Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Solární pohon akvária

 

NápovědaFórum » Technika  

Akvaristik.eu

Solární pohon akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2017 18:48 Muž dracekvo [7]
Mě třeba na solár akva jede (nejen akva). Ale je fakt, že mám na střeše těch panelů víc a v baterkách uschováno cca 20kWh :-D
Ale co z provozu ostrovního solárka vím, tak prostě ty panely to nedaj celej rok. Nejhorší je když je inverzní počasí. Já sem třeba schopnej přes den za normálního slunečního počasí vyrobit něco málo přes 22kWh, ale když příde inverze, tak se taky může stát, že celé moje slavné pole za ten den vyrobí z těží ty kWh dvě.
Navíc baterky, hlavně olověné nesnáší ponechání ve vybitém stavu. Tam začíná okamžitě sulfatace. Trakční baterie mají od výrobce většinou psanou životnost cca 300 cyklů s tím, že se po vybití ihned nabíjí. Pokud se ihned po vybití nenabijí (což u soláru není takový problém), tak neudělají ani těch 300 cyklů. No a autobaterka to vzdá ještě řádově rychleji.
Na ostrovním systému jsou právě nejhorší a nejdražší komponentou baterie.

Solár by měl smysl u nějakého velkochovatele co má stálou spotřebu, který by dal panaly, k nim rovnou invertory a snižoval by si tím náklady na elektřinu.

Ale hraní si s panelama a baterkama v tak malém rozsahu jako je napájení 20l akva nemá smysl. Bez záložního zdroje, je to v našem podnebí celoročně nepraktikovatelné a nebo to vyjde na nesmyslné peníze.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.04.2011 15:24 Muž Semtex [1197] - Labyrintky
Řekl bych, že nejefektivnější využití slunce v akvariu je jeho Vytápění.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2011 15:09 JuraS
solárně se dá vyřešit třeba filtrace v akva..potřebuješ klasický bublifuk jako filtr..tento motorek www.tropicliberec.cz/… (prostě na baterky) nabíjecí aku a solární panýlek co ti bude tu 1,2 v aku dobíjet..existují i tyto motorky na 12V (na autobaterii) a to s 40Ah aku budeš bublat půl roku..a k tomu pak ten panel na dobíjení automobilové aku...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2011 20:47 Muž filipsi [1295] Re: paulo
No vida, konecne jedno vcelku rozumne pouziti, ktere muze i par korun rocne usetrit (pokud kvuli tomu ten panel nekupujeme, ale pouzijeme treba drive koupenou nabijecku, co se vetsinu casu nepouzivana vali). Vetracek se "utahnout" panylkem da, a odpadnou ztraty na zdroji pro vetracek, ktere mohou byt vetsi nez prikon vetracku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2011 20:11 Muž paulo [58]
já používám fotovoltaický panel na letní chlazení akvária pomocí pc větráku :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2011 18:01 Jery
Nu tak koukal jsem na vysokocyklické baterie s údajně úchvatnými parametry a ztráta energie samovybíjením byla prý pod 2 % za měsíc. Tudíž pokud to auto nejezdí každý den a má v sobě alarm a podobně, tak si myslím, že solární clona je dobrá volba. Jinak co se týče solárního panelu v zimě, tak dodává vyšší špičkové výkony, než v létě. Čím je mu chladněji, tím vyšší napětí generuje. Problém je pak ale s počasím v zimě. Obecně se udává, že přes zimu se vyrobí cca 25% energie co v létě. Jak tady bylo zmíněno o ostrovním systému na chatu, tak je to dobrá věc. Rozhodně ale argumentovat tím, že se to ukradne je asi i na místě, ale věřte, že se kradou i větrné elektrárny a dokonce i 400kg motory z přečerpávacích elektráren. Jinak pro kutily: Dá se vyrobit relativně levná větrná elektrárna (opět spíše na chatu) z rozřízlého sudu, motoru, regulátoru a baterek. Rozřízne se sud, obě poloviny se posunou po ose řezu a zafixují. Tím vnikne horizontální rotor. Účinnost je mizerná, ale za těch pár kaček na chatu to je super :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2011 13:31 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: kortezhugo
jeste dalsi zajimava varianta... www.czechcomputer.cz/…
no ja svuj mobil nejcasteji pouzivam jako e-knihu..... ja vim jsem trosku atypicky uzivatel
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2011 13:07 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: Moucha
www.vodafone.cz/…

