Mečovka - pohlaví
To je těžko říct,tady záleži na mnohá faktorech,teplota,krmení,udržba nádrže a s tí souvisejíci růst a v neposlední řadě tvoje zkušeností v určováni pohlaví.Já jsem třeba schopný poznat mladého samce už ve 2 měsících,ve vynikajících podmínkách i dřív.
Poradí někdo, za jak dlouho po narození se dá u Mečovky Vídeňské určit na 100% jejích pohlaví? Jak se určuje vím, zajímá mě stáří, kdy je to už na jedincích patrné. Díky za radu.
Starší reakce
0 25.02.2013 11:25 ludovik – Mečovka - závojnatá forma

Omlouvám se za začátečnický dotaz. Mečovka na fotce nám byla prodána jako samička, ale je to opravdu tak? Díky....
Starší reakce
Tak doplňuju jak jsem slíbil. Mečovka(oplodněná tím "transformovaným" samcem) porodila mladé. Nevím sice původní počet, ale když jsem dojel dneska domů po 4 dnech. Vidím tam asi 10 malých mečovek. Zbytek asi požraly ryby a také je samice ještě hodně mladá.
Starší reakce
Možná byl trošku problém v ne úplně zřetelném prvním Atttově vyjádření, ale jinak má ve všem pravdu

To, co on popisuje, je úplně normální vznik "pozdního" samce - má hned od narození skupinu rybiček, které všechny vypadají jako samice, a najednou jedna z nich vypadá jako samec. To je opravdu běžné a opravdu jsou tihle "pozdní" samci normálně plodní. V podstatě je otázka, zda v takovém případě lze vůbec mluvit o změně pohlaví, zda to není jen zpomalený vývoj. To, o čem mluvíš ty, je skutečná změna pohlaví, kdy se v samce změní již pohlavně aktivní samice, která byla oplodněná, rodila a pak teprve přijde ta změna. A v tomto případě máš pravdu, že je potvrzeno, že takový samec může být plodný, ale není jasné, zda jsou všichni takto vzniklí samci plodní.
Jaroslav Hofmann
Je to přesně jak říkáš, protože poslední samec mi zemřel asi týden po tom co samice porodila mladé a ta dospělá samice zemřela také krátce po tom. Byl to už starý pár. Takže je na 100% vyloučené aby ten samec stačil týden staré mečovky oplodnit. Takže pokud se mi ted v akva objeví mladé mečovky tak můžu s jistotou říct, že ten můj dotyčný "transformovaný" samec je plodný.

Já jen aby tady nedošlo zase k nějakým nedorozuměním.

No není to jasné

protože sperma může mít na pět, šest porodů schované...Takže není záruka, že otcem bude ta předělaná samice, když to může mít schované....Nebo je to tak, že samec zemřel když ještě mláďata nebyla narozená? Není se za co omlouvat, to já jen k těm kategorickým soudům....
Pokud myslíte to že jsou samci produktivní, tak za to se omlouvám u toho jak jsem to psal v noci tak jsem zapoměl napsat že jsem se o tom jenom dočetl někde na fórech. Chtěl jsem dotyčné jenom pomoct. Ohledně praxe zatím čekám co z toho vyleze. Jedna samice vypadá že by těhotná mohla být.. Pokud porodí tak je jasné, že tento samec produktivní je a určitě to zde pak doplním. Samého mě to zajimá. Pokud jsem někoho mysterizoval tak se omlouvám opravdu to nebylo mým úmyslem. Díky za pochopení.
Attta napsal: Každopádně tihle samci jsou pohlavě produktivní jako běžní samci.
Milý Vlastimile...tohle kategorické tvrzení máte opřené a jak dlouhé pozorování? Kolik původně samic vám v podobě samce zajistilo mladé? Oháníte se sice odbornými termíny, ale to tvrzení, které nakoplo k odpovědi vám nedokládáte nijak. Když jsem získal mladé díky jednomu takovému samci, tak se tu rozvířila velká debata, zda je to možné. Možné to je, dokonce se našel jeden případ odborně zdokumentovaný, ale že je to běžné u všech takových samců, to ještě nikdo nedokázal a já o tom dokonce i pochybuji. Tak šetřete těmi kategorickými soudy!
Ahoj,
mě se stalo to samé. Měl jsem jeden pár mečovek, který porodil a pak umřel. Z mladých mi přežilo asi 10 samic a asi zhruba po roce se jedné udělal ocásek a samečí pohlavní orgán. Je to zvlášní, ale podle toho co jsem se dočetl je to zcela běžné. Někdo říká, že to dělají samice, když nejsou samečci jako v mém případě a někdo že to je prostě genetika apod. Změna pohlaví u ryb se odborně nazývá arrhenoidie. Můžeš si o tom něco najít.

