Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Samolus valerandi - problém

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

Samolus valerandi - problém
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2014 19:47 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: petulinakk
petulinakk napsala: A jak vypadají ostatní rostliny v dotyčném akváriu? Já vím, psal jsi, že všem ostatním se tam daří dobře... žádná jiná není porostlá parohem jako ten samolus? Paroh je aj na iných rastlinách, predovšetkým na listoch hore. Asi pred 1-2 týždňami sme výrazne posilnili dodávku CO2 (2 fľaše biokvasu so striedavou výmenou náplne + poskytol som zopár predlžovacích dielov na reaktor, už je od dna po hladinu), pridali plávajúce rastliny (čiže utlmili svetlo) a Mima tvrdí, že badá posun k lepšiemu, riasa sa už vraj tak nešíri. Nebol som na inšpekcii, tak neviem potvrdiť :-) Ale i tak si myslím, že to nesúvisí s divným rastom Samolusu.

Ešte som si naposledy všimol, že Rotala macrandra má akési príliš jemné listy a nie sú červené, ale skôr do žlto-oranžova. Tiež Echinodorus Kleine Bär už nechce zostávať červený, ale zelenie. Za zmienku stojí škandalózne odhalenie (toto označenie som odkukal z bulváru) - omylom bolo od určitej doby (asi pár mesiacov?) do akvária dodávané len polovičné množstvo fosforečnanov oproti stanoveného plánu hnojenia a tak aj kontrolné meranie ukázalo skoro nulové hodnoty. Inak povedané: akvárium trpelo nedostatkom fosforečnanov. Od tohoto týždňa bol tento problém odstránený. Je možné, že to súvisí so Samolusom i Rotalou.

Jeden kus podivne rastúceho Samolusu som vzal k sebe, ale ešte je v karanténe (aj som ho v manganistane prepral) na pozorovanie, lebo Mima má momentálne i nezmara, ktorého by som si veľmi nerád zavliekol.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2014 18:19 Žena petulinakk [2016] Re: zervan
A jak vypadají ostatní rostliny v dotyčném akváriu? Já vím, psal jsi, že všem ostatním se tam daří dobře... žádná jiná není porostlá parohem jako ten samolus?
zervan napsal: Pretože ono to môže byť opačne: rastlina z nejakého dôvodu neprosperuje a preto sa na nej chytá riasa.
Ano máš pravdu, ale v tomto konkrétním případě mám prostě pocit, že je pes zakopaný někde jinde... Ale o akváriu jsi moc informací nedal, prezentace není aktuální, takže těžko říct. Napsala jsem jen svůj čistě subjektivní pocit ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2014 18:06 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: petulinakk
S tým nemôžem súhlasiť, hoci je to priam mantra na tomto fóre. Pretože ono to môže byť opačne: rastlina z nejakého dôvodu neprosperuje a preto sa na nej chytá riasa. Tie zakrpatené listy by nemali byť. V mojom akváriu sú pekné.

Nedávno som mal problém, že viac druhov rastlín malo nové listy zakrpatené a silne zdeformované (hlavne Alternanthera, úplne začala stagnovať). Usúdil som, že ide o nedostatok bóru, kúpil som si kyselinu boritú, pridal do hnojiva a po nejako týždni-dvoch bolo problém vyriešený, rastliny pokračovali v normálnom raste. Odstránil som príčinu problému. O to sa snažím i teraz ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2014 17:57 Žena petulinakk [2016] Re: zervan
Jak jsi i sám napsal, a je vidět i z fotky, akvárko v současné době zrovna neprosperuje.
Až bude akvárko celkově v lepší kondici (tedy změní se současné podmínky na takové, aby prosperovalo - nevím jaké podmínky tam současně jsou, takže těžko radit konkrétně), nebudeš myslím muset hledat extra podmínky pro samolus. Podle mých zkušeností je to nenáročná rostlinka, která nepotřebuje nic "spešl".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2014 17:47 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: petulinakk
To je príliš všeobecná teória, mňa by skôr zaujímalo, čo sú práve pre Samolus tie priaznivé podmienky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2014 17:41 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: zervan
Nekterym rostlinam se u mne nelibi a muzu se pretrhnout, proste to nejde. Tak nac to lamat pres koleno, kdyz jine rostliny mi rostou pekne. Sup do pareniste na balkove, bude z nej krasny emerz, nakonec ja ho mam (mimo jednoho kousku v akvariu) na balkone taky, a prave kvete :) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.05.2014 17:16 Žena petulinakk [2016] Re: zervan
"Světelná teorie" je jen jedna z mnoha ;-)
A další "teorie" je, že samolus preferuje příznivé podmínky k růstu :-) může to ještě někdo potvrdit/vyvrátit? :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2014 16:44 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: petulinakk
Áno, v tom akváriu je ruducha, hlavne jelení paroh (zatiaľ neúspešný boj konzultujeme vo vedľajšej diskusii rybicky.net/forum/19447-rasa-jeleni-paroh ) - klasickej štetinovej ruduchy je tam málo, ale predsa (pôvodne bola len tá, potom zmizla a vystriedal ju jelení paroh). Možno aj preto nie je prezentácia aktualizovaná, lebo súčasný stav nie je zrovna výstavný :) Snažíme sa, ale chce to čas...

Takže pracovná teória bude, že Samolus nemá rád silné svetlo. Môže to ešte niekto potvrdiť / vyvrátiť?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   19.05.2014 16:08 Žena petulinakk [2016] Re: zervan
Nedokážu přesně říct co rostlince chybí, ale pokud to černé na konci listů je ruducha, pak se mi zdá, že je jí docela dost, což by znamenalo že akvárium jako celek není v nejlepší kondici.

Možná by neškodilo prezentaci aktualizovat ;-)

Jinak neplatí vždycky že čím více světla tím líp, jsou i rostliny co jim naopak přemíra osvětlení nevyhovuje. U mně roste samolus krásně v akvárku se slaším osvětlením, dokonce na zastíněném místě, a emerzně na severním okně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2014 22:17 Muž zervan [1123] - Rostliny – Samolus valerandi - problémy s pestovaním
Fotka k příspěvku V mojom akváriu rastie Samolus valerandi pekne, má primerane veľké listy tvoriace ružicu. No v Miminom akváriu ( rybicky.net/nadrze/19970 - len nie je moc aktualizované) je s ním nejaký problém - listy majú síce dlhú stopku, ale sú plochou veľmi malé, namiesto tvorenia ružice sa ťahajú hore, každý nový list vyrastá vyššie ako predošlý, pripájam fotku. Na prvý pohľad to pôsobí, akoby sa ťahal za svetlom, lenže paradoxne v tomto akváriu je výrazne viacej svetla (až nadbytok).

Vie niekto poradiť, čo mu chýba? Iné rastliny nemajú problémy s podobnými prejavmi. Vodu máme rovnakú a hnojíme skoro rovnako. Rozdiel je ešte v substráte, je tam JBL Manado, ja mám obyčajný kremičitý piesok.
 
Vyzkoušejte

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 199x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/19459-samolus-valerandi-problem