no ale ma to tu nevyhodu ze mobil mam vetsinou bud v kapse nebo na stole, ale displejem nahoru..... takze by mi byl ten nadhernej solarni panylek na zadni strane na h...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2011 11:05 Muž kortezhugo [983] Re: HaDaS
...no lenze dobre je to akurat na to? -ze LED bude "signalizovat" prudenie vody
proste taka "legrácka".... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2011 11:05 HaDaS
Ještě k těm mini světýlkům s mini solárními panýlky.
Dle mé osobní zkušenosti stačí nasvítit přes den i v uzavřené místnosti, i když je zastíněno. Poté svítí cca 2 hodiny, než zcela "uvadne".
Funguje to i pod různými zdroji : zářivka, žárovka, a poté je svítivost prodloužena cca na 3 hodiny.
Používáme tento princip u dětí na chatě při usínání již 2. sezónu bez výměny aku betrií (1xAAA).
Takže, až se k tomu dostanu, vyzkouším podobný princip i u mého akva. Nejedná se mi o osvětlení akva, ale o simulaci levného postupného zhasínání. Zhasne hlavní osvětlení, nastane tma, pidi světýlko se rosvěcí, postupně se vybíjí akumulátor a světýlko zhasíná.
Sice nic nového, ale jedná se o alternativu, s využitím dostupného (nemusím pro zkoušku nic kupovat ani vyrábět) levného materiálu. Za tento pokus člověk nic nedá.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   07.04.2011 10:33 Muž RadekCX [219] Re: HaDaS
HaDaS napsal: Silnější, nebo slabší. To je fuk. Pořád do akva proudí voda (energie). Proč toho nevyužít. Určitě by to byl efektivnější a spolehlivější zdroj pro mini světýlko, než FV lampička v ineriéru.

to rozhodne neni fuk - uz to tu pisu ponekolikate fyzika plati bez ohledu na prani - tekouci voda ma samozrejme nejakou energii - pokud ji mame nejakou odebrat musime ji zabrzdit - pokud ji zastavime (v tom pripade ani nefiltrujeme) tak voda nema zadnou energii a nemame co odebirat

slusna cerpadla mivaji prikon 5-10W (neberu v potaz cinske tragedie s prikonem 16W, protoze tam se stejne zbylych 80% zmeni na teplo primo ve vinuti) - to cerpadlo ma nejakou ucinnost (ne moc velkou protoze obezne kolo bezi s velkou vuli kvuli necistotam a rozvadeci kolo neni prakticky zadne). Budu optimista - z energie rotoru dostaneme do vody 1-2W. To je ta energie proudici vody. Vlozime tam ten mlynek/turbinku s ucinnosti opet mizernou (cim mensi stroje tim horsi ucinnosti) - dejme tomu opet 20% a mame v lepsim pripade na hrideli generatoru 0.2-0.4W - jedeme dal. Generator aby mel nejaky smysl musi bezet volne a pri nizkych otackach - nabizi se snad jedine tzv. coreless generator - budu hodnej a reknu ucinnost 70% - takze volalaaaaa mame k dispozici 0.14-0.28W

takze co s touhle brutalni energii...jedine vyuziti se 100% ucinnosti je topeni (to jaksi postrada smysl - kdo chce topit tak staci si koupit cinske cerpadlo smich ), takze snad jedine sviceni?

Bezne LED takove ty kontrolky maji prikon 50-70mW takze tech 140-280mW co mame k dispozici rozsviti tak 3-5 tech LEDek.

