Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Hemianthus callitrichoides - sázení

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Sázení 

Hemianthus callitrichoides - sázení
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2013 16:55 Muž fojtass [0] - Amerika – HC Cuba
Viděl jsem že vatu rozhodně sundat, rozdělit na menší části, sázet pinzetou s odstupy a pro začátek substrát - hnojení pod štěrk/písek a hodně svítit.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2011 08:53 Muž Bak [164] - Raci, krabi, krevetkyRe: vóťa87
Jednou jsem zkoušel pár dní držet jen v pytlíku s něco málo vody Hemianthus a pak jsem se ho snažil po pár dnech simulace transportu zaseš vysadit do misky emerzně. Ale jaké bylo překvapení že mi uhnil. Závěr - myslím že po transportu je ještě nezbytné kytky propláchnout, budou plné přemnožených bakterek, dá se s tím souhlasit ? Dá se to udělat nějak, aby se eliminoval tenhle problém ? Myslím si, může být podobný, jako už byl zmíněný výše.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.07.2011 21:43 Muž vóťa87 [207] - RostlinyRe: Kiwiaki
Ten návod je dobrý spíš k tomu, aby po krátké době celý kobereček odešel a musel se koupit nový...Platí tedy klasický postup jako přisázení HC a jiných kobercovek z košíčku-celý trs rozdělit na miniaturní sazeničky a ty pak v malých rozestupech sázet vedle sebe pinzetou. Aby nevyplavávaly je dobré sázet hluboko(zvlášť HC bez větších problémů vyroste i téměř z pod substrátu) a ještě lepší je po sázení rostlinky přesypat tenkou vrstvou substrátu, což je zatíží...Bohužel tady se ukazuje nevýhoda Profi-soilu, substráty jako ADA, Shirakura, Nature Soil jsou mnohem těžší a pak takový postup funguje mnohem lépe. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2011 21:33 Muž Kiwiaki [1] - Raci, krabi, krevetky – Jak prichytit kobereckove rostliny ke dnu?
Fotka k příspěvku Ahoj,
pokud se tu jiz danne tema probiralo, tak se omlouvam:

