Netradiční rozměry akvária
Těch plavců je tam na výběr dost, no. A k nim partu třeba mřenek malých a je se na co celý den dívat
Tak ono, když bychom se měli držet té asie, tak slušná parta dánií za tu rozplavbu bude jistě vděčná.
To je taky varianta. Případně parmičky. Holt chce to nějaké plavce, rozměr si o to říká.
No idylka by byla třeba sbírka gavúnů...
To bys samozřejmě jen názor. Počítám, že akvárko bude zakryté, tak by to snad problém být nemusel. Jinak tyhle sem volil kvůli vzhledu, přece jenom má to být v práci a počítám, že kolem budou chodit další lidi, tak ať to vypadá.
Ještě mě napadla střední amerika a nějaký ten "potoční druh", ale tam je to s tou údržbou a kytkama horší
Potok určitě ano, ale jestli zrovna denisoni, to si nejsem jistý...Je to docela skokan...
Já bych z toho udělal "potok". Silné čerpadlo, co požene vodu, pár větších valounů, nějaká větvička a ryby do proudu, např :
rybicky.net/atlasryb/parmicka_denisonova
K tomu pár nenáročných rostlinek, třeba kryptokoryn a je vymalováno
Dobrý den,
chtěl bych Vás požádat o pár rad a postřehů. Budu zařizovat akvárium viz. foto, 2000x450x250 mm. Společenské akvárium s kořeny(jižní afrika nebo asie) filtrace bude pod akváriem (vlastní výroba), nevím jaké volit osvětlení (šířka malá, výška vyšší)? Dno bude křemičitý písek (od nejhrubší po frakci 4,00 mm). Jelikož se jedná o akvárium v práci potřebuji ho dobře osadit (nenáročné rostliny) tak aby bylo na obsluhu "nenáročné" a s tím úměrně sladit světlo. Pozadí černé matné (není místo na 3D. CO2 bych chtěl vynechat ale uvidíme jak by se akvárium chytlo. Ráb bych Vaše postřehy a zkušenosti s podobnými rozměry akva., atd...
Děkuji za rady.
Starší reakce
Sinatrax napsal: tak akvarium by melo mit 212 litru pokud me kalkulacka nesali
K těm rozměrům:
www.akvarko.cz/…
Jedná se o rybu, která v přírodě žije ve volných skupinách, proto se doporučuje i v akváriu chovat minimálně 6 až 8 kusů. Nádrž by měla mít délku minimálně 120 cm.
Stačí jen trochu hledat
Podle mě určitě. Bude nutný přizpůsobit rostliny, neb těch 85cm už je na solidní prosvícení docela dost a spíš než zářivky je to zralý na nějaký výbojky.
Já mám akva vysoká 60cm, stojan 85cm a nedosáhnu dolu ani kdybych chtel. Musim vsechno ze zidle. 70cm sem mel karantenu a vyssi akva bych nestavel ani nahodou.
tak i kdyby tam skalari nebyly, tak me jde spis o to jestli je to akvarko provozu schopny v dlouhodobym meritku
Nesmlouvej, těch 85 čísel se bude hodně těžko udržovat. Měl jsem akvo 70 čísel a už to byla hrana a to mám vcelku dlouhou ruku. Osobně bych do akva tvého rozměru skaláry nedal.
tak akvarium by melo mit 212 litru pokud me kalkulacka nesali
Asi tak:
rybicky.net/atlasryb/skalara_amazonska
Dop.počet ryb: Jsou to hejnové ryby, ale potřebují dostatek prostoru. V akváriu o objemu cca 150 litrů lze chovat pouze jeden pár, v období tření by jinak docházelo k soubojům. Více párů lze chovat jen ve větších nádržích, dostatečně osázených.
Min.vel.n.: 150 litrů (potřebují velký prostor, ideální jsou nádrže větší než 300 litrů). Důležitá je také výška nádrže - minimálně 50 cm.
I když si teď pořídíš malý skalárky, kterým by to pro počátek mohlo stačit, nepředpokládám podle toho, co jsi napsal, že za pár měsíců dostanou větší, odpovídající nádrž.
Dobry den napadlo me si domu poridit dalsi akvarium ale jsem dost prostorove omezeny takze si muzu dovolit akvarim jen 50x50 ale zas proc to nedohnat na vysku treba tech 85 abych jeste mel sanci dosahnout na dno..... Akvarium by bylo primarne pro skalary, pak me napadlo jake osvetleni stacilo by 4x24 w s tim ze by to asi hold trosku precuhovalo..... pak jak s osadkou a celkovym vasim nazorem?
Predem dekuji za rady a typy
Starší reakce
tvar zajimavy, ale jak udelas, aby jsi tam mel nejake rovnomerne proudeni vody? a zaoblene, jak tady nekdo radi, bych taky nebral, strasne zkresluje...
tohle nebude projektant ale spíš dizajnér
Ten projektant asi není akvarista, respektive nemá zkušenosti s navrhováním akvárek jinak než dle toho jak tam rozměrově zrovna pasují, co? Protože to co navrhl je opravdu obludný patvar...
nielen moravského rumu, ale asi aj s metanolom....
tá niekoľkokrát lomená stena by podľa mňa potrebovala priam šialené výztuhy a určiť, kde a ako bude pôsobiť najväčšia tlaková sila, to bude lotéria .... dúfam, že bývaš na prízemi
akorát nevím proč tu cenu řešíš tady. To fakt nechápu. Dej si požadavek do sklenářský firmy jako je skloBendl či sklorex, ante apod. Stejně budou chtít upřesňující požadavky na výpočet přesný ceny. Pokud jim řekneš to co tady, ASI TAKHLE, tak Tě stejně odpálkujou nějakou ASI CENOU, pokud možno předraženou, protože to je jen odhad. Prostě se seber, vem návrh, dojeď tam osobně a oni ti řeknou co jde udělat a jak. Nehledě k tomu, že za dva roky ta cena může být úplně jinak. V mým oboru se třeba cena materiálu zdražuje každý čtvrtrok a byly doby, kdy skoro i každej měsíc. A to nemluvím o tom, že ten projektant měl asi flašku moravskýho rumu v sobě, když něco takovýho navrhl.
