepsat." - ale i přesto stále problém spatřován pouze v teplotě vody .. - v pořádku, každý má právo na svůj názor ...

ad. "Na závěr o teplotě jsem nepřišel sám, ale po diskuzi se zkušenými akvaristy jinde. Hovoří pro něj to, že úhyn začal před krmením, alespoň částečné testy vody nepotvrdily zvýšený obsah N látek a po zvýšení teploty úhyn ustal."

- no, pokud došo k úhynu před krmením, potom krmení je v tom možná nevinně, zůstává teplota a .. kvalita vody, možná v kombinaci se stresem a vím já čím vším.. ustalo-li hynutí,je každpádně dobře, možná "jen" padly ty citlivější ryby a došo k jakési "selekci" na nové podmínky chovu - ale to už netřeba rozebírat, škoda ryb..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2015 23:49 ondrejD Re: 0
ad. požírání jiker: jo, díky, já něco vymyslím - to byl jen obecný povzdech nad nedostatkem času něco jim tam dát, a taky drobné srovnání s furcatama - ti mi jikry v mechu nežrali. Zřejmě je to i velikostí ryb - furcati nebyli schopní do mechu proniknout tak hluboko jako gertrudae, ti jsou hold malí a úzcí, tak prošmějí úplně všechno .) - ale na mě si nepřijdou, když sem uchránil jikry od marginátek, gertrudae mě nemůžou zaskočit .)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2015 09:11 Muž wayn [79] Re: LiborSprysl
Nemám za sebou tisíce odchovů, jen něco málo spíš náhodných, protože akvária mám jen pro potěšení. Ryby u mě zajdou většinou stářím, rostlin mám na rozdávání, se šneky nebojuji, naopak je opečovávám.
S mraženým co kupuji mám dobré zkušennosti. Rozmrazené a znovu zmrazené Buchanky (aby bylo jasno čem je řeč) se dají celkem dobře poznat. Jestli někdo je přesvědčen, že koupené je k ničemu a krmí jedině svým, nechť je mu přáno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   09.02.2015 08:36 Muž wayn [79] Re: 0
Další už nejsou, vyprodal je.
Kde jsem napsal, že jim nemůžu zajistit podmínky pro život???
A to se ti nikdy nestalo, že by ti uhynulo 8 nových ryb? To jako fakt? A jak jsi zjistil, že to s nimi umíš, když jsi je před tím nikdy neměl?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   08.02.2015 04:37 Muž LiborSprysl [9015] Re: wayn
wayn napsal: Z jakého důvodu bys jim kyklopa nedal? Myslím si, že výrobce si nedovolí ho špatně mrazit, ostatně nikdy jsem s ním problém neměl. Naopak mi příjde používat "z vlastního lovu" riskantnější. Proč bych je neměl nakrmit druhý den?
Pane kolego, nevím jak dlouho děláte akvaristiku, podle poměrně náročných ryb jsem se domníval, že už patříte do kategorie zkušených. Ovšem i podle této argumentace o tom začínám pochybovat...
Výrobce si nedovolí...výrobce čehokoliv si dovolí všechno, co mu projde. A to i ve světě, natož u nás!!! A v případě nevím přesně co je to "kyklop" :-D , ale soudím, že cyklop, to je navíc ještě jednodušší, jak přijít k úhoně. Výrobce si třeba nedovolí ( i když si myslím opak), ale už začíná cesta k vám po jeho opuštění řidičem. A ta je docela dlouhá, než vy si toho vašeho kyklopa koupíte. A cestou je mnoho možností, kde dojde k rozmrazení a pak opětovnému zmrazení. No a na průšvih je zaděláno. A proč se ryby nekrmí několik dní po vpuštění do nové nádrže? No to už je otázka z kategorie opravdových začátečníků. no Protože se pro správnou aklimatizaci potřebují v první řadě seznámit s nádrží a zvyknout si na nové podmínky. Zatěžování organizmu tomu výrazně brání a i může vést k úhynu! ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.02.2015 22:41 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: wayn
Vezmi místo peněz další várku a ...., teď budeš chytřejší.

