Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Zazimování jezírkových ryb

 

NápovědaFórum » Jezírka a venkovní nádrže  

Zazimování jezírkových ryb
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2014 19:32 Muž 0 [1718] - Obecné.
Fotka k příspěvku Zazimováním jezírka se rozumí především jeho vyčištění od napadaného listí a nahromaděných bahnitých nánosů, což je základ. Existují již vysavače na tuto očistu, pokud se neplánuje celkové odčerpání vody a ozdravné vysušení pomocí slunce, případně i vymrznutí prázdné nádrže.

Typu jezírka se přizpůsobí chovaná obsádka, aby to nedopadlo, jako u Kate127, která mohla mít ryby z akva přes léto venku a ve zbytku roku doma v akvárku a nepořizovat si do malé "louže" kapra s karáskem.

Ta doporučení od Vedro nelze vůbec brát vážně a je zbytečné se tím zabývat.

Vytápět venkovní jezírka přes zimu rybám mírného pásma je jen krajním řešením za jinak neřešitelné situace k překonání jiných chyb chovatele.


Foto: Moje čištění chovného zahradního rybníčku od bahna po výlovu ryb a vyčerpání vody v říjnu r. 2014.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2014 13:30 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: Katarina
Fotka k příspěvku Ak je dostatočne hlboké, tak prečo nie? Dnes -6°C, pohoda
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.10.2014 16:04 Muž Yirka [9126] Re: Katarina
Třeba proto, že není jezírko jako jezírko... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2014 15:42 Katarina Re: Vedro
Ahoj, proč by ryby neměly v jezírku zůstávat? Já je tam každý rok nechávám a je to bez problémů. I tady píšou, že to lze: www.oase-filtrace.cz/…. Děkuji

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2012 13:02 Zuzana – zazimování jezírka
Já pravidelně každou zimu rybičky v jezírku nechávám, jen je nutné ho zazimovat. My jsme před časem investovali do topného tělíska, takže jezírko nezamrzne a ryby bez problémů přežijí. Je to sice trošku investice, ale podle mě se vyplatí, protože vám ubyde starost co s rybami. Mrkněte na www.oase-filtrace.cz/… třeba tam najdete něco pro vás užitečného.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2012 17:55 Muž Vedro [0] Re: Kate127
Ahoj, nepíšeš jak máš ryby velké. Určitě to chce mít nádobu, sud, kubíkovou nádrž, akva, všechno podle velikosti ryb, někde v garáži při teplotě cca 5 až 8 stupnů. Nekrmit, vzduchovat max 10 cm pod hladinou aby se nemíchala voda. Pokud je budeš dávat do akvária, nech ho bez zařízení tj. bez rostlin písku a kamenů. Když nebudeš krmit tak se ti nebude zvyšovat NO2 a NO3. Chce to ryby při zimování moc nerušit světlem a pohybem okolo akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2012 14:12 Žena Kate127 [74] – Zazimování ryb
Zdravím,

dnes jsem vylovila pro jistotu rybky z venkovního jezírka. Zatím je mám ve velkém lavoru a musím ještě něco vymyslet. Mám 1 koi kapra, 1 karase, 2 závojnatky. Jak je mám správně zazimovat? V domě máme všude dost teplo. Minimálně kolem 18stupnů. Možná garáž, ale stejně tam bude nad 10 určitě. Napadá me jedině venkovní garáž, ale tam by mohla teplota klesnout až na mráz a voda by tím pádem mohla lehce zamrznout a nebo pak taková řekněme sklepní díra, kde by však nebylo žádné světlo vůbec nikdy a teplota by tam ovšem mohla také kolísat. Někdy u mrazu a někdy +13 stupnů. Zvažuji teda, zda ryby nechat někde doma a tudiž je normálně krmit atd. Musí mít nějaký vzduchovač nebo filtraci? Vnitřní filtr mi totiž zabírá děsně místa a už tak to budou mít malé. Každý týden bych jim odkalila a nečistoty. Co navrhujete? V jaké teplotě by mohly být, aby jim to nevadilo za předpokladu, že bych chtěla vyzkoušet onu verzi s tím, že budou spíše hybernovat a na jaře je opět vypustím do jezírka jakmile se oteplí? Mám i normální akva, kde byly loňskou zimu, než jsem si ho zařídila a ted by jim bylo stejně malé a ještě by mi zruinovaly veškerou rostlinou zástavbu :-D

