Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Překysličenost

 

NápovědaFórum » Technika » Filtry 

Akvaristik.eu

Překysličenost
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2013 10:11 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Toník
Tak kdyz jsme u toho, zeptam se. Mam asi mesic zalozene akvarko rybicky.net/nadrze/18477 . Za celou dobu je v nem stale stejna voda. Hned na pocatku jsem v ni nechal shnit pul hlavky spareneho salatu - nakrmil jsem filtr, nahodil nitrifikaci. Salat totalne zmizel do 14ti dni. Dostal jsem od pratel zde z fora rostlinky (kolem tydne po zalozeni, drive tam bylo jen par kousku), zasadil je (pisek novy, totalne do cista proprany), zacaly rust (ty uz jsou na uvodni fotce). Hnojeni jen par jilovych hnojivovych kulicek pod koreny. Nekdy pred par dny rust prestaly, takze jsem zacal s PMDD bez dusiku a fosforu, rikal jsem si opatrne! Rust rostlin znovu zacal, bylo to videt temer ze dne na den, jak rychlerostouci rostliny zase nabraly rychlost. Mimo jine, temer mesic zatim zadna rasa.

A ted mi reknete, kde se v tom akvariu CO2 bere? Bez nej to fakt rostlinam jit nemuze, to da rozum. Tech 18ks Ramirezek, ktere jsou asi tak 14 dni rozplavane toho fakt moc nevyprodukuje. Tech par nahodnych snecku z donesenych rostlin, to snad taky nema jak vytrhnout. Par tlejicich listu z Echinodoru prechodem z emerzu, to taky neni o nicem (nechavam je, troska takoveho hnojeni neuskodi). Tak kde? Napada mne jen difuze ze vzduchu, pac dno je ciste, ale treba...?

Ze budu muset dodavat vic nez stopove prvky a draslik, to je mi jasne a neresme to, zkusme se jen podivat na to, kde celou tu dobu rostliny CO2 berou, pac i kdyby v te vode bylo buhvi co, uz to tam byt muze tezko, ty rostliny musely za par dni sezrat co bylo, coz se taky projevilo, ale uz zase rostou jen pridavanim toho PMDD...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2013 09:55 Muž Toník [396] Re: grunda
I hodně měkká voda může obsahovat hafo hydrouhličitanů.
A tím pro mě tohle téma končí. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2013 09:38 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Toník
nejsem chemik, ale spíš se přikláním k difuzi, akva bylo zakryté - odpar minimální, voda ze studánky, hodně měká
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2013 22:36 Muž Toník [396] Re: Designer
Designer: Lide chteji veci jednoduche, i kdyz jsou slozite, chteji jednoduche reseni a rozreseni.
Jednoduché řešení? CO2 vázané v hydro/uhličitanech.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2013 22:32 Muž Toník [396] Re: grunda
grunda: upřímě, viděl jsem low tech akva bez ryb, lehce dohnojované, bez výměny vody, velký pohyb vody - čerpací hlava Coralia. Kde se teda to CO2 v akva bere, když ne ze vzduchu?
Ještě mě zkuste přesvědčit, že se do takového akvária ani nedolévala odpařovaná voda, nebo že byla dolévána jen destilovaná voda. hmm
Už jsem to tu psal: opomíjíte jako zdroj CO2 hydrouhličitany.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   24.07.2013 12:26 amrtin – citace z knihy:
275 populárních omylů o rostlinách a zvířatech aneb kvetoucí řasy, létající ryby a pějící sirény
V noci se rostliny chovají podobně jako zvířata: dýchají, spotřebovávají přitom kyslík a zbavují se oxidu uhličitého. Přes den je ale dýchání rostlin přehlušeno fotosyntézou, výrobou cukernatých vazeb bohatých na energii za pomoci slunečního záření, přičemž je spotřebováván oxid uhličitý a vzniká kyslík. Protože tvorba organických látek cukrů při fotosyntéze, provázená přeměnou CO2 na kyslík, je mnohem intenzivnější než samotné dýchání rostliny, tedy tvorba CO2, není pochyb o tom, že navzdory noční pauze při fotosyntéze znamenají zelené rostliny jednoznačný přínos. Díky bohu, protože bez přebytku kyslíku z rostlin by to se zvířaty i s lidmi vypadalo špatně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2013 12:11 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Johan
něco málo mrvých kořenů tam bude, takže ano, zakalí, nějaké nitr. bakterky tam budou taky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2013 12:08 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: grunda
Takže tím chceš říct, že kdyby si proryl dno, tak ti nezkalí vodu? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2013 11:50 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Johan
vzhledem k tomu, že filtr tam nebyl, jen čerpací hlava, tak filtr nic, vzhledem k tomu, že tam nebyly ani ryby - tzn. žádné krmení (žádné výkaly, žádné zbytky), dno jen křemičitý štěrk a hnojení pouze do vody, tak taky nic moc, tipl bych si spíš na difuzi ze vzduchu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   24.07.2013 11:44 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: grunda
Co se takhle zaměřit na dno, filtr a i samotné rostliny (nejsou jen konzumenty CO2). Těch zdrojů je celá řada.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   24.07.2013 11:16 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Toník
V atmosfere je zanedbatelne mnozstvi CO2, jeste ze jde do vody vyrazne snaze nez kyslik :-) . Muzem to spocitat pro nejakou modelovou situaci, ale ma to nejaky vyznam? Co ja uz se jen tady napocital matematiky zakladni skoly a vysledkem je, ze kdyz napisu nejaky naprosto obecny a obecne znamy poznatek, je to brano mnohem lepe :) . Lide chteji veci jednoduche, i kdyz jsou slozite, chteji jednoduche reseni a rozreseni.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2013 11:05 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Toník
upřímě, viděl jsem low tech akva bez ryb, lehce dohnojované, bez výměny vody, velký pohyb vody - čerpací hlava Coralia. Kde se teda to CO2 v akva bere, když ne ze vzduchu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2013 10:38 Muž Toník [396] Re: Designer
Proti tomu nic nemám. Ovšem myslet si, (teď to neberte osobně!), že v běžných akváriích bez umělého sycení CO2 je jeho difuze ze vzduchu nějakým "významným" zdrojem, je naivní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2013 09:41 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Toník
smrtelně vážně ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2013 09:23 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Toník
O tomhle se da debatovat dlouho, ale ja chtel jen popsat, co se deje s plyny ve vode kdyz ma vzduch moznost difundovat do vody, jak se to cele dostava do rovnovahy a jak vzduchovani te difuzi napomuze zvetsenim plochy styku vzduchu s vodou. Kdyz si to clovek srovna v hlave, lepe odhadne, zda je u nej vzduchovani zadouci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2013 08:45 Muž Toník [396] Re: prasan
Stejná otázka pro vás - rostliny ve vašich nádržích (mimo tu s umělým sycením CO2) jsou závislé na CO2 ze vzduchu?!
A jakou alkalitu má voda v nich?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2013 08:42 Muž Toník [396] Re: grunda
Rostliny v low-tech akva jsou závislé na CO2 ze vzduchu?! To myslíte vážně?! :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2013 22:11 - Re: Toník
Predstav si,že skoro všetky moje fungujú takto.Mám totiž len jediné akva kde dávam CO2 (tibi).Kedže chovám hlavne raky,krevetky ancíky a pár L či LDA sumčekov (bez odkalovania) vzduchujem naviac v každom z akváriek a rastlinky rastú už niekoľko rokov v pohode.Zase si ale treba vybrať rastlinky ktoré to zvládajú a vyladiť to,nech to funguje. ;-)
Nepoviem,že je to vždy podľa mojich predstáv.Takýto ekosystém funguje na tenkej laťke.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2013 21:59 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Toník
low tech akva naprosto bez problémů ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2013 20:28 Muž Toník [396] Re: Designer
Designer: Muzes mit ale i akvarium, kde jsou jen rostliny v hojnem mnozstvi a temer zadny zdroj CO2. Pak i vzduchovani vylepsi mnozstvi CO2 ve vode, protoze jej rostliny spotrebuji a novy CO2 se do ni dostane jen difuzi ze vzduchu, kterou vzduchovanim vylepsis.
Takových akvárií, v nichž budou rostliny odkázané jen na CO2 ze vzduchu, moc nebude. Muselo by jít o akvária s extrémně nízkým obsahem hydro/uhličitanů ve vodě, což by hrozilo značnou nestabilitou jejího chemismu.
Že by v takových podmínkách dlouhodoběji běžné akvarijní rostliny prosperovaly, silně pochybuji.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2013 16:15 RAP Re: Lucajz
Je možné, že vodu překysličím?
Klasickým vzduchováním nikoliv. Můžeš pouze vytvořit prostředí nevhodné pro některé druhy ryb a hlavně rostlin. Záleží také na "kvalitě" vzduchu, který je vháněn do akva. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   23.07.2013 15:13 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Lucajz
Jakymkoli zvysenim styku vody s okolnim vzduchem (tedy i vzduchovanim) zlepsis difuzi vzduchu do vody, takze tim dosahujes stavu, jako by ve vode nebyly ryby ani rostliny, proste nic, jako by samotna (jinak nicim neovlivnena) voda stala za pristupu vzduchu, proste se hladiny plynu ve vode srovnaji na urovne, jak jsou schopny do vody difundovat (coz ma souvislost s dalsimi parametry vody, protoze voda neni nikdy uplne cista voda, akvarijni uz vubec ne, ma nejakou teplotu, a take je to dano tlakem).

