Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Žábronožka divorohá

 

NápovědaFórum » Krmení » Živé krmení 

Žábronožka divorohá
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2018 21:15 R Muž Mrakoplash [1776] Re: Robča08
zkus si to projít tady rybicky.net/forum/3833…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2018 18:34 Muž motýlek [275] Re: Robča08
Zkus se chytnout zde ...
Ale spíše to potvrzuje jen mě zkušenosti ...

www.dajanapet.cz/….
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2018 18:27 Muž motýlek [275] Re: Kubaa
Dobrá - zkus si vyguglovat - nějak to bylo jakási směska s kvasnicemi, ale píši jen z mobilu a nesedim u PC, kde bych to našel dříve ... byly to nějaké specielní stránky o chovu artemii ... buď to bylo v češtině nebo v angličtině, i s obrázky ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2018 18:09 Muž Kubaa [718] Re: motýlek
Nemusí to být zrovna dospělci, mezi dospělcem a vylíhlou nauplií je široká škála. Ale udrřet nebo zlepšit výživnou hodnotu je myslím častější důvod krmení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2018 18:00 Muž motýlek [275] Re: Kubaa
Aha? Jenže vypěstovat si dospělce trvá asi tak měsíc, zůstane ti pár kousků ... je to naprosto neekonomické - zkoušel jsem to jako pokus bez ambicí na užitečnost - fakt je to zbytecna ztráta času a energie ...
Opravdu je jednodušší jednou za týden zajet někam k rybníku, nalovit buchanky a uchovat je v kyblíku se vzduchovani na balkoně nebo ve sklepě ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2018 17:50 Muž Kubaa [718] Re: motýlek
proč krmit žábronožku?

- protože chceš větší (pro větší ryby)
- protože nemáš čas mít neustále čerstvě vylíhlou (pokud hladoví, ztrácí výživnou hodnotu dlouho před tím, než umře)
- protože chceš dostat do ryb nějaké živiny, které žábronožka sama od sebe nemá, ale je ochotná je sežrat
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.01.2018 17:15 Muž motýlek [275] Re: Robča08
Krmit žábronožky? To ako preco? ;-) ...
Žábronožky se nalihnou a potěr se krmí čerstvé vylihnutymi naupliemi - ty se dají použít opravdu asi tak tři dny - pak už smrdí a jsou napůl mrtvé ...
Pokud to chceš jako pokus - potom jakékoliv krmivo pro rybky ... mne se podařilo odchovat dvě generace - ale prakticky význam to nemá a odzkoušené to už je - ale jestli chceš objevovat Ameriku? ;-)
Edit: Dobrá - zkus si vyguglovat - nějak to bylo jakási směska s kvasnicemi, ale píši jen z mobilu a nesedim u PC, kde bych to našel dříve ... byly to nějaké specielní stránky o chovu artemii ... buď to bylo v češtině nebo v angličtině, i s obrázky ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2018 13:21 Muž Robča08 [3] – Krmení pro žábronožku
Dobrý den. Nezlobte se, že píšu zrovna sem, ani jsem toto téma nenašel.
Chci se prosím zeptat čím krmit vylíhlou žábronožku. Nechci kupovat, utrácet za žrádlo přímo pro ni. Jestli ji jde krmit třeba žrádlem pro rybky, podrceným,nebo něčím jiným dostupným?
Vydrží mi tak 3dny, déle ne. Děkuji

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2010 23:36 0
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Rozhodl jsem se přidat sem několik aktuálních fotek a to i proto , že na Akvarista.cz se toto téma probíralo a např. ' Greenfish ' se je zatím marně snaží vykultivovat z mražených jedinců. Nebudu psát o důvodech jeho nezdaru , jen vložím několik dnešních snímků k navýšení celkových objektivních představ a znalostí všech zájemců o tyto tvory.

1. foto: Dospělé samice žábronožky divorohé , ta dole má ještě ve vaječníku vajíčka , ty nahoře jsou již vykladené. Foceno 26.8.2010. 0.

2. foto: Porovnání velikosti dvou druhů dospělých samic žábronožek : větší jsou divorohé , menší , které i dříve dospívají jsou letní. Je jasně patrný rozdíl i ve tvaru vaječníků. Vlevo drobné kuličky na dně nádobky jsou vajíčka. F. 26.8.2010. 0.

3. foto: Kultivační vanička s ž. letní , vidět jsou i trochu větší samci - ti bez vaječníků. 26.8.2010. 0.

4. foto: A přidám i snímek dospělého listonoha. Pro představu jak je velký uvedu , že dno onoho kelímku má průměr deset centimetrů. Loví i živou potravu . 26.8.2010. 0.