Edit: Ještě jsem zapomněla dodat, že v jezírku zůstat nemohou, protože má v nejhlubším bodě s bídou 50cm a je vybetonované, takže promrzá skrz na skrz a asi určitě by uhynuly.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2010 16:02 kreten Re: hanyking
Kdyby bylo nejhůř, existují topítka do venkovních jezírek, aby se ryby neudusily...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2010 18:43 hanyking Re: Libor123
Ale pěkné ryby bych tam nenechával. Jedině pokud tam bude nějaká aretace. A 60cm hloubka je také limitní. Když tak tak alespoň metr.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2010 18:39 Libor123 Re: Aveysha
Ahoj.
Pokud je jezírko hluboké aspň 60 cm tak je klidně nechej v jezírku. Znám případ s praxe že v jezírku hlubokém 50 cm byli ryby přes zimu a nic se jim nestalo. Tak zatím čauky a rybám zdar. palec palec
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2010 17:57 hanyking Re: Aveysha
To nedělej!!! Kapr je říční ryba a stále ryje a kalí vodu. Pokud se kapři vysadí do jezera kde je čirá voda a rostliny (třeba na Mazurách) v krátké době zničej celý ekosystém. Zakalej vodu, tím uhynou rostliny a už to řetězově jede. Kapry zimuj třeba v plastové bedně o objemu 150l ve sklepě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2010 07:36 kreten Re: Aveysha
Mimo toho, že jim bude doma doost teplo s tou obsádkou, tak ji nejspíš také sežerou smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2010 07:04 Muž mailo [14] - RostlinyRe: Aveysha
No, 10-15cm je dost. Podla mna by to slo, ale jedine v tom pripade ze ich tam nechas samich s poriadnym filtrom a hrubolistymi rastlinami. Ake mate hlboke jazierko? keby bolo dost hlboke a pred zimou by sa odstranil vsetok kal z dna tak ryby pravdepodobne preziju aj vonku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2010 07:00 Muž Zabacek [2] Re: Aveysha
Nejsem specialista na akvarijni rybycky ale do "malyho" akvarka 126l typuju rozmer 80x40x40 ktere bude uz zarizene (jeste vetsi omezeni mista) napcapt taky macky me pripada takovy zvlastni. Navic by to mohlo skoncit i tak ze by ti ty kaprici prevorali celi akvarko nevim jak se chovaj (myslim zivotni styl) koj kapri ale klasickej ceskej kapr kdyz muze tak reje a sezere na co prijde, predpokladal bych ze tyhle kaprici to budou delat taky. Jedna moje kamoska prezimovavala ryby z jezirka rozmer cca 10-20cm prvni rok ve sklepe v plastove kadi. Pak uz to nebylo realny mela moc ryb a malou kad :-) a tak je nechavala venku a bezproblemu prezili jde oto jak hluboky je jezirko. Kolege z prace ma taky jezirko hluboky max 75 cm a uz 3-4 roky ryby nechava volne a zatim se mu jen neustale mnozej ma zlaty karasy. Takze zaverem stim akvarkem bych si to jeste dobre rozmyslel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2010 23:24 Aveysha – kapr koi z jezírka a akvárium
Ahoj.
Situace: mám svoje první akvárium, ještě neosazené. Mám v plánu poměrně nenáročnou kombinaci ryb z asie (takový pokus o asijský biotop - betty, colisa lalia čichavci a tak. V jezírku máme 4 kapry koi velké cca 10-15cm a tatínek je miluje a chtěl by je přezimovat v akváriu.

Z mého nezkušeného pohledu vidím problém s možnými parazity a nemocemi (jako začátečník nemám karanténní nádrž), možná s velikostí akvária (126 litrů)... Ale dejme tomu, kdyby se nasadilo málo ryb, aby se tam kapři přes zimu vešli - jde tahle kombinace?

díky

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Jezírka a venkovní nádrže • Zobrazeno 248x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/18237-zazimovani-jezirkovych-ryb