Podivné téma psané v podivnou denní dobu, nicméně musím se podělit...
V letních měsících mi stoupá teplota vody v akváriu k 26°C. Pravděpodobně v důsledku této skutečnosti se právě nyní drobný, nejvýše dvoumilimetrový plž jehož taxonomické zařazení neznám, v poměrně hojném počtu (vždy kolem 30 jedinců) slézá na tom místě předího skla, kam dosahuje proud vzduchových bublin z vnitřního filtru a tudíž koncentrace kyslíku je v tomto místě vyšší než ve zbytku akvária. Potud vcelku logický fenomén.
Na zajímavosti nabývá ve chvíli, kdy pomocí síťky tuto skupinu plžů z akvária odlovím. Během několika desítek minut až hodin se zformuje z ostatních plžů v akváriu, dosud rovnoměrně rozlezlých, podobné uskupení, hledající (zřejmě) vyšší koncentraci kyslíku - na stejném místě.
Proč se ale jedinci, kteří nahradili vylovenou skupinu, nedoplazili na toto místo již předtím? Místa je zde pro minimálně pěti - až destinásobek jedinců na této kyslíkem bohaté části předního skla.
Má jediná hypotéza spočívá v tom, že určitá skupinka plžů, ať už "privilegovaná" (mají víc kyslíku), nebo "experimentální" (zkouší nové podmínky) se vydělí z jinak více méně rovnoměrně rozložené populace plžů v akváriu na základě jisté "sociální hierarchie" - ať už se přitahují či odpuzují chemicky (nějaká analogie buněčné laterální inhibice???) nebo jinak...
Možná jsem úplně vedle, ale třeba si to přečte nějaký biolog a poučí mě