Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Černé uhlí

 

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Černé uhlí
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.05.2011 09:47 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Johan
Popel z cisteho dreva neobsahuje tezke kovy, pokud se tyto nevyskytovaly tam, kde strom rostl - kdyz nejsou ve dreve, nemohou byt bez pridani ani v popelu.

Jiste, k tezkym kovum patri treba take med, kterou v urcitem stopovem mnozstvi rostliny potrebuji, takze v nejakem mnozstvi bychom ji najit asi meli. Co se ale tyce vetsich mnozstvi tezkych kovu, ktere povazujeme za skodlive, nejsme alchymiste, a tedy vime, ze neni snadne, aby se zmenil jeden prvek jen tak v jiny, takze kde neni uran, kadmium, olovo atd., tam se spalenim dreva neobjevi :) .

Pokud tedy puvodni drevo tezke kovy neobsahuje, nebude je obsahovat ani z nej vyrobene drevene uhli, a ani popel. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2011 00:53 Muž kortezhugo [983] Re: Johan
...no ked tak zobereme -Fe -je tazky kov? -ci nie? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2011 21:52 Muž filipsi [1295] Re: Johan
Ne, prekryta neni nicim.
Ve zbytku se trochu ztracim. Uhli a spousta tezkych kovu? Jake uhli, drevene, nebo cerne? Co je spousta vzhledem k mnozstvi v akvarku pouzitem? Velka salinita z uhli? A z popela pak ne?
Musime rozlisovat, o cem mluvime. Jestli o popelu ze dreva a jine biomasy, tam je podil tezkych kovu minimalni. Dany jejich beznym, nizkym podilem v jakekoli biomase. Takze hnojeni popelem ze dreva je ok. Samozrejme i timhle hnojivem to muzeme prehnat, a rostliny "spalit", obsahuje dost draselnych (a jinych) soli (proto je to koneckoncu take hnojivo).
Drevene uhli je predevsim C,H,O. Spousta veci, co by hnojilo, pri karbonizaci uteklo. Prave proto to moc dobre hnojivo neni (kdyz odhlednu od toho, ze je drahe vyrobit uhli, mnohem drazsi nez drevo jen spalit). Samozrejme cast zustala, a po spaleni dreveneho uhli vzniknou v popelu opet rozpustne soli (hnojivo). Pred jeho spalenim je eventualni "hnojivo" v nerozpustne forme.
Hnojit popelem z uhli neni uz dobry napad, uhli jako hornina miva podil tezkych kovu a dalsich primesi vyssi.

Cele prosim brat v kontextu, ze se bavime o uhli, drevenem uhli a popelu obecne, ne ze nekomu velmi doporucuju hnojit v akvarku popelem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2011 21:06 RAP
Když se vrátíte zpátky do minulosti(starší vydání AT), najdete pár návodů na využití uhlí v akvaristice. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2011 21:03 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: filipsi
Ale popel jako takový obsahuje spoustu těžkých kovů a v samém důsledku by to mohlo přihodit "otravu" kytek velkou salinitou substrátu.
Dřevěné uhlí oproti popelu má výhody jako jsou ještě nedokonale spálené části, které působí jako zásoba živin apod.. o by take lide byli na hlavu padli, pouzivat drevene uhli jako hnojivo A to z jakého důvodu? V čem že je teda lepší popel od dřevěného uhlí?

Vrstva dřevěného uhlí na pozadí už není ničím překrytá?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2011 20:56 Muž filipsi [1295] Re: Johan
Johan napsal: ..Říkal sem, že se používá jako hnojivo a to používá....

Ale notak, to snad Designer vysvetlil. Jako hnojivo se nepouziva drevene uhli, ale popel. To by take lide byli na hlavu padli, pouzivat drevene uhli jako hnojivo (tedy, nekteri jsou, samozrejme, jak uz to byva). Bylo by to prilis drahe, a hnojily by v tom hlavne casti zpopelnene (kazde drevene uhli obsahuje slusne procento popala).
Drevene uhli se opravdu obcas pouziva, ale jako "zlehcovac" substratu (nevim, jak se tomu odborne rika). A jen v takovem tom domacim zahradniceni.
Drevene uhli samozrejme do akvarka zadnou katastrofu neprinese, napr. tohle pozadi: rybicky.net/fotogalerie.php… je komplet cele posypane drcenym drevenym uhlim.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   30.05.2011 19:27 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Designer
No, nevím, jestli to mým echinodorům vadí. Skoro bych řekl, že vůbec. =DD A kdo tady mluvil o rozpouštění dřevěného uhlí v akváriu. Říkal sem, že se používá jako hnojivo a to používá. smich Napsal ste to samé co já, jen delší, takže nevím, co se vám nelíbí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2011 19:18 Muž matlala [798] - RostlinyRe: Designer
bohužel, je to dobrý artikl a vývoj byl složitý a výroba je zdlouhavá a pracná. Jen poradím, že nej je jíl z potoka, což se húř hledá aby byl bez šutrů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2011 17:52 Muž kortezhugo [983] Re: Moucha
...no ono sa to bere tak -ze vecsina ludi ma doma tvrdu vodu alebo nieco kolo toho...
preto sa uvadza pridavanie niecoho co obsahuje Ca skvor na skodu

