Nosnost stojanu/skříňky
240 l je slušná zátěž kolem 300 kg. Proto bych zavětroval a přichytil i ke zdi. Zároveň nelze vyloučit malý průhyb a možné problémy s otvíráním šuplíku a dvířek.
Určitě to zkusím akvárko asi budu napoustet hodně pomalu a budu sledovat děkuji moc
Sedněte si na ni 3 lidi, když vás unese a nic se nebude dít, unese asi i to akvárko
Starší reakce
Nieje tona ako tona, záleží na akú plochu sa rozloží a kde v priestore pôsobí - nosná stena, roh miestnosti. Najistejšie to povie statik.
No nevím, teď dělám 4 metry dlouhou vestavěnou skříň. Jen materiál podle dodacího listu je 690 kilo. Plus dveře bude lakobel. Když se zaplní tak to tunu s klidem překročí. A to nemluvím o knihovně, co si nechávají lidi dělat.
Ale klid, stropy jsou na to dělané.
Tak když vezmu jen doma naší skříň na hadry,kde já mám tři poličky a zbytek manželka,jen skříň měla přes 100 kg,k tomu plná věcí. Koupíš kvalitní sedačku, posadíš na ní návštěvu a máš hned 600 kg. Ta tuna není taková váha, samozřejmě pokud to není ve vzduchu(patro,sklep atd.)
Tak potom není co řešit, jediný problém by teoreticky mohla být ta dlažba, to by chtělo zkusit dohledat její zátěž a předpokládám, že ani tam nebude problém.
Sice bodové zatížení ale nikoliv jen nožičkami. Celá bočnice 36 mm sedi v naprosté rovině na dlažbě po té střed 72 mm!!! Sedí celoplošně na dlažbě po te druhá strana bočnice celoplošně 36 mm na dlažbě. Zadek vynášejí kotvy do zdi skrze kvh hranol na chem. Kotvu. Po te u bočnic ještě levá a pravá strana kvh hranol jdoucí až na podlahu a uprostřed kvh na spodní desku,( dno ) pod kterým je v místě hranolu plastová kuchyňská nožička. Snad to nemá co udělat
Já si taky myslím, že je to v pohodě, ale pokud je tam sklep, pokud je tam třeba podle projektu něco poddimenzováno, protože se s tunovou zátěží nepočítalo, může být problém. On už teď může být problém s dlažbou, která nemusí být na takovou zátěž a popraská.
A k tomu nábytku, pokud si člověk do bytu nedá pořádný trezor, tak takovou zátěž na tak malým prostoru nikdy neudělá. Obzvlášť ne s moderními materiály, kdy skříň má do metráku a podobně. Tu tunu podle mě neudělá ani skříň z masivu podél celé zdi, pokud si do ní pak člověk nevyskládá pytle s cementem.
Ano,nepodsklepeno, skladba asi kolem 20 cm jen 100 polystyrenu ale na tom 3 cm extrudak podlahovka 6 cm betonu a lepidlo a 1 cm dlažba akvarium je v technicke místnosti pani to v obyvaku nechtěla
pro me jen samé pozitiva ale privod vody hned vedle akva,hydroizolace podlahy, protivlhkostni sadrokartony,gule s odpadem na vymeny vody a v peipade nehody a nebudou mi to omatlavat navstevy a budu mit takovou svou zasivarnicku
Zvláště pokud to není v té části podsklepené.
Jako, že by přízemí domu nebylo konstruováno na tunu? Stačí nábytek, krytiny a jsme dávno přes, to bych zase zbytečně nedramatizoval.
Mám jen v obýváku nádrže o hmotnosti 2 tun, buď v klidu
Na to jsem se ptal uz tenkrat peojektanta ktery nam peojekt na domek delal a rikal ze by nemel být problém...
Doporučuju pozvat statika, aby posoudil. Chce to mít v ruce i projekt, aby se to pak nemuselo hledat. Na tunovou zátěž to nemusí být konstruovaný. V rámci obytných prostor je to už celkem velká zátěž, která není úplně běžná a při stavbě se s tím nemuselo počítat.
Osobně předpokládám, že to problém nebude, ale takovou váhu bych nepodceňoval...
Hele je to přízemí v novostavbě cca 6 cm betonu a u nosné zdi podlaha dlazba 1 cm tlustá tak ja doufam ze snad jo ?
Teď ještě jedna zásadní otázka, skříň to unese, ale unese to i podlaha? Zcela reálně tam ta tunová zátěž bude...
tak to te jen klame ta fotka, vazne se tam nic neprohyba ... drzi to v pohode ...
