Šikmá podlaha
0 08.08.2012 11:36 JagerMaister ahojte teraz som založil akvárium 300l len .. sa potrebujem poradiť - predavač mi povedal že je dôležité aby nebolo naklonené a hladina bola rovnaká .. ale teraz pozorujem že voda je niekde vyššia a niekde nižšia ale rozdiel je len pár milimetrov asi 2mm je to problém ?
asi blbá otázka ale pýtam sa
Starší reakce
0 03.07.2012 22:48 Vstrom [82] - Malawi Taky jsem teď páchal stolek. Koupil jsem si komodu 170x42, vysokou 81cm
www.sconto.cz/…
nepřimontoval jsem tam ty plastové nohy, skříňka má kolem šuplíků dvě příčky a v levé i pravé části má fochy, které jsem sešrouboval vruty, komplet horní i spodní desku a místo zadní papumndeklové stěny jsem dal v kuse dřevotřískovou desku (18mm). Vše je spojeno 61 vruty a je to perfektní a pevné. Ale dal jsem ji na panelákovou podlahu, teda pod ní 1cm polystyren, ale na prostředku je jakoby skříňka přizvedlá asi o 4 mm. Jsem z toho trochu nervózní. Mám tam dát 2cm polystyren? Nahoře na skříňce bude černá akvarijní podložka.
Starší reakce
Však ho nemusíte podložit přímo v rozích, ale blíž k těm "nosným stěnám", nebo to podložit na co nejvíce místech.
Ano, stačit by měla bez problému. Čtvrt tuny by na stůl pod akva neměla být taková zátěž, kroutit by se neměl.
Když podložím jen rohy, nemůže dojít k nějakému kroucení toho stolku až na to příjde 200l akva?
Pro jistotu jsem si sehnal větší desku, položil na podlahu a znovu zkontroloval její rovnost. Kromě již zmíněných nerovností (propadliny a hrboly) to přeci jen trochu ujíždí k jedné straně (asi 3mm). Na to by taky mohla stačit vyrovnávací podložka že?
Děkuji všem za cenné rady.
Dát stolek na podlahu a vypodložit rohy, aby se nekymácel a byl rovnej. Navrch polystyren (stačí 1cm - dobře izoluje dno
) a byl bych v naprostém klidu.
Poněvadž se jedná o podlahu nerovnou, nikoliv šikmou, jsou v podstatě dvě nenáročné možnosti. Jedna už byla zmíněna - pružná podložka typu polystyren, mirelon. Druhá pak může být osazení desky stavěcími šrouby. První možnost je výrazně jednodušší a problém rozhodně bude řešit.
Já bych to zkusil celý podložit polystyrenem o tloušťce minimálně 1 cm to by mohlo vyrovnat tlak na ty nerovnosti. Je to jen nápad a uvidíme co na to ti co rozumí víc fyzice a hlavně tlakům na podložku.
Martin Honzejk
0 26.04.2012 13:47 tenebrouk – jak vyrovnat podlahu pod akva stojanem
Dobrý den,
chtěl bych si v práci zařídit akvárko. Což samo o sobě není problém. Trápí mne však skutečnost, že místo, kde ho chci umístit má nerovnou podlahu (a tím nemyslím že by podlaha byla šikmá, ale prostě má prohlubně a hrboly). Nerovnost je zhruba +/- 5mm. Na tu podlahu chci dát tento stolek
www.akva-tera.cz/… .
Otázka zní, jak vhodně tu podlahu pod stolkem vyrovnat? Mám použít polystyrén, karimatku nebo cokoliv takového? Případně na to ještě šoupnout jednu desku a na ní teprve umístit stolek?
Má s tím někdo zkušenost?
Děkuji.
Starší reakce
Akoze keby sa mi ttoto sttalo pri uz zariadenom akva tak uz ani tabletka pod jazyk by mi nepomohla.
V7počet teoreticky správný, tomáš pravdu, ale plastu bych na tohle v životě nevěřil. Projelo tebou podivné horko? To zní skoro jako by jsi se z toho.... no šak víš co
Tak šikovných lidí se svářečkou je jako šafránu - alespoň v mém okolí. O stolek strach nemám a nohy jsou v čudu. Ono Hornbach... věřil jsem jim. 8 x 50kg = 400Kg, což je předimenzované, ale chyba lávky. Jistě kovové od zámečníka by byly něco jiného. Ale již nejsou třeba.