Staci to pro ilustraci?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2011 09:57 HaDaS Re: kortezhugo
Silnější, nebo slabší. To je fuk. Pořád do akva proudí voda (energie). Proč toho nevyužít. Určitě by to byl efektivnější a spolehlivější zdroj pro mini světýlko, než FV lampička v ineriéru.
K soběstačnosti běžných akvárií je ještě daleko, tak proč nezkusit něco jen na podporu ostatní techniky, s využitím jí samé? Takto to mimo jiné funguje i v níže zmiňovaných autech. Například rekuperace brzdné síly.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2011 09:14 Muž kortezhugo [983] Re: HaDaS
...toto tiez nikam nevedie
proste viac nevyrobis ako dodas....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2011 09:04 HaDaS
Abych se přiznal, nad alternativním zdrojem do akva jsem přemýšlel taktéž. Ne ale jako jediném zdroji, ale jako o doplňkovém. Třeba na chvilkové noční, nebo ranní přisvícení.
Většina dnešních akva má filtry s možností docela velké průtočnosti. Kdyby se do cesty proudy vody s filtru umístil "mlýnek", něco jakou vodou poháněná mini turbínka, dalo by se využít přebytečné energie. Při vhodném umístění by docházelo i k efektivnějšímu čeření hladiny, a zároveň snížení proudění v akva ( to pro případ, že by se někdo obával zvýšeného výskytu růstu řas, nebo nevhodnosti proudění pro některé rybky atd...). Toto napojit na malé osvětlení a je hotovo.
Bohužel v elektrice nejsem příliš kovaný, takže rozvedení tohoto, myslím si že ne úplně hloupého nápadu, nechám na jiných. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2011 08:35 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: kortezhugo
chtelo by to zkombinovat vic zdroju energie.... jak uz jsem psal
nebo kdyby mel spiningovy studio.... to by byl zdroj a jeste by mu za to lidi platily ;-)

vseobecne je problem u techto alternativnich zdroju (solarni panely, vetrne elektrarny) s kolisavym vykonem... a jediny zdroj, ktery je na tyto vykyvy schopen dostatecne pruzne reagovat jsou vodni elektrarny (vcetne precerpavacek).... teda nez se rozjede nejake jine reseni (palivove clanky, sdilena kapacita elektromibilu apod.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2011 23:08 Muž kortezhugo [983] Re: Jery
no ved toto je to..."při osvitu 1000W/m2" a z toho je ucinnost 18 percent tj. -mozno 180W
a to sa rata v lete ked slnko svieti priamo na panel....

uz sa ale budem opakovat - CO V ZIME?

ale asi si odpoviem sam - v zime aj ten m2 vyrobi hovno

PS:inac tiez tomu fandim...dost problem je ale toto pasmo....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2011 19:28 Miondir Re: Sicktrain
podle me nejaky panel v mistnosti nema moc smysl resit a jeste k tomu se potom diky nemu snazit svitit a honit vodu, imho hrozne neefektivni. bud normalni velky panel na strechu a k tomu dalsi prislusenstvi, coz by byla zrejme dost velka investice (pokud by neslo jen o akva, tak treba zajimava)nebo jit cestou co nejmensi spotreby energie, k cemuz bych se klonil ja. tzn zmineny svetlovod, pripadne nejak vhodne ke svetlu umistene akva a filtraci bych resil klasickym elementkovym bublifukem, ktery se dela i prenosny na par Voltu a ten by moh jet na nejaky maly panylek s baterkou, pripadne kdyby se to spocetlo a zbylo trochu stavy, tak tam na par hodin nezne posvitit :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2011 18:40 Jery Re: Sicktrain
Nu nechci kazit iluze, ale původní záměr byl osvětlení akvária a to tak že i pro růst rostlin a o pár reakcí zpět je umístěn odkaz na svítidýlko které má 2 led, ale sice superjasné, ale nevýkonové. Jsou to obyč ledky. U takhle malých a levných zařízení se nedá mluvit o sofistikované elektronice. Jsou to jen panýlky napojené na baterku a zároveň asi přes fotoodpor na ledky. Jinak jsem v životě snad neviděl, že by tyhle světýlka vydržely svítit (tím myslím skutečně svítit) déle jak dvě tři hodiny. ...pak začnou uhasínat a za čtyři hodiny už jen mžouraj. Chce to si vše spočítat a pak řešit, jestli to ten panel utáhne. Pokud panel bude v bytě, tak nebude mít dané hodnoty jako na štítku. Hodnoty panelů se udávají v Wp což je wattpeak což je výkon, který dá panel při osvitu 1000W/m2. Pokud bude panel v krytu, tak pžedpokládám, že na něj bude dopadat max 50W/m2 dle umístění apod. Nu chce to opravdu promyslet. Jinak tomu opravdu fandim. Je to zajímavý pojekt :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2011 08:24 Muž kortezhugo [983] Re: Sicktrain
problem je tu ten - ako pisal filipsi

