Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Domácí výroba topítka

 

NápovědaFórum » Technika » Topítka 

Akvaristik.eu

Domácí výroba topítka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2020 20:44 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Jason
Já teď aplikuji poučení z krizového vývoje a budu dělat nějaké úpravy. Jednak regulérní expanzní nádobu o objemu alespoň 0.3 litru, pak lepší izolaci hadic a nakonec přidám i izolaci mezi chladič a tělo toho světla, abych dostal víc tepla do vody, problém s přehříváním jaksi u nádrže pro terče jaksi obvykle nebývá úplně akutní :-)

Spíš nyní přemýšlím, jak řešit mimo jiných detailů i osvětlení pro chystanou nádrž podobné velikosti, jako máš ty. Asi bude zdvojené a jedna z větví bude přímo na 50V DC napájena ze solárních panelů. Využití odpadního tepla se nějak nechci vzdát, ale už to nebudou ty levné a nepříliš spolehlivé čínské COB panely, ale něco takového: www.ledaquaristik.de/…, řízení patrně přes TC420 a zesilovače.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2020 19:39 Muž Jason [200] Re: _ucx_
Ja jsem nad tim taky uvazoval a pri stavne svetla jsem s tim i pocital ale nakonec jsem od toho vodniho chlazeni upustil a tonz nekolika duvodu:
-jak pises objevily se takove technicke detaily ktere byly pro mne temer neresitelne
-zainvestoval jsem do poradneho pasivniho chladice ktery mi velice dobre odvadi teplo
-v lete jsem mel ve finale trosku problem cele akvarko uchladit
-nadrz mam v mistnosti ktera je chladnejsi tak svetla trosku ohrivaji prostor
-svetlo mam sestavene ze trech modulu ktere muzu odklopit pri cisteni a tady by byla realizace jeste tezsi..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.12.2020 13:32 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: _Rob_
Jo, zkoušel.

rybicky.net/forum/4030…

Pokud nemáš v osvětlení alespoň 150 W, nedává to příliš smysl. A pak je tam spousta předem nezjevných technických detailů, které je potřeba zvládnout.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2020 13:10 Muž _Rob_ [80] – Vytápění přes osvětlení
Ahoj, nezkoušel někdo něco podobného jako tohle?

