Ahoj vespolek!
Mám v plánu založit akvárium, které by bylo poháněno JEN solárními fotovoltaickými články. Velikost má být 46x26x20 cm (DxVxH) = 24l, svítit by se mělo 8 supersvítivými diodami 1W - zde vidím, jak odpůrci LED a příznivci alespoň 2W/l nesouhlasně kývají hlavami. Svítit se bude lokálně, tzn. pouze na rostliny, ve zbytku nádrže bude příšeří. Celá nádrž bude "zavěšena" na zdi na polici s nosností 35kg. Celkovou cenu bych rád omezil 3000Kč, nepočítaje práci a těleso police. Budu dávat důraz také na estetickou stránku věci, podstavec bude vyroben ze silně lakovaného dubu, kryt bude tím samým materiálem obložen. Uvnitř akvária bude z techniky viditelná pouze jedna skleněná trubiřka sání filtru a druhá skleněná trubička, kudy se bude vracet okysličená a přefiltrovaná voda. Objem filtru bude 500 ml, dva druhy molitanu po 250 ml.
A zde začínají mé otázky a prosby o radu:
1: akumulátor: jsem si vědom, že 10 hodin svícení LED diod bude vyžadovat dosti silný, ale také dosti lehký a kompaktní akumulátor, nejlépe 12V. Bude se muset ze solárních článků nějak nabíjet. Kdo umí, nechť poradí, jaký typ akumulátoru mám použít a jak vyřešit nabíjení. Existují procesory, kt. umí řídit nabíjení z fotovoltaických článků, kt. fungují na 12V? přemýšlel jsem o několika propojených baterií do mobilního telefonu.
2: spínací hodiny: při brouzdání na internetu jsem nenašel jediné spínací hodiny, které jsou schopné fungovat na 12V a jsou schopné spínat odděleně 2 obvody (osvětlení a filtrace)
3: čerpadlo: existuje tiché, výkonné čerpadlo na 12V schopné fungovat cca 2 hodiny denně (4x 30 minut? Myslím tím fungovat tak, aby nevybilo baterii a zároveň mělo výkonnost alespoň 10l/min.
Možná jsem snílek, možná, že technologie ještě nedospěla k takovému experimentu, ale já si myslím, že by se to mohlo podařit.
Ocením jak vaše návrhy,kritiky, tak i odkazy na schopnou ultraminimalistickou techniku.
přikládám triviální nákres
S pozdravem
Sicktrain