Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Odchlípnuté skřele

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Odchlípnuté skřele
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.07.2011 14:26 Muž Rekvet [3] Re: Romant
Asi jo. Zkoušel jsem ji fotit, ale ta ryba je malá a moc rychlá v rychlosti vyfocený to vypadalo jak díra, ale ono to vypadá jak ohlý nehet tak ji sem nedám. Zatím díky. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.07.2011 12:50 R Muž romant [27987] Re: Rekvet
Pokud je ta rybka čilá a normálně přijímá potravu a nepozoruješ na ní žádný jiný změny, či projevy nemoci, tak bych to přisuzoval nějaký vývojový vadě a dál bych to neřešil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.07.2011 12:37 Muž Rekvet [3]
Ahoj mám taky na jedné Tetře červené odchlíplou skřeli jen na jedné straně ne moc, ale de to vidět, ta rybka je nová cca týden, všiml jsem si toho pořádně předevčírem, ale žere, plave všechno je all right jen tohle. Myslíte, že to teda není žádný nakažlivý něco? ne
Fotku, kdyžtak dodám, ale pochybuju, že se mi povede ji pořádně vyfotit. stydim

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2011 22:39 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: LiborSprysl
Palce nahoru za tu vodu, to by byl prece vylozene hrich nezkusit, nez se zlomi hul nad pilanymi kousky ryb.

Ohledne genetiky bych asi rychle dokazal, ze o tom prilis nevim, a jen kombinuji jakesi zname zaklady se svymi domenkami ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   13.05.2011 22:17 Muž LiborSprysl [9015] Re: Designer
Právě že ty deformity se vyskytují prakticky u všech druhů, které jsou nejčastěji chované v našich nádržích. Právě v důsledku výše zmíněné "plemenitby". I když samozřejmě téma "vývojová voda" není také nepodstatné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2011 22:02 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: LiborSprysl
Dusledkem pribuznych muze byt poskozeni, a to z titulu, ze se projevi geneticke chyby rodicu, ktere by se jinak rozredily a projevovaly se vzacneji. Ale je nepravdepodobne, ze by ruzne druhy odchovavanych ryb trpely prave tim stejnym genetickym postizenim z tohoto duvodu. Alespon to si myslim, i kdyz netvrdim, ze musim mit pravdu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2011 21:46 Muž LiborSprysl [9015] Re: Designer
Ruzne druhy ryb a to stejne poskozeni. Tedy zadna genetika, jde o vyvojove vady, neceho je proste nedostatek, a neni to ani ve vode, ani ve zradle, neni kde brat...

Jste napsal...ne že bych chtěl být detailista, ale vaše druhá věta vylučující genetické vady nemá logiku. Různé druhy ryb a to stejné poškození je právě velmi často důsledek chovu ryb bez přísunu "čerstvé" nebo chcete-li "nové" krve do chovu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2011 19:50 Muž Martex42 [20] - TetryRe: Designer
Díky. To mně vůbec nevadí, že je to jako detektivka. Já jsem rád za každou radu. Mohu tento přípravek zkusit přidat do vývojové vody a uvidí se.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2011 18:24 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Martex42
Nikdo nerekl, ze je ta voda spatna, ja tvrdim, ze ji neco chybi.

Predstavme si, ze chovatel Tercovcu do ni prida www.sera.de/… , jen prikladem, a bac ho, najednou v ni ma stopove prvky, vitaminy, a buhvi co jeste. Voda je pro nej spickova, protoze tam proste neco prida, byt by to povazoval jen za upravu pH raselinou, a ani nevi, jak moc te vode jeste pomohl, kdyz to svou rutinou takto dela leta. A pak ty problemy nema, vlastne mozna ani netusi, proc nema, a bude nad Tvymi odchovy kroutit hlavou. BTW, muze naopak i pH zvysovat, a pak Ti muze rict presne co jsi slysel, ze mas moc kyselou vodu, coz ale nemusi byt ten duvod, ale logicky, nicmene spatny, usudek z toho co on s vodou musi delat a co do ni, byt neumyslne, doda.

A co se tyce kdy tu vodu takto upravit, pak od sameho pocatku, protoze nez se ryby prizpusobuji tvrdsi vode, musi jeste dost vyrust.