Mnou zase projelo takové podivné horko, když jsem slyšel ty zvuky
muťa napsal: ...k vyrovnání AQ 8ks výškově stavitelných nohou... ...Koupil jsem v Hornbschu plastové nohy s nosností 50kg/ks... ....napuštěno jen z 1/3 se ozvalo 2x nepříjemné lupnutí a hladina se krásně rozhoupla... ...neunesly váhu a vesele a bez varování přeskočily závit a vrátily se do původního stavu.... ...Nohy jsem demontoval a AQ ustavil přímo na podlahu....
Někoho to zvědlo ze židle, mě se udělalo na zvracení. Podlahu doma taky nemáme rovnou jako vodní hladinu při absolutním bezvětří, ale ono přece jenom ten doma svařený stůl ze čtevrcových profilů drží. Na něm koberec a na koberci akvárko. Prosímtě, jak tě napadlo, něco takového kupovat v Hornbachu? Jestli má člověk svářečku, nebo šikovného souseda, vyjde to na flašku slivovice a omezuje tě potom jenom nosnost podlahy. Hlavně že jsi to nějak šikovně vyřešil a nikoho nevytopil.
Už pri čítani ma dvihlo zo stoličky
ono si hlavně šlověk musí koupit na správnou vádu(já vim, že po bitvě je každý generál)
Ony asi nebudou stavitelné nožky jedny jako druhé. Nevěřím, že by přeskočil závit u kovových.
Taky přidám zkušenost. Použil jsem k vyrovnání AQ 8ks výškově stavitelných nohou. Mám AQ 240l (hrubého) + voda, štěrk atd. Koupil jsem v Hornbschu plastové nohy s nosností 50kg/ks. Ukázalo se to jako blbost, jelikož se mi nepodařilo ustavit plochu tak, aby všechny nožky nesly stejný díl váhy. Po pár dnech, kdy jsem měl AQ napuštěno jen z 1/3 se ozvalo 2x nepříjemné lupnutí a hladina se krásně rozhoupla - jimými slovy, více zatížené nohy (co byly více zvednuté aby vyrovnaly hladinu ) neunesly váhu a vesele a bez varování přeskočily závit a vrátily se do původního stavu. Dobře že AQ zařizuji postupně a nebylo komplet hotové. Nohy jsem demontoval a AQ ustavil přímo na podlahu. Kousek jsem jej posunul a je to skoro v rovině. Hawk
Starší reakce
zrejme myslel, ze se mu tezsi strana se sterkem vic zamackla do podlozky...
Myslíš jako že by ten písek nadzvedával hladinu? Tím to tedy rozhodně být nemůže.
Jinak co se týče podložení, tak rozhodně raději podložit celý stojan-desku než samotný roh-hranu akvária.
moze to byt aj tym ze mas v zadu moc vela strku ci piesku, aj mne sa to stalo v zadu som mal cca 15cm a v predu iba 5 ako podlozku mam karimatku na dvakrat zlozenu a púo doliatui vody ja v zadu cca o 1cm viac ako v predu
Já mám taky v akva křivě hladinu a přitom jsem měl akva v rovině trošku se to vždy vykřivý zkrátka si to sesedlo. na funkci to nebude mít vliv
Myslím že to vadit nebude, když bude voda trochu nakřivo
Ďakujem za reakciu.
Akvárium sa mi podarilo popodkladať, na každej strane je rozluka už len 1-4,5mm snáď to už nebude až tak vadiť.
Mám také křivou podlahu a zatím nepraskají...už jsou takhle šest let.
A teraz čo s tým? Celú vodu odsávať asi nebude najlepší nápad.... A 180kg asi nedvihnem... Nepraskne mi akvárium keď je tam voda nakrivo?
Buď se prohnula podlaha a nebo špatně měří vodováha
Zdravím,
Keď som meral vodováhou stojan, bolo všetko v poriadku, no akonáhle som tam nalial vodu povrch (175l akvárim čistý objem je teraz 140l) tak som si všimol odchýlky vody. Nebude to nejaký problém? Nepraskne mi akvárium alebo tak nejak? Prikladám foto.
Z ľavej strany je na boku v jednom rohu 1,9 vpredu a 2,6cm vzadu odchýlka vody od skla a z pravej strany je v jednom rohu 1,2cm vpredu a vzadu 1,9cm.
Prikladám foto z ľavej strany:
Starší reakce
Akvárium jsme hned i vypustili, dnes ho podložíme kusy z měkčeného PVC, zkusíme to dát pod koberec, aby se to lépe ztratilo. Jo, jo, stavitelné nožky jsem chtěla koupit, ale přítel říkal, že je to zbytečné.