Pokud však, jak píšeš, jim nemůžeš zajistit vhodné podmínky pro život, tak si pořiď jiné ryby a neplýtvej cennými odchovy ryb, se kterými to neumíš. To, jako fakt vážně. :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2015 22:37 Muž wayn [79] Re: sivon
Přivezl jsem je z Prahy. Máš pravdu, je možné, že se na nich změna chemismu vody mohla negativně podepsat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2015 22:35 Muž wayn [79] Re: ondrejD
Takže nejdřív se podivuješ, že mám nezaběhnutý filtr a pak píšeš, že nemáš žádný a stačí to? Tomu nějak nerozumím.
Že je máš při 21-24 je možné, to ale neznamená, že by ti moji nemohli být zvyklí na vyšší teplotu.
Na závěr o teplotě jsem nepřišel sám, ale po diskuzi se zkušenými akvaristy jinde. Hovoří pro něj to, že úhyn začal před krmením, alespoň částečné testy vody nepotvrdily zvýšený obsah N látek a po zvýšení teploty úhyn ustal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2015 22:20 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: ondrejD
Když Ti žerou jikry, tak použij síťové hnízdo s dvojitým dnem. Já ho používal i u velkých druhů gavůnků. Po šesti dnech se ryby, nebo hnízdo přendá do jiné nádrže. Plůdek se pak po šest dnů líhne a odlovuje do odchovničky.

O tom jsem v minulosti psal v jiných příspěvcích a jsou tam i fotky těch hnízd -

rybicky.net/k/forum/292279.jpg , rybicky.net/k/forum/292284.jpg - bylo to tady

- rybicky.net/forum/4676… - přejdi, až na rok 2010 !

;-) X-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2015 22:11 Muž wayn [79] Re: 0
Jaká analýza? Vše na co ses ptal jsou už psal dřív, nevím co na tom analyzovat.
Doprava netrvala ani 3 hodiny ve vyhřátém autě a termoboxu. Ryby byly zvlášť ve velkých sáčcích správně zabalené. Teplotu po vybalení jsem neměřil, stejně bych s tím nic neudělal, ale neřekl bych, že prochladly při dopravě.
Ano, to je možné že změna chemismu vody jim neprospěla, s tím ale taky těžko něco udělám.
Z jakého důvodu bys jim kyklopa nedal? Myslím si, že výrobce si nedovolí ho špatně mrazit, ostatně nikdy jsem s ním problém neměl. Naopak mi příjde používat "z vlastního lovu" riskantnější. Proč bych je neměl nakrmit druhý den? Krmivo jsem nejdřív rozmrazil ve vodě.
Prodávajícímu jsem popsal situaci, jemu prý žádní neuhynuli, přesto mi nabídl vrácení peněz.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2015 18:34 Žena sivon [1694] - PlžiRe: wayn
Napadla mne k tomu jedna věc - odkud jsi ty ryby přivezl? Ta naše budějovická voda je opravdu docela zvláštní kombinace vysokého pH a nízké tvrdosti. Choulostivější ryby mohou mít problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.02.2015 14:44 ondrejD Re: wayn
no, k té otázce - já ano, ale bez filtru, jen s mechem či anubiasem - a stačí to, ale to taky není důležité.

Já mám gertrudae ve 21 - 24 st., získány před vánocema na Ostravské burze od nevím koho, ale měl dobré ryby tak sem do nich šel - ač nevěda nic o tom, v jakém prostředí byly chovány předtím (v tom mumraji nebyl na dotazy prostor, ale zase sem si sám chytil, což je vždycky výhoda). Krmení: živé buchanky, občas grindal, a vesele se třou, ale všechno zatím žerou, v mechu nacházím jenom vlákénka .. :-(

Samozřejmě ty tvoje ryby před sebou nevidím, ale připadá mi ten závěr o teplotě taky trochu zkratkovitý .. - třeba to co píše "0" o kvalitě mraženého planktonu - to je taky podstatný faktor, který mě přiznávám nenapadl, protože mražené mám svoje, takže tato rizika řešit nemusím.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   07.02.2015 08:19 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: wayn
Co ta analýza.

Odpověď bude dobré hledat, již od nabalení ryb a samotném převozu. Jak dlouho trval transport a zda byl do té transportky vložen vyhřívací sáček, případně ho nebylo nutné tam dávat, nebo to přece jen mohlo prochladnout a oslabit na tohle vnímavé ryby, takže jedna následně po dalších změnách prostředí uhynula - chyba, že nebyla změřena teplota po vybalení.

Kdysi v mém chovu Iriatherina werneri, začínaly ryby hynout při snížení teploty pod +16°C, než se časem adaptovaly na větší pokles.