Omlouvam se, ze je to ode mne nekdy jak detektivka, ona mne logika do znacne miry zivi, a tak ji pouzivam ve svem zivote i tam, kde se to muze zdat podivne. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2011 17:08 Muž Martex42 [20] - TetryRe: Designer
Ty přípravky myslíš do vývojové vody nebo potom pro růst-chov?
Děkuji všem za reakci. Určitě ty vaše rady vyzkouším ,ale nezdá se mi že by ta voda ze studánky byla špatná, protože pro ní jezdí i chovatelé kteří to nemají zrovna blízko? Berou ji chovatele na neonky na terčovce. Přece kdyby nebyla dobrá a něco jí cybělo tak by pro ni nejezdily!
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2011 11:17 R Muž romant [27987] Re: tercovec5
Rozhodně podpořím Tvoje doporučení té demikolony. Mám naprosto neopakovatelnou osobní zkušenost s přírodní vodou, který měnila parametry podle ročních období, ale jinak to byla tzv. neonková voda, jenom to chtělo mít vychytaný ty různý deště a sušší období a neustále měřit a měřit. Já jsem jí v tý době míchal se studniční, což je další loterijní příspěvek, ale není nad takovou zkušenost. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2011 10:53 tercovec5 Re: Designer
Tak s vodovodní vodou demču bohužel míchat nemohu,Tebou zmíněná sůl od Sery je také dobrá.Vím,že je hodně zastánců přírodní vody,nicméně pokud člověk chce odchovávat větší množství ryb,stane se postupně otrokem kanystrů,ruce vytahané jako opičák a nemluvě o autě,tomu to také nepřidá:-).Občas se dá koupit v inzerci levně demikolona od nějakého končícího chovatele,myslím,že by to i pro Martexe byla nejschůdnější cesta.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2011 10:44 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: tercovec5
No ta jeho voda podle vodivosti vypada jako z Amazonky. Klidne bych ji povazoval za "vodu cistou" a klidne do ni nacpal jeste totez, co pridavas do demi vody (vody z RO atp.) ;-) . Akorat to holt budou mit, jako by v te Amazonce plavali o neco niz, nakonec pomer michani ledasceho se da priste jeste upravit. Pokud to ovsem neni tak, ze mas to stesti, ze jde u Tebe jen o pomer vody z kohoutku a demi vody, to se pak jinde tezko napodobuje :-) .

Pokud bych to resil jako samostatny ukol, zamichal bych do puvodni vody www.sera.de/… tak, abych se s jeji vodivosti dostal nekam k horni hranici mozneho pro odchov a doplnil www.sera.de/… . Myslim, ze bych tak do vody dostal bez vetsich znalosti maximum mozneho.

A kdyz se nepovede? No to se prece obcas stane, a pokud je to pro dobro budoucich odchovu, nevahal bych s takovym experimentem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2011 10:22 tercovec5 Re: Designer
Ono je to u každého jiné,Martex odchovává ryby do vody ze studánky,já zase do demi vody.Takže těžko mohu poradit,co má s vodou dělat,když ji nemám proměřenou.Martexovi jsem vzkazem popsal co a jak,tady jen ve zkratce,pokud by měl demivodu,věděl by co do vody dá,a asi by problém během krátké doby vychytal.Přírodní voda je hodně dobrá,pokud je správného složení a z dobré lokality,jinak je to vše tápání.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2011 08:52 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Martex42
Martex42 mimo jine napsal: Tuto deformaci jsem hlavně pozoroval u Parmiček čtyřpruhýc ha mechovýc ha ted jsem si všiml že to mají i některý skaláři zebry.

Ruzne druhy ryb a to stejne poskozeni. Tedy zadna genetika, jde o vyvojove vady, neceho je proste nedostatek, a neni to ani ve vode, ani ve zradle, neni kde brat...

