Netradiční zdroje CO2
Ahoj akvaristi
Dneska som si uvedomil že suchý ľad by nemusel byť vôbec zlým zdrojom CO2 pre akvaristické účely. Napríklad: do nejakej nádoby ktorá vydrží vysoký tlak dať zodpovedajúce množstvo suchého ľadu, ktorý splynnatie a vytvorí sa nám v podstate tlaková bomba s CO2. Samozrejme, bude to chcieť najskôr veľa testovať (akú nádobu, množstvo suchého ľadu...) Ale myslím si že ako alternatívny zdroj CO2 za rozumnú cenu by sa to dalo uplatniť. Nápad ma tak nadchol že som sa rozhodol ho hneď napísať na fórum a zistiť čo si o tomto vy ostatní myslíte.
Tak čo je to dobrý nápad?
Starší reakce
Neviem si to ale moc prakticky predstaviť. Ocot je len 8%, takže za 100g vápenca potrebuješ aspoň 1,5l octu a aby ti to zreagovalo, tak ideálne pomlieť a miešať a vôbec. To už fakt radšej s tou sódou; je to výrazne jednoduchšie.
No bojím se to dát do akvária..aby to neuvolňovalo látky které by uškodili rybám nebo rostlinám....osobně si myslím že kamínky asi nebudou čitý kalcit.. počáteční reakce byla docela bouřlivá...ale nyní už uniká jen decentně...jsem docela zvědavá ...pokud byl pokles reakce tak rychlý...tak to asi nemá moc dlouhotrvající účinek
uvidím co to bude dělat ráno...ale byla by to hodně levná varianta jelikož by se vždy dolil jen ocet ...který neni zase tak drahý...na přihnojení to neni špatný nápad ..lepší než hodit nevhodný štěrk do květináče
ale rozhodně se to nedá moc regulovat jelikož tam jsou takové rozdíly v krátkém časovém intervalu ...
ale jako pokus docela fajn
Děkuji za reakci ;) uvidím třeba to zkusím na chvíli šoupnout do akvária na přilepšenou...většinou totiž nehnojím skoro vubec
(jen to asi udělá víc škody než užitku že?
)
V principe hacik nie je v nicom a tento napad uz pred tebou niekto mal.
Iba sa to blbo reguluje. Taketo systemy sa na ebayi predavaju, na baze reakcie jedle sody a kyseliny (predpokladam octovej).
Nieco taketo:
www.ebay.com/… 0 09.11.2017 19:47 Kyticka – CO2 trošku jinak?
Zdravím,
Žádám nějakého chemika nebo alespoň znalce chemických reakcí
Nevím kam toto téma zařadit...tak to zkusím zde.
Já osobně jsem chemický laik tak mou neznalost omluvte.
Měla bych asi možná hloupý dotaz (nápad), všichni známe že kameny které obsahují vápenec tak při styku s kyselinou šumí...například s octem. Je to proto že je tam přítomný kalcit. CaCO3... ten při styku s kyselinou (pro nás octem) vytváří CO2... napadlo někoho toho využít pro tvorbu CO2 do akvária? .... zatím spíš dělám pokus v tom jak dlouho taková reakce může vydržet (pouštím to do nádobky napuštěné vodou ne do akvária nebojte) ...zatím to bublá tak, že by to asi usmrtilo všechno živé v akváriu...ale při správném dávkování? (štěrk/ocet)...má s tím někdo zkušenosti? Zda se třeba neuvolňuje i něco jiného?... jaký by to mohlo mít dopad na chemizmus v akváriu?...při správném použití a dávkování? uvolňuje se čisté CO2? Burčák mi připadá podobně nestálý...a také se používá...
( to by se dalo patentovat
) určitě to napadlo už hodně lidí, ale v čem je háček?
Starší reakce
To ano, také ho zakládám podle toho návodu na svém blogu. Ale vychytat musíš to prvotní tlakování, abys to nepřehnal a nepřetlakovával. Je lepší to dát na začátek třeba jen na tlak 1, ono to totiž pomalinku ještě potom roste. Mám tyto sety doma funkční dva, ne vždy se mi povede úplně správná příprava. A když se povede, tak se většinou drží tlak do 2.
Zakládal jsem to už třikrát podle video návodu na stránkách surpanova blogu
. Uvažuji zda neobjednat nový CO2 set z Číny. Těch pár dolarů za to stojí. Akorát když bude výsledek stejný, tak nevím kudy kam. Jediný rozdíl je v tom, že lahve mám od coly 1,75l. Ale to je snad detail.
