Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Pěstírna - metody třídění ryb dle velikosti

 

NápovědaFórum » Ostatní  

Pěstírna - metody třídění ryb dle velikosti
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2013 19:56 Muž LiborSprysl [9015] Re: Martex42
No tak potom teda není nad polívkovou lžíci našich babiček...takovou tu velkou, velmi hlubokou. Provrtá se mnoha otvory malého rozměru, takže z ní je cedník. Pingpongové zápěstí, trochu cviku a 50 rybek do pytlíku zamíří za 30-40 sekund. Není nic rychlejšího a ještě lze při tom zkontrolovat jejich zdravotní stav... smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2013 18:38 Muž Martex42 [20] - Tetry
Tak dneska jsem doma našel takový malý košík kde byly stejně velké otvory. Zkusil jsem do něho dát pár desítek mecháčů, ty malé proplavali dnem dolů a velké zůstali v tom koši. Výsledek Super během 10 minut protříděných 800 ks. Ještě to budu muset vychytat. Sehnat nějáké pletivo (síť) nebo tak něco s různými velikostmi děr. Pro mě je důležité že to vůbec šlo. Teď už to chce jenom čas než to zdokonalím. Děkuji všem za reakce.

LiborSprysl: Nepřipadá mi na tom nic divného, že tam jsou velikostní rozdíly. Většinou slévám potěr stejně starý, ale když jich je málo tak sleji i třeba o potěr, které je starší 7 dní s tím novým. Nakonec stejně píšete že stejně vybíráte ty největší a ty menší dáváte zpátky. Mně připadá jednoduší si to roztřídit a při lovení na kšeft s tím nemám tolik práce. Ještě jste psal, že jste neslyšel, že by bylo třeba takové ryby třídit před prvním výkupem. Nikde jsem nepsal, že budu třídit malé neprodejné prcky. Nikdy nebudou mít všechny ryby z celé nádrže 2 - 2,5 cm například. Tak, třídit a vybírat se musí pořád. Žádná chyba ve výrobě nebude :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2013 10:55 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: Martex42
Fotka k příspěvku Kup si vhodné plastové nádoby a do dna si v rovnoměrném křížovém rozestupu potřebný průměr otvorů vyvrtej a po obroušení - zahlazení máš potřebné třídítka.

Síťové dno s cílovým rozestupem se dá udělat i slepením plastových elektrikářských stahovacích pásků, nebo vykrajováním otvorů ocelovou trubičkou na pružném podkladu do pevnější fólie.

Využít by šla i síta na třídění štěrků, případně některé záclonoviny s širokými okraji ok.

Určitě bych nepoužil vlascové - "niťové" typy síťí, protože nebezpečně zachytávají ryby za skřele.

Foto plastové bedny s otvory, co používám na zahradě a proto není zcela čistá, je jen ilustrační. Na třídění ryb by se ještě musely další otvůrky dovrtat mezi ty stávající.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2013 05:00 Muž LiborSprysl [9015] Re: Martex42
Tohle vyvakovávání tlamovců se používá i u nás často, a pokud pokud se používá, je to asi jediné řešení, jak efektivně oddělit ryby prázdné od plných. V případě malých ryb (ve vašem případě mechovek), se mi zdá že je něco blbě od začátku výroby, pokud máte tak velké rozdíly ve velikosti ryb v jedné nádrži, abyste ten problém musel tak složitě řešit. Ještě jsem totiž neslyšel, že by bylo třeba takové ryby třídit před prvním výkupem, pokud sléváte přibližně stejně staré výtěry. Pokud tak nečiníte, to je jiná. Ale první výkup, když u máte ryby na něj, seberete všechny, největší se prodají a zbytek jde buď zpět do vyčištěné nádrže -někdy - většinou do nové nádrže. A jede to dál. No a nakonec se slejou zbytky z více nádrží do jedné. V případě labyrintek je jednoznačně nejefektivnější fajfka, ruka a lidské oko. Totéž u živorodek, kdy si navíc oddělím samce od samic...Na to vám žádná síť nepomůže.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2013 22:49 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: Chem
Mě tak napadlo že kamarád používá na třídění substrátu na orchideje sadu nerezových cedníků. Pro velkopěstírnu to asi bude malé, ale pro třídění menšího počtu ryb by to možná stačilo. Má asi tři velikosti ok a to by snad stačit mohlo. Oka jsou z nerezového drátu. Jenom nevím, jestli by to drátěné síto ryby nějak nepoškodilo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2013 22:30 Muž Chem [837] Re: Martex42
Tak material nereknu - netusim, ale je to sehnatelny v rybarskych obchodech. Ja to koupil tak pred 5ti rokama 3 velikosti ok, proste klasicky sitky na chytani ryb. Jednu mam vytvorenou i na krevety, tam jsem potreboval specificky rozmer, takze jsem si ocka trochu prorezal, ale musi se davat pozor, aby se sit potom nerozpletala. Jinac tedy ty nerezovy sita (mrizky), co je maj na videu jsem videl v bauhausu, vypada to, ze by sly taky docela dobre pro ty tisicovy pocty ryb pouzit. Treba pripise zkusenosti i nekdo dalsi. Ja jsem jen malej pristipkar, rozhodne nepasiruju tisicovky kusu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2013 22:04 Muž Martex42 [20] - TetryRe: Chem
Díky za reakci. Nemáš náhodou nějáké fotky? Z čeho máš ty síťky vyrobené nebo kde jsi to sehnal?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.01.2013 21:57 Muž Chem [837] Re: Martex42
Třídím pomocí sítí s různě velkými oky. V podstatě analogie toho, co je na videu, jen to mám v menším, tak se mi lépe manipuluje se síťkama, než s velkými plastovými síty. Pokud potřebuješ roztřídit jen na dvě velikosti, stačí většinou projet akvárko jednou sítí, co projde, zůstává, co neprojde, jde vedle.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2013 16:55 Muž Martex42 [20] - Tetry – Třídění ryb dle velikosti
Ahojte, začal jsem ve větším množství vytírat Parmičky mechové. Už jich mám několik tisíc a jak všichni víme ryby nerostou rovnoměrně. Tím pádem jsou v nádržích ryby různých velikosti. Já řeším problém jak to rychle a efektivně protřídit. Do teď jsem ryby třídil oslovsky vždycky jsem vylovil síťkou pár ryb a fajkou to třídil podle velikostí. Ale před pár dny jsem narazil na youtube na zajímavé video kde třídí ryby pomocí nějákých sít.
www.youtube.com/…
Je to asi ve 3:30. Sice ryby to jsou jiné, ale princip by mohl být obdobný. Jak vy třídíte ryby? Chtěl bych poprosit zkušené chovatelé o jejich rady a zda-li nemají s tímto nějáké zkušenosti?

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Ostatní • Zobrazeno 374x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/18440-pestirna-metody-trideni-ryb-dle-velikosti