Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Umístění akvária na více skříňkách - vyrovnání a podložení

 

NápovědaFórum » Technika » Skříňky, stolky, podstavce 

Akvaristik.eu

Umístění akvária na více skříňkách - vyrovnání a podložení
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2014 11:24 Ivan Tomk
Na podložení akvária jsem použil stavitelné nohy z acomponents.cz. Máme doma docela křivou podlahu,takže to byla jediné možné řešení, které ušetří hodně práce. www.acomponents.cz/…

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2011 11:21 Muž ČichavecTom [92] - RostlinyRe: Designer
přesně tak, nechtěl jsem to taky podkládat ze stejného důvodu. Mám malý sklon zleva doprava, pár milimetrů na celé délce a taky odzadu směrem dopředu kde je to horší a když na to položim vodováhu tak už je bublinka na čárce. Odhadem to bude taky pár milimetrů, ale jen na 38mi centimetrech délky. To už je i celkem dobře vidět okem.

Pří napouštění jsem to vždycky po pár kýblech zkontroloval. Zkoušel jsem otevírat dvířka, vodováhou, opticky promáčknutí polystyrenu atd.
Žádný ze sledovaných parametrů se v průběhu celého napuštění nezměnil. Ve skříňce ani jedinkrát neluplo, prostě pohoda. A polyš není prakticky vůbec promáčklý a jestli jo tak možná o milimetr. Budu to samozřejmě sledovat.

Větší strach mám spíš z Tetratec filtru, která jsem musel rozebírat (hlavu) abych opravil zaseklou pumpu. Ale je to zatím po celé noci OK a nikde ani kapka tak bůh mi žehnej :-P
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2011 10:51 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: ČichavecTom
Nehne okamzite, ono to jeste muze nejak sednout, takze to radeji hlidej, po case muze neco prijit (neco se nejak prohne a opatrnost neskodi). Krive mame akvarko taky, kdyz se napusti plne, je videt mozna 3mm rozdil od strany ke strane a volil jsem to jako mensi zlo, nez neco nekde podkladat, proste radeji at to vsechno co nejvic vsude sedi celou plochou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.01.2011 07:02 Muž Stenly [44] Re: ČichavecTom
To ukáže čas jestli je ten náklon na škodu bo ne. Ať se daří...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2011 23:08 Muž ČichavecTom [92] - RostlinyRe: Designer
Fotka k příspěvku Tak hotovo, skříňky jsem nerovnal, položil jsem na ně 3x slabý 3mm mirelon, přes to MDF desku o rozměrech dna akvária (150x38) na ní 2cm polyš a navrch akvárko. Akva je plné vody a ani se nehne. Je to sice celé maličko z kopce (podlaha), ale v jiné diskuzi jsem četl že to neva.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2010 17:13 Muž Stenly [44] Re: ČichavecTom
Nejideálnější jsou samozřejmě stavitelný nožky. Ty ale asi nemáš, takže něším podložit. Záleží jak velkou vrstvu (sílu materiálu) budeš podkládat. Jestli je to větší podložení, tak to bude chtít nějaký rozumně upravený dřívka a doladit tím papírem. Rozhodně bych se snažil vyplnit podložením veškeré mezery mezi skříňkou a podlahou aby se váha dělila na co největší plochu. Ty skříně ponecsou váhu klolem 350kg (akva, písek, voda, samotný skříňky, věci ve skříňkách) a to není sranda. Takže raději 3x předělat než to zfušovat a pak se divit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2010 15:44 Muž ČichavecTom [92] - RostlinyRe: Stenly
jasně, díky, to zní rozumně :o)

