Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Rostliny pro biotop Assamu

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Výběr rostlin 

Rostliny pro biotop Assamu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   20.08.2010 19:44 Usine Re: kyknos
Jak ti napsal Silent. Zkus to na www.akvarista.cz/… Pan.Dr. Karel Zahrádka do těchto oblastí jezdí (i když si myslím že do trochu teplejších)tak ten by ti možná poradit mohl, ale u něj je to hlavně o rybách a podobné havěti. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   20.08.2010 19:11 R Muž Silent [5949] Re: kyknos
Obávám se, že tady na akvaristu s tak vyhraněným zaměřením nenarazíš. Zkus to třeba tady www.akvarista.cz/… nijak jsem neměl v úmyslu na tebe nějak útočit. Jen mi přišel ten čas strávený tady dohadovánim se vlastně promarněný zbytečně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   20.08.2010 17:05 Muž AlQuds [161] Re: kyknos
ces.iisc.ernet.in/…

Spokojen? ;-) Omlouvam se, ze se jedna jen o cast Assamu.
Apropos, nic o tom nevim, jen jsem stravil asi 2-3 min googlenim ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   20.08.2010 16:09 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: kyknos
Egeria je roztahá všude po světě, Salvinia molesta také (poznáte ji od ostatních salvínií? V akváriích silně pochybuju), Poznáte Najas quadalupensis od např. úzkolistých rdestů nebo od Callitriche? Vypadají stejně. ;-) Použijte třeba Najas marina, ta tam růst bude. ;-)
Vyjeďte si zde v atlase seznam roslin pro Asii a pak pěkně druh po druhu hledejte mapky rozšíření. Pro vás asi nejrychlejší způsob. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -3   20.08.2010 16:04 kyknos Re: Johan
Dal bych tam Hottonii, pokud se hodně svítí tak Eleocharis a k hladině nějakou obyčejnou plovoučku (třeba Salvinia) - tůň
V případě potoka např. Egeria, a Taxiphyllum na nějaké kameny.
A akvárium představující větší tok a nebo větší jezero by mohlo obsahovat Myriophyllum, Hygrophila polysperma, Najas guadalupensis, Nymphaea lotus.


Egeria je americká, Salvinia, tedy běžně dostupné druhy myslím taky, Najas guadalupensis opět Jižní Amerika, Hygrophila polysperma zřejmě ano.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   20.08.2010 15:56 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: kyknos
v Assamu jsem nikdy nebyl, ale když jsem se naposledy koupal v českém rybníce, tak jsem tam viděl dva druhy rdestu, jeden druh z čeledi žabníkovitých a okřehek, vše tak blízko sebe, že by se daný výřez obsahující 4 druhy bez problému vešel do pokojového akvária. Ano. Ale neviděl ste tam dalších 50 druhů rostlin, které v daném regionu určitě růst budou. Jen nebudou růst s nimi. Do akvárií se dá sehnat tak 150 druhů rostlin (plus naše domácí), takže máte výběr dost omezen.
Už se sice opakuju, ale do vedlejšího vlákna jsem vám malý seznam dal. Dal bych tam Hottonii, pokud se hodně svítí tak Eleocharis a k hladině nějakou obyčejnou plovoučku (třeba Salvinia) - tůň
V případě potoka např. Egeria, a Taxiphyllum na nějaké kameny.
A akvárium představující větší tok a nebo větší jezero by mohlo obsahovat Myriophyllum, Hygrophila polysperma, Najas guadalupensis, Nymphaea lotus.
Kromě Hottonie se tam tito zástupci, běžně v akváríích pěstovaní, určitě nacházejí (nebo jim blízcí a pro většinu lidí nerozeznatelní, příbuzní. ;-)

Není tedy zbytečné do akvária striktně dávat rostliny z jedné oblasti Ano, a proto sem poukázal na pár níže napsaných skutečností a doufal, že popřemýšlíte, proč to je nebo není zbytečné. Proč to tedy není zbytečné, když zastáváte tento názor?

když spolu stejně nikdy nerostou?

Silná tvrzení vyžadují silné důkazy a tvrzení, že je Assam plný monokultur, je velmi odvážné.
Přece sem nepsal, že tam je jen jedna cenóza. Ba naopak, poukazoval jsem (já i jiní), že je to velká oblast na které se může vyskytovat velké množství biotopů a proto jsem i ve svém seznamu rostlin uvedl rostliny pro různé biotopy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -2   20.08.2010 15:27 kyknos Re: Johan
Není tedy zbytečné do akvária striktně dávat rostliny z jedné oblasti

Já to za zbytečné nepovažuji. Kdybych považoval, nebudu klást takový dotaz. Pokud se někdo zeptá, kde koupí žehličku, správná odpověď je elektro, ne že žehlit je zbytečné, i když já si to třeba myslím.

když spolu stejně nikdy nerostou?

