Přihlásit se RYBICKY.NET »

Plži v českých vodách

NápovědaFórum » Další živočichové » Plži 

Plži v českých vodách
 Reagovat na tento příspěvek 4  - 0 – pro JirkaŠčobák
Fotka k příspěvku Novinky nečekej, sám do práce se pusť, dokud je na to nyní ideální čas. Však pozor si dej a poznatků o nárocích těchto plžů dbej, jinak na památku jen prázdné ulity Ti zůstanou ano .

Foto: ulita od vodního plže zubovce dunajského na mém prstu z řeky Dyje u soutoku s řekou Moravou na hranicích Česka, Rakouska a Slovenska.

Kdo nemá potíž s ruštinou, tak tady je inspirace s neméně zajímavým druhem Theodoxus fluviatilis - www.youtube.com/… ; je tam toho víc.

Reagovat na tento příspěvek 0  - JirkaŠčobák
Pět let, co se tu o tomto psalo. Změnilo se od té doby něco? Choval někdo zubovce dunajské? Rozmnožil?
Ozval se mi člověk, co si nedávno nějaké získal. Intenzivně přemýšlím.
 Reagovat na tento příspěvek 12  - Johan Re: petulinakk
Ale také by jí mohl ublížit (např. možný přenos chorob z chovů). Podle mě je mnohem lepší, když se vytváří a udržují vhodná stanoviště, než posilování populací.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - petulinakk Re: Johan a sivon
Aha, tak to tedy je... netušila jsem že jsou tak vzácní.

Tak představa jak se z přírody vybírá něco co už je tak kriticky ohrožené, jen kvůli potěše akvaristy, se mi příčí... na druhou stranu ale pokud je to tak špatné, tak už to v přírodě zanedlouho nemusí být vůbec, a chov v akváriích by té populaci opravdu mohl pomoci... otázka je asi jak je rozmnožování náročné...
a pokud se živí pouze rozsivkami...? :-(
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 4  - sivon Re: sivon
Nápad odchovávat tento kriticky ohrožený druh se objevil už před pár lety na Akvarko.cz www.akvarko.cz/…
Je to výzva pro akvaristy.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sivon Re: petulinakk
Mám pár ulit zubovce dunajského přímo z Dunaje (nasbíraných poté, co je majitel opustil), je opravdu moc krásný, i když docela malý. Živí se rozsivkami, nevím, zda bychom byli schopni mu zajistit dostatek krmení.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan Re: petulinakk
Protože jsou hodně vzácní a jelikož se v akváriích nevyskytuje skoro žádný druh našich rostlin (zatímco amerických ze stejných zeměpisných šířek ano), tak se není čemu divit, že se ani ani šneci moc nechovají.
 Reagovat na tento příspěvek 4  - petulinakk – Šneci v českých vodách
Při náhodném listování ve zdejším atlase jsem narazila na šneky rodu Theodoxus, kteří by se podle uvedených údajů měli (snad přirozeně?) vyskytovat v Čechách, resp. na Moravě.
rybicky.net/atlasostatnich/zubovec_dunajsky
rybicky.net/atlasostatnich/zubovec_ricni

Jsou vzhledově velmi atraktivní, jak je možné že nejsou běžně v akvárcích, zatímco se tolik druhů dováží?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Zoidik Re: mag10
Jednou jsem si do akvárka donesl celkem velké šneky z bývalého koupaliště co máme ve vesnici a byly tam nasazení kapři. Nemoc jsem sice žádnou nezpozoroval, ale šneci vydrželi maximálně měsíc. Takže osobně nedoporučuju tohle dělat.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan Re: mag10
Nijak.
Nedával bych je tam.
-ať případné úhyny ryb nesvádíš na šneky (při začátcích v akvaristice člověk udělá z nezkušenosti spoustu chyb)
-Máš dost malý akávrium. Od jiných akvaristů určitě seženeš menší a méně náročné šneky, či si je do akvária zaneseš s rostlinami.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - mag10Re: Johan
a mate je mezi rybami a jak ste je ocistil? :-O
Já šneky z venku běžně používám, ale na to, jestli jsou schopny přenášet nějaké nemoci - hlavně jaké nemoci - si musíte počkat na odpověď od někoho jiného. Já o žádné nevím.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - mag10Re: Johan
dik a rybickam se nic nestane??oplachovat ho nemusim? hmm
Velcí šneci z venku v akváriu většinou chcípnou. Když tak vemte jen mladé.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - mag10 – Šnek z venku
muze vodni snek Bahenka Pruhovaná ( rybicky.net/atlasostatnich/bahenka_pruhovana ) k rybickam???a mam ho jen oplacnout nebo tam nesmi vubec poradte :-(
love dekuji za odpoved love

+ Přidat reakci

Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 252x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/18133-plzi-v-ceskych-vodach