Nakoupil jsem u Rataje nadhernou kobereckovou rostlinku Hemianthus callitrichoides 'Cuba' (polokvětka 'Cuba') kterou prodejce doporucuje sazet tak jak prisla, pouze ji vyklepnout z misticky a okraje prihrnout piskem. Tak a presne tohle u me moc nezafungovalo. vyklepl jsem vanicku s rostlinkou a usadil ji i piskem do ktereho byla zakorenena do substratu, ktery je sam o sobe strasne lehky - profi soil od Rataje. Zkusil jsem na koberecek polozit o par kaminku, ale efekt nic moc..
Jak byste tohle resili ? Zkusit nasypat trochu pisku primo na koberecek ? Nechci rostlinku moc zakryvat....
Diky za nazory :-)
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2010 20:01 Muž Gordon [22] Re: jose
Docela brutálně tam sázej ten eleocharis. Já ho vůbec nezkracoval a už tam mam mladé rostlinky. HC mám tak nějak kidnuté na dne, že jsou vidět kořeny, ale blíží se ke dnu. Krevetky se pod ním rády schovávají :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2010 18:07 Muž Tragett [61] - Mořské rybyRe: katterinecka
Uz sem ho zasadil, udelal sem 3 kusy a nandal sem ho do akva. mam tam teda kanciky, takze uvidime, ale zatim jdou jen po bahnatce bezstopečné :-D Pekne ji ukusuji :) kazdopadne Hemianthus je super, snad se mu bude darit. Ma redsi vice CO2 jsem cetl, tak asi prihnojime :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2010 16:51 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: Tragett
slo to pomalu, ale ja jsem s tim nijak nespechala, mam okno na sever. Kdyz se voda vyparovala tak jsem ji dolivala vodou z akvarka. Ted uz jsem mela asi 15x15cm. je to asi 5ti litrova elementka, zakryta, aby tam byla vetsi vlhkost, protoze obcas byl nad vodou a obcas pod vodou
se svetlem by to slo urcite rychleji ale za okno ho davat nemusis, klidne ho hned zasad.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2010 16:41 Muž Tragett [61] - Mořské rybyRe: katterinecka
jo to je super, ja sem ho ve vate nedostal, tak jsem prave premyslel co a jak :) takhle mi ro bohate staci, jen bych jeste poprosil, rekni mi jak se za tim oknem rozrustal :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2010 16:25 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: Tragett
Fotka k příspěvku Já jsem měla hemianthus bez vaty (samozřejmě jsem nevěděla že je lepší sázet ho s ní) Tak jsem ho nějakou dobu pestovala jen asi 1cm vodě za oknem. A teď jsem ho natrhala na malé kousky a pinzetou zasázela do jemného písku, klidně aby byl částečně zasypaný a aby nevyplavával a zatím se mu daří dobře. Je to můj nejlepší pokus s jeho sázením.
Pokud je někdo chytrák jako já a vatu vyhodil, tak se mu to třeba bude hodit ;-) Už se pomalu rozrůstá a nevyplavává.
Abych to tak shrnula tak je dobré mít pinzetu a dost jemný písek, jinak to jde hůř.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2010 15:29 jose Re: Tragett
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2010 15:14 Muž Tragett [61] - Mořské ryby – Hemianthus callitrichoides -sázení
Dobry den, koupil jsem si rostlinu Hemianthus callitrichoides a nevim jak ji mam zasadit, pan od ktereho jsem ji kupoval rekl zasadit do dna, ale ona ma asi tak 3mm dlouhe korinky, je to takovy koberecek a ma snahu se vznaset ... jak na to ? :)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2009 22:07 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: FranzFritz
Aqua-Daho = dlouhé kořínky => bez vaty;
Dennerle = krátké kořínky => s vatou. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2009 10:03 Muž FranzFritz [207] - TetryRe: Hatomi
Snazší je zasadit rostlinu i s vatou. Vata prý udržuje dost živin pro lepší zakořenění, především do nově založeného akvárka.
Má to i své nevýhody. Zasadíš jen jeden kompaktní trs. Taky mi vadilo, že se po čase vata začala být vidět, obnažovala se. Vytlačovaly ji ven rozrůstající se kořínky a nové listy. Nakonec jsem rostlinu stejně vysadil a očistil od vaty :)
Možná je lepší si dát trochu práce, očistit opatrně rostlinu od vaty opatrným mácháním ve vodě a oddělit rostliny od sebe.
Edit: Přepokládám, že más na mysli Micranthemum callitrichoides 'Cuba'. U těchto malých rostlin je opravdu asi lepší zasadit celý trs i s vatou. Bude trochu déle trvat její rozrůstání, ale je to snazší než ji pikýrovat pinzetou :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   27.06.2009 09:54 callito Re: Hatomi
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2009 09:30 Muž teabe [4] - ŽivorodkyRe: Hatomi
Zastřihnul bych vatu do půlky a zbytek bych máchal v mističce s vodou tak dlouho,dokud to neodpadne. Mě to fungovalo zatím se všema kytkama, co měly prorostlý kořeny do vaty.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.06.2009 09:23 caja008 Re: Hatomi
Já si myslim, že to tam mužete nechat i s tou vatou. Ale při každé výměně vody kousek odebrat. Ona se uvolní. Mně to tak fungovalo a vše je happy. hop
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2009 09:19 Žena Hatomi [27] – malokvětka Cuba - jak ji sázet?
Dobrý den, dlouho jsem sháněla nějaký nízký porost do akvária a když jsem ji konečně našla tak nastal další problém,jak ji zasadit,protože vyndat vatu z kořínků bylo nemožné,tak jsem ji tam dala i s ní. Myslíte,že bude schopná se uchytit? Nebo máte nějaký speciální fígl na sázení takhle maličkých rostlinek?

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 1798x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15585-hemianthus-callitrichoides-sazeni