Ako je to s teplotou vody pre Razborku bornejskú (Boraras brigittae)? Pol roka ich chovám bez problémov a bez strát, ale dnes ráno som našiel 2 uhynuté
Zmeral som hneď po rozsvietení svetiel dusičnany - cca 7 mg/l, amoniak - 0, dusitany - cca 0,07 mg/l (0,05 - 0,1), železo - cca 0,05 mg/l, meď - 0, pH - 6,7, CO2 - cca 20 mg/l, asi po hodine a pol som si spomenul ešte na test kyslíka - cca 8-10 mg/l (proste maximum). Z hľadiska merateľných látok vo vode som nenašiel žiaden problém. Dusitany som síce nejaké malé množstvo nameral (bežne je 0,05 mg/l), ale to nie je nejaká hodnota pre otrávenie sa. Krevetky sa správajú normálne, rybky tiež, žiadne dychčanie pod hladinou. Rybky nevyzerali choro, brušká najedené (aktuálne si každý deň pochutnávajú na živej žiabronôžke).
V noci sa v miestnosti nekúri, teplota v akváriu bola ráno 22 °C. V tunajšom atlase sa pre tieto rybky uvádza ako minimum 25 °C, ale zase inde (napr.
www.flowgrow.de/…) je od 21 °C. Že by im v noci bolo chladno? (nesvietia ani svetlá, ktoré cez deň hrejú) Ohrievač som zatiaľ nedal, lebo nemám vhodný (ale už je objednaný). Mohol by byť úhyn spôsobený nižšou teplotou?
Ďalší potenciálny dôvod by mohol byť list mandľovníka (čo dosť pochybujem) - pridal som nedávno alebo močovina, ktorej dávku som pred 4 dňami mierne zvýšil (pridávam ju však v malom množstve stále a neprejavuje sa na amoniaku a ani dusitanoch, teda jedine že by v noci nejako stúpla hodnota, čo sa mi moc nezdá). Dodávanie močoviny však preventívne preruším.