Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Karanténa - vybavení

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií  

Akvaristik.eu

Karanténa - vybavení
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2021 13:41 Silviebaris Re: _ucx_
Tak třeba na jednu ramirézku nebo bettu je to v klidu..léčila jsem tak betáka a úspěšně..Máme doma stabilní teplotu 24 stupnů,krom diversy nemám topítko zapnutý nikdee..
Ale viděla jsem na FB i skaláru v tý sedmičkový zavařeninovce,chuděra,ani otočit se tam nemohla..tolik komentářů neměla ani prohra ANO ve volbách.. smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2021 13:21 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Silviebaris
S kýblem souhlas, ale pozor na kolísání teplot, tepelná setrvačnosti i izolace tam je vyloženě bídná. Ideálně ho dát do nějaké krabice, vyplněné polystyrenem nebo molitanem. Ta lahev od zavařenin leda jako totální nouzovka pro malé množství opravdu malých ryb.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2021 13:16 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Beastie
Já používám plastový box z Hornbachu: www.hornbach.cz/…

Na menší a méně náročné ryby, než jsou terče, může být samozřejmě přiměřeně menší, i když záleží samozřejmě na množstvá těch ryb. Filtr tam zpravidla nedávám, jen vzduchování a topení, měním 1/3 vody denně, dejme tomu 10 litrů ráno, 10 večer. Pro terče žádné dno, žádné kytky, nic, pro pancéřníčky by tam nějaký písek samozřejmě vhodný byl. Zprovozňuji den až dva před tím, než přivezu nové ryby domů, používám vodu, kterou beru ze společenské nádrže. Když se nepoužívá, je ve skříni...

Co ale může dávat smysl, to je vzít první vodu, tedy tu, do které ryby dáš po přivezení, také od chovatele. Předejde to zbytečným šokům a následným ztrátám. Postupná výměna je pak snáze aklimatizuje. V závěru karantény, tedy poslední 2 - 3 dny, pak měníme vodu oběma směry, tj. nejen ze společenské nádrže do karanténní, ale i obráceně, samozřejmě to pouze v tom případě, že je karanténa úspěšná a není třeba léčba.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.10.2021 18:11 Silviebaris Re: Lojza007
Na karanténu poslouží i obyčejnej kýbl, u menších rybiček klasická 4litrová zavařeninovka.. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.10.2021 18:07 Muž Lojza007 [1204] Re: Beastie
Taky jsem to řešil a fakticky nevyřešil. Můj experiment s 30L akváriem skončil tak, že už je normálně obývaný a nejspíš to tak zůstane.
Každopádně celkem logická a problémová věc je, že vystresovaná ryba (karanténa i nemoc) se dá do úplně cizího prostředí včetně jiné vody a to jí zcela logicky vůbec neprospěje a v případě nemoci se její stav může dost zhoršit.
Takže z mého pohledu jediná rozumná cesta, jak mít opravdickou karanténu, tak prázdný akvárko, v normálním filtru předpřipravenou náplň a v případě potřeby přečerpat vodu, vzít náplň a vrazit do filtru v karanténě. Dno by nemělo být nebo ho pak vyvařit nebo vyhodit, rostliny pouze v květináčích, aby se pak daly snadno vytáhnout a dezinfikovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.10.2021 17:54 Žena Beastie [318] – Jak mít karanténní nádrž
Zdravím, přemýšlím nad zakoupením nádrže, kterou bych používala v případě potřeby jako karanténu nebo bude-li štěstí vytíračku. Čtu tady, že má být zaběhlá, někdo píše filtr ano, filtr ne, beze dna, kytky ano, kytky ne pokud jsou použitá léčiva,...

Chápu to tedy správně, že pravá karanténní nádrž je prázdné dno, topítko, možná světlo (pokud tam jsou rostliny), bublifuk, vzduchovací kamínek a běží jen tak naprázdno kdyby někdy k něčemu došlo? A doporučuje se třeba 20l, v ohledu na to, co je za ryby?