Plus větší změna pH vody v novém "domově" oproti tomu předchozímu se negativně projeví.

Dále pak taky to mražené bylo nejprve rozmrazeno, nebo ještě zmrzlé - studené podáno rybám? Zachlazení zažívání a vnitřních orgánů u tak malých a citlivějších rybek je zhoubné.

Já by jim tohle krmivo tak brzo nedal, nebo i vůbec, pokud bych ho neměl z vlastního lovu, protože nevím bylo-li toto krmivo po nalovení neprodleně zamraženo a nemohlo se začít pozdějším zpracováním rozkládat.

Taktéž bych si o tom hynutí promluvil a poradil se s prodávajícím, od něhož ryby pocházejí.

Toť můj indukční náhled.

Včera jsem neměl čas na psaní, když, už jsem byl na odchodu do práce a vrátil se domů s odpolední a zároveň hned i noční směny, až teď ráno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2015 18:43 Muž Tojsouvěci [3585] - Kytky s čudlamaRe: wayn
S Ondrejovým vyčerpávajícím komentářem palec potlesk 100%ně souhlasím,pouze z vlastní zkušenosti doplňuji,že Gerttruďáčky mám s furcatusy v rozmezí teplot 21 - 26°C,ryby jsou z importu ,nakoupeny ve velikosti cca 2cm od Kalaba.eu a mám je po půlroce v TOP stavu,bez jediného úhynu (youtu.be/… domněnka o úhynu zapřičiněnou nevhodnou teplotou,mi připadá nepodstatná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2015 17:12 Muž wayn [79] Re: ondrejD
OK, díky. Filtr nebylo kdy zaběhnout, tyhle ryby se nedají běžně sehnat, takže to bylo dohodnuto narychlo. A upřímně, kolik z vás má nonstop připravenou prázdnou karanténu s běžícím filtrem? Já tedy ne. I když zakládám nové akvárium, tak postupuju v podstatě stejně (vše nové + část staré vody, samozřejmě ryby později), nikdy jsem neměl žádný problém se zákaly a ani nevysvětlitelnými úhyny.
Závěr z toho dělám takový, že jim nestačila teplota 24-25 st, ačkoliv z vícero zdrojů mám, že by mělo stačit od 22. Asi byli zvyklí na víc a kdo ví, co mají za sebou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.02.2015 16:15 ondrejD Re: wayn
Přiznávám trochu překvapení z toho nezaběhnutého filtru u gertrudae a délky praxe, ale to není podstatné. Podstatnější je, že pravdu v této fázi lze pouze střílet - rozvedu teda trochu tu svoji "střelbu":

- vodu ze zaběhlého akva jsem samozřejmě myslel ne vodu "jedovatou" z nějaké odchovny, ale z extenzivního akva, s kytkama .. - protože čerstvá vodovodní voda je sterilní, náchylná na "bílé zákaly", kterým stačí pro vznik v takovém sterilním prostředí fakt málo - např. trocha trusu od žravých čichavců, nebo i mražený cyklop ve vodě, ze kterého než ho vysbírají ryby, se do vody vyluhuje "šťáva"... No a ti prvoci tvořící zákal, nedělají rybám úplně nejlíp třeba na žábra .. - což u citlivějších ryb může končit nedobře (pouze TIP!).

- vodovodní voda taky, může dost podstatně kolísat ve své kvalitě: - kdykoli slyším o něvysvětlitelném úhynu, vzpomenu na známého, který jednou měnil vodu u červených neonek - přestaly žrát, a polovina pokapala .. Proč? Vodárny trochu těžko říct zda zaspaly ale každopádně z vodovodu tekla voda s pH skoro 9, což teda zjistil bohužel až "po akci" ..

