Anubias - přichycení na kořen, kámen či dekoraci
Já už to mám vychytaný. Už čistě lepím 2cm anubias na kamínky co mají 3-4mm
A Tobě to nezbělá?
Musí se to umět. Lepím vše. Tak 5 lepidel měsíčně
Lepidlo
Ogar napsal:... Mame v praci, tak bych nemusel kupovat...
Já bych nelepil ono to pak zbělá.
1 15.07.2022 16:27 Silviebaris –
Re: Ogar Stačí ti obyčejný sekundový lepidlo..
Lepidla seženeš mnohem lacinější
Nazdarek pri patku.
Je mozno pouzit do akvarka k uchyceni rostlinek tohle lepidlo? Mame v praci, tak bych nemusel kupovat, jestli teda bude vubec vhodne.
www.weicon.cz/…
Dekuji
Starší reakce
Já to nechávám na akváriu a kromě stříhání rostlin na hoře kvůli světlu se tak nějak o to nestarám. Teď je to už jiné pomalu z toho dělám akvárium a to prorostlé houští hezky krotím. Hlavně Anubiasy
To ti věřím. Proto mám anubiasy na kořenech a 4x do roka kořeny vytáhnu z nádrže na stůl a dělám údržbu
Musel jsem odstřihávat po 5cm a opatrně tahat z vody a ze dna.to byl mazec.
To ti věřím. Kořeny anubiasů dobře rostou v hrubém substrátu.
Pravda ale přes to moje houští je to téměř nemožné. Pod Anubias kávovníkový jsem dal čedič a ten za šest let nebyl vidět.
Ahoj. Kořínky se mohou zastřihnout. Třeba na délku 5-10cm.
Starší reakce
Starší reakce
Vlasec odstranit až se kořínky uchytí k povrchu. Ovšem ne vždy se zadaří. Další možnost je kombinace obojího.
Také lze Anubias zaklínit mezi kameny/kořeny, je ovšem potřeba občas kontrolovat stav, jestli nedochází k hnilobě rhizomu (oddenku).
A po jak dlouhe dobe ten vlasec odstranis? Nebo ho tam nechas?
Levný obyč funguje úplně stejně jako drahý přebalený obyč v akvaristikách.
U větších kusů použít třeba vlasec, u menších použít gelové sekundové lepidlo.
Chci se vas zeptat jak pridelavate anubias do akvaria kdyz v nem mate jen kameny. Nejakym specialnim vterinovym lepidlem? Nebo muze byt vterinovy lepidlo uplne obycejny co se koupi bezne v obchode?
Starší reakce
s tou sponkovačkou
.... ty anubiasy se i tak prodávaj,taky to tak mám...přibité...
Já použil sponkovačku, přesně tu samou, co používají pokrývači. Je fakt, že sponky postupně rezivějí, ale dají se dát tak, že nejsou vidět.
Ahojky, pročítám rady a doporučení i staršího data, tak je to možná už pozdě, ale nezakládám nový odkaz. Jen jsem chtěla poradit, jak mi šel bezvadně upevnit anubias na kámen i kořen. Použila jsem Elastomer - je to něco jako pružný vlasec, dá se pořídit v různých průměrech v obchodech s korálky nebo u Stoklasy. Je totiž určen na navlékání náramků. Výborně pruží, takže do rostliny neřeže a když se pořádně zaváže a utáhne, uzlík nepovolí.Je průsvitný, takže není vidět a 6 m stojí kolem 35,- Kč. Předpokládám, že ve vodě hned tak nezměkne, jak se mi to stalo s nití.
Mějte se hezky, zdravím
I.
Starší reakce
No, jak jsem tak koukal, tak ho u nás asi dnes nikde neseženu, a tak bych se rád ještě zeptal, jestli máte někdo zkušenost přichytit Anubias normálním Akvarijním silikonem ?
Mimo vodu asi bez problémů, ale zajímalo by mě, jestli by to šlo i nějak nanést na Anubias, a pak s tím teprve pod vodu ?
Co ty výpary té kyseliny octové ?
Zaschne to pod tou vodou vubec nějak ?
Tedy jde mi o akva co se teprve zakládá, a nebudou v něm tedy min měsíc ryby - možná nějaký šneky bych tam na to zajetí šoupnul.
Používá se i vteřinové lepidlo, co jsem tak četl. A Seachem vyrábí přímo lepidlo na rostliny. Použitelné i pod vodou a za živa, jestli jsem to dobře pochopil. Prodávají rostlinna-akvaria.cz
0 11.03.2016 22:21 MarloCZ – A ubias na bridlici
Mám jeden dotaz k tomuto tématu.
Lze přichytit Anubias na břidlici (na pozadí) pomocí akvaristickeno silikonu (tedy před plným napuštěním akva) ?
Případně nějaký jiný nápad jak to přichytit na břidlicové pozadí (tedy jde mi o ty hladké části toho pozadí a skalek v akva). Tam kde mám udělanané výstupky a převěsy to mam už nějak vymyšlené.
