Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

TetraPlant Complete Substrate

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Hnojení 

PMDD

TetraPlant Complete Substrate
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2021 18:53 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Bin993
Tak není to japonská černozem, takže doufám, že to nijak moc vodu neovlivňuje. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2021 18:30 Muž Bin993 [19]
Ahoj,
má tento substrát vliv na ph a kh? Díky :-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.11.2017 13:21 Maq Re: quasimodo
Vypadá to na sinici. Nevhodná skladba rostlin, chybějí snadné stonkovky a plovoučky. Budou muset řešit přikrytí akvária vs. světlo (má-li tam být betta).
A dost možná tu gravitaci, jak poznamenal kolega.
Zatím je to jen nádrž s vodou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2017 23:35 Muž quasimodo [368] Re: afc1886
Fotka k příspěvku Chvili to trvalo, ale uz jsem dostal fotku. Je to kapku divnej zaber, tak jsem zvedav, jestli z toho nekdo neco vyvesti.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2017 15:21 R Muž afc1886 [14685] Re: quasimodo
Dej sem fotku akvária, ale jestli tam ještě není žádná ryba, tak bych to opravil. Jen aby tam potom moc nekopali a nepřesazovali rostlinky jako na běžícím pásu, to víš jak by asi dopadlo. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2017 14:42 Muž quasimodo [368] – Pisek
Trochu špatně (nejasně) jsem poradil použít tento substrát a nezmínil jsem, že by se měl zakrýt pískem. Takže teď už dva měsíce zabíhají akvárko, ve kterém je jen ten substrát, voda a rostlinky. Od pohledu je voda čirá, papírky nic nebezpečného neukazují (k mému překvapení dusičnany jsou na naprosté nule)... tak nevím, jestli to předělávat a dosypávat tam písek, nebo jestli by to mohlo fungovat tak jak to je.
Zřetelně se tam dobře daří nějaké řase - zelený povlak naprosto na všem. Rostlinky tam prostě jen jsou, prý vůbec nerostou - to bych ale nebral moc vážně, nedali si poradit a kupovali jen podle toho, že to jsou hezké rostlinky - anubias var nana a echinodorus tropica. Nic rychle rostoucího. Barvu mají rostlinky zdravou. Dle mého odhadu to na první pohled vypadá, že se nic strašného neděje.
Takže můj dotaz zní - myslíte, že je nutné na ten substrát dosypat písek a začít znova, nebo by to mohlo zůstat tak jak to je? Jediná plánovaná ryba je betta.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.05.2014 12:50 Muž Aforte [533] - RostlinyRe: Zober
Vodu mi to nebarvilo. Rostlinám to určitě pomohlo. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.05.2014 12:48 Muž Zober [1] – TetraPlant Complete Substrate
Planujem kompletnu prerabku akvaria vratane vymeny dna. Teraz tam mam riecny strk zrnitosti 4-8 a chcem tam dat ciernu drt zrnitosti 1-3. Kupil som v miestnej akvaristike tento cierny strk. www.europet-bernina.com/…
Chcem pod to dat nejaky vyzivny substrat. Vyhliadol som si TetraPlant Complete Substrate a chcel by som zistit ake s tym mate skusenosti. Na nejakom anglickom forume sa niekto stazoval, ze mu to farbilo vodu do hneda.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2013 14:37 Milan – TetraPlant PlantStart
Dobri deň neviete ako sa poživa tetraplant plantstart tablety mam to dať len do pisku alebo ako ?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2013 15:00 Muž Aforte [533] - RostlinyRe: Cosmogagy
Haha. Ano, pořešili jsme to. Na dennerle deponit mix jsem se už taky díval. Akorát cena pro mé akva vychází na dvojnásobek + něco navíc. Za kvalitu se platí. Přesto tolik do toho nedám.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2013 14:45 Muž Cosmogagy [592] - AmerikaRe: Aforte
pižlat to do běžícího akvária bude pěkná piplačka, tyto substráty se umisťují do akvária jako vůbec první věc, než začneš sypat písek.. oni totiž když se dostanou do "volný vody", tak ji umí pěkně zakalit... pokud musíš nutně něco ke kytkám do dna dávat, to bych ti spíš doporučil do běžícího akvária zapíchat nějaké "hnojící" tabletky ke kořenům rostlin.
(např Sera Florenette A, nebo něco podobnýho).. bude to jednodušší