ked zobereme ucinnost panelu cca 18percent?
tak ani nie je mozne viac svetla ako 18 vyrobit s toho co dopadne na ten panel
preto treba niekolkonasobne vecsiu plochu -a netreba zabudat na tu zimu
-to ze treba este aj nabijat aku? -uz ani nema cenu ratat
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2011 07:41 Muž kortezhugo [983] Re: Johan
Tak ako pise Johan
...popripade jedno z rieseni je aj svetlovod
rybicky.net/forum/16075
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2011 18:48 Muž filipsi [1295] Re: Sicktrain
Sicktrain napsal: .. aby se to všechno vešlo do krytu nádrže,...
Jezis, tak to nejde v zadnem pripade, na to rovnou zapomen. To neni technicky (zatim?) mozne.
1 - Predpokladam, ze akvarko neni venku, na jizni strani, naklonene pod rozumnym uhlem ke slunci. Z te trosky svetla, co je v interieru, z plochy krytu akva jeho spotrebu "neuzivis"
2 - Akumulator musi mit dostatecnou kapacitu. Takovy Pb se do krytu nevejde. Mozna nacpat kazde volne misto v krytu li-pol. Ovsem financne .. :(
3 - Pokud by nad krytem byl dostatek svetla k napajeni osvetleni, nebylo by tak nejak lepsi ten kryt odklopit?? :-D
Pokud to chces v rozumne cene funkcne realizovat, je jedina cesta pomerne velky panel venku, Pb aku ve skrini. Elektronika bude mala.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2011 18:18 Sicktrain Re: filipsi
odkazy, prosím, odkazy, pro samé vynalézání nemám čas brouzdati:-) máš pravdu, solárních systémů je dost, ale takových kompaktních, jako chci já, aby se to všechno vešlo do krytu nádrže, to je méně. řeším stále ty programovatelné spínací hodiny a regulátor nabíjení. Čipů v již hotových výrobcích je spousta, ale nechci kvůli tomu nic moc nakupovat a rozebírat, takle kdyby se ty součástky daly nakoupit samostatně.....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2011 18:10 Muž filipsi [1295] Re: Sicktrain
Zkus se porozhlednout kolem sebe, existuje spousta komercnich reseni solarniho napajeni se zalohou akumulatorem, a i spousta schemat jak to resit. Jestli se tim ve finale napaji akvarium, nebo lednicka, je vcelku burt.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2011 17:50 Sicktrain Re: Moucha
Díky, na to jsem koukal, u Conrada moje rodina nakupuje často, máme tam i nějaké slevy a pokud bude možné, zůstanu věrný:-)
počítám, že si těch lampiček pár objednám, rozpitvám, abych věděl, jaký čip řídí nabíjení, jak moc je dioda vhodná, popř. vyměním za jinou teplotu světla. Budu mít vodní sloupec cca 25 cm, což není tolik, zároveň bych chtěl svítit jen na místa, kde jsou rostliny, zbytek bude v šeru, bude to taková tůňka na břehu pod převislými větvemi X-)
Ohledně životnosti....kvůli permanentnímu nabíjení a vybíjení akumulátorů počítám, že jejich výměna bude nutná 1x za rok. A jak jsem již psal, mám zato, že 4 tyto systémky zapojené 2x sériově a 2x paralelně vydrží dvojnásobně dlouho s dvojnásobným počtem diod. Budu si prostě hrát a o to tu jde.
Jinak mám dlouhodobé zkušenosti s nanoakvárii i s akvárii s minimem filtrace, tak bych to rád spojil, 24l by měl být dostatečný objem na zbudování ekosystému, co by fungoval jen za podmínek, že bude dodáváno světlo a kyslík (to mám v plánu čeření hladiny vrtulkou poháněnou na solární motorek - tento set existuje a je celkem výkoný)
Zkusím tam nejdřív dát několik krevet, abych vyzkoušel stabilitu systému, ale bez filtrace počítám s max. 6-7 menšími rybkami. Podmínkou je samozřejmě bujná vegetace a spousta substrátu na dně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2011 08:25 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: Sicktrain
otazka jakou to ma zivotnost (hlavne akumulatory), pak chybi charakteristika diod.... spis bych pouzil nejaky vetsi solarni panel
kdyz uz conrada (v cechach je ponekud drazsi, mozna si pro to zbozi zajet do nemecka)
tak by jsi mel zabrousit do teto sekce
shop.conrad.cz/…

