Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Boj proti řasám pomocí ozonizátoru

 

NápovědaFórum » Řasy  

Boj proti řasám pomocí ozonizátoru
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2011 19:55 Muž Yirka [9126] Re: lajos
Absolutně řasyprosté akvárium neexistuje. Je to organismus a funguje komplexně a nějaká řasa tam prostě patří. Není to přece sterilní prostředí. A z čeho by žily některé rybky, většina má alespoň částečně podíl rostlinné stravy v jídelníčku.
Takže trocha řas, zejména na pomalurostoucích rostlinách spíš dokresluje kolorit nádrže. A zvláště když se řasa nerozšiřuje svědčí to naopak o určité rovnováze v nádrži.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2011 19:42 R Muž romant [27987] Re: lajos
Tak tohle bych absolutně neřešil. Mohlo by se stát, že tvoje touha po dokonalosti by se mohla obrátit proti tobě. Podívej se ke mě do prezentace a najdeš tam pěkný exempláře kamarádky ruduchy, já jí nepomlouvám, existuje si u mě v rozumné a mnohdy okrasné míře. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2011 18:19 Muž lajos [3] Re: pavel.bartek
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Horší je to s tím Crinum calamistratum, s tech listů to prostě bez poškození nepůjde.Takže přivřu obě očička a budu rád za to co mám. ano
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2011 18:09 pavel.bartek Re: lajos
Tak to máš dobrý,ty Anubiasy nebudou nikdy jako z alabastru,celkem mi je čistí Přísavky thajské,a občas bych je při údržbě před výměnou vody promnul prsty(odstranit jemně co jde),řasa mi v takové rozumné míře nevadí
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2011 17:41 Muž lajos [3] Re: Sid
Takže to vypadá, že se nebude konat žádný zázrak nebo revoluci s OZONIZÁTOREM. Prostě bude stačit poctivá a pravidelná údržba s výměnou vody a je vystaráno. Pouze se budu muset smířit s drobnou řasou na pomalu rostoucích kytkách jako je Anubias a Crinum calamistratum.
:-( Jinak prozatím děkuji za reakce a hodnotnou debatu potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2011 17:20 pavel.bartek Re: Sid
Aha,no píšeme vlastně to samé ;-) Jinak jak psal "vaclav" ,mám také pocit,že se jedná o sinice,pokud má vyšší hodnotou pH, vyšší teplotou vody a vysoký obsah živin (především fosforu)a nedostatečná údržba-pro sinice jako dělané,potom tam chce pořád něco sypat?Nebo raději zváží snížení třeba těch živin a vylepší údržbu??Jsme trochu odbočili od řas,sinice není řasa,ale v podstatě jdou ruku v ruce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2011 17:04 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: pavel.bartek
Reagoval jsem na slova: "...nebojuje s řasou jako tak přímo, ale "má" stabilizovat biorovnováhu...".
Domnívám se, že pokud by existoval nějaký prostředek, který by "stabilizoval biorovnováhu", pak by byl IMHO mnohem lepší, naž jakýkoli jiný prostředek, který "bojuje s řasou přímo". :-)
Stabilizovanou biorovnováhu totiž považuji za nejlepší způsob, jak zamezit nadměrnému výskytu řas v akva, resp. jak přebujelé řasy z akva odstranit.
BTW:: Diskutovaný prostředek jsem měl možnost "sledovat v akci", takže mohu prohlásit, že "něco se po jeho dodání dělo" :), ale řasy bez dalších opaření zlikvidovat nedokázal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2011 17:01 Usine Re: pavel.bartek
Jenže na tom videu nebyly žádná řasa, ale sinice. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2011 16:44 pavel.bartek Re: Sid
Snad zbytečné,tedy kupovat prášek k stabilizaci prostředí,ale možná jsem tě nepochopil.V pořadu to totiž vyznělo jako zaručený recept na potlačení řasy a abychom utratili víc tak tam říkali "podávat opakovaně" :) Osobně bych chtěl vidět co to jako obsahuje za bakterie v prášku ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2011 15:45 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: pavel.bartek
...Nebojuje s řasou jako tak přímo, ale "má" stabilizovat biorovnováhu...
A kdyby tento (nebo nějaký jiný) prostředek takto fungoval - bylo by to špatné? :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2011 15:37 pavel.bartek Re: lajos
Je to prakticky to samé co sera bio Nitrivec a podobné blbiny.Nebojuje s řasou jako tak přímo,ale "má" stabilizovat biorovnováhu.Prostě nesmysl.V tom dokumentu měl dno tak 10-15cm a pochybuji že vůbec odkaloval,navíc ta řasa nevypadala tak zle :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2011 14:56 Muž DrBolíto [254] - RostlinyRe: Lea
Heh ještě píchnout doprostřed vánoční stromek s dárky a vánoce jak vyšité.
Bych to odhadl na pomletý zeolit. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2011 13:09 Muž lajos [3] Re: pavel.bartek
Řasobijec je opravdu za pár korun oproti ozinzátoru, ale působí viditelně jen na opravdu zanesené akvárium řasou. Já mám akvárium celkem bez řasy,ale chci se zbavit řasy na pozadí, Anubiasech a na Crinum calamistratum, pomalu rostoucí jsou prostě porostlé drobnou tečkovanou tmavě-zelenou až hnědo-černou řasou. Je to snad jen estetické, tem Anubiasum to asi ani nevadí, ale Crinum je takové všelijaké. Ale ten EnviFish jak píše LEA vypadá taky docela zajímavě. Jde o to, aby se netloukl s hnojivem co dávám. Bioflor + Ferin nastřídačku. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2011 12:41 Žena Lea [1]
www.zahradavkapse.cz/…

