Díky za komentáře.
Mým cílem zde bylo doptat se na rámové akvária a věci kolem něho, nejde mi o diskuzi zda rámové akvarium ano či ne, zda to dává smysl, nebo zda by nestačilo lepené, případně s nalepovacími lištami. Tohle prostě nechci. Ve svém úvodním příspěvku jsem položil otázky, kterými se chci doptat k informacím kolem rámového akvaria. Bohužel kolem tohoto tématu je na internetu docela málo informací, a ta trocha, co jsem našel, se točí jenom kolem obnovy starých rezavých akvárii a hodnocení, že nakonec levnější bude ho vyhodit a koupit si nové lepené - i tam jsem našel reakce původních tazatelů nebo některých přispěvovatelů, že jim nešlo o to ušetřit 150 korun a nakonec se jejich příspěvky stočily směrem, že si ho stejně zrevitalizovali a že s výsledkem jsou spokojeni (dobře to vypadá, je to praktické a podobné důvody).
Někdo má prostě rád holky, jiný vdolky. Přece nedává smysl aby spolu ti dva diskutovali, co je lepší, ať si každý má to, co je mu bližší. Ale to nebrání tomu, co má rád holky, aby se doptal na nějaké informace o holkách a vdolkách i toho vdolkaře.
V mých otázkách v úvodním příspěvku jasně přiznávám, že jsem si vědom, že rámové akvárium může být ve srovnání s lepeným zbytečné a drahé. Toho jsem si vědom a i s tím vědomím se k němu přikláním. Je tedy zbytečné řešit smysluplnost a cenu. Levné lepené akvárium o velikosti 200-300 litrů se dá sehnat za 3000. Kdejaký mobil, lcd telka, jízdní kolo, nebo prakticky cokoli, co si kupujete, aby vám to chvíli sloužilo a dělalo radost, stojí víc. Pohybujeme se v cenové kategorii, na kterou má každý, kdo si je schopen vydělat nějakou korunku. Proto jsem hned na začátek uvedl, že cena není atribut, podle kterého bych se řídil, ať ji neberete v úvahu. Pokud vás to dráždí, omlouvám se, ale mým cílem bylo se pouze vyhnout debatě, jak na tom akvárku ušetřit. (což je předmětem mnoha jiných diskuzí)
Zatím si odnáším tyto informace:
- JirkaŠčobák - rámová akvária jsou bezpečnější než lepená, ale už to nehraje takovou roli, jako v minulosti
- Pepan - rámová akvária mohou být náročnější na čištění a opravy
- a zejména ZDRI - díky, toto je přesně ten důvod, proč jsem se zde přišel zeptat. 20 tisíc za rám mi přijde na to co chci rozumná částka, a počítám, že to bude zakázková výroba od firmy, co se tím živí. Ale jak říkáš - očekávám kvalitu provedení
.
Co se týče skla - co jsem zatím viděl, tak jsem získal pocit, že Optiwhite je "průhlednější" než FLOAT, takže je tam trošku viditelný rozdíl i při pohledu bez hran (ty budou schované). Nebo je tam rozdíl prakticky nulový a bez hran nepůjde poznat o jaké sklo jde? Když jsem se díval do nabídky akvárek na eshopech, tak jsem nezaznamenal žádný rozdíl v ceně mezi FLOAT a Optiwhite (respektive, pokud tam byl, tak jsem ho přehlédl). Pokud mne sklo na akvárko bude stát o tisícovku více za Optiwhite, tak mi to za jakýkoli sebemenší (ale stále viditelný) rozdíl v průhlednosti stojí. Connex podle toho co popisuješ nedává smysl, Restex asi taky.
A co se týče lepení - popisuješ přesně to, co chci. Tvrdý kontakt je neakceptovatelný, proto jsem se ptal, zda mezi kov a sklo nedat nějakou mezi vrstvu (třeba to, co se dává pod akvárka). Předpokládám ale, že sklo + lepení mne stále vyjde levněji, než ten samotný rám.
V každém případě - díky za reakci, tohle oceňuji.
Ocením jakoukoli další informaci o rámových akváriích, způsobech řešení, na co si dát pozor, atd.., zejména (ale nejen) v oblastech, na které jsem sepsal otázky ve svém úvodním příspěvku.