5. foto:Z boku je vidět listovité útvary , jimiž listonoh neustále vlnivě víří. 26.8.2010.0.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2010 00:57 0 Re: pe25tr
Fotka k příspěvku Žábronožky se živí podobně , jako ty perloočky v louži - filtrují vodu a zachycují jemné poživatelné organické částice , jejichž součástí je i mikroskopický fyto a zoo plankton , takže to napodobuji a po vylíhnutí žábronožek v dešťové vodě , přilévám tak zvanou zelenou vodu , kterou nabírám z venkovní nádrže přes velmi jemnou tkaninu , aby se k žábronožkám nedostala nějaká dravá larva , či co jiného nevhodného. Tuto vodu po čase opět přes tkaninu odebírám a dolévám novou čerstvou - už nemusí být dešťová. Chov provozuji sezónně v létě venku a teplota kolísá dle momentálního stavu počasí. Pro několik jedinců stačí třeba jen pět litrů vody , ale je lepší větší obsah . Například v patnácti - dvaceti litrech které používám k líhnutí se objeví a vyvíjí přibližně dvacet - třicet kusů žáronožek letních. Ideální pro chov je menší zahradní jezírková louže s hloubkou od okrajové mělčiny do třiceti - čtyřiceti centimetrů , což plně dostačuje. Jezírkovým způsobem jsem kdysi choval jarní druhy , které jsem si před dvaceti lety dovezl ze severozápadní části Asie , kde v příhodných podmínkách žily pohromadě nejméně tři druhy žábronožek spolu s jarními listonohy , škeblovkami , vznášivkami minimálně v pěti odlišných barvách , černými ploštěnkami , různými hrotnatkami a komářími larvami. Pozorovat to vše bylo stejně zajímavé , jako ta nejatraktivnější bytová akvária. Žábronožky v zahradních tůňkách chová i pan Líbal - známý akvarista z Rakouska s přezdívkou Clarki , údajně má nějakou červenoocasou , jak mi osobně řekl.

Ještě doplním , že náhradním krmivem může být i krmná "mlha" používaná pro nejmenší plůdky ryb , ale nesmí se přehánět dávkování , ať nedochází k zahnívání a výměny vody radím nepodceňovat.

Mohl bych napsat mnohem víc vět , ale musím končit.

Vložené foto - zelenavá voda ve venkovní nádrži poskytne vhodné krmení pro odchov žábronožek , kvetoucí rostlina s bodlinatými kuličkami je vzácný zevar nejmenší. Snímek chovné nádoby se zelenou vodou jsem nestihl aktuálně v pondělí 9.8.2010 nafotit. 0.
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2010 10:29 pe25tr Re: 0 - žábronožka letní
Mohl byste mi napsat něco o tom, jak chováte žábronožku letní? Čím ji krmíte, v jaké vodě ji chováte, v kolika litrech, rozmezí teplot a tak podobně. Občas si ji přinesu z takových louží u lesa, kde chytám perloočky. Nikdy mě ale nenapadlo ji chovat doma, možná bych to zkusil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.08.2010 13:46 0 Re: Linduš
Mám je od jiného letitého chovatele , který se jejich chovem v dávnější minulosti zabýval a techniku chovu i v odborném tisku publikoval. Nemám tyto živočichy , abych s nimi krmil ryby. Na ten účel si udržuji chov moiny i perlooček , když nemám zrovna čerstvě nalovené , jinak by těžko odchovával některé druhy ryb.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2010 08:23 Muž Bak [164] - Raci, krabi, krevetkyRe: host
Určitě to beru bez problému, potěr roste a to je důležité :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2010 08:10 host Re: Bak
Rozhodně netvrdím, že to s určitostí vznášivka je! Mohla by být vzhledem k délce "antének".
Pokud by byl dospělec s vaječným vakem bylo by to jasnější. Nejsem biolog a usuzuji jen ze zkušeností z lovu živého v rybníku.Takže s rezervou. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2010 22:58 Muž Bak [164] - Raci, krabi, krevetkyRe: host
Jo vajíček je dost, všechno ve váčcích segregovaných od dospělců...
Jinak děkuji za typ, pana Kudrnu mám kousek od baráku. To přejmenování buchanky na vznášivku, nedá mi to spát. Velikost se shoduje, barva také ale jediný vak jsem nenašel přichycený na dospělci, tak se mohu jen domnívat :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2010 18:51 kreten Re: host
Hele zmrzlé je podobné všechno:-)Já tuhle havěť musím jen dávat rybám a zajímá mne jestli to žerou a vůbec ne, co to je:-) ale zkusím si "vznášivku" zapamatovat. Přiznám se, že jsem o její existenci doteď neměl ani ponětí a taky jsem žil. Třeba to teď bude o něco lepší smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2010 18:48 host Re: kreten
Ale kuš! Žábronožka přece vypadá Libore úplně jinak. Tohle by mohla být podle délky "antének" vznášivka. Od buchanek nejlépe rozeznatelná podle počtu vaječných vaků které zde bohužel nejsou vidět. Vznášivky jeden vak, buchanky dva. Velikost kolem 2mm je klidně možná a červená barva barva také i v přírodě. Záleží na lokalitě kde se vyskytují a čím se v daném místě živí.

