Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Pestřenec - nemoc

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Pestřenec - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2013 20:01 Žena Verimmi [173] Re: romant
ani jedna další ryba navypadá že by jí něco bylo, všechny plavou, žerou jsou čilé, stejně barevné jako pořád, vody jsem 100l vyměnila ve středu, tak nevím. Samička se mi sice zdá taky méně barevnější, ale jinak ostatní ryby jsou v klidu, tak nevím po čem pátrat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2013 19:57 R Muž romant [27981] Re: Verimmi
Jinak příčinu budeš muset hledat v tom společenským akváriu. Toto je už "léčba" následků.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2013 19:54 Žena Verimmi [173] Re: romant
nemám doma vůbec žádná léčiva- jednou za celých 6let jsme měla v akva krupičku, jinak používám jen sůl a zvýšení teploty při nějakém náznaku, takže mám mu třeba přitopit? zatím tam má 27st. a filtruju a vzduchuju mu tam.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2013 19:52 R Muž romant [27981] Re: Verimmi
Ráno moudřejší večera, řekl bych.
Edit: Ať tam má nějaký vzduchování a můžeš cmrndnout trošku rašelinovýho výluhu, pokud máš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2013 19:50 Žena Verimmi [173] Re: romant
Fotka k příspěvku já jsme ho přestěhovala do 25l nádrže s čerstvou (asi hodinu odstátou) vodou, ale vypadá to pořád stejně
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2013 19:46 R Muž romant [27981] Re: Verimmi
A jak s ním hnula výměna vody? Jako první pomoc možno aplikovat kdykoliv.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2013 19:39 Žena Verimmi [173] – Pestřenec červený- nemoc
Ahoj, chtěla bych se zeptat co může být důvodem toho že náš pestřenec červený úplně ztratil barvu a plave, respektive spíše jen stojí na místě u dna, ani žrádlo co jsem hodila do akvária, s ním ani nehlo. sad
A omlouvám se jestli jsem to měla napsat třeba do sekce chov, nebo tak něco.

díky za rady Veronika

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2010 17:34 Muž leontin [46] - CichlidyRe: Morath
Ten peřovec ukazuje,že je v akvarku jiný problém než jen krupice. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2010 12:27 Muž Morath [29] Re: leontin
Provedeno, jedu přesně podle předpisů, vodu jsem vyměnil, Péřovec chytl docela silnou plíseň, protože se mu loupala kůže (nevím zda je to efekt krupičky?). Takže je teď odděleně, Čichavci ho oďobávali a léčí se na samotce. Léčím dvojnásobnou dávkou 2000 a normální EXITu, teplota 24-26.