Nebo jí máte ve skříni, filtr nahodíte z funkčního, a vyndaváte jen když je na něco potřeba (jako třeba odlovení a přeléčení ryby, dá se tam přeci dát část vody ze stávajícího)

není mi to jasné, nemůžu dohledat hezký článek, všude píšou jak má vypadat když se používá, ne když se nepoužívá.

A upřímně, trochu se bojím, že když si nechám udělat další akva, prázdné mi nezůstane....

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.11.2012 08:34 Muž Yirka [9126] Re: Hjub
Pokud není karanténní nádržka zaběhlá, je její používání spíše kontraproduktivní. Z toho vyplývá že připravovat ji pár dní před použitím není nejlepším řešením.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2012 18:58 Hjub – Přendávání filtru
Zdravím,
chtěl bych si k založit karanténku popřípadě porodní nádrž pro gupky. Zajímá mě, jestli bych mohl ze své stávající nádrže pro rychlejší zaběhnutí karantény použít stejný filt. A nebo ho použít pár dní před nakoupením ryb, aby se voda trošku pročistila. Filtr mám Atman at 302

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   09.09.2010 18:11 Žena annis [21] Re: Podholka
To bude dobrý..V hlavní nádrži ,jak píšeš,máš rostlinek dostatek-ty se o kyslík postarají+čeření hladiny-vlnky stačí.Bublifuk bude taky v pohodě,dej ho níž,aby bylo ústí pár cm pod vodou. Nedostatek kyslíku poznáš ..rybičky se drží u hladiny a "lapají" .Pročti tady fórum ,i na toto téma tady jistě najdeš nějaké reakce a rady.Test bych nekupovala,ale to je tvoje věc-já myslím,že je to zbytečné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   09.09.2010 17:45 Podholka Re: annis
V karanténě budu mít jednoduchý molitanový filtr, který je poháněn vzduchovacím motorkem. Tak jsem myslela, že to vháni do vody kyslík, stejně jako samotné vzduchování. Nebo to tak není?

Jasně, budu vodu testovat a uvidí se. Co si myslíte o testu na obsah kyslíku ve vodě? Z toho, že se mi rybičky udusí mám docela hrůzu. Nemám moc představu, jak bych nedostatek kyslíku poznala. V hlavní nádrži mám vnitřní filtr, ale bez vzduchování. Je blízko hladiny, takže se na ní tvoří menší vlnky, ale ne nijak zásadně. Rostlinama jí mám osázenou docela dost. Myslíte, že to stačí? Mám si pro jistotu pořídit i test na O2?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   09.09.2010 16:13 Žena annis [21] Re: Podholka
Dno není nutností,jak píše Navik-lepší údržba.Uvidíš sama s tou výměnou.Testy budeš mít po ruce,ono se to samo vykrystalizuje.Když 2-3x testneš na dusíkaté látky a PH a zjistíš,že se drží v normě,opravdu nemusíš vodu každé dva dny měnit.Filtr musí čeřit hladinu,aby byla v pohybu-prokysličování.Možná si připrav vzduchování,kdyby se rybičky držely u hladiny,přeci jen bude tam jen jedna rostlinka,ta asi moc kyslíku produkovat nebude.Tohle nedokážu posoudit,mám karanténu plnou rostlin a v odchovně zas pořád měním vodu(u prcků nutnost) takže tohle fakt nevím.
Edit:jestli rostlinku koupíš-tak nenáročnou na světlo-při tvém osvětlení
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.09.2010 14:15 Podholka Re: navik
A necítí se rybičky pak divně když tam mají jen sklo? Je fakt, že na údržbu by bylo snadnější, ale co bych pro blaho svých rybiček neudělala, že? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   09.09.2010 12:33 Muž navik [908] - SumciRe: Podholka
pokud mohu poradit, vynechte ten štěrk na dno - lépe se udržuje čistota v karanténě...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   09.09.2010 09:44 Podholka Re: annis
JJ, už jsem si o tom něco načetla a pH test určitě koupím. Po dlouhém zvažovaní jsem nakonec přistoupila k radikálnímu přístupu - koupila dva čichavce (ne zakrslé ale perleťové, protože potřebuju aby mě zbavili nezmarů ;-)) a po aklimatizaci šli rovnou do hlavní nádrže. Přišlo mi, že čichavci by v té karanténě kvůli své povaze opravdu trpěli a taky nemám na karanténě krycí sklo.