Ano,jsou tam. Dělal to velmi vyhlášený truhlář v našem městě. Ano, pod všema stojkama jsou nožičky a určitě ty lepší snad to nevím.podpiraji ten rám z kvh hranolů který nesou jeste příčné žebrování z lamina na 3 kolíčky. Plus zavitovky sice asi jen 8 mm ale zátěžové na chemickou kotvu fischer do zdi plneho zdiva nosné stěny ytong tak věřím,ze to bude v pohodě, děkuju
Ta kuchyňské nožičky mají nosnost 150 kg 1 kus. A to ty levný. Takový Fennel dokonce 350 kg. Tak bych se toho nebál, zvláště pokud jsou pod svislími stojkami.
Ty vole to je skořápka
Díky za zpetnou vazbu a utvrzení ze je to ok!
Edit: Nojo,ta skořápka má zatížení až max 900 kg. Počítám tak že tu tunu ponese moje tak to by měla dát úplně v pohodě díky
Zbytečně to nehroť. Stačí se podívat na čem stojí třeba Juwel Rio 450 (viz odkaz), to je 18 mm papundekl, chybí tomu 2/3 zad a žádné problémy s tím nejsou. Ty to máš předimenzované jako p*ase a ještě ukotvené do zdi, to unese slona.
www.profiplants.cz/… Asi to jeste podsprajcuju misto plastovyma nozkama tak drevenyma kostkama a jeste jednim stredovym kvh hranolem. A musi to drzet
Co udělat doma párty a ať si na to pak stoupne deset lidí, jestli se tam vlezou. Bude vidět, jestli je někde slabina. U skříňky na 250l akvárium od Diversy jsme si na to dva sedli a skříňka se ani nepohla. Tak se usadilo akvárko a napustilo.
Nechci ti to vubec hanit,mas to krásný. Jen mi přijde že vrchní deska je slabá a docela se mezi tema dvouma středovýma stojkama prohejba...ale možná se mi to jen zdá na fotce. Truhlář mi taky udělal boky jen z 16 mm lamina a bez toho rámu i kdyz jsem ho tam chtěl ale se žebrováním z desek na kolíčky alw vratil jsem mu to at to takhle pořádně zesílí ,celkem kroutil hlavou ze fakt nesmyslně předimenzovaný ale jistota je jistota,chtel jsem znát právě ještě vaše názory...
ted nejak nevim, co myslis?
Ta slabá deska je videt jak ty středový podpery to trosku zvedaj,mezi nima celkem prohnutý ,tady bych mel strach
Nemyslím si,ty stojky tam jsou jen uz takove sychrovaci,nese to ten masivni prostredek a boky. Boky a stred sedi na dlazbe neni to bodově na nožičkách....ale ano je tam ta stojka na spodni desku a kdyz se odcvakne dole sokl podpiraji to dole ještě kuchyňské nožičky
Edit: Tam jsou podélné desky pak ještě příčné žebrování vse na kolíčky pak jeste ten ztuzujici rám z kvh hranolu krajové boky mají 36 mm deska 36 mm a prostředek má 72 mm!
Popravdě řečeno, jestli ty dřevěný stojky jsou jen na dnu a pod nimi nic jen sokl, osobně bych tomu nevěřil. Vím jak se drevotříska dokáže rozmočit. Doufám že jsou tam kuchyňské nožičky, pak už jo.
videl bych to tak, ze tohle prezije treti svetovou
kdyz se kouknes na original skrinky co se prodavaji, tak se obcas clovek divi, co to ma vydrzet
ja ted za provozu dodelavam svou skrinku, akvarko ma 168x44 a 58 vysku, skrinka je z 19 lamina(ano 19 - hornbach specialita), vcetne pevnych zad a drzi to bez problemu. Kdyz jsem to cvicne napoustel, tak jsem se o to vice nevybiravym zpusobem opiral a strkal a skrinka byla bez naznaku toho, ze by se mela nejak pohnout ... ted uz to jen musim dooplastit a dodelat dvirka, aby to bylo pekne
Další foto
Starší reakce
Ano. To by šlo. Hmotnost akvária +- 50kg
Starší reakce
K tomu co napsal kolega NHKG pro prevenci dodám jen již dvě malá doporučení.
1. To známé, být opatrný a nenacejprat, a když už, tak ihned utřít.
2. A podstatnější. K natažení vody a nabobtnání dřevotřísky docházelo většinou přes nažehlovací hrany. Proto doporučuji všechny ohrožené řezy opatřit kvalitními ABS hranami. Jsou daleko odolnější nejen vlhkosti, ale i mechanickému poškození.
www.obrazky.cz/… Nevidím fotky. Ale oběcně, dřevotříska nad akváriem (třeba kryt) pokud nebude dobře ošetřena se časem rozmočí. Ale ve stojanu dřevotříska pokud nebudeš po něm lít vodu při údržbě ti vydrží desítky roků. Mám 11 roků starou poličku pod 325l akvárium a dřevotříska je stále OK.