Čím podkládáte skříňky? bude stačit vrstvit nějaký papír na růžky skříněk pod kolmé desky (ty beztak nesou veškerou zátěž)?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2010 15:16 Muž Stenly [44] Re: ČichavecTom
Pokud budou nerovnosti opravdu malé (1-2mm) tak by to měla polyš deska 2cm srovnat. Pozor bych si dal na vodovážnou rovinu. Jestli budeš mít sestavu skříněk nakloněnou o několik mm třeba dopředu, tak se ti posune těžiště a přední část skříněk bude více zatížena a i namáhána. Výsledkem postupu času může (ne nutně musí) být zborcení skříně a neštěstí je hotové. Taky bych si dal pozor aby se pod akva neobjevil "pupek" který by akva jakoby lámal na poloviny polyš deska není všespásná a větší nerovnosti nemusí až tak moc srovnat. Osobně bych dal 18mm desku přes všechny skříňky (jak to má hans) a na to ten polyš.A to z důvodu že horní desky skříňky jsou vsazeny mezi desky boční a tím je snížena i nosnost celé sestavy. Nožky skříněk pak pořádně vypodložit aby byl vrch pěkně ve váze.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2010 14:59 Muž ČichavecTom [92] - RostlinyRe: hans55
Zdá se mi to jen na té fotce, nebo tu desku taky nemáš úplně rovnou?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2010 14:44 hans55 Re: ČichavecTom
Fotka k příspěvku Mam 240litrů na třech skřínkách, na nich deska vcelku a pod akva jen karimatka, stojí to tam skoro dva roky a žádný problém. Skřínky jsou kus od zdi, deska je až ke zdi a na zdi je přišroubovaná lišta o kterou se opírá zadní hrana desky.
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2010 14:35 Muž ČichavecTom [92] - RostlinyRe: Designer
ano ano, taky jsem se něco najezdil do Bauhausu. Z Kralup to mám po starý pražský silnici kousek (Bauhaus Dolní Chabry) a už jsem u nicha taky řezal nějaký poličky. Nedávno jsem tam kupoval většinu věcí na pozadí. Ještě že ty Bauhausy máme - nedokážu si představit jak a čím bych to řezal v paneláku :o)

Udělám to tedy tak jsek jsem psal.

Nemáte někdo zkušenost jak velkou oblou nerovnost dokáže vyrovnat 2 cm deska polystyrenu?
Oblou nerovností mám na mysli prohnutou nebo vypouklou desku. Očekávám že s dolů prohnutou (prostředek níže než okraje) není problém, protože akva může teoreticky stát na hranách. Horší je vypouklá nahoru (prostředek desky výše než okraje), tam bych se bál. Čistě teoreticky musí ten polystyren, tlakem postupně napouštěného akva, na vypouklině povolit a slisovat se, přičemž v okrajích zůstane jak je. Odhaduji že takto lze vykompenzovat bezproblémů několik milimetrů rozdíl.
Teorie je krásná věc, praxe ještě hezčí.

Budu vděčný, pokud se tu přihlásí někdo, kdo postavil akva na něco mnohem horšího a křivějšího než já a potvrdí mou teorii.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2010 14:02 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: ČichavecTom
V BAUHAUSu ti uriznou 18mm lamino presne na miru (ja bral 2x bile, ale asi i jine, kdyz se to specifikuje na papirku, ktery se vyplni primo na miste), i dodatecne (jindy) rezana deska mi pak sedla na milimetr. Co se tyce toho srovnani roviny, stejne tak sololit tam uriznou na miru. Alespon ja si nechaval v Praze na Pankraci uz rezat oboji, cekal jsem 15min na jednu desku (bylo to nejobvyklejsi bile lamino 18mm, ovsem chtel jsem jeste ohranit, to delaji take, a za par kacek). Vyhodou je, ze se neplati nejaky kus materialu ze ktereho to vyriznou, ale jen to co si clovek odnese jako vyriznuty kus. Jeste doplnim, minimalni rozmer pro rezani je 25cm, ale s tim tady nebude problem. A ze delam reklamu? Ale jo, proc jim ji neudelat. Nemam s nimi nic spolecneho, i kdyz vlastne mam, jsem jejich spokojenym zakaznikem ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2010 13:31 Muž ČichavecTom [92] - RostlinyRe: Kent
Taky bych ju zobral, kdybych ju mal. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2010 13:31 Muž ČichavecTom [92] - RostlinyRe: Designer
na vzhledu podložek nezáleží, počítám s tím, že tam dám rám za který se to schová. Nechám ho vyrobit společně s krytem :o)
Ok, neznám parametry dostupných desek, 18mm je rozhodně OK a nemám s tím problém.
Vzhledem k tomu že odmítám všechny hoblovací i jiné zarovnávací návrhy, ještě mě napadlo, že se mohu v bauhauzu pokouknout po nějakých tenkých deskách nebo debo něčem, co bych dal mezi ty rantly na spojnicích skříněk - záměrem jest aby tyto rantlíky na skříňkách byly srovnány a pak není nutné nic hoblovat, hodím na to sololit nebo dřevotřísku a hotovo.