Silná tvrzení vyžadují silné důkazy a tvrzení, že je Assam plný monokultur, je velmi odvážné. Především je to ale zcela irelevantní, protože já se neptal ani netvrdil, že budu do nádrže dávat všechny, nebo obecně více, druhů (jakkoliv v tom nevidím žádný problém).

v Assamu jsem nikdy nebyl, ale když jsem se naposledy koupal v českém rybníce, tak jsem tam viděl dva druhy rdestu, jeden druh z čeledi žabníkovitých a okřehek, vše tak blízko sebe, že by se daný výřez obsahující 4 druhy bez problému vešel do pokojového akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.08.2010 15:09 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: kyknos
Na takový dotaz by nebylo nic jednoduššího než dodat seznam vodní květeny ČR.A sme u toho. Naprostá většina roslin spolu v přírodě nikdy růst nebude. Není tedy zbytečné do akvária striktně dávat rostliny z jedné oblasti, když spolu stejně nikdy nerostou? ;-)
linnaeus.nrm.se/… Zde si dávejte druhy nebo rody rostlin a s trochou trpělivosti se třeba dopracujete k mapám jejich areálu. ;-)

Zda je lidí s podrobnější znalostí Assamu a jeho flóry hodně či málo je úplně irelevantní - tedy bylo by, pokud by se tu čekalo na kvalifikovanou odpověď, nikoliv řešily nesmysly. Není, když čekáte kvalifikovanou odpověď. ;-)
Krom toho ve vedlejším vlákně tam pravděpodobně najdete. (kromě Hottonie)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -2   20.08.2010 15:04 kyknos Re: Johan
Na takový dotaz by nebylo nic jednoduššího než dodat seznam vodní květeny ČR. Dotaz nežádal návrh konkrétní implementace biotopu, ale pouze seznam rostlin, z nich je možné na území Assamu vybírat. Problém nastává, když někdo příliš aktivně odpovídá na něco, na co nebyl tázán.

Zda je lidí s podrobnější znalostí Assamu a jeho flóry hodně či málo je úplně irelevantní - tedy bylo by, pokud by se tu čekalo na kvalifikovanou odpověď, nikoliv řešily nesmysly.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   20.08.2010 13:53 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: kyknos
Tím sem myslel, pokud ho nenavštěvují. Těch v Čechách asi moc nebude, že? Krom toho jak už tu bylo psáno, je to ohromné území, a vodní rosltiny jsou v přírodě celkem vzácné. A vy ste také nenapsal jako konkrétní obslast v Assamu. ČR je mnohem menší, ale zeptat se, jaké rostliny do biotopu ČR je blbost. ;-) Je to moc obecné. Musíte se "ptát" konkrétněji. Např. Makrofytní vegetace stojatých eutrofních vod apod. A pak zjistíte, že to neplatí jen pro ČR, ale třeba pro půl Evropy. ;-)
Takže co vám brání použít rostliny, jejichž výčet jsem napsat v podobném, vámi založeném, tématu?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   20.08.2010 13:16 kyknos Re: Johan
Pokud neznají území, neměli by odpovídat na otázku, která se ho týká. To je prosté.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   20.08.2010 12:29 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: kyknos
Fatální nedostatek světla v prosinci? Viděl ste někdy naše vodní rostliny v zimě? Např. taková Hottonia má stonky o průměru až 15 cm atd. Na jedno moje akvárko svítím 4,5 hod. denně. Takže ty dvě hodiny o které je tu den kratší než v subtropech jsou poněkud zanedbatelné. (pokud vám nejde o kvetení atd.)
Tvrdé mrazy? Ty se vody poněkud netýkají. Mnohem větší význam pro rozšíření rostlin má kontinentálnost klimatu. Uvědomte si, že teplota vody, kde rostou vodní rostliny vesměs neklesne pod 4°C, a nebo pak přezimují v sedimentu.
;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -3   20.08.2010 12:14 kyknos Re: Johan
To není pravda. V subtropech nejsou ani tvrdé mrazy, ani fatální nedostatek světla v prosinci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   20.08.2010 08:27 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: kyknos
To, jestli je to mírné pásmo nebo subtropy, není pro vodní rostliny vůbec důležité. Podmínky jsou prakticky stejné. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -3   20.08.2010 02:11 kyknos Re: Johan
Jenže čichavec medový nejenže tu teplotu vydrží, ale dokonce ji potřebuje. Meďáci drženi celoročně při vysoké teplotě nejsou zdraví a v kondici. A to se týká mnoha dalších ryb této oblasti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -3   20.08.2010 02:09 kyknos Re: Acinonyx
Assam není mírné pásmo ani tropy. Jsou to subtropy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2010 00:22 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: kyknos
To, že nějaká ryba nebo rostlina dokáže přežít určitou teplotu, není důvod dávat tento údaj, do doporučeného rozsahu teplot pro pěstování, do atlasu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2010 00:20 Acinonyx Re: kyknos
Myslim, ze ide o to, ze su tam udavane teploty, ktore zvladnu dlhodobo. Kratkodobo (cez zimu) zvladnu evidentne menej. Preto rastliny uvedene so spodnou hranicou 20C by mali 15C v zime zvladnut.