0 01.01.2016 01:41 laki3 – Řešit neřešit?
Ahoj, stavím pomalu, akvarijní skříňku, podstavec již mám, chtěl bych ji zezadu a z boku pokrýt deskami s motivem dubu sonoma, ale mám strach aby se nerozklížili vodou, akvárium nebude nijak přiklopené, a bude nad ním viset zářivka viz obrázek, dále bude skřínka zepředu řešena klasicky dvířky a nad akva vyklápěcím panelem pro snadný přístup pro krmení a údržbu. Můžu takto řešit a nemít strach o desky nebo by bylo lepší dát kolem těsnění aby odpařující se voda nezatékala mezi akva a desky?
Přikládám zde dva obrázky, fotka - zjednodušený příklad, malování - pro vás pro představu
za rady děkuju a PF 2016
Starší reakce
Já chtěl jen uklidnit pisatelku gazanie,že nemusí mít strach tu nádrž dát na ten podstavec, který tu představuje
Proto tá fotka, co to vše vydrží
Vím, že to tak může být, bývá to a je to bezpečné ... Ale stejně mi z toho běhá mráz po zádech.
To je přesně to co popisuju, akva se udrží sama. Není tů vůbec nic extrémního ani riskantní, naopak možná bezpečnější než "celoplošný" po domácku. Takhle není co podělat, nebo se těch možností kde udělat chybu hrozně moc ubere.
Posílám jednu uklidňující fotku z pěstírny,schválně se mrkni na čem to stojí
www.wds.cz/… Akvária takových objemů jsou samonosná, takže se nepřizpůsobují povrchu, pokud na ně netlačí povrch sám, není problém. Samo akva by teoreticky mohlo být jen na dvou krajních vzpěrách a uprostřed(pod ním) prázdno uplně . Prohnutí tedy nehrozí. Jediné na co dát bacha je rovinnost plochy, případně počítat s tím jak bude stojna pracovat. Nejsem stolař, tak to nechci moc teoretizovat, ale pokd by byla třeba křivá podlaha, mám pocit, že stojan by se mohl přizpůsobit a to by byl problém, akva se nesmí kroutit.
Boční výkyv asi nehrozí, vrchní podélné vzpěry jsou na mm přesně do výklenku, takže do boku se to nemá kam hnout
Spíš se bojím prohnutí v nejslabším místě konstrukce, tj tam kde chybí noha...
Když mám ale už 3 pozitivní reakce, tak to mě naplňuje optimismem. Už jsem skoro zase jela do OBI, no prostě pro jistotu. Když tam dám akvárium a naplním ho, tak už bude pozdě s tím něco dělat.
Díky, jste nebojácní
...i víc jak 400 litrové
hlavne nech su spoje kvalitne prevedené a možeš tam posadiť aj slona . hlavne sa zameraj na bočný výkyv stojana..
Nebál bych se toho
0 15.11.2014 11:23 gazanie – Udrží tato konstrukce 400 l?
Ahoj zakládám nové akva, bude biotop Kongo, zasekla jsem se na podstavci až jsem nakonec zvolila vlastní výrobu. Konstrukce z hranolů 8*6 cm a deska masiv silná 2,7 cm. Spoje budou vruty 12 cm a 4 kolíky do každé nohy z obou stran a pak kovové úhelníky na příčné vzpěry. Otázka je, zda bude stabilní tak jak je na foto (bez spodní přední podélné výztuhy a se sedmi nohama)? Díky moc za názor
Jo děláš dobře, že pořídíš novou. Nejde ani tak o to, jestli to udrží, ale spíš o postupné prohýbání a každý materiál se dřív nebo později prohne, pokud není dost silný. Doporučoval bych skříňku (boky, střed a záda) jednokusovou deskou (ne ty 2 DTD desky na sobě) o šířce alespoň 2,5cm a nahoru kuchyňskou desku alespoň 5cm. Věř že na akva co váží 400 kilo to bude potřeba.
Jakýkoliv truhlář ti to vyrobí a bude to kvalitní.
Hlavně to nekupuj v nějakém Asku nebo podobných velkošitokrámech. Tam to bude maximálně jen pěkně vypadat.
Přidat reakci
1 ...... [2] 4 5
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 2992x