Ve velkém akváriu jedu lehounce nad (v rámci půl-kapky) tzn 30 EXIT a 34 2000, počítal jsem to přesně znovu aby to nebylo moc nebo málo. Teplota 25-27.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2010 08:54 Muž leontin [46] - CichlidyRe: Morath
Jasně se píše u obou přípravků esha,že je ovlivňují ostatní chemikálie.Nesmí se míchat s jinými léky a postupy.Používat třeba kondicionéry vody atd.Pak je nutná dvojtá výměna vody 40% během dvou dnů + aktívní uhlí.Pak až léčit.A u esha 2000 je možné dávku zvýšit.A pokud je GH nižší než 4,tak se celé dávkování zdvojnásobí po celou léčbu,která může být 5 dní.To vše je v návodu. ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2010 21:19 Muž Morath [29] Re: Farrael
ok, pokud sůl neutralizuje nějakou složku EXITu, je hovadina ji tam dávat, vyměním vodu a pojedu EXIT + 2000.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2010 21:11 Muž Farrael [28] - ŽivorodkyRe: Morath
Souhlasim s ostatními. S tou solí se to po. Jinak zrovna v Nuselské akvaristice lze taky dostat velmi kuriozní rady. Takže bych byl s tou jejich teorií opatrný. Dokonce bych řekl, že ta sůl ten exit docela spolehlivě tlumí a neutralizuje. Už jen protože ho krásně odbarví. Měl jste dodržet postup přesně jak to bylo na krabičce. Pokud vim, tak je to asi dvacet kapek první den a pak deset a deset druhý a třetí den. Ale nejsem si jistý. V případě potřeby lze dokapat více. Eventuelně jste mohl vyzkoušet i jiné prostředky. Na silnější krupičku je podle mne vhodnější Costapur od Sery - ale ten nemají tolik rádi sumci. Být vámi tak přefiltruju vodu přes aktivní uhlí a začnu znovu. Nebo ještě lépe vyměnim 70-80% vody. Nakapu znova v silnější dávce a budu se modlit.
Nevim tedy co by kožovec řekl jako vnější parazit na Chloramin-T. Ale je možné, že by taky pomohl, ale tady je potřeba už opatrnost, aby jste nepoleptal rybky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.11.2010 20:18 R Muž Silent [5949] Re: Morath
Obávám se, že vysoká teplota a sůl urychluje rozklad účinných látek Exitu. Nemám to sice nijak exaktně podložené, ale mohu porovnávat úspěšnost postupů. V každém případě přeju úspěšnou léčbu a to jakýmkoli postupem ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2010 20:02 Muž Morath [29] Re: Silent
Ale řekl bych že ve chvíli kdy je léčba ozkoušená už nejde o laborování nebo se pletu? A rada s akvaristou (rozuměno člověkem který prodává léky/ryby atd.) se dá asi považovat za zmíněnou radu lékaře. Ten vám také předepíše několik léků na jednu chorobu a každý dělá něco jiného.

EXIT - hubí parazita
sůl - zhoršuje nákaze šíření
teplota - zrychluje proces parazita a umožnuje léčbu v rámci dnů

Jak říkám, je možné že tento postup byl chyba, ale prostě si nemyslím že byl špatný. Jen nevyšel...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   11.11.2010 19:42 R Muž Silent [5949] Re: Morath
Znám poměrně dost akvaristů. Při postupu léčby krupičky bych je rozdělil do tří skupin. Staromilce, kteří léčí jen solí a vysokou teplotou, laboranty, kteří pokusně míchají postupy s tím, že něco zabere a běžné akvaristy, kteří použijí vhodný lék zavčasu a podle návodu. Staromilci mívají problémy s opakujícími se nákazami, laboranti často díky své léčbě kupují nové ryby a běžný akvarista který použije lék při prvních příznacích se s nákazou setkává velmi zřídka. Pravdu máte, že v návodech se neuvádí prodloužená léčba ani zvýšené dávkování, ale při terapiích lékař taky při nutnosti prodlouží léčbu nebo zvýší dávkování, ale málokdy kombinuje dva léčebné postupy s možnými kontraindikacemi. Ovšem jako základ prevence proti krupičce bych viděl dodržení karantény. Pak většinou krupička ani nehrozí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2010 19:35 Muž Morath [29] Re: Deathbull
Voda byla měněna práve kvůli prvotnímu odstranění soli a kvůli tomu i propláchnutí filtru ve vodě z akvária. Poté byla zavedena standartní léčeba EXITem, která neměla efekt (eSHU 2000 jsem v té době marně shánel v několika akvaristikách). Filtr byl vyplnut až dnes ráno (tzn skoro týden od prvního spozorování nemoci) a to na cca dvě hodiny. Na vaše doporučení byl zapnut.

