Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Barclaya - pěstování

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Druhy rostlin - pěstování 

Barclaya - pěstování
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2019 08:47 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez techniky – Barclaya vs. Ondinea
V dnes zveřejněném časopisu Akvárium mám článek Barclaya vs. Ondinea, kterým na jednu stranu končí legenda (australští akvaristé, neodchovaní na Ratajovi, se trochu divili, jak si můžeme obě rostliny mýlit), na druhou stranu se objevují nové otázky.
1) Jak pěstovat skutečnou Ondinea purpurea? Dá se vůbec získat? Dá se udržet dlouhodobě pod vodou bez potřeby období sucha?
2) Jak docílit, aby barclaya vytvořila hlízu?
3) Nejsou barclaye v našich akváriích dva odlišné druhy, když je ta importovaná z Asie ve formě hlíz jasně červená a s užšími listy? Nebu jde o hybrid?

Mám obě formy barclaye, obě jsou v článku vyfoceny. Pěstuji je ve stejné vodě. Blog z roku 2007, který v textu zmiňuji, ale nelinkuji, je scobak.blog.sme.sk/…
V poznámce [8] zmiňuji Miroslava Novaka na FB. Ten je identický s kortezhugo zde v diskusi. Podmínky, kdy barclaya vytvořila hlízu, nastaly po přesunutí rostliny do akvária se slabým světlem a málo živinami, kdy rostlina shodila většinu listů a po cca roce v takových podmínkách měla jen čtyři malé listy, ale i hlízu. Možná, že něco podobné dělají v Asii. Určitě na to musí být trik, když exportují taková množství hlíz barclayí. Jeho fotka hlízy barclaye zde v diskusi je identická s fotkou hlízy v článku nebo s fotkou hlízy, kterou jsem kdysi získal na burze ve Vídni rybicky.net/fotogalerie.php…

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   01.02.2019 21:33 Muž dudak [1885] Re: antiA
Klíčil jsem jich spousty, klíči prakticky ihned po dozrání, někdy dokonce ještě i v plodu. Nesmí vyschnout. I v akváriu klíčí prakticky okamžitě, ale málokterý semenáček přežije do dospělosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2019 18:38 Angus68 Re: antiA
Zkus pokecat s Míšou, má s ní dobré zkušenosti ;-) Mrkni na jeho nádrž
rybicky.net/nadrze/21583
;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2019 14:41 Muž antiA [354] - ><((((((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((((((º> – klíčení
Jak dlouho trvá vyklíčeni ze semen?
Semena mám cca 2 měsíce. Klasicky ztmavly. Plesnive ani nahnila nejsou. Nyni jsou mirne vetsi nez když se vysemenila.

Na zahraničních fórech píšou že než vyklíčí může to trvat i 9 měsíců. Jaká je vaše zkušenost?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.08.2018 01:53 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez techniky – Trochu ...
Fotka k příspěvku ... to tu oživím :).
Fotka poté, co mi quintany sežraly skoro všechny dafnie.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   11.04.2017 22:02 Muž Tojsouvěci [3590] - Kytky s čudlamaRe: kortezhugo
kortezhugo napsal: Ale hľuzu vidím prvý krát. Zato píšem že za nepriaznivých podmienok sa môže vytvoriť.
Mám trošku jiný názor,ale je to jenom polemika.
Vytváření hlíz je přirozenou součástí fáze životního cyklu daných rostlin,zařasení s tím nesouvisí. ;-)Teoreticky se domnívám ,že vývoj hlízy na snímku byl ukončen,před poškozením listů,nějak mi nesedí,že by oslabená rostlina převedla výživu do hlízy,místo do vlastní regenerace. ;-) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2017 15:13 Muž kortezhugo [983] Re: Tojsouvěci
No odpestované už čo to mám. Konkrétne Barclay-u cca kolo 500ks 15-20cm rastlín. Ale hľuzu vidím prvý krát. Zato píšem že za nepriaznivých podmienok sa môže vytvoriť. X-)