ale ako pises mramor?
mramor nie je kocka cukru :)
na rozpustenie je potrebne znacne mnozstvo kyseliny....a ked bereme rastl.akva a pH cca6.5?-tak sa to rozpustit ani neda....-da za 500rokov :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2011 12:49 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: Designer
ono zalezi jaka je voda, pokud mas mekkou vodu a pridavas co2....
musel jsem pridat sepiovku a sneci ulity do filtru, aby se mi trosku pritvrdila voda a zvedla alkalita... mas videt jak se to tem echynacum libi (no jeste ve spojeni s jilem ve dne)....
a muzu ti rict ze kvuli tomuhle mytu, ze jakykoliv vapenec je v akvarku spatny, mam problem sehnat mramor ci vapenec v malym mnozstvi, nastesti diky typu od SIDa huz mam objednanej 2KG pytlik drte.... s tou sepiovkou a ulitama je trosku problem s vyssi koncentraci fosforu.....

jinak by jste meli videt ulity sneku pred a po zvysovani alkality....
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2011 12:34 Muž kortezhugo [983] Re: Designer
Diana Walstad Method
...no ked to ide takto?
tak sa da zmiesat kadeco...a "ugulat" :)
to ci to bude dobre? -chce cas a skusat
preto daaky presny recept nie je podstatny -lebo k tej istej "surovine" sa clovek ani nedostane
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2011 11:39 Muž filipsi [1295] Re: matlala
jj, kdyz v necem "je" vapnik, neznamena to, ze to musi byt spatne. Asi se jim libi spousta drasliku, atd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2011 11:37 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: matlala
Je recept tajny, a nebo muzeme vedet vic?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2011 11:14 Muž matlala [798] - RostlinyRe: Designer
Designer napsal: Co by se u nekterych rostlin dalo, udelat kulicky jilu s primesi dreveneho popela, jako hnojivo pod koreny. Jenze k cemu, kdyz je v tom ten vapnik, Echinodory by z nej asi radost nemely...
To bych neřek. Ty moje po tom přerůstaj a moc kvetou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2011 10:11 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Johan
Johan napsal: Hodně fosforu a dalších minerálních látek. Né nadarmo se používá jako hnojivo.. ;-)

Drevene uhli? Proboha, proc by tim nekdo hnojil? Popelem ze dreva, to jiste, ale popel a uhli je neco jineho. Dreveny popel obsahuje vapnik, draslik, fosfor, horcik. Dusik v nem neni. Jenze z toho vapniku vetsine akvaristu stoupnou vlasy na hlave, a ze zasadite reakce take nebude mit moc lidi radost. Skoro bych tak rekl, rozpustte si dreveny popel v akvariu, a diky prima davce fosforu muzete sklizet bohatou urodu ras, a diky vapniku vyhazet nektere rostliny.

Co by se u nekterych rostlin dalo, udelat kulicky jilu s primesi dreveneho popela, jako hnojivo pod koreny. Jenze k cemu, kdyz je v tom ten vapnik, Echinodory by z nej asi radost nemely...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2011 20:07 Muž filipsi [1295] Re: Iron
Asi protoze plave? A to tak, ze uplne spolehlive :) Pokud nejaky kus neplave, neni to drevene uhli, ale kus ne zcela dokonale spaleneho popela.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2011 20:07 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Iron
Hodně fosforu a dalších minerálních látek. Né nadarmo se používá jako hnojivo.. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2011 14:56 Iron Re: Johan
A proč ne dřevěné uhlí? V čem je horší uhlí na grilování (což podle mě potvrzuje nezávadnost) než uhlí, kterým se topí v kotli? Mám ho už namočené v kyblíku, tak by mě to docela zajímalo hmm

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.03.2011 08:43 Muž olwy [24] - TetryRe: Sharkercz
Fotka k příspěvku Uhlí jsem v akváriu měl, v pohodě.
Akvárko jsem teď zrušil, kvůli roční zahraniční stáži. Poměr uhlí - štěrk se stále zvyšoval v prospěch štěrku. Václav (od 3trojek) mi jej opakovaně nedoporučoval, ale moje hlava je moje, takže jsem ho měl. Po konzultaci s kamarádkou geoložkou - černý mostecký vlašák, prostě klasický koks (nebo ořech, nedaří se mi vzpomenout). V centru Prahy, 30 kg za 300 Kč. To, co jsem po roce vytáhnul z AQ si děda pochvaloval jako nejlepší topivo, co kdy měl. Problémy s uhlím:
1) čerstvě zakoupené doporučuji proprat - je mastné, plné bordýlku, sazí. S 30 kg jsem se trápil asi 10 hodin v paneláku. Na konci jsem ucpal odtok, kde co. Ideální je vzít staré síto čistit po troškách. Bez pročištění je AQ celé černé, chytá se to i na skla.
2) je lehké, ne tak moc jak liapor, ale dost, trvá dlouho, než se potopí - a nikdy neklesne vše. Pomáhá trik s vařením - var zvětší objem vzduchových bublinek, při chládnutí se zmenší a ponořené kusy nasajou vodu místo vzduchu - klesnou.
3) je lehlé a velké - komplikuješ si tím sázení. Nevím, jeslti to lze přičítat jen uhlí, nebo nové nádrži, ale kytkám se tam moc nedařilo - snad nedostatek detritu.
4) uhlí má údajně schopnost vázat kde co. Tedy - dodané léčiva stáhne uhlí do sebe, špatné věci taky. Prý hrozí, že se jednou vše uvolní a nádrž se zblázní.

