Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Metoda hnojení ECI

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Hnojení 

PMDD

Metoda hnojení ECI
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2014 14:13 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: zervan
Ono z pohledu nekoho, komu to nechce vubec rust, to muze vypadat, ze neuveritelne blbnu a mam byt rad za to, ze to jde. Ale kdyz jde u mne v podstate o to, ze snizim davky hnojiva, tim nemuzu nicemu vyrazne ublizit, a kdyz to nebude stacit, vim jak rychle rostliny dokazaly reagovat na pridani po leceni, takze vcasnym pridanim zpet pripadne neblahe vlivy snadno napravim. Proste tenhle "pokus" povazuji za bezpecny, takze proc to nezkusit :-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2014 13:16 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Designer
Zaujímavé :) Tiež sa snažíme zistiť, kedy sa Echinodorus Kleine Bär vyfarbí a kedy nie. Pri niektorých červených stonkovkách (napr. Rotala macrandra) som sa v zahraničných zdrojoch dočítal, že pre pekné červené sfarbenie treba nižšie množstvo dusičnanov a vyššie množstvo fosforečnanov (samozrejme s dostatkom železa). Konkrétnejšie som napísal v komentári na rybicky.net/atlasrostlin/rotala_macrandra Možno niečo podobné funguje aj na Echinodory. Ono totiž EI-mix recept by Designer ;-) dodáva cca 21 mg/l dusičnanov a 2,9 mg/l fosforečnanov, takže zníženie dávky trebárs na polovicu by mohlo zodpovedať stavu, ktorý by mal vyvolať červené zafarbenie (samozrejme závisí od reálnej spotreby).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2014 12:28 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Metoda hnojení ECI
Predesilam, ze nejde o objev Ameriky, nicmene zkusim popsat, co ted ohledne hnojeni praktikuji, nebo spis s cim jsem zacal, takze jde zatim spise o ideu v uplnem pocatku zkouseni.

Mam par Echninodoru, nektere by mely byt pekne barevne, nektere maji mit aspon nove listy cervene ci ruzove, jenze pri metode hnojeni EI se clovek tech barev moc nedocka. A jak jsem lecil ryby, hnojeni jsem na mesic vypustil, a zacaly se u novych listu Echinodoru objevovat tak krasne barvy, ze bych je mnohdy ani necekal. Bohuzel to ale nektere jine rostliny spatne rozdychavaji, a i nektere nove listy Echinodoru utrpely deformace z nedostatku (coz neni divu pri malo rybach a absenci hnojeni).

A tak jsem vymyslel metodu hnojeni ECI - "Echinodorus Color Indicator".

Jde o to sledovat barvy novych listu na Echinodorech, a davat maximalni davky hnojiva v pomeru jako u metody EI, ale jen do te miry, aby se udrzela barevnost listu Echinodoru. Echinodorus 'Python' mi prelistuje z emerzu, rostou mu nove listy, jsou barevne velice zajimave, ale jak jsem dal a dal hnojil EI, zajimave barvy na dalsich novych listech se vytraci, je to znat v prubehu par dni po vymene vody a hnojeni. Takze jsem snizil davku hnojeni na polovinu co davam a budu to sledovat dal (EI u meho akvaria nebyla zdaleka maximalni mozna davka, stacilo vyrazne mene). Pak uvidim, zda se rostlinam dobre dari a zda stale vidim na novych listech Echninodoru zajimave barvy. Kdyz pujdou barvy do stavu jako pri hnojeni EI, davky snizim, a kdyz uvidim na rustu zhorseni, pridam. Tak bych se mel dopracovat k nejakemu mnozstvi hnojiva, ktere pochopitelne s vyvojem akvaria budu podle pozorovani upravovat.

Nebyla by to nejaka naprosto nenarocna metoda, chce to mit trosku oko na to, videt co se s rostlinami deje, a treba to ani nepujde tak jednoduse trefit pridavanim a odebiranim cele smesi hnojiva, aby to fungovalo jak si predstavuji. Nicmene uz jsem s tim zacal, tak uvidim. ;-)

BTW, jeste dodam, ECI (pokud bude fungovat) nebude nikdy metodou pro nekoho, komu rostliny nerostou, ma to byt neco, s cim si muze vyhrat akvarista v akvariu, kde mu rostliny dobre rostou, nema problemy, a chce neco vic, konkretne barevne Echinodory.

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 196x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/19458-metoda-hnojeni-eci