Nie som si isty, co od toho ocakavas. Rostliny mierneho pasma podla teba nie su vhodne, na druhej strane, tropicke rastliny vacsinou nepotrebuju prezimovat pri 15C.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2010 00:19 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: kyknos
Ten při 15 °C pravděpodobně navodíte (ale pokud budete dostatečně svítit, tak to bez problémů vydžej). A tropické rostliny 15°C nevydržej. Jinak né každá rostlina mírného pásma vyžaduje zimní klid.
Dal bych tam Hottonii, pokud se hodně svítí tak Eleocharis a k hladině nějakou obyčejnou plovoučku (třeba Salvinia) - tůň
V případě potoka např. Egeria, a Taxiphyllum na nějaké kameny.
A akvárium představující větší tok a nebo větší jezero by mohlo obsahovat Myriophyllum, Hygrophila polysperma, Najas guadalupensis, Nymphaea lotus.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -3   20.08.2010 00:12 kyknos Re: Acinonyx
Teploty v atlase mi připomínají náhodná čísla. Rozhodně bych se podle nich neřídil. Například čichavec medový, jeden z plánovaných obyvatel, který 15 °C v zimě bez problémů zvládá (a dokonce méně), má udaný rozsah 24-28.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -3   20.08.2010 00:09 kyknos Re: Johan
Rostliny mírného pásu nejsou vhodné, neb mají v zimě období klidu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   19.08.2010 23:56 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: kyknos
Musíš si uvědomit, že areály roslin jsou ohromné a nebo také velmi malé. Když má rostlina areál přes půl Asie, těžko budou lidé, které ti napíšou výčet roslin pro zájmové území. /pokud neznají toto území/
Jináč jako všude se na různých místech tohoto území vyskytují různé biotopy apod. a vnich se vyskytují jiné kombinace rostlin. Takže biotop Assamu je blbost, ale rýžoviště, potok, tůň apod. už je reálnější.
Použít rostlin, jejichž areál se v daném místě protíná může být při pohledu do akvária mnohem nepřirozenější, než když použijete rosliny byť vzdálenější, ale celkově dajícího dojem určitého stanoviště.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.08.2010 23:49 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: kyknos
Problém bude v tom, že při 15°C většina rostlin zastaví růst. Do takovýchto podmínek bych použil zcela obyčejné rosliny.
Limnophila sessiliflora, Lemna minor,L. trisulca, Pistia stratiotes, Ceratophyllum, Vallisneria apod.
A nebo použil naše domácí rosliny Myriophyllum, Batrachium....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.08.2010 23:42 Acinonyx Re: kyknos
Staci pouzit funkciu hladat v atlase. Pre >15C mi vyhodilo 4 rastliny, pre >20C mi vyhodilo asi 25.
rybicky.net/atlasrostlin/hledat/
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -3   19.08.2010 23:35 kyknos – Asijské rostliny do 15 °C
Konkrétnější dotaz se minul účinkem, tak tedy jednodušší a praktičtěji formulovaná verze. Jaké asijské rostliny se hodí do nevytápěného akvária, kde v létě může teplota stoupat ke třiceti stupňům, zatímco v zimě může klesat k patnácti.

Pro labyrintky, takže cílem je dobře zarostlá nádrž.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   19.08.2010 16:26 Usine Re: kyknos
Jsi příliš detailně zaměřený a to se určitě žádný seznam rostlin nedozvíš. Nezbude ti než přítel Google, řeči umíš, tak stačí hledat. Hodně štěstí. :-)

A nezlob se ale ptát se na biotop Assam je hodně velká ptákovina. Je to ohromné území. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -5   19.08.2010 13:41 kyknos Re: ustavprochore
No Assam je sice v Indomalajské oblasti, ale to je jako ptát se na rostliny Pobaltí a dostat seznam rostlin Palearktické oblasti... takže v podstatě k ničemu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.08.2010 12:10 Žena ustavprochore [567] Re: kyknos
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -2   18.08.2010 20:13 kyknos – Rostliny pro biotop Assamu
Jaké se nabízí rostliny pro nádrž reprezentující oblast Assamu? A to ve verzi pro menší nádrž (čichavci medoví, ostnáči atd) i větší nádrž (hadohlavci). Předpokládá se přezimování be zvytápění, tzn. pokles teploty k 20 stupňům případně i více. Přiznám se, že mě toho moc nenapada...

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 1240x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15320-rostliny-pro-biotop-assamu