Předem Díky za odpovědi a nápady.
Starší reakce
Špendlík skrz oddenek do kořenu.
Umně zas se osvědčil vlasec, sice ne na anubias protože ho nepěstuji ale na mechy a hnědovku.
Já na přichycení používám obyčejnou černou nit (z manželčiného šití).
3 23.11.2015 10:58 Astarta – Anubias - přichycení ke kořenu a ke kamenu
Stačí ustřihnout kousek staré punčochy a tím oddenek přivázat a případně i tvarovat . není to vidět , nerozpadne se to a funguje to.
Starší reakce
Ja pouzivam spendliky bezne, zkusenost dobra. Pouzivam ty s velkou umelohmotnou "hlavou", aby ch je mohl casem vytahnout. Vec je ta, ze ne vzdy se mi anubias prichyti ke korenu a jen pousti koreny kolem a spendlik tam proste zustane ... Ale to je jina vec.
Pouzivam je i pro microsorium ...
Tak když už jsem tady pro ty špendlíky horoval, používám zavírací špendlíky, tzv. sichrhajcky, jde to s nima líp.
Tak abych přispěl se svojí zkušeností pro případné další nadšence:
Koupil jsem nejkratší špendlíky (0.65x16mm) a pokusil se jimi připíchnout anubias do starého "driftwood". V akváriu (což byl cíl, abych nemusel kořen vyndávat) to bylo absolutně bez šance, takže jsem kořen stejně nakonec musel vytáhnout. Na suchu to šlo těžko i s kladivem a jelikož jsem chtěl umístit anubiasy do prohlubně, tak se tam dost těžko manipulovalo. Výsledek je asi hodina práce. Ze tří pěkných anubiasů mam teď 5 malých kousků, hromadu opadaných listů a stejně nevěřím, že to tam vydrží dostatečně dlouho, aby se to ke kořeni samo přichytilo ...
Já už pěstuji anubiasy léta a pouze v písku a rostou nádherně.Ancíci mi nikdy nevyhrabali.
Já, jen ty nejlepší, nijak jinak nepřichytávám, propíchnu oddenek a přichytím k podkladu.
Starší reakce
Stačí pořádně přichytit oddenek a kořínky se potom chytnou. Když to navážeš tím vlascem tak zda to bude dříve či později tě zas tolik trápit nemusí
Dobrý je když mají kořínky kam růst a objepínají ten podklad, a vlastní oddenek je na hraně, to se chytnou dobře i ty starší jinak si budeš muset počkat na nové. Na přírodních a hrubších površích to půjde snáz, ale i na té tvé sklace se časem chytí
No tak chtěl sem to přivázat tak aby to tam drželo a kořínky asi by byly ve vzduchu,ale potom se chytly
Jako nití nebo cos chtěl tou gumičkou, přivážeš oddenek rostlinky k tomu podkladu, který sis zvolil (kámen nebo ta skalka), tak aby kořínky byly volně ve vodě.
Moment.Chápu správně že ten vlasec mám k anubiasi přivázat na stonek kousek nad kořínky?
To je stejná písnička jako ta gumička, také dříve či později (spíš dříve) povolí. Třeba konkrétně ta nit mě povolila ještě než anubias přirostl ke kameni.
Momentálně nemám poruce rybářský vlasech.Takže dala by se použít nit?
Možná bude lepší místo gumičky použít klasický tenký rybářský vlasec. Gumička se časem ve vodě rozloží a je vidět, vlasec je vidět mnohem méně a můžeš ho ustřihnout až když si budeš opravdu jistý, že se přichytil
Akorát skalku a kámen provliknu gumičkou a zahacim a opatrně zakroutim dole u stonku.Třeba to poroste rychleji.A třeba ne.
Přiroste neboj, ale počítej, že mu to nějaký týden bude trvat. U mě to trvá minimálně měsíc a to po měsíci je přirostlej, že je přirostlej. Stačí neopatrně kolem něj hrábnout síťkou a lehec do něj drbnout, nebo rukou, to je celkem jedno a celé znovu a lépe. Takže ideálně cca 6 týdnu když se budeš v akvárku vrtat, tak se mu vyhýbej.
Ahoj mám vplánu pořídit si 2 anubiase barteri var.nana a by moje umělá skalka měla k přírodě o levl blíž.Jeden chci připevnit na oranzovy kámen viz. fotka na skalce co bude vpravo těsně u skalky a jeden bude přímo na skalce viz. foto. Z toho co sem se dočetl s tím kamenem by neměl být problém,ale půjde to připevnit na skalku?Jako že stejně jak s tím kamenem položím ho na ni a on se k té skalce prichytit stejně jako třeba k tomu kameenu nebo kořenu?
Edit: No zjistil jsem že mi může anubias vyplavávat takže ho přidělám gumičkou,ale nevím jestli mi přiroste k té velké umělé skalce.
Přidat reakci
[1] 3 4
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 12176x