Edit: Aha, otevřel jsem to už bůhvíkdy a jal se napsat až teď, a vy už jste to s Kytí pořešili :-D pokud plánuješ totální předělávku akva, tak směle do zásobního substrátu, neboj se toho ;-) Zkus kromě Tetry mrknout i na Dennerle, taky není špatný
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2013 14:06 Muž Aforte [533] - RostlinyRe: Kytka
Ano, hodně jsem si přečetl. Mám bioflor, co2 vital, tetraplant complete substrate ještě dokoupím. Možná později bude i co2 z kvasnic.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2013 14:01 Žena Kytka [2146] Re: Aforte
Aforte napsal: Jak vidím na tvých akváriích. CO2 nemáš a řasa nikde.
Ano, řasu (s výjimkou jeleního parohu z blbosti - přesvítila jsem to) nemám. Osvětlení nebylo příliš silné, CO2 nebylo a hnojení prakticky žádné, takže jsem našla rovnováhu. Rostlinky jsou hezké, ale příliš nepřibývají.
Teď jsem pořídila nová světla, o dost silnější, bombu na CO2 a hnojivo už mám, takže budu hledat novou rovnováhu. ;-)

Ještě poznámka k otázkám ze SZ (myslím, že je to dobré zveřejnit ;-) ):
Pokud nebudeš provádět hloubkové odkalování (a jestli máš Piskořky a nepřerybněno nevhodnýma rybama, tak to ani nebývá potřeba), tak k promíchání Flexiobkladů a Tetraplanu nedojde. Mám Tetraplant pod pískem už přes rok a dodnes je na skle vidět hranice mezi oběma vrstvami. Jen je třeba dávat pozor při vyndavání rostlinek, tahat pomalu a s citem, aby se to nepromíchalo a nezvířil se bordel ze dna. Ale to je třeba u každého podkladu.

Množství potřebného Tetraplantu pro tvé akvo spočítáš jednoduše:
v centimetrech: délka*šířka*vrstva/1000 = objem v litrech
přepočet na kilogramy: objem v litrech * 1,6 = váha v kg
v tvém akvárku při 2cm vrstvě Tetraplantu: 60*30*2/1000 = 3,6 litru
3,6*1,6 = 5,76 kg
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2013 13:58 Muž Aforte [533] - RostlinyRe: Kytka
Budou tam mít hodně egerie. Krmit, jak jsem psal: zařasená břidlice zelenou řasou, okurka, tablety se spirulinou. Ano, mám dva. Otíkům dám starou vodu. Ano věnuji tomu celý den. Rostliny koupím ten den, kdy budu akvárium dělat. Takže je opravím až poté.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2013 13:52 Žena Kytka [2146] Re: Aforte
Dobře, jsi přesvědčený o předělávce, takže do toho, stejně by tě to nepustilo ano , znám to z vlastních zkušeností. ;-)

Jen pár poznámek: chce to vyhradit si dostatek času, než to vytaháš, ošetříš a připravíš na nové založení, zabere to pěknou dobu.
Jestli do akva přijdou další rostliny, lze je připravit a ošetřit předem, aby ses pak nezdržoval.
Vyrovnané osvětlení jsem měla na mysli ne jeho samotnou intenzitu, ale množství v poměru s CO2 a hnojením. Můžeš mít moře světla a pokud tomu neodpovídá množství živin, tak je na maléry zaděláno. Ale v tvém případě to vypadá dobře.
To, že přijdou rybky na 2-3 týdny vedle ti chválím. Máš dva filtry? Bude třeba, aby jeden běžel v akvárku a druhý u otíků. Otíkům bych dala ten starý, nový do akva, vyždímat na něj trochu bordýlku z původního, aby se rychleji zaběhl. Do rezervní nádrže k otíkům pár větších plovouček, Ceratophyllum nebo Egerii a hodně často měnit vodu, krmit raději míň než víc.

