Já zatím s Kongem nezaložil akvárko, ale mohu posoudit jen podle pokusu, ktrý jsem dělal na to, jak ovlivňuje Liapor, Rataj Profi Soil a Kongo vodivost vody. Musím říct, že Kongo skutečně klesá ke dnu ihned, zůstaly plavat asi 3 zrnka. Vodivost ovlivňuje stejně jako Liapor, ale výrazně rychleji se to snižuje než u Liaporu a zvedá ji o polovinu méně než RPS. Zrnka Konga nejsou tak kulatá, ale spíš nepravidelná, což vidím jako výhodu, vypadá přirozeněji než Liapor nebo RPS, barva krásná, ve skutečnosti hezčí než na fotkách, cena je vyšší než u Liaporu, ale podstatně nižší než u RPS a je vyvážena tím, že s Kongem už nemusíš nic dělat. Ani prát, ani namáčet, ani vařit, nic. Vezmeš, položíš na dno, zasadíš rostlinky a napustíš vodu. Proto pokud máš možnost tento substrát koupit, pak vřele doporučuji
Kdybych měl porovnat RPS, Liapor a Kongo, tak RPS bych dal pouze do nejmenších miníček do 20litrů - tam nevadí tolik jeho vysoká cena a malé kuličky působí dobře. Kongo bych použil do malých a středních akvárií, jeho cena je asi na 2/5 ceny RPS a oproti Liaporu a ním není žádná práce. Do akvárií o rozměrech dna 120x40cm a více bych ale stále volil Liapor. Přes tu práci s ním zde jeho nízká cena stále vítězí. Komu se ale nechce vařit, tomu vřele doporučuji Kongo, které vyjde pořád ještě levněji než například tak populární barvené písky, a podle mne v něm rostliny budou růst lépe než v tom písku.