kdyz jsou koukal na ceny, naskyta se otazko, kolik penez jsi ochoten investovat a jakou by to melo mit zivotnost?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2011 07:59 HaDaS Re: Sicktrain
Moc jsem z toho odkazu nevyčetl, ale vypadá to, že fungují na principu zahradních solárních lampiček. Tzn., že mají zabudované panýlky přímo ve svítidle. Jak zajistíš jejich nasvícení přes den. Chceš je rozpytvat a použít pouze solární panýlky? ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2011 01:39 Sicktrain Re: Johan
shop.conrad.cz/… pokud toto solární svítidlo dokáže nabít přes den 2 NiMH baterie, kt. utáhnou dvěsupersvítivé diody po dobu 8 hodin, tak by teoreticky 4 tyto systémy zapojené do série měly být schopné svítit 4 diodami po dobu 16 hodin. Vím, znám, 4 diody málo na akvárium. Ještě to bude potřeba prozkoumat:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2011 22:07 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: Sicktrain
no ty solarni panely bych asi umistil nejlepe na strechu (lepsi svetelne podminky nez v mistnosti), jako akumulator by byla zajimava klasicka olovena baterie, zajimavy doplnkovy zdroj by mohl byt rotoped s dynamem, pokud mate aspon obstojny vetrny podminky popremyslel bych i o vetrny elektrarnicce (jedno takovy reseni jsem vidaval v udoli Berounky), pokud by jsi mel moznost maly vodni elektrarnicky tak to by byl asi nejlepsi a nejstabilnejsi zdroj energie
elektronika by se do jiste miry dala pouzit z auta ci z motorky...