To menší balení má jen 2,8 kg, což při tvém akvárku vychází na vrstvu 1 cm, to je skoro nic, šla bych do toho většího balení 5,8 kg (mrkni přes heuréku, dá se sehnat za slušný penízky).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2013 13:44 Muž Aforte [533] - RostlinyRe: Kytka
To v čem je ten tetraplant je 3,8 kg vhodné pro 50-60l akvária. Zase ať tam toho není moc :) Piskořky pořídím. Rybky budou hejnové a mini. razbora skvornoocasá nejspíš. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2013 13:35 Muž Aforte [533] - RostlinyRe: Kytka
Dobře dám to do celého akvária. Už delší dobu plánují celou předělávku akvária. Rostliny budou kobercovky, blyxa a rotala. Hodně kamenů. Takže stejně předělávka bude. Jak vidím na tvých akváriích. CO2 nemáš a řasa nikde. ANo mám 0,55W/l, takže osvětlení je vyrovnané. Není třeba zvyšovat. Rybky dám vedle, tak na 2-3 týdny. Hlavně Otíky, kteří jsou dost citliví. Dám jim tam zařesené břidlice, takže budou mít co papat. + mám tablety se spirulinou. V tomhle není problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.08.2013 13:30 Žena Kytka [2146] Re: Aforte
Tu tvojí otázku rozdělím na dvě varianty:
1. nově zakládané akvárko
tady bych byla jednoznačně pro, rostlinkám to určitě pomůže, jakmile dorostou kořeny přes písek (flexiobklady, liapor, doplňte vlastní variantu), budou si z toho brát, co uznají za vhodné. Přidáváním hnojiva do vodního sloupce a CO2 podpoříš další růst, jen je to potřeba vybalancovat s množstvím světla, aby kytičky rostly a netvořila se řasa.
Jen bych polemizovala s tím sypáním pouze pod plánované rostliny. Je lepší to dát plošně do celého akva (zvlášť když je takhle "malé" a plánuješ mít rostlinky), protože pokud se v budoucnu rozhodneš některou rostlinu přesadit nebo přidat (a věř mi, že ze zkušenosti říkám, že to bude mockrát :-D ), tak už tam ten TetraPlant, na místo, kde nebyl, nijak nevpravíš. Pokud máš obavy, aby jeho momentální přebytek nepodporoval růst řas, tak s klidným svědomím můžu říct, že se to neděje.

2. tvé stávající akva
Jelikož akvárko máš zaběhlé a jsou v něm i rybky, přidání Tetraplantu by znamenalo v podstatě kompletní znovuzaložení akvárka. V tvém případě bych se do toho asi nepouštěla. Kdyby tam byl nevhodný písek nebo vápenitá drť, pak ano, ale jelikož máš Flexiobklady, není to potřeba. Chápu, že chceš rostlinkám přilepšit, ale v tomto případě bych to vyřešila vtlačením jílových kuliček k jednotlivým rostlinám a hnojivem do vodního sloupce. A po záběhu akva, který máš už za sebou, i tím COčkem.
V případě, že by ses v tom opravdu chtěl vrtat, tak to znamená mít dostatečnou nádobu pro rybky na dobu přestavby, dát do ní co nejvíce zajeté vody z akva, zapnout tam filtr, abys nepřišel o bakterie a Flexiobklady neproplachovat ze stejného důvodu. Samozřejmě by bylo lepší, kdyby pak akvárko mělo pár dní na ustálení bez ryb, ale je otázka, co rybky v náhradním domově. Rostlinkám by bylo potřeba zkrátit částečně kořínky jako při novém sázení, takže by znovu musely zakořeňovat a stabilizovat se. Ze svého úhlu pohledu bych se řas spíš bála tady, protože je to pořádný zásah a vzhledem k tomu, že by tam asi hned přišly zpátky rybky, tak dost velký nápor pro nádrž.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2013 13:01 Muž Aforte [533] - RostlinyRe: Kytka
Ano. Zůstanou flexiobklady. Akorát jich uberu, protože vrstva tetraplant complete substrátu bude taky trochu vyšší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.08.2013 22:12 Žena Kytka [2146] Re: Aforte
Ten TetraPlant myslíš do stávajícího akva nebo plánuješ nové?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.08.2013 20:17 Muž Aforte [533] - Rostliny
Mám 54l akvárium. 2x15W s třípásmovými zářivkami: 840 a 865. Mám CO2 vital a bioflor. Uvažuji nad zakoupení tetraplant complete substrátu. Je to dobrý nápad? Nebude to dělat bordel, když nemám co2 jen tu lahvičku od Rataje? Kolik mám koupit? Mají 2,8kg pro 50-60l akvária. Přesto bych to nasypal jen pod rostliny. Budu tam totiž mít hodně kamenů. Díky za radu.

