Hygrophila polysperma - pěstování
Rostla mi i v částech kde světla moc neměla (malý bazén, měl jsem z ní celý les v levém zadním rohu), akorát měla dole malé listy a nahoře ok (stočila se za světlem). Rostla mi všude bez problémů, ale teď mi stagnuje a nechce se jí, asi jsem jí zasadil nějakou konkurenci
jinak nevím
U Hygrophila polysperma uvádí že je středně náročná na světlo ale při mém poznatku je spíše více náročná. Má s touto krásnou rostlinkou někdo větší zkušenost? V malém akváriu bez problému se sloupcem vody do 35cm a v 55cm sloupci dole ztrácí listy a výše je vše v pohodě.
Starší reakce
No veď o to ide, pred zmenou svetla sa ti nekrútili/deformovali/ listy? NO3 je ok, stačilo by aj trochu menej-spravíš o trochu väčšiu výmenu vody, alebo ešte lepšie- menšie množstvo ale častejšie./ak teda nemáš vela vo vstupnej vode/.Ja si myslím, že je to zmenou svetla. Ak si pridala svetlo tak trochu hnojiva tiež pridaj.
Změnila jsem dobu sviceni z 8mi na 10.echinac a polysperma mi přišly že jim to udělalo dobře.no3 mam 10-25 (levny více test)
Podľa mňa je to svetlo moc silné a ubral by som postupne čas na 6-7 hod príp. rozdelil svietenie na 3 hod ráno a 4 večer. Rastliny čo tam máš nie sú náročné, tak by to malo stačiť.Trošku prihnojiť asi bude treba, ale v hnojive nie je NO3 a ani PO4 tak si to treba postrážiť aby si nemala vo vode nulu./zistíš testom alebo aspoň NO3 pásikom/.
0 11.04.2020 08:59 Ivka – Pokrcene listy
Ahojte mam dotaz.
Kytku mam již mesic,roste pekne,vrchní část je dokonce mohutnější než spodek,v pulce ustrihnu,rizek ma za týden kořeny.problém je v tom že se mi některé opravdu některé vrsky jako kdyby se krčí a je jedno jestli je pod vodou nebo nad.v čem by mohl byt problém? Mam zahnojit? Mam akorat bioflor a ješte jsem nedavkovala.
Dekuju.
Starší reakce
Čus,mam ji a je to skvělá rostlina,roste rychle.
Starší reakce
Opravil jsem doufám že dobře. Stonkovky se běžně stříhají u polyspermy spodní části stonku často ztrácejí listy a tak se většinou sází jen vrcholová část. Neměla by být ale moc krátká takových 15-20cm podle výšky akvária i delší.
Máte pravdu, je to ta hygrophila. Mám jen problém, že se rozrůstá a četl jsem, že prý když bude zastřižena, tak celá rostlina uvadne. Mohu toto řešit v tomto vlákně nebo si mám zajít spíš jinam?
Máte pravdu, omlouvám se. Bylo mi napsáno, že by to mohla být echinodorka.
Nevím jak ostatní ,ale já tam žádný echináč nevidím. Tohle je stonkovka která se řízkuje a sází normálně do substrátu.
0 21.08.2018 05:42 pavel1234 – Rozmnožení.
Dobrý den. Mám kytku Echinodorus a strašně se mi rozrůstá. Nevím přesně kdy je rozmnožit ale co jsem se dočetl v tomto vlákně tak vždycky když je nová rostlinka čtvrtinové výšky co ta původní, tak se může stříhat? Před měsícem jsem střihnul novou rostlinku a zasadil jinam. Jinak se mi na té kytice ztrácí listy a nevím, jestli to je od ancistrusů a nebo tím, že je zatížena. Posílám i fotky. Až u té druhé fotky jsem rozmnožoval a kvete mi tam další.
Starší reakce
Něco jí chybí. Možností je víc. Z prezentace se o Tvojí vodě nedá nic zjistit.
Zdravím, moje polysperma sice docela dobře roste, ale její nové listy jsou dost světlé. Je to normální nebo jí něco chybí?
Starší reakce
Aha..tak uvidím. Jak říkám, mám jí mnoho, tak uvidím, co udělá (ta plovoucí).
To sa srovná za pár dní keď začne rásť, čo sa týka plávajúcich rastlin mne sa táto neosvedčila, moc nerastie zatočí sa a ako keby zakrpatela.
Podařilo se a neplave. Akorát je křivá, ale to se srovná.
Zasaď jí stonkem hodně ze šikma. Klidně i skoro vodorovně. Pak nevyplave. Stonky a listy to odpruží, jak píše Václav... Samozřejmě víc stonků najednou, ale to už si taky slyšela...