Já osobně uznávám víc rady od zkušených (akvaristika, vy), než to co někdo napsal do letáčku a pokud si to vyložene neprotiřečí, tak tak i činím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2010 19:26 Muž Deathbull [1928] - CichlidyRe: Morath
Souhlas se Silentem. Je lepší dodržovat postup co je v návodu, než poslouchat rady v akvaristice ať je to kdekoli. Aneb proč míchat poměrně moderní léčbu lékem k tomu určeným...s léčbou z doby kdy toho bylo dostupného poměrně málo, prakticky jen léky pro lidi a sůl. Navíc jste několikrát měnil poměrně velkou část vody...jestli vidím dobře tak během pár hodin 50% + 70%, vyčistil filtr a korunu jste tomu nasadil tím, že jste ten filtr ještě navíc vypnul. Možná by to chtělo otestovat Nka, třebas to máte "krapet" rozhozené. Přeji Vám ať to dobře dopadne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2010 19:16 Muž Morath [29] Re: Silent
Myslím si že to nemusí být něco co doporučuje výrobce léků, ale to je asi jako že nikde neprodavají balíček soli s teploměrem a neříkají ať jdete léčit. Sůl má efekt toho že se parazitům hůře napadají další ryby a teplota urychluje jeji, jak to říct, líhnutí a možnost zabít je mimo rybu. EXIT tam plní účel toho léčiva které by mělo parazita zabít.

V příbalovém letáku také nepíšou o dvojnásobné dávce na silné napadení nebo při silném zaplísnění ryb a používá se, nepíšou tam nic o léčbě po třetím dnu jako prevenci. Některé postupy se hold provádějí bez toho aby to bylo napsáno na oficiálním papíře u lahvičky. Prostě to někdo zkusil a fungovalo to. Akvaristika kde se s krupičkou a léčbou ryb obecně musí setkávat častěji než většina z nás mi přijde jako dobrá zásobárna ozkoušených postupů, vám snad ne? Raději bych hledal řešení, než řešit zda to byla chyba nebo ne (teď už je to jedno), hodně lidem můj postup fungoval, u mě jen částečně (třeba nepochopitelně Neonky drží plný počet a napadení je slabé).

A věřím že hodně lidem fungovala sůl a teplota, hodně lidem fungoval úplně jiný prostředek a hodně lidem funguje EXIT + 2000. Já prostě zvolil jednu z možností, přišla mi a přijde stále logická..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.11.2010 19:07 R Muž Silent [5949] Re: Morath
Nemyslíš, že pokud by kombinace soli, zvýšené teploty a eSHa Exit byla standardní, tak by se o tom výrobce zmínil v návodu k použití?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2010 19:03 Muž Morath [29] Re: Deathbull
Jak psal mmulcr je sůl a zvýšená teplota s EXITem standartní postup, což potvrdili i v akvaristice, neříkám že jediný, spousta akvaristů léčí jen solí a teplotou, ale není důvod aby to způsobilo nějaké problémy.

