Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak odstranit řasu z dekorace

 

NápovědaFórum » Řasy  

Jak odstranit řasu z dekorace
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2023 14:00 Muž Petr Vojkovský [0] – Řasa
Do čeho namočit kameny a kořeny, na kterých je chomáčková řasa a řas co jde motat na špejli?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   23.11.2022 11:10 R Muž Anthrax [4765] Re: Žako
Ahoj. Nebál bych se toho. Je to vícekrát odzkoušené. Nepíšeš jak je ten kořen velký a o jaký se jedná. Ale já bych ten kořen v Savu umyl. Respektive bych ho na několik minut ponořil roztoku Sava (1 díl Sava na 20 dílů vody). Pak bych ho pořádně osprchoval nebo nechal odstát v čisté vodě. Když se jedná o ruduchu, tak je to asi nejsnazší způsob jak jí mechanicky odstranit. Savo je sice chemikálie ale bezpečně se v té čisté vodě rozloží.
Smysl to má ale jen za předpokladu, že při běžném provozu akva mít problém s ruduchou nebudeš. Jinak je to jen dočasné řešení.
Krevetky ani šneci zrovna s ruduchou moc nepomohou, rozhodně ne v takovém množství. Víc je to o údržbě a hygieně nádrže. :-)
Edit: Samozřejmě píšu o Savu original
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2022 00:30 Muž Daniell [38] Re: Žako
Na ruduchu mi zabral Excel od Seachemu. Dávkování dle návodu. Nebo zkus CO2 Vítal od Rataje. Obě mám vyzkoušené a fungují. A určitě začít s pravidelnými údržbami plus nasadit nějakou úklidovou četu .. krevetky, rybky co papají řasu, šneky neritinu nebo clithony. Dekorace očistit případně vyvařit a podle mne by se dalo vše zachránit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2022 21:05 Muž Žako [4] Re: Daniell
O zelenou rasu nejde tou už jsem jednou bojoval jde o to že dva měsíce jsem neměl na akvarko vůbec čas k vůli rekonstrukci a jen jsem stereotypne krmil a hnojil a za dva měsíce nečinnosti koukám že kompletně celé akva je pokryto ruduchou
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   22.11.2022 17:38 Muž Daniell [38] Re: Žako
Ahoj, a není spíš cesta pobojovat s tou řasou ? .. zkus poslat pár fotek nebo si založit prezentaci .. vidím jen jednu archivovanou :-) Ale podle mně bych nejprve volil méně invazivní metody .. boji s řasou se nevyhne snad žádný akvarista ale osobně bych hned nezakládal akvarium znovu :-) .. taky jsem to měl všechno víc zelené a hnědé a taky oči skoro pro pláč ale po měsíci bojování se zadařilo. Ale to je jen můj názor :-)

edit : nebo prostě jen tu danou zařasenou dekoraci pořádně vydrhnout a vyvařit ve vodě s octem .. savo bych moc nedával, je to přírodnina a ta nasaje chemii
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2022 16:06 Muž Žako [4] – Očištění kořene
Ahoj mám dotaz mám v akvariu kořen a jelikož se to celé posr*** a ten kořen je prolezlí rasou budu to zakládat znova a zeptám se můžu ten kořen umejt v savu? Kameny tam budu mít také těm se nic nestane ale co kořen? Nestane se s ním něco když ho umeju savem?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   03.04.2014 17:34 harpunar – Nechte řasu tam,kde je!
Řasy patří do akvária,stejně jako ryby,rostliny a šneci.Pokud ovšem někdo chce sterilní akvárium bez života,doporučuji destilku a umělé rostliny. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2014 13:00 Žena Kytka [2146] Re: lenka
Bylo by dobré si natudovat něco o vzniku řas. Jsou totiž tam, kde je nějaká nerovnováha a rozhodně nevznikají používáním obyčejných zářivek nebo topení. To by pak totiž většina z nás pěstovala pouze řasu. smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2014 09:39 lenka Re: cezarmilan
No zatim se nemají z čeho vytvořit, kytky nemam. Netopim v akva. A nemam ty obyč zařivky. Akva mam u stěny kde nesviti slunko, takze si myslím zě to vydrží.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2014 21:52 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: lenka
Toto bude fungovať do času, do času ano
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2014 21:04 lenka
Taky se mi pořád dělala řasa na kamenech,kytkách stěnách akva. No hrůza, pořád to drhnout z těch šutrů je o nervy. Mámalawi a fakt močál se mi přestal líbit. Řasy jsem se ubavila nadobro tak že jsem rybky přelovila. Štěrk proprala, kytky vyházela. Kameny mam koraly které byly komplet zelené od řasy jsem nejprve spařila horkou vodou a odrhla kartáčem, naložila je do vany zalila vodou a savem (original) je určené na studny a bazeny proti řasam a ejhle po hodině krásně zářili jako nové :) pak jsem je oplachla a pul hodky odmáčela ve vodě. Koupila pouze uv zářivky které nepodporují rust kytek takže ani řas. Napustila novou vodu, vymyla filtr. A ejhle drzí se už měsíc bez úhynu jediné ryby a je to nadhera.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2013 14:17 Muž Shanep [3] - AmerikaRe: jitkaS
Jo dělám to úplně stejně, jen ty kameny a kořeny vyndavám ven do kbelíku, abych náhodou nepřišel o nějakou tu rybku, nebo živočicha. Je to jako když člověk spaří kopřivy a pak to šnekům i ancíkům moc chutná. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2013 14:03 jitkaS
Nedá mi to a musím se podělit . U akva monumentu jsem bojovala dlouho s vláknitou řasou nahoře skály. Otrhávala jsem ji, drhla kartáčem, polévala chemií proti řasám, odstraňovala žiletkou. Do týdne byla zpátky a práce musela začít na novo. Až jednou jsem ji při výměně vody, kdy skála koukala ven polila horkou vodou(tak abych si neopařila rybičky). Řasa nejevila skoro žádnou změnu a já si říkala, tak zase nic a hle za tři dny je skála náhle čistější než když byla nová. Po řase ani památky. Jen ancíci a šneci se mi zdají vypasenější. Je to už skoro dva týdny a řasa nikde. Takže hurá hop

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2010 19:26 Wexelo Re: janmacu
A k čemu to když kámen už byl v akva, jako pochopil bych to u kamene z přírody, ale nač tak uskostlivě dezinfikovat něco co už je v akva a stejne ihned po vložení se to zase kontaminuje ???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2010 16:44 Muž janmacu [18] Re: Wexelo
Protože savo řasu spolehlivě zničí, ale s ní i všechno co na šutru či kořenu je včetně ruzných bakterií atd... Dokonale vyčistíš. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2010 15:52 Wexelo Re: petrp
Stačí přelít vařící vodou, a taky odumře a rozloží se. Nevím proč každej bere hned savo :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2010 15:26 Muž metal [96] - CichlidyRe: petrp
da sa aj solou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2010 14:08 Muž Vašek [56] Re: petrp
Savo a sleze okamžitě sama. Po aplikaci opláchnout a dát po chvíli klidně do akvária. Řasa už je mrtvá a časem se rozloží i poslední zbytky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2010 13:46 petrp – jak odstranit řasu z kamene nebo lávy
Poradí někdo, jak nejrychleji odstranit řasu z lávy nebo kamenů s použitím přípravku a nutností vyndat kámen z akvária? Mám řasu, která nejde ani vydrbat kartáčem. Hlavně drží v porech na lávě. Děkuji za rady.

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 1648x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/14257-jak-odstranit-rasu-z-dekorace