Dostala jsem jí half, stejně ju všechnu nevysadím a jako plovoucí bude dočasně,než bude jiná.
No moc plovoucí rostlina to není ale bude tak fungovat.
Dobře, díky. Něco zasadím, něco nechám plavat. Chtěla jsem i něco plovoucího.
Normálně konce zasaď, nesázím je jednotlivě ale 3-5 kusů najednou. Listy se srovnají a půdou k hladině. Dostala jsi zřejmě rostlinu co byla na hladině nebo rostou také vodorovně pod hladinou, proto vypadají jak říkáš jako plazivka. Pinzetou je zastrč do substrátu a pak hni kousek do strany a pust je, budou tak lépe držet.
Dostala jsem z prostřihu a je to takový krátký "chabaští" s kořínkama za každým kolénkem. Nevim moc, jak to zasadit. Bych to prostě nějak zahrábla, aby to drželo a ono se to zakoření, ne? A půjde to do výšky? Takhle to moc nevypadá, spíš jak nějaká plazivka.
A zaujalo mě,že to jde jako plovoucí. To udělám též.
Starší reakce
trochu mě to rozesmálo. Pěkný ...
Celkem běžný jev u dobře rostoucích rostlin a silnějším světle.
H. polysperma se mi na nových listech barví do hněda. Nemáte nějaký nápad, nejspíš je něčeho moc. Díky Z
Starší reakce
Ahoj, jj, do sirky se roztahuje velmi dobre, ani ji nepotrebujes mit v substratu, da se pestovat i jako plovoucka.
Dá se udržet i v malé výšce, ale je to uštipování co týden.
Já ji mam udržovanou cc do 15cm . Tim že zkracuju vrcholky, tak se začíná "roztahovat" do šíŕky a nové kořeny se ukotvují...
Ahoj, pokud ji chces drzet v 10 - 15 cm, tak to bude lepsi si poridit jinou rostlinku, tahle zrovna neni ten vhodnej druh na takovy vysky. Ale je dobra na chov poteru.
Pekne se u hladiny rozroste, vytvori prales a prezije tam poter i s rybama, kde bys to jinak necekal, ... horsi je to potom prostrihat ...
Dá se udržet prakticky v jakékoliv výšce :o) ... ale zeptej se sám sebe: "jak dlouho mě to neustálé zastříhávání asi bude bavit?" :o) ...
H. polysperma roste jako blázen. Chtěl bych jí z pozadí přesunout dopředu, zastříhávat tak na 10-15cm výšky a zahustit. Otázka: dá se vůbec udržet v cca týhle výšce? A pokud ano, nemáte zkušenost se zastříháváním, nějakou osvědčenou fintu?
Starší reakce
Zkusím, díky. Po novým krytu se světlem si rostliny dělají co chtěj. Dík Zdeněk
Ach táák. Ustřihnul bych jí a tu ustřiženou část dal více pod světlo.
Dostal jsem ji jako odstřížek z akva s jinými kusy, proto je mi to divný. Začala se mi dělat hnědá řasa, tak jsem zkusil přihnojovat a od té doby tohle.
To původní je emerz a ty už máš submerzní listy. Ustřinhout a zasadit znovu, původní stonek klidně nechat, obvykle má nahu obrazit, ale možno taky vyhodit a jede se znovu.
Přinesl jsem si kus Hygr. polyspermy a hezky se chytla. Ale čím blíž k hladině a světlu, tím větší listy. Kolem 5-7 cm, až 3x větší, než na původní rostlině. A větší rozestupy mezi patry.
Nebublám, přihnojuju Bioflorem menší dávka rozpočítaná na dny, akva 60l teprve v záběhu, téměř bez ryb, jen rozrůstám rostlinky. Světlo 2x18W kompaktní zářivka (PL-C) 5cm nad hladinou, přes plexi. V silném proudu u výtoku z vnitřního filtru (honič vody).
Jak kdyby rostla moc rychle a nestíhala. Nebo nějaký jiný nápad? Díky Zdeněk
Starší reakce
Jen pri hodne malo svetle (treba v houstine u dna, nebo kdyz je ho celkove malo) ji opada listi a pak jsou dole jen stonky, pricemz co trci do svetla roste dobre a ma pekne listi.
Není náročná, vůbec. U mě pod stíněným světlem krásně roste. Dej potom pozor na křehčí stonky. I zlomené části rostou výborně dál. Klidně si ji dej do AQ.
nie... rastie a rastie... každý týždeň strihám a vyhadzujem... bez CO a hnojenia
Ahoj, mohu se zeptat je náročná na pěstování Hygrophila polysperma
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 1496x