Samozřejmě možné to je, ale pak nevím proč to nezabralo když ani ne za 10 hodin od přidání soli jsem udělal výměny tak že jí tam muselo zůstat naprosté minimum a pokračoval jen EXITem, což nemělo efekt žádný. Pochybuji že by sůl a teplota narušila imunitní systém ryb, zvlášt když jí tam bylo málo už v první dávce.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.11.2010 17:51 Muž Deathbull [1928] - CichlidyRe: Morath
Nemohu se zbavit dojmu...že kdyby se již od začátku použilo uváděné duo Esha 2000+ Esha Exit, nesolilo se a nehýbalo s teplotou tak máte po problému. Nedodržením postupů s těmito léky a experimentováním jste si zadělal na velmi slušný hřbitov. Krupička je už dneska snadno léčitelná nemoc, od dubna jsem ji měl 2x (vždy nově založené akva) a včasným podáním léků se to obešlo bez úhynu, zvyšování teploty a soli.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2010 17:38 Muž Morath [29] Re: leontin
Dobře, zkusím vyfotit nekterou z ryb, ale asi až po rozptýlení EXITU, je tam špatně vidět. Teď dávkuji 30 kapek EXIT a 30 kapet 2000. Takže pokud je tam neco jiného (ale podle průběhu nemuci a vzhledu spíš ne) a je šance že na to funguje 2000, tak je tam také.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2010 16:11 Muž leontin [46] - CichlidyRe: mmulcz
Jen malý postřeh.Když jsem do akvaria s esho exit přidal sůl,tak se zelené zbarvení vody ztratilo.Což si myslím,že je špatně,když účinná látka jsou barviva.Taky by pomohla fotka ryby.Jestli to je krupice nebo podobná choroba na kterou zabírá spíše esha 2000 a pomaleji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2010 12:30 R Muž Silent [5949] Re: Morath
Doporučil bych ještě jednu možnost. Vyměnit část vody, prohnat nádrž přes aktivní uhlí aby se odstranili všechny zbytky léčiva a aplikovat Sera med Professional Protazol. Je to nový lék na krupičku a jak mám reference tak zabírá i při úporné krupičce. Jen jeho cena je vyšší a nevím jak je to s dostupností.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2010 12:12 Muž Morath [29] Re: mmulcr
Díky za podporu mé "teorie" o léčbě. První den kdyz jsem začal i se solí (jak jsem již psal, večer jsem ji dal pyč přes odkalení a dodal zase EXIT) jsem pozoroval krpičku minimálně, jen pár ryb pár teček. Teď jsou některé zcela pokryté a pár úmrtí, s eSHOU 2000 ma zkušenosti a rybky na to nereagují špatně, dal jsem jí tam po dlouhé době teprve včera, ale většina kusů jsou odrostlější ryby a sumčí část akvária jsou veteráni nebo alespoň dospěláci.

Spíš přemýšlím jak pokračovat v léčbe, protože se nemůžu dostat k nějakým výsledkům ani se solí, ani bez ní, EXIT je tam neustále, většinou spíš silnější dávky, ne že bych dával třeba 60 kapek, ale udržuji 30 několik dnů po sobě a krupička postupuje. Jediný kdo se z ní vyléčil je snad Tetra kosočtverečná a moji tři Čichavci medoví ji ani nedostali, ale pokud to tak půjde dál, neunikne nikdo.

Paron za tyhle romány, ale mám to v hlavě posledních pár dnů pořád - prostě jsem čekal že jsem na krupičku připraven a informovám, ale vyvedla mne z omylu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2010 10:58 Muž mmulcr [86] Re: Morath
Když jsem před rokem řešil problém s krupičkou, Esha Exit + sůl + zvýšení teploty bohatě stačilo k odstranění problému. Cca po 3 dnech krupička z ryb zmizela. cca týden jsem poté dodával preventivně Exit a od té doby nic.
Problém nastal při dávkování Esha 2000 (jako doporučení pro "zlepšení" léčby)- všchni mladí ancistrusi do 3 hodin po aplikaci plavali břichem vzhůru k hladině. Starší jedinci zůstali včetně ostatních ryb beze změn.
Otázkou zůstává, v jak pokročilém stadiu se rybky nachází. Většinou ale tento způsob funguje (a to vím nejen z vlastních zkušeností).
Ať se daří.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2010 09:14 Muž Morath [29] Re: Yirka
Jak mi bylo řečeno i na Nuselské což považuji za akvaristiku se zkušenostmi a tradicí - EXIT + sůl + teplota (postupně na 30-32 stupňů) a po třech dnech odkalit dno je normální a ozkoušený postup, ne kombinace léčebných metod, tak nevím čemu už věřit. Každopádně na vaše rady jsem ze startu provedl výměnu vody a tím odstranil sůl, a dodal zase EXIT - tím jsem pokračoval do teď, dávat na cca 150l akvárium 30-35 kapek mi nepřijde jako zase tak radikální postup na první den (pokud se používají i dvojnásobné dávky), další dny jsem jel v polovičních dávkách cca 15-17 kapek.