EDIT:
Ináč z tej starej literatúry sme už čo-to "prekopali".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   11.04.2017 14:23 Muž Tojsouvěci [3590] - Kytky s čudlamaRe: kortezhugo
Možná se mýlím,ale bude to ještě trošku jinak.Stará literatura uváděla,že Barclaya nevytváří hlízy,informace se nezmiňují o délce životnosti rostlin a vegetačním klidu.Rozmnožování je je jasné,dceřinnými oddenky a semeny,ale o kořenovém systému v průběhu vegetativního období nebo následnému klidu,po odumření listů,nikde ani zmínka.Jsme zvyklí na hlízy Aponogetonů,Nymhaeí,Ondineaí atd.,které jsou v sortimentu pěstitelů a obchodní sítě,ale s hlízami Barclayí jsem se nesetkal, přestože jsem je několikrát vyhodil, jako odumřelou část hlavního kořenu rozpadlé rostliny a ponechal si pouze její oddenky,nevědomost je lidská. :-D
Hlízy dělíme na: oddenkové, stonkové,kořenové.
Domnívám se,že Barclaya má časově rozdělena dvě vegetační období (růstu a klidu) související s obdobím dešťů a sucha z původní lokality výskytu.Rostlina tvoří dva typy kořenů,hlavní a postranní,hlavní kořen před obdobím klidu zbytní a vytvoří kořenovou hlízu,postranní kořeny odumřou současně s listovou částí rostliny,pokud zdánlivě odumřelý kořen (hlízu i když to tak na první pohled moc nevypadá),ponecháme ve stávajících podmínkách nádrže,tak poměrně brzy znovu obrazí.Tvorba hlízy (biologické hodiny,zásobní látky,výživa pro reprodukci?))je trošku záhada,mohou být na deseticentimetrových rostlinkách a jindy v průběhu nejvyšší intenzity růstu rostliny nejsou přítomny.
Udělám časosběrnou fotodokumentaci,jak to probíhá,mám v nádrži dvouletou rostlinu cca 50cm výšky,která tímto cyklem proběhla,momentálně je v opětovném růstu a počátku květenství.Barclaya blízu má, nejefektivnější množení je ze semen,to má jednoduché,ale striktní pravidla v monokultuře,bez přítomnosti živočichů.
Patří Ti právem potlesk,nevzhledná kořenová hlíza větší části pěstitelů uniká. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2017 10:31 Muž Pepan [5043] - Rostliny
Fotka k příspěvku dudak napsal: Pokud ta semena nemají ostny o barklaju nepujde. Ten pvní nepravý list bude dělat zřejmě každá jednoděložná rostlina.
Dovolím si oponovat. Tohle jsou klíčící semena z mé Barclaye a podle květu to skutečně Barclaya je. Prostě někdy semena z Barclaye vyostněná nejsou.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2017 10:16 Muž kortezhugo [983] – Barclaya
Fotka k příspěvku Barclaya hľuza. Podľa mňa to bude tak - že ked má nepriaznivé podmienky? (pod tou riasou) - tak si vytvorí tu hľuzu ako zásobu.
Podľa mňa to bude tak - že ked má nepriaznivé podmienky? (pod tou riasou) - tak si vytvorí tu hľuzu ako zásobu.
Bola to rastlina asi 25-30cm. V akvárku sa nerobila údržba a všetko prerástla zelená vláknitá riasa.
 
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   22.01.2017 14:58 Muž dudak [1885] Re: JirkaŠčobák
Pokud ta semena nemají ostny o barklaju nepujde. Ten pvní nepravý list bude dělat zřejmě každá jednoděložná rostlina.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   22.01.2017 13:38 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: JirkaŠčobák
No tak si je nastěhuješ do toho akvárka s Ottelií. Na jedné půlce bude Ottelia, na druhé několik desítek Barclayí. Kamarád je viděl jako porost na Srí Lance a prý to byl nádherný rudý trávník. Akorát když jsem mu říkal, proč je nedovezl (bylo to za totáče, kdy tyhle kytky byly neskutečná vzácnost), zeptal se mě, jestli vím co umí pětimetrový mořský krokodýl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2017 13:33 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Pepan
Určitě budu referovat.

P.S. Toto je "Copak je to za rostlinku" v reálu. A nejde jen, že striolatu chci mnohem víc. Když budu mít padesát striolat, je dobře, protože většina z nich v tom akváriu může zůstat. Když budu mít padesát barclayí, mám časem jiný problém :).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2017 13:23 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: JirkaŠčobák
Jak psal dudak, že ta semena jsou ostnitá, mě napadlo, že se jich pár na ty hlízy při sběru v přírodě mohlo nabalit. Já jsem totiž semenáčky v stádiu prvního a druhého listu nikdy neviděl, vždy až trochu starší a tam už ty listy mířily k hladině. Ostatně, určitě nám budeš referovat, jak se to vyvíjí.
P.S. Pokud to tvoří oddenek, ty dělají i leknínovité kytky. No však uvidíme.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2017 13:03 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Pepan, dudak
Vyfotil jsem malý, uvolněný semenáček: rybicky.net/fotogalerie.php…
Našel jsem nedávno taky fotky semenáčků barclaye, ale ne tak dobrých, jako dal dudak. Když to porovnám, lístek je velmi podobný, barva taky, ale semenáčky, co mám, mají semínko, z něj krátký kousek něčeho, říkejme tomu oddenek a až pak je růžice, ze které rostou listy a i další kořeny. Semínko taky nemá ostny.
Když kliknete z obrázku vlevo, jsou tam další tři fotky. Rostlinky, které mají přes měsíc. To už se víc odlišuje od toho, co dali dudak i Zero (doufám - raději bych pěstoval striolaty).