Nicméně jsem koupila 30 l akvárium a jsem rozhodnutá ho zařídit - voda z hlavního akva a molitan vyprat v odsátém dedritu, vložit do akva (takže filtr bude) spolu s topítkem a lehkou vrstvou štěrku, možná přihodím i nějakej kořen a rostlinku v květináčku, aby to tam bylo útulnější, ale v případě potřeby to šlo jednoduše vyndat, osvětleno bude denním světlem a večer stolní lampičkou.

Do toho půjde příští týden těch 8-10 dánií na minimálně 14 dní, ale spíš měsíc. Možná tam přihodím i nějakého šneka a budu měnit 1/3 vody jednou za 2-3 dny. Snad to tak bude ok a rybičky se nebudou moc stresovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   08.09.2010 17:20 Žena annis [21] Re: Podholka
PH test bych doporučila koupit.Chemismus vody se v akvárku mění.Klesá a stoupá i v průběhu dne.Problém nastává,když klesne příliš nebo naopak stoupne.Obojí je pro rybičky nebezpečné (i pro zdárný růst rostlin).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.09.2010 09:52 Podholka Re: annis
No v nádrži jsem měřila 22.8. a hodnoty byly - NO3 = 25 mg/l, NO2 = 0,1 mg/l, amoniak nula. pH jsem nikdy neměřila, ale podle pražských vodáren (jsem ze Žižkova) jsou průměrné hodnoty vody:
dusicnany mg/l 23,5
dusitany mg/l 0,01
pH - reakce vody - 7,68
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   07.09.2010 18:35 Žena annis [21] Re: stetinka
stetinka napsala: Správná karanténa, jako to dělaj v dobrejch pěstírnách je bez filtru.
Je tady řeč o rybičkách nebo rostlinách..
Mít měsíc rybičky v malém akvárku bez filtrace,jen se vzduchováním a rušit je neustálýma výměnama vody-byť částečnýma ,dle mého bude už tak stresované ryby ještě víc stresovat.Jak je známo i stres je jednou z příčin propuknutí nemoci..Já bych volila filtr,když už nic jiného, aspoň by vodu mechanicky čistil.
Podholko - jaké máš nyní hodnoty v zabíhaném akvárku?A jaké z řádu-především PH,NO2,NO3
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2010 13:45 Žena stetinka [270] Re: Podholka
žádnej zákal nebude, pokud tam dáš 3/4 vody ze starého akva a budeš krmit řídce a málo. Správná karanténa, jako to dělaj v dobrejch pěstírnách je bez filtru. Rybám nálevník nevadí, jen když se objeví, musíš ho nechat vyžrat všechnu potravu (nekrmit, neměnit tu vodu) a za 2 dny je fuč. Snad tam nebudeš dávat vše najednou. Fakt tu mám střídavě až tři nádrže ve kterých jen bublám a měnim vodu :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2010 11:31 Podholka Re: stetinka
Větší nádrž klidně koupím, to problém nebude. Ale nebude tam problém s tím, že nádrž je nezaběhnutá (i když s vodou ze snad již zaběhnutého akvária)? Častá částečná vyměna vody asi zabrání hromadění dusičnanů/dusitanů, ale co zákal nebo řasy? Nebude to rybičkám vadit? Nechci je trápit. Třeba by tu řasu vyřešilo pár šneků, které bych tam z hlavní nádrže přesunula - mám jich tam dost ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2010 10:56 Žena annis [21] Re: stetinka
Já filt používám ,protože máme vodovodní na limitu 50mg/l.Tak raději filtruji -provzdušňuji bublifukem s vodou ze zaběhnutého.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2010 10:37 Žena stetinka [270] Re: Podholka
V kar. nádrži se běžně nefiltruje. Důležité je vzduchování a častá (1-2 dny) výměna vody. Pro začátek napustit vodu ze stávajícího akva a pak už měnit za čerstvou. Hodit kytku třeba v košíčku, nebo nějakou přenosnou (microsorko, anubias na kameni, matici, kořenu). Svítit a dát vyšší teplotu.
Dvanáct litrů je spíš elementka, pokud to budeš doplňovat po druzích, viděla bych to na minimum 30 l. Pokud chceš mermomocí filtrovat(v případě nutného přeléčení ti to ale stejně nepůjde), tak zaběhnout filtr ve starém akva, minimálně ty 3 týdny a pak zase vodu z nádrže do karantény...
Já osobně karanténuji často (pro více akvaristů). Mám tam jen vzduchování a filtr nahrazuji častou výměnou vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2010 10:14 Žena annis [21] Re: Podholka
Použila bych vodu ze zaběhnutého-jak píšeš a filtr spustia co nejdřív.Buď v zaběhnutém souběžně se stávajícím nebo si můžeš karanténu zařídit hned.Ohledně velikosti-je to opravdu malé.Já nikdy nedodržím celý měsíc-jen 14dní.To je na každém.Čichavcům se to asi líbit nebude,ale zkusit to můžeš,ale dala bych je samostatně-nějaké ty kameny-úkryty,rostliny -třeba v košíčku.Jen dej pozor čichavci musí mít krycí sklo.
Edit: Ještě bych doplnila-vše se odvíjí od naměřených hodnot..Možná by bylo lepší koupit nejdřív čichavce a dát je rovnou do velkého a ostatní po druhu do karantény.Pokud by nebyl problém koupit aspoň 30l akvárko -bublifuk ti to utáhne a rybičkám tím také uděláš službu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2010 09:47 Muž Yirka [9126] Re: Podholka
Pokud není karanténa připravena a zajeta, je na zvážení co je pro ryby horší. Vpustit bez karantény (doporučuji těm, kteří mají opakovaně spolehlé zdroje) nebo je trápit v zabíhané nádrži. Podmínkou dobré karantény je, že by rybky měly mít velmi podobné podmínky jako ve finální nádrži.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   07.09.2010 09:43 Podholka – A zase ta karanténa!
Vím, že už se tu o karanténních nádržích napsalo hodně a já to všechno poctivě přečetla. Bohužel ale z toho pořád nejsem moudrá :-(