www.rataj-spk.cz/…

LEDky docela topí, tak by se možná dalo využít teplo k ohřevu vody (alespoň částečně) je tam slabší čerpadlo co žene vodu přes těleso osvětlení (tím se i chladí) a teplá voda teče z5 do akvária. Samozřejmě to asi nevytopí celé akvárium, ale dost to ulehčí topítku, které má o x desítek wattů víc než to čerpadlo.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2015 10:09 Muž ghostik [81] Re: gringo
hlinik taky skrtni :o) nerez je OK.
ted presne nevim co z hliniku skodi ale je jeste rychleji rozpustny jak med v kysele vode.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2015 08:43 gringo Re: ghostik
Nerez by vadit neměl, snad. A co hliník? Tu mosaz škrtám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2015 22:56 Muž ghostik [81] Re: gringo
Nevim moc bych to neryskoval, ja se snazim mosazi v AQ vyhnout.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2015 22:45 gringo Re: ghostik
Dík za odpověď. Tak to nejspíš neklapne. Trubičku jsem koupil v OBI. Spirála to nebude. V každém ze tří reflektorů budou tři pěticentimetrové trubičky propojené hadičkou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2015 22:37 Muž ghostik [81] Re: gringo
Neni mosaz jako mosaz, ale pokud to bude spirala takze dlouha trubicka tak mosaz je slozena z medi a zinku a med ta je pri rospousteni do vody toxicka. Navic mosaz prumyslova obsahuje i olovo,arzen,fosfor. Pri pouzivani CO2 a kysele vody se mosaz (prvky ze kterych je slozena) rozpousti do vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2015 22:16 gringo
Mám dotaz. Chci udělat ohřev vody využitím tepla z reflektoru. Mám to vyzkoušené propletenou hadičkou mezi žebrováním napojenou na čerpadlo z filtříku. Otázka je, bude vadit mosazná trubička pro stálý průtok vody? Bude se do vody uvolňovat něco škodlivého? Dík za odpověď.
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2010 15:41 Muž Farrael [28] - ŽivorodkyRe: Andulka
No mne hlavně napadá proč vlastně tam chcete topit? To akvárko má 9L jak jste sama napsala. V tom se trvale dají chovat pomalu tak šnečci či pár krevetek. Většina sladkovodních kytiček tu menší teplotu taky snese a za třetí. Nepředpokládám, že máte doma lednici. Já sám nevim ani u jednoho akvária co je to topítko. Pravda doma máme permanentně asi třicet, ale akvárka jsou krásně vytopená bez jedinného topítka a to přitom ještě velmi často větrám, protože je mi vedro a přesto se teplota ani nehne ;-) Takže nejdřív koukněte na teploměr a zaměřte se na to, jestli je vůbec nutno topit. PS: teplota v krevetáriu (25L) - asi 29°C. Teplota ve 112L - asi 27 - 28°C a teplota v druhém krevetárku (12L) - asi 26°C. A na to třetí permanentně tahne od okna, neboť už blbě sedí. A taky si nestěžujou :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2010 13:42 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: Andulka
Ja používam toto v mini, ide to prilepiť na dno zasypať štrkom a hotovo. A tá cena je vynikajúca
sklep.aquael.pl/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.12.2010 12:08 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: petrpolasek
Clovece nestraste, 10W topitko se fakt da uzivit i z 12V, jde z tech 12V o nejakych 0.83A, a kdyz se pouzije bezpecny, od site galvanicky oddeleny zdroj, neni se ohledne urazu elektrickym proudem ceho bat. Nakonec profi priklad: macenauer.eu/… Ja bych tak kategoricky nebyl... Ale jiste souhlasim, ze pokud clovek nedokaze posoudit (pozor, spravne posoudit, ne jako ze si mysli) co bezpecne je a neni, nemel by nic takoveho delat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2010 11:57 vokurka Re: Andulka
tak pokud si poridite topny kabel s termostatem, tak vas vyjde draz nez topitko....btw pokud clovek nemá ani pár korun na malé topítko, tak pak nechápu, proč si pořizuje akva
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2010 11:15 Žena Andulka [0] - Raci, krabi, krevetkyRe: petrpolasek
Pár šupů jak pro koho ;-) Určitě využiju vytápění topným kabelem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2010 09:58 petrpolasek Re: Andulka
Ahoj, jak píší kolegové - kupte si hotové, v ŽÁDNÉM případě nevyrábějte topítko svépomocí - ta doba je již dávnou minulostí. Nemáte-li znalosti v oblasti silnoproudé elektroniky, zahráváte si se životem svým i s životy vašich blízkých. 25W topítko je k sehnání již mnoho let. Takové topítko je řízené termostatem, má příslušné předepsané krytí, řádnou izolaci (to jsou ty dva čtverečky v sobě nakreslené na štítku) a jeho provoz je bezpečný a bezproblémový. Píši Vám to z důvodu, protože mě chyba "elektrikáře" (zbastelený napájecí přivod pro zvukovou techniku) málem stála život. Naštěstí žijeme v době, kdy zařízení pro akvaristiku stojí pár šupů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2010 04:36 Muž j0hny [86]