Edit: Tím mám namysli jestli bez co2 může nastat problém s řasami.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2013 19:53 Muž sabbath [8] Re: dair
Čauky máš také zkušenosti s Tetra Plant Planta Start je dobré ho kombinovat s TetraPlant Complete Substrate :-) nebo to je zbytečné....... stydim

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2013 03:06 Muž dair [29] - Asie
Pouzivam ve vsech svych akvariich a naprosta spokojenost. Doporucuji.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   09.12.2012 19:32 R Muž romant [27987] Re: daakon
Můžeš tak i tak. Když by se mělo jednat o nějaký rostlinnější akvárium, kde budou rostliny ve výrazné převaze nad rybama, tak bych šel do toho výživovýho substrátu a když by se mělo jednat o nějaký více zarybněný akvárium, kde bude i nutno více udržovat dno, tak bych šel do klasickýho písku(třeba betoňák) s přidáním těch jílovejch kuliček pod kořeny rostlin, ale to je jenom můj názor, jistě ti někdo další sdělí ten svůj. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2012 19:13 Muž daakon [2]
Rád bych se zeptal zda je vyhodnější použít tento substrát, nebo jen ke každé kytce přidat pár kuliček Bivoje?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2012 15:30 Erasing – Černý písek čedičový,TetraPlant Complete Substrate.......
Ahoj, objevil jsem na netu aukro.cz/… a zajímalo by mě jestli s tím máte někdo zkušenosti a jak je asi hrubý, nebo kde bych sehnal tak 20-30kg černého písku za nějakou rozumnou cenu. A dále pak jaké máte zkušenosti s TetraPlant Complete Substrate, Tetra Planta Min a Tetra Aqua Safe.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2011 10:54 Muž vóťa87 [207] - RostlinyRe: Těhňajs
Jak píše Thoros, vystačí to tak na plochu dna 80x40cm...Ale z osobní zkušenosti bych zrovna tenhle zásobní substrát nepoužil. Je to víceméně jen nabohacený písek, poréznost je skoro nulová, takže pro cirkulaci vody v takto velkém akváriu to nemá moc valný přínos.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2011 08:17 Muž Thoros [1] Re: Těhňajs
Na obalu píšou 5,8 kg na 100 až 120 l akvárium. Dno pokrýt přibližně 2 cm silnou vrstvou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.07.2011 17:34 Těhňajs
Prosím vás nevíte někdo kolik je potřeba tohoto přípravku (Tetra Plant Complete Substrate) na rozměr dna 200 x 50 cm? (600 litrové akvárko)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2010 22:23 Usine Re: LuckyLjuk
Při prvním odkalení se ti to promíchá, asi bych to přikryl silnější vrstvou, nebo to dával jen pod rostliny které to potřebují. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2010 13:17 harpunar Re: LuckyLjuk
Při zakládání zrovna tenhle vždy používám a je to na rostlinách znát že mají nějakou výživu.Než čekat že to třeba živorodky pohnojí,je pomoc substrátu pro rostliny určitě lepší.Hlavně proto že jsem použil rostliny se zajetého akva a kdybych je dal do nového,vyžilého štěrku,tak budou docela dlouho živořit.Mohu jen doporučit!! ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2010 11:22 Muž Pedrom [0] Re: LuckyLjuk
Použil jsem TetraPlant při zakládání svého akvária a rostlinky rostly hned o začátku pěkně. Jak říká ® provokater se substrátem by se to mělo rozjíždět lépe :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2010 10:38 kreten Re: LuckyLjuk
Nejsem rostlinář - to spíš Václav - ale fungovat by to určitě mělo lépe, než když budeš čekat,až to přijde samo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2010 09:47 Muž LuckyLjuk [18] - RostlinyRe: kreten
No, má představa je taková, že bych dal na dno 2cm spec. substrátu a na to 2cm křemičitého písku( do zadních partií 5cm). Ve výsledku bych očekával od začátku dobrý růst rostlin, jako v zaběhlém akváriu, kde je dno osídleno živými mineralizačními bakteriemi a dalšími látkami.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2010 08:21 kreten Re: LuckyLjuk
Inu záleží na tom, zda chcete podkladový substrát míchat a nebo ho jen nasypat:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2010 08:19 Muž LuckyLjuk [18] - Rostliny – TetraPlant Complete Substrate
Zdravím, vyplatí se použít tento spec substrát na dno pod štěrk při zakládání nového akvária, nebo to jsou zbytečně vyhozené peníze?

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 1972x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/14806-tetraplant-complete-substrate