Výhody:
Je to nádhera.
A sranda.
Dle starší literatury vyhovuje tetrovitým rybám - má obliba.

Tvrzení, že to vadí rybám, že jsou tam hrany se mi nepotrvdilo. Minimálně 3 ks Pangio kuhli - sekavci příčnopasý - si nijak nestěžovali a nevím, že by měli nějaké zranení. Dokázali se do něj dostat několik cm hluboko.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2011 15:03 Muž Semtex [1197] - Labyrintky
Já mám v akváriu černé uhlí už asi 25 let a nikdy žádný problém nebyl. Jsou to ploché kousky (tak trochu jako břidlice). Jen je třeba dbát na to, aby na něm nebyl pyrit, nebo podobný nerosty. Jde o kvalitní černé uhlí, možná antracit. Když vyschne a pak se namočí, tak Některé kousky praskají a odlamují se.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2011 14:43 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Jery
Dřevěné uhlí bych na povrch dna rozhodně nedával. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2011 11:01 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: rriki
...hnědé uhlí vyčištěno ve vlažné vodě, jinak se rozpadne. Prý váže těžké kovy akd...
To by jeden nevěřil, co všechno je možné. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2011 09:36 Muž filipsi [1295] Re: Jery
Jery napsal: .. různé syrné sloučeníny. ..
To snad ne, to by byla velka skoda, kdyby syr sypali jen tak do uhli. Jinak moc nevidim rozdil, jestli povrchovy, nebo hlubinny dul (jen cerne se u povrchu najde hodne malo).
Drevene potopit se nedonutis ani bicem.
A ani jedno z techto uhli nebude nic cistit od "skodlivin".
Osobne bych dal hnede.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2011 00:21 Muž rriki [818] - CichlidyRe: Sharkercz
Za mých mladých let se dávalo hnědé uhlí vyčištěno ve vlažné vodě ,jinak se rozpadne.Prý váže těžké kovy akd.Dřív to měl v akváriu kde kdo a v akva vypadá dobře.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2011 00:10 Jery Re: RadioactiWe
Tak pokud by to bylo uhlí těžené z podzemního dolu, tak bych se bál příměsí, jako jsou různé syrné sloučeníny. S tím odkalováním to je prý problém kuli váze uhlí. Zase si myslím, že může kvalitní uhlí opravdu kvalitně čistit vodu od škodlivin :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.03.2011 23:33 Muž RadioactiWe [192] - LabyrintkyRe: Sharkercz
Mám pocit že niekto tu mal založenú prezentáciu nádrže s uhlím. Momentálne ma nenapáda žiadny dôvod prečo by mohlo vadiť, ale matne si spomínam že spomínaná osoba ho potom vyberala kvoli ťažkostiam pri odkalovaní a ostrým hranám hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.03.2011 23:31 Jery Re: Sharkercz
Dříve jsem si s touto myšlenkou také pohrával ale pak jsem nějak neměl čas hledat informace a tak nějak to utichlo. Teď jsem toužil po černém dnu a tak jsem šel do Glanz-kies schwarz (v podstatě asi skelnej štěrk). Tak to je to co jsi slyšet nechtěl:-D A ohledně toho co slyšet chceš: Nevim jak to tu je s reklamou na ostatní servery, ale jednoduše dej do googlu "černé uhlí akvárium" a snad druhý odkaz Ti odpoví kladně. Osobně ale nevim co může obsahovat černé uhlí, tak bych (říkám osobně) asi šel do uhlí dřevěného :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.03.2011 23:13 Sharkercz – černé uhlí
Zdravím všechny, pred cca 3 tremi tydny jsem zacal zarizovat aq. Na dno jsem si zvolil stavebni smes zvanou liapor... vypada skvele a jsem max. spokojen:-) to je momentalne mimo misu, takze k tematu:

par dni si pohravam s myslenkou, zda by do akvaria slo dat nejake mnozstvi cerneho uhli k oziveni dna bez nasledku pro faunu i floru...
Za pripadne reakce o zkusenostech nebo postrezich dekuji.

PS: prosim nepiste prispevky ve stylu: nemusis tam davat uhli, sstaci cerny sterk popripade flexi obklady.


+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 1409x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/16708