Kto si s elektronikou rozumi, vyhrabe niekde skumavku, par odporov a kremicity piesok z poistkovej vlozky/patrony. Pokrocilejsi vyhrabe aj smd operacny zosilovac, termistor, par odporov, spinaci prvok a vojde mu to cele do skumavky za necelu hodinku :) Horsie je to potom s kalibrovanim :-D
Inspiracia napriklad tu: www.sos.sk/… vystup OZ mozno pripojit priamo na polovodicovy spinaci prvok s vhodnymi parametrami. Snad to neni az moc mimo tohoto webu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2010 03:38 Muž rriki [818] - CichlidyRe: Tereza
Ten tvar kabelu může být jakýkoliv.Já to mám ve stojanu na plastových deskách ideál je dát na podložku aby se to dotýkalo skla.Lze to i nalepit ze spod akvaria poud je to ve stojanu.Polystyren se propálí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2010 00:00 Tereza Re: rriki
Takže pod akva uděláte takovou plotýnku - to je zajímavé řešení :) Máte k tomu nějaké další vychytávky? Čím to podložit, jak to udělat vzhledově přijatelné? Mám několik malých akva s krevetkami vedle sebe a tohle se mi zdá praktické.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.12.2010 23:21 Muž rriki [818] - CichlidyRe: Andulka
Andulko,Andulko co nám to tu děláte.Jak kolegové napsali jsme v roce 2010 a tyto topítka se vyráběly před 30 lety.Pokud Váš přítel kamárádí s elektrikou tak si poradí.Do akvária takhle malého nic nedávejte je to opičárna.Pošlete přítele do obchodu s ektrosoučástky kupte 2 m topného kabelu ,přívodní šňůru a máte.Lze dokoupit i termostat .To se prodraží ,můžete to zapnout na spínačky ,to je nepřesné.Ideál je udělat smyčky a akva na kabel položit, pokud bude hřát moc smyčku uberete dokud teplota nezačne vyhovovat.Mám takto proložené vytíračky a super.S vnitřním topítkem se akva špatně zakrývá.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2010 22:52 Muž Zabacek [2] Re: Designer
Jako financni problem bych to nebral topitko 25W i s termostatem se da na netu sehnad od 250kc mozna bude problem s postovnym, ale i to se da urcite nejak poresit. Jako elektrikar bych rekl, ze je v domacich podminkach temer nerelane se dostat pod tuto cenu, kdyz vemu material + prace. Predpokladane slozeni zkumavka (jako plast) keramicka tycka a odporovy drat (samotne topeni) + termostat (musim rict, ze jsem nikdy zadny navod nestudoval to jsem ted vymyslel). Pripadne lacinejsi varianta vodotesne svitidlo IP68 s klasickou zarovnou (alias topna koule) + termostat. At to scitam jak to scitam vzdy to bude vice penez a vysledek je nezarucen. Ale proti experimentum rozhodne nejsem hlavne pozor na spojeni voda a elektrika to nedelalo nikdy dobre doufam, ze pouzivate proudovy chranic. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.12.2010 21:14 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: sollik
Stejne jako tady se lide zabyvaji akvaristikou, jsou jinde lide, kteri se zabyvaji elektronikou. A topitko do maleho akvarecka udelat jde, i s termostatem, jen to clovek musi delat pro zabavu a ne pro usporu, protoze vyvoj sam pro sebe nese asi tolik, jako nekomercnimu akvaristovi akvaristika - cas pryc, penize pryc, vsechno jen pro radost. U malych vykonu, dejme tomu 10W, bych sel do topitka napajeneho ze 12V. Pokud budeme pocitat jen material, 12V adapter do zdi prijde na stovku www.gme.cz/… , poradny kus odporu (k topeni) na 16Kc www.gme.cz/… a zbytek te bizuterie clovek bud doma ma, nebo at se do toho ani nepousti, pac kdyz nema (alespon vetsinu), neni elektronik se spravnym nadsenim :) . A jestli uz to udelat analogove, ci digitalne, jak to kdo navrhne... i to je o tom, ze tady chovame jeden cichlidy, jiny tetry a dalsi oboji, u elektroniku je to podobne ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2010 20:41 Muž sollik [257] - CichlidyRe: Andulka
Pokud máš topítko, které se vypíná, má termostat. Ta doma dělaná ohřívají vodu v nádrži na teplotu např. o 4 stupně vyšší než je okolí, bez možnosti regulace.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2010 20:25 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: Andulka
V 16 l akva ohřívám vodu 25W topítkem s termostatem a jde to. :-)
Jen jsem musel pořešit jeho ukrytí, aby nebylo moc na očích...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2010 20:22 Muž matlala [798] - RostlinyRe: Andulka
pokud je akvárek více, tak se oplatí vytápět místnost. Jinak jsou topítka s termostatem 25W, dokonce i atman už je dělá, nová serie, má ho v akva spolužák (prezentace avatar) a na výšku to má nějakých 22cm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2010 20:11 Žena Andulka [0] - Raci, krabi, krevetkyRe: sollik