Filtr je vypnutý asi dvě hodiny, ale silně vzduchuji, takže vzduch by chybět neměl - ale ok, zase zapnu, aby byla voda čistá.

Prostě samotný EXIT nic nedělal (eSHU 2000 jsem sehnal teprve včera asi ve čtvrté akvaristice). Při základní dávce soli + EXITU což bylo v akváriu asi 10 hodin jsem zpozoroval změnu, ale pestřenka to nenesla dobře (což mohla být stejně tak reakce na krupičku samotnou). Poslední 4 dny tam byl ale jen EXIT a sůl v minimálním množství co zůstalo po výměnách vody (50% a pak 70% první večer - ráno jsem ji tam přidal) - jediný efekt je zhoršování.

Takže rozdíl 30 a 35 kapek mi nepřipadá jako něco co by narušilo imunitu a EXIT + sůl (kterou jsem později z vězšiny odstranil) mi bylo také doporučeno. To je prostě problém v akvaristice, každý doporučuje něco jiného a každému něco jiného funguje, na poradně DAJANY zase pán radil dát na krupičku extrémní teploty 34 stupňů (to jsem tedy netestoval a nehodlám).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2010 08:44 Muž Yirka [9118] Re: Morath
Já bych řekl, žes hodně radikální kombinovanou léčbou na rušil imunitní systém rybek a pokračováním solení a vysokou teplotou jim to vůbec neusnadnil. Ten léčebný postup jsi vlastně nedodržel. Vypnutím filtru jsi možná rozhoupal umíráček definitivně. Hodně rezistentní druh - může být, ale tam by měla být nějaká návaznost (nové rybky, rostliny, ostatní, velké změny v nádrži).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.11.2010 08:39 R Muž Silent [5949] Re: Morath
Kombinace eSHa Exit a sůl není ověřený postup. Jediný správný postup je kombinace eSHa Exit a eSHa 2000. Teplota při léčbě těmito přípravky má být normální a ne 30°C a pokud je krupička velmi masivní a vytrvalá může být dávkování Exitu i dvojnásobné a dlouhé podle potřeby. Filtrace by měla běžet normálně aby nedošlo ke zvýšení koncentrace odpadních látek což nemocným rybám taky nepřidá. To jsou vyzkoušené postupy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2010 08:20 Muž Morath [29] Re: Morath
Já to nechápu, léčba prostě nezabírá, byl jsem se poradit v akvaristice na Nuselské a bylo mi řečeno že EXIT + sůl je normální a ověřený potup. Já ho používám a je to čím dál horší, první úmrtí menších rybek a na větších je to čím dál horší a drží se jen protože prostě vydrží víc, ale nepozoruju žádné zlepšení. Včera jsem dokonce koupil nové topítko s protože mi přišlo že staré nefunguje jak má a nedrží mi vysokou teplotu, ale přijde mi že to nové to také nezvláda (150 W) a netopí i když má voda méně než požadovaných 30 stupňů, možnost B je že mi lže teploměr, ten jdu koupit dnes. Dnes ráno jsem vypnul filtraci i když z EXIT uvádějí že může být zapnuta, aby šlo léčivo víc ke dnu, kde se teď zdržuje velká část ryb.

Máte prosím nějaký nápad co s tím? Nemyslím si že bych neco zanedbal nebo udělal vyloženě špatně, ale prostě to nic nedělá, udržuji vysoké dávky eSHY a jediný efekt je že krupička postupuje. Nevím jestli můžu mít nějaký rezistentní druh krupičky, ale nic z toho co jsem podle tohoto i jiného fora pročetl mi nezabírá i když by mělo. Používat jiné léčivo teď nechci, to by asi nedopadlo dobře i bez krupičky míchat několik druhů chemie a střídat léčby. Už je to 6 dnů od prvních příznaků.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2010 18:59 Muž Morath [29] Re: Bob66
Zkusim, vcera jsem dal 30 jako druhe kolo, tak dam dnes tedy taky, horsi je ze jdou do haje i kytky asi z tech leciv ci co.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2010 18:55 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: Morath
U silných napadení se může použít dvojnásobná dávka exitu X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2010 18:50 Muž Morath [29] Re: Sid
eSHA EXIT mi nezabíra, péřovec to má téměř za sebou, nevím co dělat teď, z ryb to vůbec nemizí, naopak je to horší, jsem tím poměrně zklamán, čekal jsem alespon něco, ne že to bude horší.