Každopádně tihle samci jsou pohlavě produktivní jako běžní samci.
2 09.11.2012 17:48 AK – samice x sameček
CHtěla bych se zeptat - mám mečovku, které až po dlouhé době začal růst mečík - to by nebylo divné, jak jsem si přečetla, některým samcům dorůstá až později. Ovšem, ta ryba má za sebou už jeden vrh mláďat. Je tedy možné, že to původně byla samice?
Starší reakce
0 30.07.2012 07:53 tosomja – Ja
Starší reakce
No..3 měsíce...při vysoké teplotě a pořádném krmení se obávám, že paniců a panen tam už bude pomálu

Ty tři měsíce ber jako první možný náznaky. bude to hodně záležet na podmínkách v akva, na tom jak je omladina krmená, prostě jakou má možnost se vyvinout. Takže se opravdu vyplatí to sledovat a jakmile se začnou projevovat, nejčastěji tém, že začínají prohánět samičky, tak je můžeš začít selektovat.

to Dwarfty: vím, že pohlavně dospělý samec kterékoliv živorodky se pozná podle gonopoida ;)
Chtěl jsem však získat odpověď časového rázu, kterou mi zodpověděl romant, a to těmi 3 měsíci.
to rimant: takže kolem 3. měsíce stáří mladejch, bych měl začít více pozorovat rybky a tím zjišťovat pohlaví ;) Díky

Byl bych ostražitý tak kolem třetího měsíce, kdy už někteří kluci i když měčík ještě nemají, tak dokáží svůj pohlavní orgán hbitě používat.

Zdravím, nelinčujte mě za to, že mnou položená otázka už v nějaké části fora byla podána a i zodpovězena - já jsem zkrátka hledal, ale nenašel. Abych přišel k věci. Chci se dozvědět, v kolika týdnech či měsících poznám u malých mečovek, zda se jedná o samce či samici. Mám 15 kousků mečovek z jednoho vrhu a nechi aby bráškové oplodňovali svoje sestry, aby nedošlo k mutaci a degeneraci. Díky předem ;)
Starší reakce
No chtěl bych je chovat na kšeft, takže chci aby i potomstvo bylo závojové. V akvateře u toho měli normální samice, ale oni mají běžně více forem v jedné nádrži.
No, nevím sice na co to potřebuješ, ale u živorodek poznáš přeci samce od samice hlavně podle gonopodia.
Zdravím, nevite někdo, jak vypadá samička mečovky, respektive její zadní ploutev, od závojového lyra samce? Jestli má tvar jako u obyčejné samice nebo jestli je taky nějak protáhlá?
samec např:
wb7.itrademarket.com/…Starší reakce
máš 6 týdnů na reklamaci

jo jo rek bych ze to bude samec.No mě se dnes narodilo asi cca 70 malych mecovek a samice rodi porad

(to teprv nebudes vedet co s tim)
Tak díky všem a doufám, že se to paní prodavačka brzo naučí.. Co teď se dvěma samci

je to na stopro samec, mečík mu doroste, jednou jsem si pořídil udajně pár mečovek a po dvou měsících se ukázalo, že je samička samec

Samec jak fík,mečík mu ještě doroste.
Dle mého názoru,je toto sameček

0 29.08.2010 18:14 Tennessee – Mečovka

Ahoj, je to podle vás samička? Teda v obchodě tvrdili, že jo, ale zdá se mi že má patrné gonopodium, tedy stejné, jako u samečka. Není třeba možné, že by jí mečík ještě narostl? Díky

Starší reakce
...možno aj tieto mečúne niečo splodia...
Tipnul bych si, co...
Vážně - oni tihle samci mají docela problém přirozenou cestou něco zplodit i se samicemi...
Predali mi ich ako párik Mečúňa Viedenského....preto sa pýtam.
V dnešnej dobe je plno opačne orientovaných, možno aj tieto mečúne niečo splodia

...ta mečovka je červená ne zelená, ale mexická... Opravdu?

ta mečovka je červená

ne zelená, ale mexická. A opravdu jsou to oba samci

Na lavo samec Mecovka zelena "WG Lyra" a na pravo to je tiez samec ale nie Viedensky lebo tie maju aj cervenu duhovku(oko). Bude to daky mix.
0 08.03.2010 22:57 Ligo – Samec - samica Mečúň Viedensky / Lyra

Potrebujem radu, je fotke SAMEC(v ľavo) a SAMICA (v pravo) MEČÚŇA VIEDENSKÉHO ?
Alebo foto napravo je samec niečoho iného?
Starší reakce
Podle stavby těla to samec je a nerozmnožuje se tato forma zřídka, ale velmi často, jen je třeba mít i krátké samce
ty prsní ploutve sou buď rozmázlý nebo samičí a tvar těla sedí více na samici
Samce poznáš taky podle prsních ploutví má je úplně jiné, přesně jako na obrázku.
Tak z té fotky to poznat nedá, podle tvaru těla to vypadá na mladého samce. Ale počkej měsíc a pak dej znova fotku, bude už jasno. Pokud to bude samec, tak je leda naparádu, nebo dát někomu sežrat a do chovu sehnat obyčejného červeného samce mečovky.
nevim jak ste podle týhle fotky přišli na samce...to co tam vidíte jako gonopodium může bejt klidně jen lyrovitě prodloužená řitná ploutev,jako že to asi tak bude..když dodáš ostřejší fotku,tak bude vše jasné..
Je to samec, ale zřejmě závojový. Pokud chceš mít nějaké potomstvo, tak od něj se ho nedočkáš. Má tak dlouhé gonopodium a nemůže s ním oplodnit samičku. Musíš mít samce z normálními ploutvemi.

Je to zřejmě samec, ale tato forma mečovek se u akvaristů rozmnožuje jen zřídka.

na 100%

Sazím na samce, i když u závojové formy se to někdy trochu hůř pozná
je to samec

0 03.02.2008 19:16 rybka – Je to samec nebo samice

Ahoj akvaristi. Prosím o radu, jestli horní mečovka na fotce je samec nebo samice.Díky
Přidat reakci
1 2
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 2999x