A co se tyce reseni, ja tyhle problemy nikdy nemel, jen bych teoretizoval (debatuji zde, protoze mne to zajima, ne ze mam ten problem s odchovy, stejne ted houby co odchovavam, kdyz jsem rad ze mam ted vubec trosku vody), takze treba tercovec5 tady nabizel pomoc, a dle prezentace by mohl dost dobre vedet co dela :-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2011 06:00 Muž LiborSprysl [9015] Re: Onys
Samozřejmě že nepříbuzné páry jsou pro chov to nejlepší, co může být. U všeho živého. Ovšem podíváme-li se k lidem a nejnovějším výzkumům, tak jsme také skoro se "všemi příbuzní". Natožpak u akvarijních ryb, kdy jen u velmi malého vzorku známe původ, jako ho známe třeba u "papírových" psů. Takže ty deformace jako jsou odchlípnuté nebo dokonce chybějící skřele jsou především vývojovými vadami a pravda je skoro u všech tvrzení. Za něco může vývojová voda, za něco může nekvalitní strava a také pak příbuzenská plemenitba, tedy genetika. Pro zvýraznění určitých kladů se u akvarijních ryb ( a nejen u nich) příbuzenská plemenitba používá velmi často - ať už je to barva, délka ploutví nebo velikost ryby a z toho pramení ty genetické defekty, které se mohou projevit třeba v desáté generaci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2011 23:29 Muž Onys [9] Re: Martex42
Myslím že se tohle děje u jedinců kteří mají rodiče ze stejného vrhu takže jako bratr a sestra a funguje to stejně jako u lidí když dojde k incestu tak z toho je prostě retard. Ale nemusí to být pravda
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2011 21:43 Muž Martex42 [20] - TetryRe: Designer
Já si myslím, že je to bud tou vývojovou vodou nebo nedostatkem těch minerálů ve vodě. Vodu kterou beru na výtěry je z lesního pramene a berou ji tady všichni chovatele z okolí. To je moje vývojová voda akorát občas přidám rašelinový výluh nebo kyselinu chlorovodíkovou na snížení ph. Voda má 70uS. Ještě také přidávám do vývojové vody Acriflavin proti zaplísnění jiker. Tuto deformaci jsem hlavně pozoroval u Parmiček čtyřpruhýc ha mechovýc ha ted jsem si všiml že to mají i některý skaláři zebry. A k tomu přípravku na doplnění mineralů: Jakej použít? Já se tady v těch chemikáliích moc nevyznám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2011 21:38 Muž smidakkuba [111] - CichlidyRe: Designer
Dle mého to na rodičích nemusí být vůbec vidět...U lidí se ti taky narodí takový kteří mají různé psychické i fyzické poruchy a přitom jejich rodiče jsou v drtivé většině naprosto zdraví...Podle mě je to genetika a je to o tom že dnes to je klidně 5generací od nepříbuzného páru a mladé ryby se začnou takto projevovat...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2011 19:25 tercovec5 Re: Designer
Osobně bych hledal problém ve vývojové vodě.Klidně přes soukromé vzkazy-jak mícháš vodu,jak starou vývojovku máš u jiker,jaké ph?Můžeš sem dát detailní foto těch malých?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2011 18:57 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: smidakkuba
Priroda si obcas otresne pohraje, ale ze to zdedili po rodicich, to bys vedel s vetsi jistotou az v pripade, ze by byli takto viditelne postizeni rodice, a to jiste nebyli. Takze o genetice to mozna je, treba poskozenim uz pri vyvoji v jikre, treba nejakou chemii, ktera poskodila nahodne jen par jedincu, ale ne geneticky ve smyslu dedicnosti od rodicu tech postizenych jedincu, rodice postizenych totiz nemusi nicim takovym trpet. Ale samozrejme i mohou, jen to neni dominantni vlastnost, a hodne podobne postizeni vice jedincu tomu muze nasvedcovat, pokud je to postizeni u vsech na stejnem miste, hodne podobne.

Uvedu priklad, co nepovazuji ze genetickou, ale vyvojovou vadu - mohu se mylit, jiste. Obcas nekteri Tercovci nemaji dotazeny pruh, proste konci driv, ostatni pruhy jsou deformovane. Ale z mnoha kusu, ac je vice postizenych touto "zmenou", to ma kazdy trosku jinak, a dokonce jde i o jiny pruh.

Chovatele si nenechavaji postizene kusy, ackoli netusi, zda by meli zdrave ci postizene potomstvo. Berou se prece nejlepsi kusy, coz neplati jen ve vyjimecnych situacich, kdy jde o ziskani nove kvality a postizeni znamena novou barevnou variantu atp.