Pro kryptokorynu hovoří i to, že tento semenáček je malý, mnohé ostatní mají už měsíc a vím, že plody striolaty byly tři, ten jeden jsem rozebíral už když ostatní semenáčky rostly a proto má logiku mít rostlinky různé velikosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.01.2017 11:21 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: dudak
Těžko říct, ale pro Tvoji verzi zase hovoří to, že když se pořádně podívám na Jirkovu fotku, u té levé rostlinky je vidět ten tenoučký první lísteček (botanici nepranýřujte mě, jsem laik). Myslím si že jediná šance je, že nám Jirka rozhřešení za nějakou dobu dá sám
P.S. Ty hlízy Barclayí určitě jsou ze sběru v přírodě, nejsou z pěstírny. Je docela možné, že tak se, spolu s hlízami, do akvárka dostala i semena.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.01.2017 10:15 Muž dudak [1885] Re: Pepan
Semena barclaye jsou asi 1mm velká a mají malé ostny po celém povrchu, ze semene vyroste nejdřív jeden nepravý list, vypadá jak takovej chlup 2-5cm dlouhej, potom se objeví první pravý list. Semena kryptokoryn jsem nikdy nevidel. Ale okružáky nepovažuju za rozlišovací znamení, mel jsem je u semenáčků taky a nechaly je na pokoji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2017 07:37 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: JirkaŠčobák
Rozsoudí nás čas. Doufám že až budeš definitivně vědět, co to je, uveřejníš výsledky naší "odborné" disputace. Na rovinu přiznám že dudakovy fotky mě dost znejistily, ale pro kryptošku hraje to, že je nepoškozují šneci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2017 04:21 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: pepan, 0, dudak
Děkuju vám všem za reakce! Pepan, dík i za soukromé! Zero, moc zajímavý link!

Vysvětlím, proč se ptám:
Byl jsem přesvědčen, že se jedná o Cryptocoryne striolata, než jsem jedné rozebral odpadnutý květ. Semenáčky na fotce vyrostly z miniaturního černého semínka rybicky.net/fotogalerie.php… . Když jsem rozebral ten plod, našel jsem v něm výrazně větší pouzdra. předpokládám, že v těch pouzdrech jsou semínka, ale neviděl jsem je. To jsem poprvé znejistěl, jestli pěstuju striolaty. Dva týdny předtím jsem totiž do akvária dal tři hlízy koupené jako Barclaya longifolia. Teoreticky na hlízách mohla být přichycena semínka (divné, ale ne nemožné).
Jako - striolaty mají při dostatku světla podobnou základní červenou barvu. Mohou to být ony (ale nikdy jsem nepěstoval kryptokoryny ze semen, praxi nemám).
Co mě znejisťovalo, byl fakt, že semenáčky rostou doopravdy bezproblémově a snesou chycení do pinzety a zasazení jinam, aniž by se rozpadly. Neregistruji, že by jediný uhynul. Ani okružáci v malé váze je nelikvidují (což by mluvilo proti barclaye). Proto jsem si říkal, jestli ty v pohodě rostlinky jsou striolaty. Ale možná je to tím, že rostliny ze semínek, akceptují od úvodu "chuť" vody, kde jsou, kdežto rostliny přesazené odjinud, jsou "navyklé" na něco jiného a čekají, až se podmínky vrátí "k normálu".
No a před pár dny jsem dal fotku na jedno fórum a člověk zareagoval: "Barclaya". Ony jsou fakt úplně malé semenáčky velmi podobné. Ale když jsem se podíval na fotky od Zera a přečetl si argumenty pepana (nežerou to okružáci, lístky jsou víc vodorovné, než stojí vzhůru, nevidím na nich žilky a přeci jen obecně připomínají víc kryptokorynu, než leknínovitou rostlinu), začínám si myslet, že fakt pěstuju striolaty. Zítra zkusím ještě líp nafotit (mnohé detaily volným okem nevidím).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   21.01.2017 21:00 Muž dudak [1885] Re: JirkaŠčobák
já jsem Barclayu vyséval a musím říct, že je jí to hodně podobné, můžeš to srovnat s fotkami mých semenáčků, ta fotka neukazuje pořádně řapík a semeno, ale podle tvaru listu a barvy bych řekl ano
rybicky.net/fotogalerie.php…
rybicky.net/fotogalerie.php…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   21.01.2017 16:56 0 Re: JirkaŠčobák
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   21.01.2017 15:45 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: JirkaŠčobák
Já se nechci hádat, ale tohle nevypadá na semenáč leknínovité rostliny. Spíše je to kryptoška.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2017 15:39 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez techniky – Prosím ...
... kdo máte zkušenost s pěstováním barclaye ze semen, je toto barclaya?
rybicky.net/fotogalerie.php…