Větší prohnutí nebo zaoblení přenesené na rovinu skříněk dle křivosti podlahy, které je v řádu pár milimentrů - odhadem 2,3,4, maximálně 5 na celé ty dva metry délky - srovná polystyren a částečně i sololit deska.

Už v tom asi začínám mít jasno, ale stejně mám strach, no však to znáte :o)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2010 12:24 Muž Kent [3] - Raci, krabi, krevetkyRe: ČichavecTom
JA by som zobral malu ručnu hoblovacku , vystupky zhobloval dorovnal vybracou bruskou , polistiren cca 2-5 cm a mas HOTOVO :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2010 12:23 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: ČichavecTom
Lamino se std. dela 18mm, tak proc chces neco az tak tenkeho, jako 1cm? Nehlede k pevnosti, i pro vzhled bude rozhodne lepsi, kdyz tloustka te desky bude odpovidat tem ostatnim v nabytku, alespon zhruba.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2010 12:10 Muž ČichavecTom [92] - RostlinyRe: Designer
Tak zatím to vidím tak, že na skříňky dám dřevotřískovou desku 1cm, na to polystyren 2cm a na to akvárko. Nemůže se tomu nic stát, skříňky nejsou až tak křívé a myslím že polystyren to vyrovná.
Zásahy do nábytku dělat nebudu. Pod váhou akvária se to nikam nepohne a pokud o milimetr tak to ten polyš stejně vykompenzuje.

Počítám s tím že to naplním postupně po čtvrtkách a vždy nechám den odstát aby si ten polystyren zvkly a pomalu se přizpůsobil.

A jestli to praskne tak si vás všechny najdu :-DDD
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2010 11:54 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: ČichavecTom
Vim ze je to dost hruby zasah do nabytku, ale osobne bych svisle desky ohobloval/obrousil do roviny s deskami vodorovnymi a az pak zacal s montazi desky vodorovne pres vsechny 3 skrinky, proste pres cele. Kdyz se to udela dobre, nemusi byt znat dodatecna uprava, nebo nebude pusobit rusive, a dobrym spojenim horni desky se spodnimi (lepenim, srouby se zapustenou hlavou - pokud se to ma nekdy stehovat atp.) se zvysi pevnost celku a snizi mozne prohybani horni desky proti situaci, ze by stala jen na svislych deskach a mezi nynejsimi vodorovnymi deskami a novou byla skvira. Skrinky bych nejspis v bocich vzajemne spojil, aby nemely sanci si kazda nekam ujet (je jedno v jakem smyslu) jak se ji zlibi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2010 01:52 Muž martmart [106] Re: ČichavecTom
nechal bych uriznout desku v barve skrinek, teda pokud uz to resit takhle.. otazka 200kc, nechat ohranit, podlozit spodek skrinek do roviny (vodovaha), polys, nebo co uznas za nejlepsi pod akva a neni co resit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2010 23:44 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: ČichavecTom
Nevím kolik stojí dřevotřísková deska, ale nechat si uřezat dřevotřísku přesně pod akva mi přijde nejlepší. Pro klidné spaní bych těch pár korun utratil. Akorát potom stejně budeš muset důkladně ty poličky vypodložit, aby akvárium bylo v rovině.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2010 23:13 Muž ČichavecTom [92] - RostlinyRe: pavel.bartek
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku no to by nemělo, co jsem tak četl a viděl tak to může viset ve vzduchu za hrany. Problém nastane pokud nějaký výstupek způsobí bodový tlak.

Moc se mi nechce sešroubovávat skříňky ani měnit jejich sestavu.

Zvažuji teď:
1, vypodložení skříněk tak aby byly co nejvíce v rovině
2, přidání dřevotřískové desky pod polystyren
3, přidání něčeho měkčího nad polytyren (karimatka)