Mit od jednoho paru mraky postizenych a od jineho, stejneho druhu, idealne nepribuzneho, minimum, slo by nejspis o dedicnou zatez, to je zase jasne. Pokud tato moznost posouzeni neni, udelal bych uz popsany pokus, pokusil se vyloucit vnejsi vlivy, specialne u druhu ryb, ktere se daji odchovat bez rodicu. Psalo se uz o jake ryby jde? Pokud by slo o vice druhu... uz bych se opakoval. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2011 18:14 Muž smidakkuba [111] - CichlidyRe: Martex42
Podle mě je to genetika...Je to jako u terčovců u asi 2-3ks z mladých se mi stalo že měli jednu skřeli vtlačenou úplně do těla a druhou naprosto odchlípnutou...A když jsem se podíval z vrchu tak v podstatě měli pokřivenou páteř a dle mne je to genetika...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2011 18:08 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Martex42
Spis te vode neco chybi, nez ze je kysela. Jde o to, ze ryby vstrebavaji nektere latky take zabry, proto priliti vitaminu a mineralu do vody ma vliv, ackoli je ryby primo nepozrou. Jestlize ryba neco nema, vznikaji vyvojove deformace. Bezna krmiva jsou urcena pro bezne vody, tedy obsahuji co ryby bezne potrebuji. Jenze ve vode, kde neco chybi to nestaci.

Nicmene, mas odchovy, a asi se Ti to deje casteji, kdyz Te to trapi, takze nic nebrani rozdelit nejaky odchov od pocatku na polovinu, do jedne vody pridat mineraly a vitaminy, do druhe ne, ale jinak se o oboji starat stejne. Za par mesicu je jasne, zda to melo vliv. A i kdyby nemelo, o ty ryby rozdelenim do dvou nadrzi neprijdes, odchovas oboje.

Nektere veci asi nezbyva nez zkusit a kdyz se tim bavis, verim ze tim pokusem by sis mohl udelat slusne jmeno, protoze ze by o tomto bylo na webu buhvi co, to tedy neni, ale pritom se s tim setkavame.

Mimochodem, mas i deformce hrbetnich ploutvi a chybejici jejich prvni paprsky, ci jejich deformace ve smyslu neprirozenych smerovych deformaci? Ono to byva v kombinaci a ze by zrovna tohle se geneticky projevovalo v kombinaci a u ruznych druhu ryb, by bylo minimalne pozoruhodne, pokud by slo o genetiku. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2011 16:09 Muž Martex42 [20] - TetryRe: Designer
Krmení to se mi nezdá ryby byly hned z prvu krmeny artémii a později cyclopem a občas Dajana neon micro granules nebo tetra rubin. Nic jiného. Jeden akvarista z okolí mi říkal, že to je tím že když byly rybky malé, že byly v kyselé vodě. Já už se spíš přikláním k té genetické vadě!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2011 15:31 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Martex42
Doporucuji se podivat do materialu:
www.levnaakvaristika.cz/…
Konkretne velky nadpis:"3 Nemoci z nedostatku a povýživy".
Take jsem to drive hledal, ted jsem to zkusil znovu, a nasel mimo jine jakesi forum rybaru, kde se zminuji, ze vytahnout rybu s takovym postizenim neni nic vyjimecneho, a casto se take lze docist, ze si mysli, ze pujde o nejakou genetickou vadu.

Pochybuji, ze by slo o genetickou vadu, spis si myslim, ze ryba kdyz neco nema, bere to hlavne z toho, co potrebuje nejmene. A tak na to doplati treba ta skrele.

Myslim, ze je to predevsim o krmeni.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.05.2011 16:09 Muž Martex42 [20] - Tetry – Odchlípnuté skřele
Není to poprvé co se mi stalo, že u některých ryb, které jsem odchoval jsem si všimnul, že mají odchlípnuté skřele. Skřele nazakrývá žábra, ale je odchlípnuté od nich. U některých jedinců i kousek skřele chybělo. Nevím čím to je? Jeden známý chovatel mi říkal, že to je tím když ryby byli malé tak byly v kyselé vodě, ale to se mi moc nezdá. Včem předem děkuji za rady.

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 674x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/16822-odchlipnute-skrele