prerusovany chod filtru bych rozhodne nedoporucoval, z hlediska nutnyho prutoku by byl zajimavy pomaly filtr, dno bych volil s co nejvetsi porovitosti (nejaka keramika - aquaclay, fuzijama, nebo aspon jemnej pisek)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2011 22:01 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Sicktrain
Moc sem to nestudoval, ale vy chcete mít solární panel nad akváriem? V tom případě, nebude lepší tam nemít vůbec nic, aby dopadalo světlo přímo do akvária a nemuselo přes fot. panel do světla?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2011 21:21 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: Sicktrain
tak doporučuju něco pročíst rybicky.net/atlasryb/mecovka_trpaslici rybicky.net/atlasryb/mecovka_cortezova podobné informace budou zajisté i na jiných stránkách.
Mečovky jako ostatní živorodky kazí víc vodu, nemají tak dokonalé trávení ;-)
Opravdu mi odpust, chudáci 4 razbory klínoskvrnné, to snad ani nemůžeš myslet vážně, to neznáš žádný jiný menší druh, kterého by mohlo být aspoň nějaké hejno?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2011 21:12 Sicktrain Re: katterinecka
kupříkladu mečovka trpasličí, nebo mečovka cortezova. Nelíbí se mi ty úplně červené přešlechtěné a ke všem možným nemocem náchylné mečovky, jsem zastánce přírodní autenticity.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   04.04.2011 21:01 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: Sticktrain
Sicktrain napsal:
1x ancistrus
4x mečovka - nějaký menší poddruh
4x razbora klínoskvrnná
ve 24 litrech chceš tyhle ryby? A ještě bez filtru? Doporučuju vylepšit si vědomosti o akvaristice, než vymýšlet kraviny a stejně trápit tyhle ryby v pro ně dost malém akvárku. Jaký přesně znáš menší poddruh mečovky?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2011 20:40 Sicktrain Re: Jery
Tak jsem tu zpátky,
nejde mi o cenu, jde mi o ten experiment, míti doma na ČEZ nezávislé akvárium, ze kterého nepoleze žádný ošklivý drát směrem k zásuvce. Jsem v oblasti pájení a el. výpočtů pouhý skromný teoretik, dalo by se říci, že jsem v tomto ohledu spíše snílek-akvarista. Každopádně děkuji za všechny podněty. O dotace mi nejde, o návratnost mi nejde. A ještě jedna otázečka....v případě, že mi to fungovat bude (a v to já pevě věřím) bude zájem o nákresy obvodů a tech. specifikace? A ryby....protože filtrace nebude zrovna nejvýkonnější, plánuji
1x ancistrus
4x mečovka - nějaký menší poddruh
4x razbora klínoskvrnná
bude to tak OK?
jak jsem psal, police bude mít nosnost přes 30 kg a bude ke zdi uchycena mnou vyzkoušeným systémem - 2 kolmé ocelové stojny na 16 v hmoždinkách uchycených šroubech :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.04.2011 17:36 Jery Re: Sicktrain
No nedá mi to se trochu vmísit do debaty. Vzhledem k tomu, že pracuji u společnosti, jež fotovoltaické elektrárny staví :-) Většina toho co tu byla řečena je pravda. Zrovna u tohoto systému to nebude zrovna užitečné. Co se umístění panelu týče, tak je nejlepší jej umístit na místo, kde není po celý den stín, orientován na jih (případně 5° na západ). Co se kabeláže týče, tak je vhodné použít větší průřezy, protože se zde pohybujeme v malém napětí, kde se mnohem více projeví úbytek napětí vlivem odporu vodiče (když u 230V ztratíme 3 volty, je nám to jedno, ale u např 12V to je problém) Každopádně kabeláž není zas tak velkej problém. Větší problém vidím v tom, že nejde jen tak napojit panel na baterku. Pokud budu mít panel, který bude mít například Ump 17V (Ump - napětí v bodě maximálního výkonu při 25°C) tak při dobrém osvitu bude baterie přetěžována a jakmile se trochu zatáhne, tak klesne napětí a tím se baterie nebude dobíjet. Je dobré do systému vložit regulátor dobíjení baterií, např Phocos CX10 (řídí nabíjení a vybíjení baterie). Další problém vidím v technologiích. Pokud to bude jen pro napájení výkonových led na 12V, tak to nebude problém, ale jinak sehnat kompresor a topení, tak to bude problém. Co se návrhu systému týče, tak je třeba si zjistit výtěžnost z daného panelového pole (např re.jrc.ec.europa.eu/…# - je to docela dosti přesné). Dále počítat s tím, že účinnost nabíjení baterií je tak cca 80% u kvalitních systémů. Celková účinnost bude u tohoto malého systému cca 70%. Pokud tomuto systému dáme prioritu, tak je třeba jej zálohovat například na 4 dny provozu z baterie pro případ špatného počasí v zimě (v případě letošního prosince by to možná ani nestačilo) a to počítáno s výtěžností panelů v zimním období. Je třeba počítat spotřebu i u samotných hodin. Ty berou energii 24 hodin denně a více v sepnutém stavu.
Také mne napadlo si udělat tento systém, ale je to finančně náročné. Každopádně zajímavé. Hodně štěstí.
Edit: Dodatek: sklon panelu cca 37°.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2011 13:37 drateník Re: Sicktrain
Tady záleží, jak moc silný FV panely budeš mít, ale podle mě na akvárko je to blábol, kterej tě bude stát pěknej ranec. Taky bude záležet jak daleko budeš mít ty panely od akva, protože ty panely budou muset bejt na takový úrovni, aby ti překonaly odpor drátu např. v 12ti metrový délce.

Jinak já to mám udělaný tak, že mám malý panely zabudovaný normálně v krytu a když rozsvítim, tak mi to tu roztáčí takovou vrtulku :-D Ale je fakt, že víc jak 1m drátu ty panely neutlačí
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2011 09:01 Muž Yirka [9118] Re: Sicktrain
Nevím co tě k té myšlence vede, ale pokud je to šetření tak bez nějakého počítání myslím že to nemá význam. Tak malá nádržka je na energii velmi nenáročná a náklady na zřízení soláru se snad ani nikdy nemůžou vrátit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.04.2011 08:28 Muž filipsi [1295] Re: Sicktrain
Sicktrain napsal:.. Celkovou cenu bych rád omezil 3000Kč..
Tak to asi nepujde. Kdyz castku parkrat zvysis, treba se k funkcnimu reseni dostat muzes. Takhle leda s dotaci z EU tone .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2011 08:18 jandy Re: Sicktrain
To co tu píšou předemnou je pravda. Já bych se na fotovoltaniku vybod. Ale měl bych jěště připomínku k té polici. To, že akvárko má 24l neznamená, že bude vážít 24 kg. Budeš tam mít písek, zařízení a samotné akvárko taky něco váží. Takže bych na polici nešetřil ať máš aspoň nějakou míru bezpečnosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2011 08:09 Muž kortezhugo [983] Re: Sicktrain
ucinnost clankov je dobra -cca 18%
to vychadza cca 180W na m2 - len ked svieti nan priamo slnko