Takze si predstav, ze mas v akvariu hodne ryb a zadne rostliny. Zvyseni difuze je pak velice zadouci, protoze ryby vydychavaji kyslik, meni ho na CO2, a pokud difuzi nezrychlis (nezvysis stycnou plochou), ryby se v takto prerybnenem akvariu udusi. Dalsi kyslik se do vody dostane jen tou difuzi, a CO2 z vody tim stejnym zpusobem.

Na druhou stranu mas akvarium, kde jsou ryby i rostliny ve vhodnem mnozstvi, CO2 je malo, protoze to co vyprodukuji ryby rostliny rady spotrebuji, nijak CO2 nedodavas, a jak zacnes vzduchovat, podil CO2 v atmosfere je mizivy, takze jej vlastne z vody odvadis tou difuzi, snizujes jeho mnozstvi ve vode a rostliny by ho pritom tak rady.

Muzes mit ale i akvarium, kde jsou jen rostliny v hojnem mnozstvi a temer zadny zdroj CO2. Pak i vzduchovani vylepsi mnozstvi CO2 ve vode, protoze jej rostliny spotrebuji a novy CO2 se do ni dostane jen difuzi ze vzduchu, kterou vzduchovanim vylepsis. Samotna difuze pres klidnou hladinu je dosti pomaly jev.

Asi to nemusim rozebirat dal, tu logiku veci jsem snad naznacil dostatecne ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2013 14:24 Žena Lucajz [3] - Cichlidy – Překysličenost
Ahoj, chci se zeptat, zda může dojít k překysličení vody. Mám 100 l akvárium a v něm menší rybky (max. 5cm). Používám filtr Aquael Filtr Fan 1 Plus (320l/h) a mám zde ještě vzduchovací kámen. Je možné, že vodu překysličím?
Pozn.: Kámen na noc vypínám, kvůli hlučnosti.

Děkuji za odpovědi, stále se učím. palec

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 443x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/18912-prekyslicenost