Asi to je trošku hůř založené, že to tak kolísá, musí si to každý trochu vychytat. Osobně nechávám tlak i 3 na vlastní nebezpečí. Většinou mi to tolik nekolísá.
Systém funguje celkem sám. S kuličkou hýbnu těsně pod hladinu cca 1 krát týdně.
Tak mi prosím přesně popiš Tvůj systém, včetně velikostí lahví a podobně. Prosím i typ systému CO2. Děkuji
funguje sám, a už přes dva roky...
Jj, akorát kuličku dávám pod hladinu již při tlaku 1,2 až 1,5. Pokud to padne pod 1, tak to pak nedělá dobrotu.
Utíká, kdyby ne, tak už ti to dávno bouchlo. Ten tlak musí někam ,,odejít,,. A že se ho z toho množství za těch pár dnů vyrobí sakra hodně.
A nechat kuličku v lahvi A pomocí přiloženého magnetu těsně pod hladinou?
surpanblog.cz/… Utíká ti to přes dírku v hadičce co vede k budíku, tzv ,,pojistka,, proti přetlaku. Systém se snaží ztrátu dorovnat a atak přečerpává další a další kyselinu...
Kdyby ti to neucházelo, tak bys ti to při tom množství sody a té rychlosti reakce co popisuješ vybouchlo za pár hodin. Je to strašná síla.
Mám systém D201. Fórum jsem si pečlivě přečetl; míchám přesně podle návodu (200g kyseliny+600ml vody; 200g sody+200ml vody). Přesto se mi pokaždé během dvou dnů přečerpe kyselina do sody a reakce do 5 dnů skončí. Teď jsem odstranil hadičku od rozdvojky v láhvi B. Bez úspěchu.
Netěsnost v systému nemám (změřeno ultrazvukovým detektorem netěsností).
Máte někdo podobnou zkušenost? Bublám asi 1 bublinu co 2 sekundy....
Starší reakce
Tezko jen tak... Ale jsou reaktory typu
m.ebay.com/… a s temi to jde uridit.
0 30.06.2016 13:47 Janian – Co2
Jdu si pro radu chtěla bych udělat z kysliny citronové a z jedlé sody CO2 ale nevím kolik toho mam dat mam litrovou lahev poradíte mi prosím někdo kdo s tim mate zkušenosti děkuji nebo mi prosím poradite nekdo něco jiného děkuji
Mě pomohlo odstranit hadičku z lahve B až po tu rozdvojku....od té doby bez problémů bublám
Dobrý deň, pred pol rokom som si zakúpil set D-501 CO2 z ebay, neviem co robím zle, keď sa prelieva kyselina citronova do sódy bicarbony tak cca po 8 dňoch keď sa vyrovnajú hladiny v PET fľašiach tak začína silná reakcia, dávkuje veľa kyseliny citrónovej a sóda bikarbona až zbelie, skúšal som aj netesnosti vo fľaške B a netesnosť žiadna, skúšal som aj predlžiť hadičku vo fľaške B, tiež nepomohlo, skúšal som dat pomer 200g kyseliny citonovej a 200ml vody aj 600ml vody a nič nepomáha. Výdrž je cca 14 až 20 dni a dávkujem 1bub/2sekundy 8 hodín a večer vypínam pri 1bare ale po 8 dňoch sa zdvihne tlak na 3,5 až 4 bary. Prosím o rady ak niekto mal podobný problém. Veľmi pekne ďakujem.
Ma tak napadlo ze ci ti po zvyseni hladiny vo flaske B nezacne hadicka tahat sodu do kyseliny. Ako mas riesenu hadicku vo flaske B? Ja mam na nej navrchu rozdvojku. Cize kyselina sa dostava hadickov ktora moze byt aj ponorena do sody ale po reakcii a zvyseni tlaku sa nedostane soda hadickov do kyseliny lebo tlak sa vyrovna cez vrchu otvorenu cast rozdvojky.
Starší reakce
únik. Po roce jsem měnil zpuchřelý hadičky a sytém pracuje už druhý rok k naprosté spokojenosti ...
Já se se vším mořil taky,jednou to šlo,jednou ne. Pořád něco. Pak jsem se naštval,všechny ty udělátka vyhodil a koupil jsem tohle. A svatej pokoj.
www.rostlinna-akvaria.cz/… Starší reakce
0 17.11.2015 13:29 sachlj Dá se používat ocet? a soda na praní? A co je to za sodu dávanou do myček? dá se to také použít ? Případně v jakých poměrech. Použiji petky z piva, ty vydrží tlak dostatečný. Případně. Zkoušeli jste někdo jiné petky, např od vody ? Vydrží ten tlak?