a niekde som cital - ze staci jeden oblak a je s toho 10tina to potom bude 18W -m2
tak ze tu niekde treba zacat ratat :-)

inac samotne clanky na eBay su za vybornu cenu X-)

len ako som pisal - tazko odhadnut ten "vyuzitelny" vykon? -ked u nas svieti "poriadne" slnko v podstate len par mesiacov

problem je ten -ze ked svetla treba najviac tj. cez zimu? -tak ten panel vyraba minimum

a v lete ked je svetla dost? - staci akva umiestnit na vhodne miesto a dosvetlovat v podstate ani netreba
tu potom "pribeh straca dej" :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2011 23:14 Muž Semtex [1197] - LabyrintkyRe: Sicktrain
Proč o fotovoltaické elektrárny bez dotací není zájem? :-|

Jediný využití bych viděl v nějaký noční činnosti. Přes den se nabijí akumulátor a v noci něco pohání. Ale i tak to bude neefektivní.
Poměr cena/účinnost je mizerný.

Snad se to změní příchodem nanopolymerů, ty fungují dobře i když je zataženo.

Edit: teď sem si všiml, Fv panel 24x6 cm to utáhne snad jednu klasickou idikační diodu
smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.04.2011 22:41 Sicktrain – solární pohon akvária
Fotka k příspěvku Ahoj vespolek!
Mám v plánu založit akvárium, které by bylo poháněno JEN solárními fotovoltaickými články. Velikost má být 46x26x20 cm (DxVxH) = 24l, svítit by se mělo 8 supersvítivými diodami 1W - zde vidím, jak odpůrci LED a příznivci alespoň 2W/l nesouhlasně kývají hlavami. Svítit se bude lokálně, tzn. pouze na rostliny, ve zbytku nádrže bude příšeří. Celá nádrž bude "zavěšena" na zdi na polici s nosností 35kg. Celkovou cenu bych rád omezil 3000Kč, nepočítaje práci a těleso police. Budu dávat důraz také na estetickou stránku věci, podstavec bude vyroben ze silně lakovaného dubu, kryt bude tím samým materiálem obložen. Uvnitř akvária bude z techniky viditelná pouze jedna skleněná trubiřka sání filtru a druhá skleněná trubička, kudy se bude vracet okysličená a přefiltrovaná voda. Objem filtru bude 500 ml, dva druhy molitanu po 250 ml.
A zde začínají mé otázky a prosby o radu:

1: akumulátor: jsem si vědom, že 10 hodin svícení LED diod bude vyžadovat dosti silný, ale také dosti lehký a kompaktní akumulátor, nejlépe 12V. Bude se muset ze solárních článků nějak nabíjet. Kdo umí, nechť poradí, jaký typ akumulátoru mám použít a jak vyřešit nabíjení. Existují procesory, kt. umí řídit nabíjení z fotovoltaických článků, kt. fungují na 12V? přemýšlel jsem o několika propojených baterií do mobilního telefonu.

2: spínací hodiny: při brouzdání na internetu jsem nenašel jediné spínací hodiny, které jsou schopné fungovat na 12V a jsou schopné spínat odděleně 2 obvody (osvětlení a filtrace)

3: čerpadlo: existuje tiché, výkonné čerpadlo na 12V schopné fungovat cca 2 hodiny denně (4x 30 minut? Myslím tím fungovat tak, aby nevybilo baterii a zároveň mělo výkonnost alespoň 10l/min.

Možná jsem snílek, možná, že technologie ještě nedospěla k takovému experimentu, ale já si myslím, že by se to mohlo podařit.

Ocením jak vaše návrhy,kritiky, tak i odkazy na schopnou ultraminimalistickou techniku.
přikládám triviální nákres

S pozdravem
Sicktrain
 

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 3490x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/16727-solarni-pohon-akvaria