Hemianthus callitrichoides - sázení
Viděl jsem že vatu rozhodně sundat, rozdělit na menší části, sázet pinzetou s odstupy a pro začátek substrát - hnojení pod štěrk/písek a hodně svítit.
Starší reakce
Jednou jsem zkoušel pár dní držet jen v pytlíku s něco málo vody Hemianthus a pak jsem se ho snažil po pár dnech simulace transportu zaseš vysadit do misky emerzně. Ale jaké bylo překvapení že mi uhnil. Závěr - myslím že po transportu je ještě nezbytné kytky propláchnout, budou plné přemnožených bakterek, dá se s tím souhlasit ? Dá se to udělat nějak, aby se eliminoval tenhle problém ? Myslím si, může být podobný, jako už byl zmíněný výše.
Ten návod je dobrý spíš k tomu, aby po krátké době celý kobereček odešel a musel se koupit nový...Platí tedy klasický postup jako přisázení HC a jiných kobercovek z košíčku-celý trs rozdělit na miniaturní sazeničky a ty pak v malých rozestupech sázet vedle sebe pinzetou. Aby nevyplavávaly je dobré sázet hluboko(zvlášť HC bez větších problémů vyroste i téměř z pod substrátu) a ještě lepší je po sázení rostlinky přesypat tenkou vrstvou substrátu, což je zatíží...Bohužel tady se ukazuje nevýhoda Profi-soilu, substráty jako ADA, Shirakura, Nature Soil jsou mnohem těžší a pak takový postup funguje mnohem lépe.
Ahoj,
pokud se tu jiz danne tema probiralo, tak se omlouvam:
Nakoupil jsem u Rataje nadhernou kobereckovou rostlinku Hemianthus callitrichoides 'Cuba' (polokvětka 'Cuba') kterou prodejce doporucuje sazet tak jak prisla, pouze ji vyklepnout z misticky a okraje prihrnout piskem. Tak a presne tohle u me moc nezafungovalo. vyklepl jsem vanicku s rostlinkou a usadil ji i piskem do ktereho byla zakorenena do substratu, ktery je sam o sobe strasne lehky - profi soil od Rataje. Zkusil jsem na koberecek polozit o par kaminku, ale efekt nic moc..
Jak byste tohle resili ? Zkusit nasypat trochu pisku primo na koberecek ? Nechci rostlinku moc zakryvat....
Diky za nazory
Starší reakce
Docela brutálně tam sázej ten eleocharis. Já ho vůbec nezkracoval a už tam mam mladé rostlinky. HC mám tak nějak kidnuté na dne, že jsou vidět kořeny, ale blíží se ke dnu. Krevetky se pod ním rády schovávají
Uz sem ho zasadil, udelal sem 3 kusy a nandal sem ho do akva. mam tam teda kanciky, takze uvidime, ale zatim jdou jen po bahnatce bezstopečné
Pekne ji ukusuji
kazdopadne Hemianthus je super, snad se mu bude darit. Ma redsi vice CO2 jsem cetl, tak asi prihnojime
slo to pomalu, ale ja jsem s tim nijak nespechala, mam okno na sever. Kdyz se voda vyparovala tak jsem ji dolivala vodou z akvarka. Ted uz jsem mela asi 15x15cm. je to asi 5ti litrova elementka, zakryta, aby tam byla vetsi vlhkost, protoze obcas byl nad vodou a obcas pod vodou
se svetlem by to slo urcite rychleji ale za okno ho davat nemusis, klidne ho hned zasad.
jo to je super, ja sem ho ve vate nedostal, tak jsem prave premyslel co a jak
takhle mi ro bohate staci, jen bych jeste poprosil, rekni mi jak se za tim oknem rozrustal
Já jsem měla hemianthus bez vaty (samozřejmě jsem nevěděla že je lepší sázet ho s ní) Tak jsem ho nějakou dobu pestovala jen asi 1cm vodě za oknem. A teď jsem ho natrhala na malé kousky a pinzetou zasázela do jemného písku, klidně aby byl částečně zasypaný a aby nevyplavával a zatím se mu daří dobře. Je to můj nejlepší pokus s jeho sázením.
Pokud je někdo chytrák jako já a vatu vyhodil, tak se mu to třeba bude hodit
Už se pomalu rozrůstá a nevyplavává.
Abych to tak shrnula tak je dobré mít pinzetu a dost jemný písek, jinak to jde hůř.
Dobry den, koupil jsem si rostlinu Hemianthus callitrichoides a nevim jak ji mam zasadit, pan od ktereho jsem ji kupoval rekl zasadit do dna, ale ona ma asi tak 3mm dlouhe korinky, je to takovy koberecek a ma snahu se vznaset ... jak na to ?
Starší reakce
Aqua-Daho = dlouhé kořínky => bez vaty;
Dennerle = krátké kořínky => s vatou.
Snazší je zasadit rostlinu i s vatou. Vata prý udržuje dost živin pro lepší zakořenění, především do nově založeného akvárka.
Má to i své nevýhody. Zasadíš jen jeden kompaktní trs. Taky mi vadilo, že se po čase vata začala být vidět, obnažovala se. Vytlačovaly ji ven rozrůstající se kořínky a nové listy. Nakonec jsem rostlinu stejně vysadil a očistil od vaty
Možná je lepší si dát trochu práce, očistit opatrně rostlinu od vaty opatrným mácháním ve vodě a oddělit rostliny od sebe.
Edit: Přepokládám, že más na mysli Micranthemum callitrichoides 'Cuba'. U těchto malých rostlin je opravdu asi lepší zasadit celý trs i s vatou. Bude trochu déle trvat její rozrůstání, ale je to snazší než ji pikýrovat pinzetou
Zastřihnul bych vatu do půlky a zbytek bych máchal v mističce s vodou tak dlouho,dokud to neodpadne. Mě to fungovalo zatím se všema kytkama, co měly prorostlý kořeny do vaty.
Já si myslim, že to tam mužete nechat i s tou vatou. Ale při každé výměně vody kousek odebrat. Ona se uvolní. Mně to tak fungovalo a vše je happy.
Dobrý den, dlouho jsem sháněla nějaký nízký porost do akvária a když jsem ji konečně našla tak nastal další problém,jak ji zasadit,protože vyndat vatu z kořínků bylo nemožné,tak jsem ji tam dala i s ní. Myslíte,že bude schopná se uchytit? Nebo máte nějaký speciální fígl na sázení takhle maličkých rostlinek?
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 1801x