Nebude, takto to má každý, je tam malý rozměr pro pravální ryb a navíc chci aby nádrž osvětlovala místnosti do třech stran. Dvě do obýváku a jednou stěnou i do kuchyně.
Ahoj do dvou let chci zakládat nové větší a pravděpodobně vestavěné akvárium. Zatím je vše pouze ve fázi příprav ale dokázal by mi někdo říct, na kolik by asi vyšlo slepení takovéto atypické nádrže? Jak je to třeba s lepením a příplatky za lepení na místě? Pokud by mělo být slepení nějak výrazně drahé, pokusil bych se návrh ještě poupravit. Takto to navrhl projektant, do budoucna bych ho chtěl mít široké minimálně 50cm i v těch nejužších stranách. Představa je něco okolo 700 - 800 litrů. Děkuji za odpověď.
Starší reakce
Je to tak že solidní skelenář Ti slepí 60cm vejšky z 12mm a 70cm z 15mm a bude vědět, že je to O.K.
laKatos napsal: A teď babo rád.
Poptal jsem dva solidní vyrobce a jeden píše z 12 druhý z 15. Cenový rozdíl zda 12 nebo 15 je dvojnásobný.
Sklo 15 mm....
No ja kdyz si takhle premyslim o velikosti nadrze, tuknu rozmery sem:
www.theaquatools.com/…
a hned mam predstavu, co to obnasi
.
já mám akva 170 dlouhé a 75 vysoké, bez výztuh - sklo 19 mm. Dělali ho ve Sklorexu,na moravě mi firma dělající akva říkala že 15 mm stačí,ale já raději věřím Skorexu, dělají akva už hodně dlouho.
A teď babo rád.
Poptal jsem dva solidní vyrobce a jeden píše z 12 druhý z 15. Cenový rozdíl zda 12 nebo 15 je dvojnásobný.
dal bych podélné - nahoře i dole a dvě příčné 1/3, 2/3. Ale to je jen odhad, nejjednodušší je napsat do Skorexu, tam ti řeknou co a jak
včetně tloušťky skla
Kolik a kde ty vyztuhy?
Doufal jsem že by to mohlo vyjít i na 12mm
Akva bude otevřené. Bez vyztuh by bylo nejlepší ale to se nevlezu do ceny akvária max-15tisic.
Takze vyztuhy budou
a akva bude otevřené, zavřené, výztuhy - příčné podélné - ano,ne?
Díky za odkaz.
Jakou tloušťku skla by jste dali. Akvarium bude v průchozí chodbě. (celkem frekventované místo v byte)
Jinak ohledně výšky i když bude pro tebe dno nedosažitelné existují i akva pomůcky ala prodloužená ruka a odkalovací zvon se dá taky přichytit na nějaké to prodloužení styl DoDo(dodělej doma)a pokud toužíš po vyšším akva tak si ho pořiď jde přeci o to aby se ti líbilo.
0 24.03.2013 20:16 laKatos Bydlo by se mi nejaké to foto podobne nádrže s tak malou hloubkou.
znamy ma 200x45x70 (vyska) a vypada to skvele. kytky to chce dobre vybrat kvuli male hloubce se neda moc kouzlit s predkem, stredem a pozaadim. Ma v nem tercovce a skalary (a dalsi mensi zouzel) a na ty je to skvele.
Co se výšky týká, mám 70cm nádrž a až na údržbu, holt jsem tak nenarostl, si vůbec nestěžuji. Nakonec po letech do něj hrábnu jen zřídka.
rybicky.net/nadrze/3242 Osvětlení na delku 2,6m už mám. A vysku 60 nebo 70cm prosviti urcite.
To neřeším.
No jen přidávám svou trošku do mlýna.Nechal sem si slepit akva na rozměr skříňky 107cm délka a už bych to neudělal a ani to nedoporučuji
"Protože jen problém s osvětlovací rampou která se dělá 100 nebo 120cm.
viděl jsem ji někde naživo, už si nepamatuji kde, ale vypadalo to úžasně, nádherný živý obraz
A nepamatujes náhodou kde. Popřípadě nejaky odkaz. Té sedmdesatky se bojím jen z důvodu nevzhlednosti.
už jsem něco podobného viděl a klidně bych do toho šel, vypadá to opravdu parádně, jen je třeba vybrat správné kytky a ryby
Teď nevím zda to myslíš ironicky nebo zad-li jsi už videl něco podobného a bylo to celkem koukatelne
vůbec bych se toho nebál, bude to vypadat skvěle
No líbila by se mi vyska tak 70 cm ale s kombinaci s malou hloubkou akvária tu bude takova placka a nedokáží si to moc představit. A ta šedesátá je takové minimum co bych chtěl.
jdi do toho, co se ti líbí
0 24.03.2013 17:52 laKatos Řeším taktéž atypické akvárium jen se stále nemůžu rozhodnout zda vzít akvárium o rozměrech 260x33x60 (v) a nebo tu výšku dat ještě větší. Ruce jsou dostatečně i pro 70cm výšku ale jde mi o celkový vzhled a funkčnost. Potrebuji nejspíš nějak popichnout.
Akvárium bude bez krytu.
Díky za reakce.
Přidat reakci
1 ...... ...... [2] 3 4
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 4413x