Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Dajana Prevent a Sera Baktopur

 

NápovědaFórum » Nemoci » Léčení a léčiva 

Dajana Prevent a Sera Baktopur
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2011 18:23 xx Re: diskoclub
Pozor na jednu věc - nezaměňovat dvě léčiva s podobným názvem:

Sera baktopur - roztok = acriflavin a methylenová modř

Sera baktopur direct - tablety = nifurpirinol, antibiotikum - pro krunýřovce bez problému použitelné
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2011 08:49 Muž diskoclub [40] - CichlidyRe: odikcz
Já když jsem léčil tropheusi sera bactopur direck, tak ancitrusům se nikdy nic nestalo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2011 16:56 VáclavK Re: odikcz
Je to nedavno co jsem měl velké problémy s bakteriálním rozpadem ploutví a nemohl jsem todlouho zastavit. Používal jsem jak Sera-Baktopur, Dajana prevent a nic jen šneci to odnesli, ale ne Ancistrusi, těch jako by se to vůbec netýkalo. Bakterku jsem zastavil až FMCéčkem od Dajany a Antíci to přežili také bez úhony. Jen zdůrazňuji, že se musí opravdu dodržet dávkování a dát radši o kapku méně než to přehnat. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2011 04:41 Muž Bart_29 [3] - CichlidyRe: odikcz
Dajana prevent by ancikum uskodit jako takova nemela ale dusledek pouziti jo,tim ze vymlatis uzitecne bakterie dojde s vetsi pravdepodobnosti k narustu N latek a pokud to neuhlidas tak tim anciky muzes oddelat.Co se tyka sery baktapur tak tu opravdu pouzit jen v pripade onemocneni a ne pravence.Jinak bych ti doporucil pripravky od esha u nich nemusis vypinat filtr ani po lecbe menit vodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.06.2011 22:24 Muž odikcz [114] Re: romant
psal jsem: že kamarád koupil ancistruse! a prodavač mu doporučil Dajana Prevent! takže i kdyby to bylo jen v karanténní nádrži - ancistrus přijde s tou látkou do styku! ... jemu teda zatím přežil, ale mohla to být jen náhoda ... nebo se to projeví až za pár dní(?) ... proto se znova ptám těch lidí, kteří s těmito přípravky mají reálnou zkušenost

jestli jdou tyto přípravky použít i na ancíky (díky třeba jen slabé koncentraci apod.) nebo prodavač udělal závažnou CHYBU - a že kamarádovi ancík přežil, byla opravdu náhoda ...?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.06.2011 09:30 R Muž romant [27987] Re: odikcz
Vzhledem k tomu, že se v návodu k použití toho Preventu píše:"Po aplikaci vyměnit polovinu vody v nádrži, vyprat filtr a přidat Start+Biofiltr", tak to pro mě znamená, že jsem si v akváriu rozhodil biologickou rovnováhu a to je věc, která se nemusí vůbec vyplatit ať už na zdraví rybí osádky, tak na prosperitě rostlin. Já rozhodně nejsem fanoušek tohoto přípravku s použitím ve společenským akváriu. Jeho použití bych opravdu aplikoval pouze v té karanténní nádrži. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.06.2011 09:16 Muž odikcz [114] Re: romant
ryby beru ze zverimexů a kdoví, odkud jim to tam zrovna dovezou (může to být 10x dobré, a pak jednou špatný) ... doteď jsem měl jen ty gupky, a tak jsem je rovnou léčil (ošetřoval) společně ... teď hold asi budu muset sehnat někde aspoň malý akvárium jako karanténu

PS: potkal jsem kamaráda a že si kupoval nedávno dalšího ancíka (konečně už samečka) ve zveráči, a když se ptal, čím zajistit, aby se náhodou něco nepřeneslo na jeho rybičky - tak mu doporučili (do nádrže i s tím ancíkem) dát taky tu Dajana Prevent - nakapal tam toto prý jen malinko a všechny ryby zatím žijí ... tak by mě přeci jen zajímalo, jestli má ještě někdo reálný zkušenosti, jak tyhle dva přípravky působí na ancíky?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2011 13:41 R Muž romant [27987] Re: odikcz
Nahradí a to jenom samotným Acriflavinem, protože to ze základ toho Bactopuru a Acriflavin je neškodný. Já bych Prevent nikdy ve společenským akvárku nepoužil, protože jeho aplikací se akvárko pěkně rozhodí, nitrifikační bakterie dostanou nafrak. Takže když už použít, tak jedině v samostatným akváriu, ale to jak píšeš nemáš. Taková nádržka se vyplatí, protože může víceúčelově sloužit, jako karanténa, nebo třeba jako vytíračka. Pokud se nový rybky pořídí z tzv. ověřenýho zdroje(od dobrýho prodejce, nebo přímo chovatele) a podmínky v akvíriu kam se dávají jsou normální, tak bych žádný z těch přípravků nepovažoval za nutný použít.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2011 13:17 Muž odikcz [114] Re: romant
Sera Baktopur se asi těžko nahradí v případě nutnosti a Dajana Prevent (po tom, co jsem měl problémy po koupi nových ryb) mi přijde jako dobrá prevence ... nemám žádnou zvláštní nádrž, jakožto karanténu, a tak nevím, jestli to jde aplikovat na celé akvárium (při přinesení nových ryb) i s těmi novými ancistrusi (aby je to neotrávilo)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2011 12:21 R Muž romant [27987] Re: odikcz
A co Tě vede k používání výše zmiňovaných přípravků. Nešlo by to i bez nich?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2011 12:18 Muž odikcz [114] Re: romant
tak jsem to tam zkusil prolézt ... našel jsem stránku o léčení, kde psali, že tyhle dvě látky jim mohou uškodit, ale taky tam bylo naznačeno něco o koncentraci ... nic konkrétního jsem tam však nevykoumal - natož zkušenosti s těmito výrobky (ale uznávám, že jsem třeba špatně hledal)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2011 09:45 R Muž romant [27987] Re: odikcz
Mrkni se tady na ty stránky, o použití léčiv se tam píše.
www.catfish.cz
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2011 09:30 Muž odikcz [114] – Dajana Prevent a Sera Baktopur vs. ancistrusi a šneci
Dobrý den,

dlouhou dobu jsem choval pouze živorodky (gupky) - teď jsem si ale přidal Ancistrus sp. a Tylomelania sp. orange. Bohužel zjišťuji, že většina prodávané "chemie" obsahuje pro ně jedovaté látky. Prý se nemají rádi s melachitovou zelení a methylenovou modří, které jsou obsaženy ve výše zmíněných přípravcích. V akvaristice mi říkali, že to můžu použít, ale čert jim věř - máte někdo reálně zkušenosti, zda to ancíkům a šnekům neublíží? Nevím, zda jsou tyto látky pro ně jedovaté i třeba jen ve slabé koncentraci. Zastávám názor, že čim méně přelovuji ryby, tím líp - a tak bych nerad zbytečně chytal (stresoval) po nádrži (úkrytech) ancíky pokud by jim látky v těchto přípravcích neublížili.

Předem děkuji za Vaše poznatky a zkušenosti :)

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 320x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/16930-dajana-prevent-a-sera-baktopur