Uhlí jsem v akváriu měl, v pohodě.
Akvárko jsem teď zrušil, kvůli roční zahraniční stáži. Poměr uhlí - štěrk se stále zvyšoval v prospěch štěrku. Václav (od 3trojek) mi jej opakovaně nedoporučoval, ale moje hlava je moje, takže jsem ho měl. Po konzultaci s kamarádkou geoložkou - černý mostecký vlašák, prostě klasický koks (nebo ořech, nedaří se mi vzpomenout). V centru Prahy, 30 kg za 300 Kč. To, co jsem po roce vytáhnul z AQ si děda pochvaloval jako nejlepší topivo, co kdy měl. Problémy s uhlím:
1) čerstvě zakoupené doporučuji proprat - je mastné, plné bordýlku, sazí. S 30 kg jsem se trápil asi 10 hodin v paneláku. Na konci jsem ucpal odtok, kde co. Ideální je vzít staré síto čistit po troškách. Bez pročištění je AQ celé černé, chytá se to i na skla.
2) je lehké, ne tak moc jak liapor, ale dost, trvá dlouho, než se potopí - a nikdy neklesne vše. Pomáhá trik s vařením - var zvětší objem vzduchových bublinek, při chládnutí se zmenší a ponořené kusy nasajou vodu místo vzduchu - klesnou.
3) je lehlé a velké - komplikuješ si tím sázení. Nevím, jeslti to lze přičítat jen uhlí, nebo nové nádrži, ale kytkám se tam moc nedařilo - snad nedostatek detritu.
4) uhlí má údajně schopnost vázat kde co. Tedy - dodané léčiva stáhne uhlí do sebe, špatné věci taky. Prý hrozí, že se jednou vše uvolní a nádrž se zblázní.
Výhody:
Je to nádhera.
A sranda.
Dle starší literatury vyhovuje tetrovitým rybám - má obliba.
Tvrzení, že to vadí rybám, že jsou tam hrany se mi nepotrvdilo. Minimálně 3 ks Pangio kuhli - sekavci příčnopasý - si nijak nestěžovali a nevím, že by měli nějaké zranení. Dokázali se do něj dostat několik cm hluboko.