Přemýšlím o léčbě solí, protože pokud neudělám nic tak až se zítra vrátím z práce, bude většina ryb na pokraji smrti...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2010 21:18 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Morath
Nic lepšího než eSHa EXIT mě nenapadá, takže jestli sdílíte názor, že je tento prostředek na kožovce slabý, je mi líto... :-O
Tahle nemoc se léčí ve společenském akva. Chcete-li si zaexperimentovat, můžete nejvíce napadené jedince odlovit a léčit zvlášť, jinými prostředky, jinými koncentracemi. Společenské akva by mělo i v takovém případě léčebnou kúrou projít.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2010 21:10 Muž Morath [29] Re: Sid
A tvoje doporuceni v lecbe? Jestli silne napadenou rybu oddelovat a lecit mimo v necem silnejsim a zda ma teda eSHA EXIT vazne efekt, casto ctu ze je sice setrna ale take slaba.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2010 21:04 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Morath
Že mi není jasné, jak se sůl dostane ke kožovci natolik, aby ho přinutila "pustit se".
Ale kdo ví...?!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2010 20:42 Muž Morath [29] Re: Sid
A z toho vyplývá?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2010 20:10 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Morath
...Krupička v takovém roztoku ihned odpadá...
Že by? hmm
Zajímavé je, že neodpadá při použití "skutečných" léčiv, když NaCl vlastně ani léčivo není...
Až na jediný prostředek, (mně známý, reálně jich může být vícero), který je účinný i proti přisedlému parazitu, všechny ostatní mají působit jen na volně plovoucí stádia... :-O :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2010 17:30 Muž Morath [29] Re: Morath
Tak pestřenci se zatím drží, přijde mi že se otírají o listy/kameny/sklo ale nevidím žádné příznaky parazitů, nevíte jak tuto možnost lépe prověřit?

Další problém je že u dvou ryb, především u péřovce (myslím si že to je Peřovec Schoutedenův) a jedné parmy rozjela dost silná krupička, především tedy u Péřovce což přikládám tomu že je pořád ve své trubce a tudíž se k němu nedostávalo léčivo v dostatečném množství. Na fóru jsem tu četl jako velice účinný způsob léčby krupičky silný solný roztok mimo nádrž na pět minut a zajímá mě váš názor na tuhle metodu.

Citace: ...Jiný způsob je v případě velmi napadeného jedince,kdy je možné léčit i mimo nádrž a to: roztok soli 5-7 kávových lžiček na litr vody. Tento roztok je velmi hustý a ryby v něm nemohou plavat. Proto postačí vložit rybu jen na 1-5min. Krupička v takovém roztoku ihned odpadá, někdy je léčba definitivní jindy musíme postup opakovat....

Prosím o rychlé reakce, nevím jak dlouho to vydrží :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2010 09:29 Muž Morath [29] Re: leontin
Provedli jsme ještě v noci výměnu 70% vody, holka od pestřence vypadá trošku lépe, ale škubá se občas stále a především nežere :-O