Nechci to moc dramatizovat, takže uvítám něčí podobnou zkušenost, která potvrdí to, že polystyren 2 cm je pro mou situaci dostačující s rezervou, nebo přidat tu karimatku. I negativní zkušenost je vítána :o) Takže komu ruplo akva tak sem s tím :o)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -3   29.12.2010 21:14 pavel.bartek Re: Yirka
ten polyš dej po celém dnu!ne po hranách,aby ti neruplo dno!!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   29.12.2010 19:29 Muž Yirka [9126] Re: ČichavecTom
Takže obráceně. Dvě skříňky dávají dohormady pouze 5cm na každou stranu navíc. Tak je sraž k sobě, přes ně desku 150cm v barvě dřeva, skříňky k sobě sešroubovat a nahoru bude stačit 1cm polystyren či mirelon.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2010 19:26 Muž ČichavecTom [92] - RostlinyRe: Yirka
Vynechat jí nemůžu, to by byla hrůza - mám to v obýváku. :o)
Taky mě ještě napadlo dát ještě na tu polystyrenovou desku na obě strany akvárka pruhy tenčího polystyrenu tak aby byl největší tlak na stranách - asi jako kdyby to stálo jen na hranách.

Anebo vyříznout vnitřek desky...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2010 19:23 Muž Yirka [9126] Re: ČichavecTom
Osobně bych to jednoznačně řešil jednou deskou spojující všechny tři skříňky, popřípadě bych v tomto případě prostřední skříňku i vynechal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2010 19:23 Muž ČichavecTom [92] - RostlinyRe: Kent
Tomu se chci vyhnout, už tak mě to stálo ranec. :o)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2010 18:02 Muž Stenly [44] Re: ČichavecTom
Nebo ty 3 skříňky sešroubuj k sobě a nohy vyrovnej(jestli jdou) aby bylo vše ve váze. Pak drobné nerovnosti srovnáš polyš deskou. Myslím, že náklon polyš nesrovná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2010 17:52 Muž Kent [3] - Raci, krabi, krevetkyRe: ČichavecTom
tak kup normalnu skrinku a zarovnaj podlahu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2010 16:59 Muž ČichavecTom [92] - Rostliny – Umístění akvária na třech skříňkách - vyrovnání a podložení
Podložení akvária se tu již tisíckrát diskutovalo, přesto zakládám nové téma, neboť se domnívám, že mé podmínky jsou specifické.

Zakládám nové 285 L (150š x 38h x 50v), které chci umístit na tři menší skříňky postavené v řadě za sebou. Nemám problém s nosností, skříňky udrží bezproblémů tunu - soudím poté co jsem viděl na čem některým lidem stojí podobně velké akva a jaké skříňky jsou v některých setech.

Trapí následující a rád si přečtu vaše názory podložené reálnými ZKUŠENOSTMI:
Jedna skříňka je široká cca 70 cm - čili dvě jsou pod akvárium málo - umístím tedy akvárium doprostřed na tři skříňky vedle sebe (celkem 210 cm všechny tři skříňky).
Kraj každé skříňky (kolmá překližka) má cca 2 nebo 3 mm přesah přes horní desku skříňky.
Pod akvárkem budou dva takovéto vástupky na rozhraní skříněk, které bezproblémů srovná 2 cm polystyrenová deska (klasická bílá kuličková) - o tom není pochyb.
Otázkou však je, zda nemohou akvárium ohrozit mírné nerovnosti podlahy, které jsou přeneseny i na celkový povrch skříněk, které nejsou vůči sobě zcela v rovině. Pokud se podívám podélně, okem je viditelné že jsou vůči sobě nerovné, avšak opět se jedná o milimetry. Mám strach, že toto zakřivení již polystyrenová deska nesrovná, protože se prohne ve snaze okopírovat tuto nerovnost. Na druhou stranu tlakem akvária zeshora na desku by si mohlo celé dobře sednout, případně by se tlak rozprostřel na větší plochu, takže by to mělo vydržet i sklo na dně akva.
Vycházím z teorie fyziky, kdy nejnebezpečnější je bodový tlak, v takovém případě stačí málo, avšak pokud je tlak rozprostřen do prostoru řekněme 10 cm2 tak už by to nemuselo být tak kritické.
Napadlo mě dát pod to ještě navíc dřevotřískovou desku, ale to se mi upřímě moc nechce.
Sousedy stejně nemám rád a oni mne také ne (panelák), jen se mi nechce kupovat nové akvárko a dělat znova pozadí :o)

Jaké jsou vaše zkušenosti s vyrovnáním větších nerovností polystyrenem?


Večer pošlu pár fotek.

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 1576x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/16241-umisteni-akvaria-na-vice-skrinkach-vyrovnani-a-podlozeni