Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Grafit ako zdroj uhlíku

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Hnojení 

PMDD

Grafit ako zdroj uhlíku
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2013 15:11 Muž Horác [3942] Re: Cheron
Cheron napsal: ... A princíp fotosyntézy tiež poznám. Akurát som nevedel, či by rastliny boli/neboli schopné prijať uhlík aj iným spôsobom - toť všetko ...
No ... ono to spolu tak nějak souvisí (proto jsem tu fotosyntézu zmínil) ... už malé děti na prvním stupni základní školy se učí, že "zvířátka vdechují kyslík a vydechují oxid uhličitý a kytičky přijímají oxid uhličitý a vyrábějí kyslík" :o) ... O příjmu uhlíku v elementární formě ani slovo ... Ale jinak v poho ... jak už jsem napsal, nebylo mým cílem posmívat se ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   02.09.2013 14:38 Muž Tragett [61] - Mořské rybyRe: Sivon
O kombinaci vodky, cukru a octa se bavime jako o zdroji uhliku v morskych akvariich za ucelem krmeni bakterii a omezeni rustu rasy. osobne sem se dostal v davkovani na 6ml na 500l denně, začínal jsem na dávce 0.5ml denně.

Rozhodně bych se držel v případě dávkování uhlíku osvědčených cest, zejména tekutých hnojiv na bázi C, například PMFE a podobně, ryby nejsou laboratorní krysy aby se zkoušelo vše možné a nemožné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2013 14:20 Muž Cheron [89] Re: Horác
No - aby som to trochu upresnil ...

Na CO2 používam tlakovú fľašu - nepotrebujem na to iné "systémy". A princíp fotosyntézy tiež poznám.
Akurát som nevedel, či by rastliny boli/neboli schopné prijať uhlík aj iným spôsobom - toť všetko. S "úsmevnými" reakciami som počítal, lebo som si bol vedomý absurdnosti dotazu, ale ... "zvedavosť" nepustila :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2013 11:02 Žena sivon [1714] - PlžiRe: Johan
Taky asi primitivní dotaz k té kombinaci alkohol +ocet+ cukr. stydim

Není náhodou alkohol pro ryby jedovatý? A také o octu jsem si myslela, že do akvária nesmí, proč bychom pak složitě řešili snižování pH?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   02.09.2013 10:43 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Tragett
Cukr bych do akvária nesypal. Pro bakterie to je velmi dobré, ale v běžném akváriu se pak lehce dostanete do stavu, že vám spíš než rostliny budou růst na kytkách bakterie.

rybicky.net/k/clanky/625_37.jpg - takto to vypadalo po měsíčním dávkování cukru. Ale samozřejmě to bylo v trošku větším dávkování. Vše je o míře a nechci tvrdit, že to nelze. Jen to, že to chce trošku opatrně a nečekat zázraky. Umím si dokonce i představit, že by se vámi poskytnutý recept dal dobře využít v nádržích s velkým filtrem (hlavně teda kvůli obsahu vodky (či jiného alkoholu) - to se mi zdá jako dobrý zdroj CO2).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   02.09.2013 10:41 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Horác
Já bych neřešil roky, ale absurnost propagace různých forem uhlíku, které se přikapávají do akvária.. Když se může kapat, tak proč né i sypat. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2013 10:40 amrtin Re: Designer
To už by bylo efektivnější si vyhrát se sifonem(kdo neví o co jde,tak je to tlaková lahev s vodou+malinká bombička s CO2),pije se v domácnostech,třeba exit.srovnanicen.cz/… .Ale jak tak koukám na ty ceny,vyplatí se to tomu,kdo má přístroj doma z dřívějška coze
Tady už se to probíralo:
rybicky.net/forum/214 ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2013 10:00 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Horác
Ale to ja zase ruzne typy "hracek" proberu moc rad, i kdyz asi zase skoncime u toho co je obvykle ;-) .

EDIT: Predpokladam, ze vetsine z nas je uplne fuk, z jakeho "zdroje" to CO2 dostane, hlavne at je to skoro zadarmo a bez velke namahy. Ja jen ze jsem kapanek mimo presne zneni tematu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2013 09:58 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Cheron
Jeste muzes dat akvariu "kapacku", jako v nemocnici :) .

Kdyz si uvedomis, ze pitna voda sycena CO2, zkratka levne vody ze supermarketu, mohou mit tak do 10g CO2 na 1.5l objemu, bylo by primo prilitim takove vody do akvaria se 100l vody CO2 o 100mg/l vic (nebo tolik, protoze bez pridavani tam v porovnani s timto neni nic). To je moc, ale kdyz to pujde do akvaria trvale a stale stejne, rekneme lahev na den, mohlo by to byt akorat.

