Ahoj, či dobrý den,
Chtě jsem se Vás zeptat, zdali je dobré mít akvarijí kryt, pro zdravé a krásné rostliny. S akváriama už jsem měl zkušenost, takovou, že už nikoho nebaví se do něj dívat na pár rybek kamenů. Začalo to tak, že když jsem začínal (popravé) s akvaristikou, tak jsem si koupil hnojení, čisté substráty a docela dost rostlin. Ale mezitím jsem nevěděl, že vodní rostliny potřebují nějaké zvlášní nároky. Měsíc pryč a rostlinám se dařilo docela dobře, dodával jsem hnojení, kryt nebyl, ale místo toho jsem mě zavěsenou zářivku, tak 20 cm od krycího skla (světolo se rozléhalo všude okolo, takže do akvária šlo minimum). Došlo hnojino a já jsem si myslel, že se pomalu rozjíždí biotop a akváriu a že se roslinky udrží a bez nějakého hnojina. Později rostlinky začaly blednout a odumírat listy, ale šlo to takovým tempem, že miuhynuly skoro všechny, až na ty, na které dosahoval sluneční paprsek z okna. Pomalu jsem začínal dokupovat nové rostliny a více (celkově jsem utratil kolem 1000 Kč za rostlinky) a dnes mám v akváriu jen pár Anubisů, co se zatím drží. Rozhodl jsem se, že bych chtěl začít nanovo a mít konečně spolněné a krásné akvárium, ale je jeden problém, rodiče mi ríkají že "pouhé" světlo nestačí, aby se rostlinky udržely, ale s tím už taky mám zkušenost - CO2 a možná bych dokoupil PMMD, no co na to říkáte, nějaké rady odborníků ?
Děkuji, že jste měli strpení si přečíst tento zdlouhavý příspěvěk