Stejný problém mi nastal jakmile se tak hadička v roztoku se sodou potopila. Najednou se kyselina nekontrolovane přelévala, patrně princip jako když vyteče akvarko přes hadičku. Vyřešil jsem to tak, že tu hadičku pod rozdvojkou jsem sundal. Od té doby pohoda, nevýhodu to má, že když se ted kyselina přelévá tak je to slyšet, což mi neva aspon vím, jak často to ubývá.
Starší reakce
0 12.11.2015 13:39 Klababa lze použít pro DIY CO2 uhličitan sodný, nebo reakce funguje pouze s hydrogenuhličitanem sodným?
no právě na těch videích (stačí se podívat) je jedno kdy někdo nalil petku coly do hasičáku, hodil tam mentos a zašrouboval ventil..a pokud se nepletu tak tam jsou i videa kde testují jak které pití v petce reaguje s mentos..a jsou tam taková co ukazují, že stačí i obyčejná soda, tj. je pitná voda průmyslově obohacená co2.
doufam, ze to nevyznelo jako doporuceni.
z reakce 200g+200g by melo vzniknout cca 70l co2 a ty nacpane do 6l praskoveho hasicaku daji cca 12 bar, coz je stale mene nez 15 bar pracovniho tlaku pristroje.
stale je tu ale otazka, jak to dostat do akva a co s tim agresivnim roztokem v kovovem hasicaku...
edit: se zapoctenim vody se to zacne blizit hranici bezpecneho tlaku pro nadobu praskoveho hasicaku...
a jak rikam, pokud se vam to prozere, kam se hrabou kvasnice ....
tlak je extremní, nedoporučuji ...
Tlak by nemel byt extremni, ale pozor na agresivitu roztoku v kovove nadobe.
Stačí magnet a času má dost.
Aha no já myslel že se to dá vyrobit doma.
čo by sa stalo, keby som celu tu zmes naraz namiešal v tlakovej fľaši napr od hasičáku? Rozpustný sáčok zo sodou hodím do citr. roztoku a zašroubujem?
Ahoj a můžeš prosím vyfotit a popsat jak to zařízení vypadá? Díky Spai
mozna, nez se zacne rezat, bych to jeste zvazil... osobne nevidim moc duvodu, proc by to melo neco zmenit.
samozrejme se mohu plest...
délka celé soustavy od flašky po difuzor může být tak 1,5m (zkusim to zkrátit), flašky stojí ve stejné úrovni jako akv.
0 06.11.2015 09:17 sachlj –
Re: GP nic se neděje hlavně to vyřešit...
tak to asi fakt vyznelo blbe, to se omlouvam. na nektere typy je opravdu treba dost vysoky tlak, ale ten reaktor nepracuje s uplne nizkym, tak snad...
0 06.11.2015 08:21 sachlj –
Re: GP teď to nefunguje páč už 4 roky co2 nepoužívám a ten dufuzer je odložený. ale že jsem v akváriu rozsvítil, dal dno a kytky tak co2 znovu zapojím. nejprve pomocí d201 a budoucnost se ukáže. proto jsem se ptal, ufff, jestli ty d201 mají sílu aby přetlačili difuzer s integrovaným počítadlem bublin.
ja to vyjimecne myslel vazne. pokud to ted funguje, tak neni co resit a jestli je to vetsi jen kvuli nejaky prikrase, tak to preci vyhazovat nebudes.
0 06.11.2015 07:46 sachlj –
Re: GP tak zaprvé mi to tehdá nefungovalo a děsně mě to sr...kadilo....co na tom chceš studovat? prostě kvašák z kvasnic a cukru nedokázal ten forichtung přetlačit. Nechtělo se mi ho vyhazovat, a to ani teď, kvůli té ceně a času co jsem na to čekal něž to z číny přišlo. až ho vytáhnu tak ho nafotím.
stejne je nejdulezitejsi, ze to funguje a spokojenost uzivatele.
nedalo mi to. dumam jaky vliv by mohl mit vyskovy rozdil a delka hadicek na funkci. mohl bys prosim objasnit. dik moc.
0 06.11.2015 07:24 sachlj –
Re: GP asi ano, nevím jak to jinak popsat. jen vím, že před léty když jsem začínal s co2 pomocí burčáku tak ten to nedokázal přetlačit.
Přidat reakci
1 ...... [2] ...... 6 7
Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 12125x