Nějaký napad co dělat? Protoze otrava ve vodě to v tuhle chvíli být prostě nemůže. Mimo to projevuje se to jen u ni, i ten sameček to celou dobu snášel dobře a žral při každém krmení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2010 18:42 Muž leontin [46] - CichlidyRe: Morath
S tou solí jsi to nepřehnal.Kombinace léčebných postupů je chyba.Jinak té soli by bylo málo a bez zvýšení teploty by to proti krupici asi nezabralo.Pestřenci se tím mohl rozjet jiný problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2010 17:59 Muž Morath [29] Re: Yirka
No, myslím že v rámci soli jsem byl mírnější než dle většiny návodů. Každopádně souhlasím s tím že léčba byla asi příliš radikální a zpanikařil jsem. Udělal jsem výměnu cca 50% vody (ještě než jsem si přečetl vaše odpovědi) a vyčistil filtrační materiál. Budu pozorovat zda se to zlepší, pokud ne, udělám to během noci ještě jednou nebo dvakrát.

Díky za rady, pokud Vás cokoliv napadne, sem s tím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2010 17:52 Muž Yirka [9118] Re: Morath
Říkáš, žes nemoc objevil v začátku a zvolíš tak radikální řešení. Vždy bych v takovémto případě řešil léčbu dle doporučení v příbalovém letáku. No a ta sůl je madoraz. Zvolíš jinak šetrné léčivo a zkombinuješ to se solí, já bych tudy nešel. Teď bych vyměnil maximum vody, klidně 75% a začal znovu konzervativní léčbu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2010 17:22 R Muž romant [27981] Re: Morath
Ten problém bude podle mě v kombinaci léčiva a soli. Buď se dáva léčivo a nebo sůl společně s vyšší teplotou. Snížil bych koncentraci léčiv ve vodě částečnou výměnou vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2010 15:17 Muž Morath [29] – Pestřenec červený - trhavé pohyby (reakce na léčbu krupičky?)
Zdravim vás,

Mám dotaz ohledně pestřenců červených a jejich případné reakci na sůl. Informace o mém akváriu jsou v profilu, jen se teď vyskytl problém s krupičkou, přinesl jsem ji asi s pár rybkami (tetry císařské - jediní obyvatel nádrže který není v profilu). Teček jsme si všimli prakticky ihned, to znamená včera nic a dnes jsou některé rybky postižené, zvolil jsem léčbu formou eSHy EXIT, dal jsem o něco větší dávku, tzn 35 kapek a doplnil to solí 10 lžiček (kávovych/čajových). Teplota se drží kvůli osvětlení poměrně vysoko i tak, tzn 26-28 stupňů, takže jsem to neměnil.

Odstavec nahoře je možná příčina, teď důsledek. Jedná se o páreček pestřenců červených kterým se opravdu dařilo, mají dlouhodobě výborné zabarvení, rostou a jsou to v akváriu spíše dominantní ryby (jsou u mě asi půl roku). Mají škubavé pohyby, ploutve stažené/slepené, začalo to hlavně u samičky, ta se teď dostala do fáze že se schovává. Pokud plavou přes akvárium, zdá se to v pořádku, ale pokud se snaží být někde na místě, nevypadá jejich pohyb přirozeně. Ještě podotýkám že jsem u nich nezaznamenal prozatím krupičku a nevím tedy zda to není reakce na léčbu, s eSHou se již setkali, sůl jsem použil poprvé, ale nerad bych prerušoval léčbu odsáním většiny léčiv v rámci výměny vody. Rybky žerou, samec beze změn, samička se ostýchá, ale ďobla si.

Prosím o radu čím to může být a jaký radíte v tomto případě postup, pokud budete potřebovat dodatečné informace které jsem zapoměl, prosím ptejte se, rád je uvedu. Ještě doplním že akvárium neprošlo nějakou zásadní změnou v posledních měsících, rostlinám se daří a nepřekrmuji, dávám jen to co rybky snědí během pár minut. Výměny vody jsou každých 14-30 dnů s odkalením dna, otrháním starých listů a případným přesazením nových rostlin. Filtr vzhledem k velkému oběmu filtrační hmoty čistím cca jednou za tři měsíce i déle.

Děkuji za každou odpověď.
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 2014x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15897-pestrenec-nemoc