Co si myslíte o tomto přípravku?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2011 11:39 pavel.bartek Re: Usine
Nepsal jsem,že je to chemie.Jinak máš pravdu a proč to tam lít??A pomůže to??Než vybíjet klín klínem,raději volím rozumnou přírodní cestu,kterou se snažím přirozeně v akva vytvořit dobré podmínky,vytvořit jakousi rovnováhu a kompromis co mi dané akva dovoluje a to bez použití přípravků.Dlouhodobě se mi to daří.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.02.2011 11:32 Muž chicko [124] Re: Usine
Spíše trochu upravený Bioflor, složení je trochu odlišné. Hlavně Řasobijec neničí řasy, ale podpoří růst rostlin= je to ve své podstatě hnojivo a dobře rostoucí rostliny = odbourávání škodlivých látek a vlastní produkce látek potlačujících řasy :-). Mohu doporučit - vyjde to levněji než ozonizátor a navíc potlačíte řasy za podpory růstu rostlin ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2011 11:29 Usine Re: pavel.bartek
Není to žádná chemie, jen převlečený bioflor. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2011 10:05 pavel.bartek Re: lajos
Málem bych zapomněl.Je zajímavé ,že pan Rataj ti nenabídl vlastní výrobek proti řasám zvaný Řasobijec,narozdíl od ozonizátoru stojí 40Kč :-D Ale doporučit jej nemohu,nikdy jsem jej nezkoušel a podobné vodičky ani zkoušet nebudu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2011 08:43 pavel.bartek Re: JirkaBery
Použití Ozonu nám jistě zoxiduje dusitany na dusičnany(to je vítáno),ale dusičnany podpoří růst řasy!Ozon ještě navíc stejně jako UVc zbavuje vodu bakterií a jiných choroboplodných zárodků a volných sinic(také vítáno)Proti řasám jako takovým,ale ani jedna varianta není rozhodně použitelná proti řasám!Mám to vyzkoušeno,řasy jsou u mě vítané.Řasy jsou neoddělitelnou součástí vodního světa je mnoho individuelních návodů k jejich redukci na přijatelnou normu.Přikláním se k přirozeným metodám-živočichové spásající řasu.Individuální proto,že příčiny přemnožení řasy a druhy řas jsou nesčetné.
UVc a Ozon proti řase není účinný v případě Ozonu se to ještě může zhoršit!Základem boje s řasou je -nepřekrmovat,nedělat bordel v akva,pravidelně obměňovat část vody,vhodné osvětlení,opatrně hnojit....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.02.2011 23:01 Muž JirkaBery [32] Re: lajos
Já do akvárka s hnědou a zelenou řasou naházel pár okružáků, zatáhl roletu na okně a za tři dny by nikdo nepoznal, že tam nějaká řasa kdy byla.. Bylo to zadarmo a bez vedlejších účinků.. ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2011 22:54 Usine Re: lajos
On sice specialista na rostliny je, ale také musí být obchodník a tak nabízí i to co většina z nás nepotřebuje. Je to něco podobného jako ti jinde nutí filtr z UV lampou. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   26.02.2011 20:10 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: lajos
Rataj není specialista, ale obchodník. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2011 12:43 Muž lajos [3] Re: ustavprochore
Na jeho stránkách uvádí že rozkládá organické látky, které vodu zbarvují a podporují růst řas. Voda je po aplikaci ozonu křišťálově průzračná, v akváriu je výrazně omezen růst řas, ryby jsou vitálnější a lépe vybarvené. Takže rybkám nevadí a rostlinkám snad už vůbec ne, když je Rataj specialista na kytky, tak předpokládám že nebude prodávat něco co bude kytkám vadit. Aplikovat se to má večer ,když nejede co2. ;-) :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2011 12:23 Žena ustavprochore [567] Re: lajos
Kdyby to fungovalo tak zázračně, už dávno by v našich akváriích nebyla ani špetka řasy. Využívání ozónu v akvaristice není nic nového a převratného. ;-)

Škoda, že Rataj nepíše, co to dělá s výživou rostlin. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   26.02.2011 12:18 Muž FreeDale [17] - LabyrintkyRe: lajos
Ozon je silné oxidační činidlo. Je nestabilní a reakcí 2O3 → 3O2
se rozkládá na obyčejný kyslík. Ozon v lidském těle způsobuje tvorbu volných radikálů, je pro člověka a některé živočichy karcinogenní. U řady druhů bakterií byla pozorována při nízkých koncentracích i mutagenicita ozonu, ve vyšších koncentracích ozón mikroorganismy zabíjí.

Já bych si myslel, že to jen další převratný způsob, jak vyčistit zejména peněženky akvaristů, než jejich akvária.
Zkus málo hnojit(nebo nehnojit vůbec) a nepřekrmovat a zvol vhodnou filtraci a osvětlení a bude dobře i bez ozónu... A asi za míň.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2011 12:00 Muž lajos [3] – Boj proti řasám - Ozonizátor
Ahoj lidičky, nemáte prosím někdo zkušenost s Ozonizátorem, uvažuji o jeho zakoupení, protože Rataj www.rataj-spk.cz uvádí že je to naprostá revoluce a úžasná věc na boj s řasou. Ale než zainvestuji rád bych znal i nějaké další názory. Víc hlav víc ví ne X-) .Děkuji za reakce a názory. ;-)

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 1737x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/16556-boj-proti-rasam-pomoci-ozonizatoru