Nejlépe bych to řešil,že bych akvárko vypustil,sundal a skřínku osadil seřizovacími nožkami jak radí sollik.Mně se zdá,že 1,5cm.je dost a že to nebude moc dobře v esteticky vypadat.Tod můj názor,ale udělej dle svého uvážení.
Pokud to nevadí esteticky, tak akváriu to nevadí. Pokud bych podkládal, tak určitě skříňku ne akva. Nevím jak je skříňka řešená konstrukčně, ale zkusil bych ji podložit na straně dvěma pruhy sololitu a uprostřed jedním. Nebo skříňku osadit seřiditelnýma nožičkama.
Prosím poraďte, zrovna jsme naplnili nové akvárko (100x50x50),podle vodováhy bylo akvárium poměrně v rovině(bublinka byla jen mírně na straně,ale stále v rámci středu), po naplnění je ale na straně o délce 100 cm výškový rozdíl vody 1,5 cm. Akvárium leží na podložce(akvaristická karimatka)a stojí na námi vyrobené skříni z 18 lamina (čtyři stojiny, plná záda a plná plocha základny). Chceme se zeptat, zda je nutné akvárium podkládat či nikoli, aby ta jedna strana nepraskla pod tlakem vody. V případě nutnosti podložit akvárium, jaký způsob je nejlepší, celoplošně nebo jen na problémové straně?
Starší reakce
filipsi napsal Ja mam na 120cm skoro 1cm (prilis jsem veril podlaze a uplne zapomnel skrinku zkontrolovat, pak uz bylo napusteno a lennost zvitezila)
Heh, a to sem myslel že takhle blbej nemůže nikdo být, taky to mám totiž přesně takhle u 200l akva...
Pokud je akva sikmo = pouze hladina na jedne strane vys, nevadi to. Pokud je na podlozce vrtulovite zkroucene (nebo zkroucene, a navic jeste nasikmo), vadi. Pokud je pod nim neco osreho na tvrde podlozce tlaciciho primo na sklo vadi to jeste vic. Snad takhle uz jasnejsi
. Ja mam na 120cm skoro 1cm (prilis jsem veril podlaze a uplne zapomnel skrinku zkontrolovat, pak uz bylo napusteno a lennost zvitezila)
Osazení na rovnou plochu určitě + usazení na akvarijní podložku, karimatku, či jinou podobnou podložku, ale právě že mi dával na srdce, aby bylo akva vyvážené/v rovinně.
Ale jak říkáš, nějaký ten milimetr sekneš i s vodováhou.
Určitě tím myslel třeba nerovnou podložku. Tam je to pak jasné. Tyto milimetrové rozdíly hladiny na krajích akvária jsou podle mě na každém druhém akva ...
Nu nejsem si jist, zda to nevadí.
Když jsem si kupoval to své akva (120x50x50,tl. 12mm), bylo mi řečeno, že prasknutí, pokud je akva řádně slepeno nehrozí (nepraští-li do toho někdo kladivem), ale prasknutí akva má ze 100% důsledek jeho nerovné uložení. Neb vznikají rozdílné tlaky na stěny akva a ty za čas poleví.
Tuto "poučku" jsem dostal od p. Pavlici.
www.akvarium-pavlica.cz/
Neni zadny fyzikalni duvod (rozdil tlaku 7mm vodniho sloupce je uplne zanedbatelny), proc by to melo vadit. Takze pouze esteticky, pokud je hladina videt.
No sice to není ideální ale viděl sem v provozu cca8 let akvo 800L s rozdílem 5cm a doteď OK.
0 13.10.2010 14:28 incarnat Zdravím všechny ve spolek.
Chci se optat jak moc je nebečné je, když rodíl hladin na bocích činí 7 mm. aqa je 80*40*40. Sklo do vrtule nejde.
Díky za odpovědi a rady jak to řešit.
Starší reakce
Budeš muset bejt šikovnej
Jinak ty malý odchylky by měla pobrat právě pružná podložka pod kavariem a třeba i pod tou deskou na zemi... snad
OK, o tom se dá přemýšlet... Jenom mě ještě napadá, jak asi půjde optimálně vyvážit šest stavitelných nožek, abych třeba na těch dvou prostředních nevytvořil nějaké pnutí, které potáhne střed stolku / akvárka) nahoru či dolů oproti krajům. Nebo hůř, aby tam kvůli různému zakřivení podlahy nevznikaly tlaky "do vrtule".