Děkuji za odpovědi. Jde o to, že je to malinké akvárko (9 l), není moje jediné a tak se mi nechce za topítko dávat moc peněz. Nedělala bych si ho sama, ale přítel, co s elektrikou kamarádí. A není v tom jen úspora peněz, ale i taková nadšenecká touha udělat si co nejvíc věcí udělat sama, takovej back to basics. Navíc topítka vhodná do mého akva (25 W) jsou, pokud se nemýlím, bez termostatu, nastavená na 21 stupňů. A to mi moc nestačí. Budu to muset nejspíš vyřešit přemístěním akvárka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 14   17.12.2010 11:29 Muž sollik [257] - CichlidyRe: Andulka
Topítka "samodomo" se vyráběla za minulého režimu, kdy byl problém sehnat topítko určité watáže, o nějakém termostatu si mohl každý nechat pouze zdát. Vyráběla se ze skumavky, odporového drátu, jemného křemičitého písku (který se ještě vysoušel v el. troubě před nasypáním do zkumavky a celé se to ucpávalo korkovým špuntem a vršek zaléval voskem. Ovšem vzhledem k cenám dnešních topítek bych domácí výrobu rozhodně neriskoval. Doma dělané topení na 220V je o hubu a trafo na 12V výjde dráž než celé nové topení s termostatem ..... S elektrikou ve vodě není žádná pr..l ;-)
EDIT: Poslední dobou mi příjde, že v Bohnicích připojili Internet. V malém brouzdálku obarvit vodu potravinářským barvivem - třeba na modro, vyrobit si doma topítko, osadit nádržku tlamovci - samozřejmě co nejvíc druhů a nakonec do akvária zasadit Marihuanu ..... a Chocholoušek to jistí :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.12.2010 11:25 R Muž Silent [5949] Re: Andulka
Taky si myslím. Při dnešních cenách topítek s termostatem bych do toho nešel. Jestliže se sháníte po návodu je jasné že s elektrikou se nekamarádíte a pak je taková domácí tvorba topítka a jeho provoz ruská ruleta. Jinak návody jsou ve staré akva literatuře např. K. Krček - Akvaristická technika od A do Z z roku 1972.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.12.2010 11:18 Muž Ivoš [1061] - CichlidyRe: Andulka
A z jakého důvodu by ses do toho chtěla pouštět? Jestli ti jde o úsporu, podívej se na Aukro, tam koupíš zánovní topítka s termostatem za pár šupů.
Jenom shánění součástek na výrobu vlastního topítka by tě vyšlo dráž.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -2   17.12.2010 10:29 Žena Andulka [0] - Raci, krabi, krevetky – Domácí výroba topítka
Ahoj, chtěla bych zjistit zaručeně fungující postup na výrobu topítka, na internetu jsem našla akorát, co je k tomu potřeba, ale přítel říkal, že je to akorát na uspání všeho v akva. Poradí někdo, kdo vyráběl a spolehlivě funguje? Dík
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2008 08:09 Muž Ludek [39] Re: Sid
Také jsme používali epoxy, no a později vratně asfaltem z plochých baterií :-D No a termostat jsem měl pokrokový - elektronický ;-) Vlastní výroba z tehdejšího časopisu AR.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2008 16:19 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: Ludek
Tady se to rozjelo... :)
Ty tlustostěnné zkumavky s vypočítanými odpory a přesátým pískem z pískoviště (k tomu z pojistek jsem přístup neměl a ohřívačů se vyrábělo hafo...) jsem zalíval epoxidem, později "vratně" Cenusilem. :-D
Hlavními součástkami mého prvního "termostatu" byly ebonitová tyč a "mikro"spínač... smich
Ale měl jsem i termostat "rtuťový". :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2008 15:57 Muž filipsi [1295] Re: Vapel
Pri dnesni cene topitek s termostatem je je vyrabet nesmyslne. Zvlast pro cloveka, ktery se pta jak a co je potreba. S 220-ti bys pracovat nemel, zivot mas jen jeden.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   05.02.2008 15:23 Muž Ludek [39] Re: Vapel
Ano také jsme to vyráběli, ale největší problém byl s tím, že se nepodařila perfektně zatěsnit zkumavka, do které se to umisťovalo, takže hladina se nikdy nesměla dostat přes vrch, jinak byl konec. Ale regulaci jsme řešili extra termostatem. Sice to nebyla ta přesnost jako dneska, ale doba byla taková :) Výkonové odpory se zasypávaly křemičitým pískem z velkých pojistek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   05.02.2008 15:18 Muž DrBolíto [254] - RostlinyRe: Vapel
existuje určitě, co si matně pamatuji, dělalo se to z výkonových odporů myslím, že se dělali i permanentní, vypočítal se odpor pro 220V tak aby tepelná ztráta byla tř. 30C° a tím se topilo. Samozřejmě jednoduše napsané, vše se muselo pečlivě spočítat! Kdo nepočítal mohl si snadno udělat tř. 60L rybí polévky. smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2008 14:52 Vapel
Existuje po domacku vyrobene topne těleso? :-O

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 1430x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/16158-Domaci-vyroba-topitka