Akvarijní vata
Originál molitan (molitanová vložka) mám v dostatečném množství. Nemůžu sehnat filtrační vložku. Do filtru se dává molitanová vložka a na ní filtrační vložka...
tento molitan je na zamýšlenou akci příliš "tlustý" (vysoký) - řezat ho podélně bude zlý zlý nepěkná věc. to už raději tu vatu od juwelu - je tam 5 čtverečků uvnitř
www.akvaristik.eu/…
nicméně znovupoužitelnost a pratelnost molitanu je někde úplně jinde, než u vaty.
na druhou stranu ale nezachytí úplně nejjemnější částečky (což se dá řešit zase tou vatou na molitan pro "jemnější" filtraci (vata pak nemusí být v takové vrstvě ((ani nemůže
) pokud v této filtrační věci bude molitan pod ní)
Asi bych ten jemný nepoužil spíš
www.akvarista.cz/… ale nejdřív bych to zkusil s vatou když je tam původní, jak dlouho ti vydržela musíš vědět sám. Molitan je dost nezničitelná věc dá se říci na roky.
Tedy mám radši koupit tento molitan a vystříhnout střed? Jak dlouho tento molitan vydrží, po umytí můžu znova použít?
www.rostlinna-akvaria.cz/… lze, ale budete to pořád čistit - nesmí se to nacpat úplně moc - lepší řešení bych viděl spíše v uříznutém molitanu
Zdravím zdejší odborníky.
Vlastním akvárium FLUVAL CHI a nemůžu sehnat originální filtrační vložku do filtrace. Proto se ptám můžu tuto
filtrační vložku (viz. fotka) nahradit filtrační vatou? Třeba touto:
www.rostlinna-akvaria.cz/…
Předem děkuji za odpověď...
Starší reakce
Starší reakce
vaclav napsal: jednu vrstvu tak jak ji vytáhneš z balení
Asi ano. Ale pořád nevím, který množství tam dát. Jestli te vaty mám nacpat do košíčku co nejvíc, nebo jen slabě. Zkrátka nevím, jakou zvolit hranici, aby to dobře filtrovalo ale zároveň, abych to neucpal.
Já od sery a asi to bude stejné musíš kus utrhnout.
Ahoj, já mám vatu od fluvalu. 100g, který se dle potřeby odtrhává.. dávám to do fluvalu 204.
Dal bych jen jednu vrstvu tak jak ji vytáhneš z balení.
0 15.01.2019 13:30 F1||4π6®08 – Množství
Ahoj, jaké množství filtrační vaty se má dát? Mám to tam napěchovat? Nebo jen trošku ? Jak to mám odhadnout? Díky
Starší reakce
0 15.10.2012 17:42 Pavlis Nechápu proč používáte vatu,mám hrubý molitan pak keramiku a jemný molitan a voda jako křišťál.
Starší reakce
Za prvé se obvazová vata velmi rychle slepí v téměř neprostupný kus hmoty a za druhé nevydrží dlouhodobou činnost bakterií. Ty jsou schopny, pokud je filtr dobře zajetý, vatu skoro rozložit.
a ta vata škodí?(rybám,vodě..)
Filtrační vatu ano. Běžnou obvazovou z lékárny ne.
chci se zeptat jestli bych mohl použít do filtru jako filtrační hmotu vatu šlo by to?
Starší reakce
Filtrační vata je mechanické filtrační médium. Dokud je průchodné svou funkci a to zachytávání suspendované špíny plní. Na časovém úseku nezáleží. U některé nádrže kde je málo ryb se vata může měnit třeba po roce, u frekventovaných nádrží to může být třeba týdně. Základ je se ve filtru hrabat až když je to nezbytně nutné.
Mám ji tam od 4.11. a na průtoku filtru zatím nic poznat nejde. Ale je stli vůbec po takovej době plní svou funkci...
Já ve filtru měním vaty až když je téměř nepropustná a při pokusu o proprání se slepuje a nejde vyčistit.
Ahojte...jak často měnit vatu ve vnějším fitru? Mám ji tam jako jednu ze 4 vrstev. Díky.
Starší reakce
aha, já právě kupuju to drahou od sery, sice s výraznou slevou ale i tak je asi 2x dražší, asi ji zkusím.
Běžná hrubší filtrační vata. Díky tomu, že je trochu hrubší než bývají ostatní (Sera, Hagen) tak se tak brzo nezanese.
Starší reakce
Vatu bych jako samostatné filtrační médium ve vnějším filtru nepoužil. Její osidlovací povrch je oproti jiným hmotám velmi malý na druhou stranu má velkou hustotu a proto je velmi vhodná pro předfiltraci nebo jemné dofiltrování.
RE Kuba: vzhledem k tomu, že v tvém případě je vata jako poslední medium je to blátíčko směs jemného detritu a filtračních bakterií. Sice to silně omezuje průtok, ale pokud je pro tebe dostatečný tak to v pořádku. Funguje sice i jako biomédium, ale není to jeho primární funkce.
RE Maza: Bakterie ve filtru netvoří pouze mikroskopickou vrstvičku, ale ve hmotách vytváří kolonie a shluky takže časem mohou filtrační hmoty i ucpat. Ostatně ve filtru nežijí jen bakterie, ale i spousta druhů prvoků a jiných živočichů. Tyto všechny tvoří biomasu, která rozkládá organické odpady.