Jestli ti bude hmotnost působit v ploše nebo v šesti bodech s patřičnými rozestupy je šumák... pokud jde o prkenou podlahu, tak na ni polož desku a na tu až pak ty kluzáky...
Jsou stavitelné nožky a stavitelné nožky ( nejlépe nějaké širší s větší paticí - popřipadě manualní úprava ...), nevidím v rozložení váhy na 6 bodů problém
Stavitelnými nožkami se dosáhne jediného: Váha, kterou už tak budu rozkládat větší podkladovou deskou (prkenná podlaha ve staré vile), se koncentruje do čtyř (šesti atp.) bodů...
A co tak dát na spodek korpusu stavitelné nožky a nebo kluzáky ? tím si vyrovnáš nerovnost podlahy a máš to ideálně rovné . Proč dělat zbytečně náročné nivelační potěry atd. ?? a seřezávání podkladových materiálů je špatné !
Lepsie by bolo na spodok len tenke linoleum alebo hrubsiu foliu polozit rovno na betonovu podlahu, aby sa okopiroval "teren" a dookola len nejaky salovaci ramik. Ked to date na drevenu podlahu, alebo na tu desku ktora bude stat na krivom betone, tak vam ta nivelacka pri zatazeni praskne. Takze pre istotu na to este polystyren. Ale zavisi aj na hrubke... ked to bude aspon 5cm poter tak neni problem.
0 16.06.2010 15:56 AmorFati [37] - Amerika Po třech letech křivého akvárka, kdy mi to vadí a) proto, že na nižší straně se silikon deformuje jinak než na vyšší (boční sklo vyjelo víc ven, nahoře výš) b) křivá hladina je neestetická, se stěhujeme a já kvůli odlišné deformaci silikonu (a taky poškrábání) na akva koupím novou nádrž. Tentokrát ji chci mít rovně, ale přemýšlím, jak pokud možno ideální roviny dosáhnout. Pokus se seříznutou polystyrenovou deskou mi teď vyšel jen částečně (rozdíl 6 cm na 120 cm délky a 2 cm na 40 cm šířky jsem srovnal na rozdíl 0,8 cm, resp. 0,2 cm, líp to trefit nešlo), čili znovu to zkoušet nechci. Přemýšlel jsem, jestli by mělo smysl vytvořit pro akvárko "vaničku", která by se vylila nivelační stěrkou. Představuji si to asi tak, že se jako dno použije dřevotřísková nebo podobná deska, jako bočnice třeba přišroubované lišty, co se prodávají k plovoucím podlahám, aby to vypadalo trochu esteticky. Taková vanička se pak položí na nějakou izolaci (třeba tu, co se používá pod polovoucí podlahy) na místě, kde bude akvárko, a vylije se nivelační stěrkou, což by mým laickým pohledem mělo zařídit rovnou podlahu. Na tu se pak dá opět nějaká pěna nebo PS deska a mimo akvárko třeba nějaké hezké lino. Myslím, že by to bylo docela estetické a praktické (konečně bych měl akvárko, které se i plné vody nehoupe na nějaké bouli na polystyrenu)
Je to vůbec možné takto provést?
Starší reakce
Ja mam taky 300L akva z 8mm skla (120x50x50) s horní výstuhou od Sklorexu. Žádný průhyb skla nepozoruji. Asi vědí co dělají ...
Aj to bol jeden z dovodov, preco som radsej zobral ovela hrubsie sklo
Ono to bolo vyvazene, ked sme to zacali napustat, ale asi sa prehla podlaha po naplneni (mame tramovu podlahu), lebo keby sa prehlo nieco ine, tak by to uz asi davno ruplo... Zatial to nicomu nevadi, kryt zakryva asi 5-7cm zvrchu, takze staci napustit vodu zarovno s prednym kantom, a nevidiet to. A inak tie 2cm az tak nevadia, ono sa skor hybe hladina tak 1-2cm, ked ide niekto okolo
Ale statika je v pohode, vydrzi to ovela viac.
2cm mezi přední a zadní stěnou je docela moooooc ! to už je opravdu na vyvážení . Nešlo by mě ani tak o to jestli to to sklo vydrží ale o vzhled ( a to jak hladiny, tak i z vnějších stran akva jako celek )
Přidat reakci
1 ...... ...... [3] 4
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 4718x