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.12.2015 07:31 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: KarlosS
Jakmile mě vykvetla tak šla nezadržitelně do věčných lovišť.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.12.2015 21:05 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostliny – NEDAŘÍ SE
Ahoj, nemáte někdo nějaký tip, proč se nedaří mé barclaye, které topím na 26-27°C, ke kořenům jsem ji dal 3 kapsle NPK, je pěkně pod přímým světlem a hnojení do sloupce taky neflákám? Pěstují s ní v tomto akva i náročné druhy květin, kterým se daří.
Dostal jsem jí pěkně vzrostlou a teď akorát sbírám uhnilé listy z hladiny. Díky moc.
Jo a vodu mám měkkou 3,5°dKH a 5°GH o pH cca 6,5. Sytím nonstop CO2 a protože to jiné kytky vyžadují, dávkuji hořkou sůl.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.08.2012 16:16 Muž Deathbull [1928] - CichlidyRe: Johan
Počkat až se otevře květ a ještě mokré někam naházet...klíčí to samo, asi jako tráva (libovolna ;-) ). Já nědělám vůbec nic..květ nechám odehnít a zase mám spoustu semenáčků na místě, kde bývala vzrostlá Barclaya.

A s tou náchylností na zařasení to také není tak žhavé, malé rostlinky rostou ze začátku pomalu ať tak nebo tak, po určité době hodí první delší list a je vyhráno. Pak roste neskutečně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2012 15:57 Muž Johan [4945] - Rostliny
Má někdo zkušenosti s vyséváním semen Barclaya longifolia?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2010 13:12 zuzakara Re: Johan
No, většina dostupných fotografiích jsou submerzní rostliny.

budak.blogs.com/…

www.ibanorum.netfirms.com/…

www.aquarticles.com/… Lo/Kuhli/4 baclaya-kuhlii.jpg

media.photobucket.com/… motleyi/junglemikey/loc4g-mukah140508.jpg

www.aquaportail.com/…

Konec konců, je to leknín. A že neroste v "bežném akváriu" mě netrápí, řeším akvárium s černou vodou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2010 13:04 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: zuzakara
Zkuste se obrátit na některou botanickou zahradu. Běžný akvarista ji asi mít nebude, ale možná vyměnou mezi některými botankami by se tato raritka dala sehnat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2010 12:59 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: zuzakara
Co sem viděl sběry a fotky, tak se jí pod vodu moc nechtělo. Ale vím, že se pod vodou dá pěstovat i nemožné. Tak snad budete mít štěstí při shánění.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   22.09.2010 12:57 zuzakara Re: Pepan
Rašelina je běžně dostupná proprieta, takže v tom nevidím problém. Osobně bych ale zkusil některé z půd používaných pro kryptokoryny, některé druhy rostou na stejných lokalitách jako ta barkleja.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2010 12:26 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: zuzakara
Obávám se, že tuhle raritku asi tady nikdo nemá. Kdysi (to je hodně dávno) si ji přivezl ze Singapuru Ing. Vladimír Sadílek a podle jeho slov to není nejvhodnější kytka do akvária. Rostla mu jenom v čisté rašelině. Pokud ji převedl do klasického substraátu, poměrně rychle hynula.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2010 11:30 zuzakara – Barclaya motleyi
Má někdo v ČR? Rád bych získal, případně další zajímavé černovodní druhy. Mohu vyměnit za některé vzácnější druhy kryptokoryn (submerzně rostoucí).

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 1366x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15582-barclaya-pestovani