Teď se nechci hádat. Myslel jsem, že bakterie jsou jen mikroskopická vrstvička na povrchu filtračního (jakéhokoli) média, a proto se upřednotňuje médium s maximálním povrchem. To hnědé je spíše rozkládající detrit, který asi taky obsahuje bakterie.
Proto se ptám - je tady někdo, kdo do toho vidí víc, aby nebyl Sody z této diskuze na rozpacích ?
Tak jednoduše to vidím, když otevřu filtr. Vata je uplně hnědá, plná takového typického bláta. Určitě jsou v tom i nečistoty, ale takhle hnědou vatu mám i v horním koši filtru, kde už voda prošla přez několik vrstev vaty v nižších koších. Vzhledem k tomu že vata je primárně určena k filtraci jemných nečistot předpokládám, že se nečistoty zachytili v nižších patrech filtru a ono hnědé bláto je tvořeno především bakteriemi. Mikrospokem jsem to nezkoumal, takže to nemůžu tvrdit na 100%, je to pouze můj odhad ;) Chtěl jsem tím hlavně říct, že v MÉM filtru funguje vata výborně i jako médium pro biologickou filtraci.
Tak nevím, jak jsi zjistil, že vata je osazená bakteriemi víc, než pěna. To by snad šlo porovnat až mikroskopem. Nejsou ty "bakterie" spíše víc zachycených nečistot v hustější vatě?
Vata má poměr plocha/objem opravdu nevýhodnější, protože je tvořena pouze z kulatých umělých vláken. Akvacit je na tom trochu lépe, zde je spíše výhoda pevného tvaru a pomalejšího zanášení se nečistotami.
Pro dobrou filtraci rozhodně kombinovat s nějakou keramikou, např. S..a siporax má 270m2 na litr média, a to je , troufnu si říct i bez výpočtu plochy litru vaty, pouze tipuju, tak 50x víc než vata. (tipl jsem si 5m2 na litr vaty, ale asi je to míň.)
ono je urcite dolezite "hrubost" a ako je to "natlacene"...
ale vecsinou sa pouziva na jemnu mechanicku filtraciu
Mám filtr Atman CF 800 a kombinuju v něm filtrační vatu a filtrační pěnu. Vata je osazená bakteriemi mnohem intenzivněji než filtrační pěna. Celkem rychle se slehne a vytvoří tak vhodný médium pro bakterie. Průtok vody osazenou vatou je naprosto bez problémů, filtr téměř nečistím a zachovává si stále stejný průtok.
Bakterie se usadí, ale využitelná plocha vaty je oproti biologickým filtračním médiím (akvacit, keramika,..) jen nepatrná a tedy odbourávání dusitanů nebude dobré. Myslím, že pro mechanickou filtraci stačí vaty ve filtru max. 20%, zbytek určitě biologická filtrační hmota. Jinak budeš mít nadherně křišťálovou vodu, ale plnou jedů.
ty bakterie vytvareji urcity povlak a ten by podle me ucpal vsecky pory v ty vate
dobrý den, je možné použít ve filtru pouze akvarijní vatu? jde mi o to jestli se v ní usadí "užitečné" bakterie. při hledání jsem se dočetl že je vhodná pouze k mechanické filtraci.. děkuji za případné odpovědi..
Starší reakce
60l. prve 3 dni bolo bolo akva krystalovo ciste. potom som spravil zmenu filtra a odvtedy sa toho uz neviem zbavit. hoci filter je uskrteny na minimalny prietok.
jak velky mas to akva ?
me ta akadama krasne sedla, nemel sem filtr jen vetrackem pohyboval hladinou
asi druhy tyzden.teraz tam je stredne husta kocka akvacidu s cerp.hlavou s vatou v krabicke kinofilmu na vystupe.
ked to pozorujem nemam pocit ze by to bolo zvyrene ale proste to tam plava a neusadza sa to. ked vypnem filter trocha si to sadne ale voda nie je cira.
asi to dopadne tak ze nasadim velke tahanie vody cez hrubu vrstvu vaty.
rozmyslal som nad akquaclear - tam pisu ze to vyzraza drobne necistoty do vlociek a tie je mozne lepsie pochytat vo filtracii.
Jak je to dlouho?
Bohuzel si myslim, ze nic jineho nez jemna filtrace nepomuze. Chemicka cesta mozna je, ale rozhodne bych ji neaplikoval (ani jsem nikdy neslysel o nikom, kdo by to v akva zkusil udelat).
Je v akva neco, co ty jemne castecky viri? Pokud ano, bude to asi nekonecne.
Holt to je dan za akadamu, bohuzel. Kazdy dalsi pohyb v akva rozviri droboucke castecky.
Co tam je ted za filtr? Co docasne nasadit nejaky externi, plny jemne vaty (treba viz nedavny navod zde)
zdravim ..
mam na dne akadamu - jemny il a stale mi v akva plava velmi vela jemnuckeho kalu ktory sa usadza na rastlinach. skusal som sera filtracnu vatu - nieco zachytila, ale prechadza to aj cez nu. nemate niekto tip ako by som sa toho mohol zbavit ?
dumal som nad nejakou chemiou na vyzrazanie bordelu z vody, ale neviem ci budem mat uspech.
nemate niekto tip ako sa zbavit toho maleho ilu ?
vdaka.
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 2471x