Jinak ale jak píšou ostatní, je tolik faktorů ... Takže co píšu já, jak jsem psal už včera, jsou jenom okamžité nápady, kam bych se zaměřil - prostě tipovačka na dálku, ale říkm si radši něco než nic ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2015 08:47 Muž wayn [79] Re: ondrejD and Tojsouvěci
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Změřil jsem vodu v té karanténě: NO3 kolem 10, AM 0, NO2 test bohužel došel.
Velikostně jsou teď ryby zhruba stejně velké. Každý druh příjde do jiného akvárka, pro každý zřizovat zvlášť karanténu mě opravdu nenapadlo.
Zbytečně častá výměna? Zatím mi všichni říkali, že spíš mám měnit ještě častěji nebo víc... Měnit vodu za vodu z jiného akvária? To by ale vzhledem k teprv zabíhajícímu se filtru se mi tam začaly hromadit dusíkaté látky.
Čichavci se neperou, jsou naprosto mírumilovní. Gavůnci se čile mezi sebou prohání, ale ne zas nějak moc.
Snižovat krmení můžu těžko, to bych je pak měl úplně hladem. Dávám jim právě kyklopa, že je dost malý pro gavůnky a čichavci se musí dost snažit, aby si ho nasbírali.
Prezentaci nemám tady nemám, co se týče karantény jsem vše popsal. Jiných akvárek mám na jiném serveru kdyby měl někdo zájem. Akvaristikou se zabývám asi 30 let a choval jsem přes 40 druhů ryb.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.02.2015 22:54 Muž Tojsouvěci [3585] - Kytky s čudlamaRe: wayn
Ľáďo,nemáš žádnou prezentaci,takže bez dokumentace nelze odhadnout v čem je problém.Tvoje karanténí nádrž,bez zaběhlé filtrace,bez údajů o hodnotách vody a teplotě,solením
(proč a v jakém množství?) s výměnami vody ze dvou zdrojů,bez uvedení změn na rybách před úhynem,nemá záchytný bod k další diskuzi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   05.02.2015 22:03 ondrejD Re: wayn
no, věštit neumím, ale pokud už mám něco tipovat, zaměřil bych se na kvalitu vody - tito gavůnci jsou na to dost hákliví. Proč (naprosto naslepo, samozřejmě) cílím na vodu?

a) nezaběhnutý filtr /ani mix vody zaběhnuté s čerstvou to nemusí zachránit, když tam není tzv. "aktivní kal" - s těma bakteriema..),

b) kombinace s T. fasciata .. - ač nevím, jak jsou velké, tyto rby jsou z hlediska krmení něco úplně jinho než gertrudae, kteří jenom tak něco "zobnou" (aspoň takto je krmím já, právě kvůli vodě - pro nedostatek místa je mám v dost malém akva, nechci riskovat) - čichavci se "napráskají" k prasknutí, a pak toho z nich i dost odchází .. (ale máte pravdu, nevím jak jsou velcí,...)

c) zbytečně častá výměna vody - pokud i tak měnit vodu, měnil bych za vodu z akva, ne za vodu (pár dníú odstávou, ale z hldiska bakterií prakticky sterilní (!)

Co moc nechápu, tak úhyn jednoho z čichavců ... - neperou se mezi sebou..??

Doporučení (naslepo, proto fakt těžko něco závazně říkat):

a) gavůnky zvlášť,
b) přidání trochu kalu ze dna ze zaběhnutého akvárka (promáchat v něm filtr od gavůnků..)
c) snížit dávky krmení, klidně den - dva nekrmit vůbec,
d) pokusit se ryby nafotit a umístit sem fotku..

S čichavcema totéž, ale tam problém ve vodě nebude - kdyby jo, už by nežil žádný gavůnek ... - tam hrozí buď nemoc, nebo agresivita a nedostatek úkrytů na karanténě.?? Fakt těžko věštit ..


Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2015 14:48 Muž wayn [79] – Postupný úhyn duhounků tečkovaných
Asi před týdnem jsem koupil 10x Pseudomugil gertrudae a 4x Trichogaster fasciata. Přepraveny byly zatepleném boxu autem.
Připravil jsem pro ně karanténu 40 litrů s filtrem (nezběhnutý) a topítkem (teplota 24 st.). Půlka vody z vedlejšího zaběhnutého akvária, druhá odstátá čerstvá vodovodní budějovická. Teploty jsem nechal vyrovnat, pak do pytlíků přidal vodu z karantény, za nějakou dobu jsem je pak přelil.
Ryby pěkné, bez vad, čilé, jen poněkud vybledlé. Krmené dostaly trochu až druhý den, nejdřív sušené, později mraženého kyklopa. Měním 10 litrů za odstátou každý den, začal jsem přidávat trochu soli.
Problém je v tom, že druhý den a od té doby každý den jedna ryba uhyne. Nevidím žádné zvláštní příznaky na živých, ani na mrtvých. Už zbyly jen 4 duhounci a 3 čichavci :-(
Pokud někoho něco napadá, budu rád.

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 575x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/19486-postupny-uhyn-duhounku-teckovanych