petulinakk napsala: A jak vypadají ostatní rostliny v dotyčném akváriu? Já vím, psal jsi, že všem ostatním se tam daří dobře... žádná jiná není porostlá parohem jako ten samolus? Paroh je aj na iných rastlinách, predovšetkým na listoch hore. Asi pred 1-2 týždňami sme výrazne posilnili dodávku CO
2 (2 fľaše biokvasu so striedavou výmenou náplne + poskytol som zopár predlžovacích dielov na reaktor, už je od dna po hladinu), pridali plávajúce rastliny (čiže utlmili svetlo) a Mima tvrdí, že badá posun k lepšiemu, riasa sa už vraj tak nešíri. Nebol som na inšpekcii, tak neviem potvrdiť
Ale i tak si myslím, že to nesúvisí s divným rastom Samolusu.
Ešte som si naposledy všimol, že Rotala macrandra má akési príliš jemné listy a nie sú červené, ale skôr do žlto-oranžova. Tiež Echinodorus Kleine Bär už nechce zostávať červený, ale zelenie. Za zmienku stojí škandalózne odhalenie (toto označenie som odkukal z bulváru) - omylom bolo od určitej doby (asi pár mesiacov?) do akvária dodávané len polovičné množstvo fosforečnanov oproti stanoveného plánu hnojenia a tak aj kontrolné meranie ukázalo skoro nulové hodnoty. Inak povedané: akvárium trpelo nedostatkom fosforečnanov. Od tohoto týždňa bol tento problém odstránený. Je možné, že to súvisí so Samolusom i Rotalou.
Jeden kus podivne rastúceho Samolusu som vzal k sebe, ale ešte je v karanténe (aj som ho v manganistane prepral) na pozorovanie, lebo Mima má momentálne i nezmara, ktorého by som si veľmi nerád zavliekol.