Ovsem ta voda neco stoji, rovnomerny pomaly vytok z lahve do akvaria asi take nebude uplne legrace, a i kdyby ta legrace stala jen 5Kc za lahev, za rok provozu uz bys mohl mit tlakovou lahev a navic kdo ma kazde rano davat novou kapacku a hlidat, zda doma nedosly...

Takze zase reseni tak mozna k vyzkouseni, pro nas hracicky...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2013 09:57 Muž Tragett [61] - Mořské rybyRe: Horác
V mořské akvaristice se jako zdroj uhlíku pro bakterie dodává (mimo jiné) kombinace vodky, octa a cukru v poměru 300ml vodky, 50ml octa a 9g glukopuru. Zda by to bylo použitelné i ve sladkovodních akváriiích neumím říct.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2013 09:56 Muž Horác [3942] Re: Cheron
Spíš než zajímavé mi to přijde absurdní :o( ... nicméně, vše důležité již bylo řečeno a já se tu též nechci nikomu posmívat ... Dotaz svědčí (mimo jiné) o absolutní neznalosti principu fotosyntézy (oxid uhličitý + voda = cukr + kyslík) ... ale vzhledem k tomu, že nevíme, kolik let je tazateli, nemá smysl to dál rozebírat ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2013 09:24 Muž Cheron [89] Re: Raviolka
Ďakujem za reakciu a odkaz na článok ! ;-)

Priznávam - na tých stránkach som už pár krát bol a čosi aj čítal, ale žiaľ, nie o uhlíku stydim
Ako som písal - nerozumiem tejto problematike, preto som sa pýtal, či by boli rastliny schopné takýto čistý uhlík nejako "spracovať" a využiť ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2013 09:23 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Cheron
Metod vyroby CO2 je vice, ale vetsina by se Ti asi nelibila.

Zihani vapence. No nevim, ze by primo u akvaria :-D .

Neco kompostovat vedle akvaria, to jsme ale zhruba tam, kde s burcakem.

Pouziti sucheho ledu (pevna forma CO2) ma problem v uchovavani, nicmene pokud je nekdo treba barman (ano, nekdy se to v barech pouziva) a ma trvaly prisun kostek sucheho ledu, neco by se s tim delat dalo.

Vyuziti reakce stejne jako u sumivych tablet (kyselina citronova s jedlou sodou atp.) vypada hezky, ale prece jen to chce uz trosku si s tim vyhrat. Ta reakce totiz probehne pomerne rychle, takze je najednou CO2 dost a pak nic. Reseni to ma, ale nevim jak moc se vyplati proti tlakove lahvi s CO2. Spis bych to videl jako reseni pro ty, kteri si chteji hrat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2013 21:51 mhron Re: Cheron
Tak tohle je spíše do biologie než do chemie. Rostliny jsou schopné přijímat uhlík jenom v plynné formě sloučeniny s kyslíkem, tedy CO2. Skrze kořeny rostliny čerpají hlavně minerály.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   01.09.2013 21:13 Žena Raviolka [2154] Re: Cheron
Jak píše Kusma, diamanty by byly efektivnější :-D

Ale teď vážně. Uhlík je všude kolem nás. Dokonce i pro nás je to základní kámen a druhý nejvíce zastoupený prvek v našem těle. Kupodivu, grafit nikdo nejí... A stejně tak rostliny jsou přizpůsobené každá na ten svůj způsob získávání uhlíku. Dovolím si odkázat na článek:
maniakva.sweb.cz/… - odstavec "Adaptace"
...není to asi úplně srozumitelné, pointa ale je, že rostliny jsou na něco zvyklé a často i specializované a házet jim uhlík pod nohy nemá význam ;-) Ony opravdu mnohem víc ocení CO2.

Ten pudr by byl dobrý na "černý zákal", to tu ještě nikdo neřešil smich
...jinak nemyslím to zle, že bych se ti vysmívala.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2013 20:17 Muž Cheron [89] – Grafit ako zdroj uhlíku
Viem, že teraz asi tresnem poriadnu blbosť (preto sa dopredu ospravedlňujem), no nie som znalý v tejto problematike chemických reakcii a veci okolo stydim

Hnojíme s CO2, aby sme rastlinám dodali základný stavebný prvok - uhlík. Tak ma minule ma napadlo, že vlastne grafit je čistý uhlík. Ak by sa použil napr. práškový na dno pri zakladaní akvária - napr. tento: www.fichema.cz/… - vedeli by ho rastliny nejako využiť ? Malo by to vôbec zmysel ?

Ešte raz - vôbec sa v tom neorientujem. Budem teda rád, ak mi to niekto znalý problematiky ozrejmí ;-)
Vďaka !

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 487x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/18990-grafit-ako-zdroj-uhliku