Mám 112l akva založené asi měsíc a půl. Mám v něm 3 krunýřovce a chci přidat další rybičky. Nechci riskovat nákazu, takže určitě dodržím měsíční karanténu nových ryb. Mám další cca 12l nádrž, ale bojím se, že na měsíční karanténu je to málo. Plánuju nákup rybek ve 3 fázích - 7-10 dánií pruhovaných, jeden pár čichavců zakrslých a 5 pancéřníčků drobných. Případně ještě nějakou neritinu.

Jakou pro tento účel navrhujete nádrž? Mám molitanový filtr a topítko, případně lampičku na lehké svícení. Jak velké by akva mělo být? Pokud by tam měly rybičky být měsíc nebude mít akva klasické problémy jako při zakládání - zákal, zvýšené dusičnany/dusitany, řasa? Chci použít vodu ze "zaběhlého" akva - předejdu tím výše uvedeným problémům? Přijde mi zbytečné znovu zakládat další akva kvůli karanténě když plánuju nákup rybek 3x. A takhle malé akva by se asi špatně dlouhodobě udržovalo ... No prostě fakt nevím.

Cílem prostě je: Maximálně usnadnit rybkám přechod do mého akva a předejít zanesení nemocí do akva, ale jen s vynaložením přiměřeného úsilí a peněz ke karánténě tří "várek" ryb. Poradíte?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   20.02.2007 18:32 Start3r Re: smajlik
řekl bych, že vybaveni je uplne dostacujici, ryby by tam mely zustat, tak 2 tydny, ale je dulezity pouzit vodu z akvarka do kteryho je chces dat :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2007 17:18 smajlik – karantena
Jak má vypadat karantenní nádrž?Používám 15 l akva,na dně trochu štěrku,topení,filtr a osvětlení.Jak dlouho by tam měli zůstat rybičky,které jsem si koupil?

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 1664x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15474-a-zase-ta-karantena