pro BAK: kontaktuj Jirku Kudrnu - AQAMASTER, má vynikajíci sortiment krmení, včetně krmení pro potěr.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2010 18:05 kreten Re: Bak
Ale vypadá to jako ta žábra a tu mně fakt žerou centimetroví octofasciáti
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2010 17:34 Muž Bak [164] - Raci, krabi, krevetky – Další podivuhodná zvířátka
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dovolím si otevřít toto téma věnované malým korýškům. Koupil jsem buchanku, už v obchodě jsem se divil že je červená. Když jsem ji hodil pod mikroskop, už jsem se nestíhal divit. Ona na svou normální velikost kolem 1 mm byla nějak přerostlá. Údajně je krmená astaxanthinem a B12, potažmo asi tedy kvasnicemi ?
Může buchanka takhle zmutovat ? Není to co jsem koupil ve velikosti macíků 2 mm už jiný druh korýška nepocházející z našich rybníků ? Nemohl by se vyjádřit někdo z výrobců podobných druhů krmení ?
Tak jsem tedy zjistil, že bez nastrouhání tohohle zmrzlého krmiva se neobejdu, protože malý potěr mi to nevezme bez toho že bych to nožem nastrouhal.
Máte někdo zkušenost s tímto druhem krmiva ? Mám pocit že by mohlo být dost dobré a výživné
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.08.2010 15:59 JuraS
Nicméně..mít možnost doma odchovávat dospělce nějakého vodního drobečka který by chvilkově vydržel teploty nad 28 C pak si zřídím automatickou krmičku na živou potravu..nemyslím tím doma v paneláku mít kýble se zahnívající vodou a podobné záležitosti ale de fakto čistý chov živé potravy...
a jak mi google našel tak se těmto žábronoškám výborně daří v bývalých i současných vojenských prostorech právě kvůli používání vojenské techniky..já to dávno říkal, že dřív bylo daleko víc flory i fauny ale co začali řádit ekologové tak ubývá..ekologové jsou prostě mor pro vše živé....
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2010 13:51 mlynář Re: host
Ještě bych si dovolil k tomu podotknout jednu drobnost. Krom toho, že jsou "české žábronožky" korýšky chráněnými, pro akvaristiku jako takovou jsou jen velice zajímavým přírodním fenoménem. Nic víc a nic míň. Co se výživy našich rybek týče, nemají vyšší nutriční hodnoty než obvykle používaný plankton či jiné druhy nechráněných našich vodních organismů (blešivci, apod.).
Žábronožka slaná (Artemia salina) je super krmení nejen pro svou velmi snadnou dostupnost a líhnivost, ale především díky svým nutričním parametrům. Proto je č. 1 na jídelníčku chovanců každého chovatele, který se snaží své chráněnce množit. Proto tomu nejeden z nás, říká i "mateřské mléko".
:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2010 13:10 Muž kraken192 [6] - Rostliny
Chtel jsem se zeptat cim to krmite tu sladkovodni zabronozku? lihnu to z vajec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2010 11:46 host Re: Bak
I žábronožka divorohá je původní druh. Třeba zde:

• Červený rybníček - (přírodní památka) - mělká deprese umělého původu. Výskyt žábronožek Streptocephalus torvicornis a Pristicephalus carnutatus na severní hranici svého rozšíření (0,14 ha).

Vyskytuje se v nejjižnějších oblastech J. Moravy a na rozdíl od zmíněného raka ji nikdo uměle nevysadil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2010 11:03 Muž Bak [164] - Raci, krabi, krevetkyRe: host
Pokud to není původní druh, tak je druhem zavlečeným ? Jak se může nepůvodní druh dostat na seznam chráněnců ?
Raka mramorového také nikdo v potoce nechce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2010 10:35 host Re: kreten
Pro upřesnění:
nejen vzácné. Byť se vyskytují napříč republikou, jsou všichni tito korýšci na seznamu přísně chráněných druhů! Tudíž odchyt v přírodě.......
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2010 10:11 Žena Linduš [166] Re: kreten
děkuji, jak bude víc času a klidu, pustím se do hledání informací a násady love
tohle už je asi trošku mimo téma, kdyžtak to někdo smázněte ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2010 10:05 kreten Re: Linduš
Dafnie se v tomto typu nádrží množí a daří se ji udržet s úspěchem i více let.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2010 10:04 Žena Linduš [166] Re: kreten
nevím, tu jsem ještě nehledala, zatím mám celkem omezený úhel pohledu na živé krmivo, leč učím se stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2010 10:00 kreten Re: Linduš
A není to jednodušší s dafnií? Té je relativně všude dost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2010 09:54 Žena Linduš [166] Re: kreten
no právě :-O
bylo by skvělé mít živou potravu pro rybky třeba u krevetek a tím zpestřit rybkám jak jídelníček, tak i život. ta slaná mi nevyhovuje. něco, co by se dalo chovat v "mírumilovném" akvárku by byla prostě skvělá alternativa ;-)
jen sehnat nějakou tu násadu, jak píše 0 nejspíš tu žábronožku letní.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2010 08:52 kreten Re: Linduš
Jak již bylo poznamenáno jsou vzácné...:-) Zdroje některých druhů žábronožek uvádí jižní Moravu. Myslím,že to nebude zcela původní druh, popisována je až kolem roku 2000
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2010 08:07 Žena Linduš [166] Re: 0
bezva, každá rada se cení ;-)
kde jsi je sehnal?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.08.2010 01:28 0
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku O žábronožce divorohé bych mohl těm , které to zajímá napsat něco z toho co vím , jenže k psaní článků bych potřeboval víc času , než mám i nyní k dispozici. Alespoň poměrně čerstvý snímek těchto u nás vzácných korýšů do témata vložím.

Obrázek : žábronožky divorohé z mého chovu - jedna větší a dvě mladší menší , líhne se jich málo , asi je v chovu blokuje společný ' výskyt ' a líhnutí škeblovek , foceno 31.7.2010.

Ještě zmíním , že na chov je asi nejvhodnější žábronožka letní , která se vyznačuje dobrou líhnivostí , snáší vyšší teploty , snadno se odchovává a má dostatečnou životnost.

Foto: žábronožky letní v druhém týdnu stáří , u samic již jsou zřetelné vaječníky , chov roku 2010. Není snadné je odlovit , prchají před síťkou stejně jako ryby.

Ještě přidám fotku nedospělých chovaných škeblovek rovnohřbetých , které se podobají obřím perloočkám , což jsou taky nehojní lupenonozí korýši z vysychavých vod.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2010 19:27 JuraS Re: kreten
nevím..je to takové světle šedé oproti těm "slaným" a možná jsou jen prostě větší a terčovcům nechutnají tak jako ti "slaní"
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2010 18:35 kreten Re: JuraS
Mluvíme o tom samém? Mně to žerou centimetroví octofasciáti, dvoucentimetrové mečovky a podobné ryby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2010 18:07 JuraS Re: Semtex
mohu potvrdit..koupil jsem toho půl kila mraženého na poslední pankrácké burze a některé kousky mi terčovec musí vzít do huby 3x aby si to správně polkl...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2010 16:53 Muž Semtex [1197] - LabyrintkyRe: Linduš
Na zahraničních e-shopech se dá koupit k líhnutí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2010 16:50 kreten Re: dodmo
Je to mrazené, má to v sobě vajíčka, ale jestli se to dá líhnout, to netuším
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2010 16:27 kreten Re: Semtex
I já jsem si to myslel. Berou to centimetrové ryby - 1 ryba, jeden korýšek a super. Žerou to dospělá oka, stejně jako třeba malé cichlidy. Ovšem rozdíl je velikosti tlamky - malé oko ji má malou, malá cichlida, dcost velkou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2010 16:21 Muž Semtex [1197] - LabyrintkyRe: kreten
Ještě bych dodal, že jde o sladkovodní druh a je větší než ty mořský.
Je určena spíš pro ty větší ryby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2010 16:20 Žena Linduš [166] Re: kreten
ještě se zeptám, to je jen mražené, nebo se dá nějakým stylem i líhnout, chovat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2010 16:09 kreten Re: dodmo
Dovozce je Petr Grýgera, vyhledávač ho zná :-), cestou domů vozím i já....jinak nerozvážím. LŠ
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2010 15:13 dodmo Re: kreten
No zajímalo by mně spiš kde to pořídit:)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2010 15:09 kreten – žábronožka divorohá
Relativně novým druhem krmiva je tento korýšek, který se podobně jako "slaná dospělá artemie" mrazí. Ačkoli je jeho původ východně od našich hranic, je to korýšek, jehož výskyt byl již po roce 2000 zaznamenán opakovaně na území ČR. Je to krmivo velice čisté a rybám velmi chutná. Doporučuji vyzkoušet....Předesílám, že není třeba polemizovat, který druh vlastně rybám krmíme...

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Krmení • Zobrazeno 4275x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15190-zabronozka-divoroha