Neritina zebra - problém
Je to OT, ale jen postřeh - ze zřejmých důvodů se nedokáže otočit ani septarie
rybicky.net/atlasostatnich/plz_septaria_porcellana
Měla jsem jednu a během prvních pár dní jsem jí třikrát otáčela a nakonec chcípla, zajímalo by mne jestli chcípla následkem toho, že vžycky pár hodin, než jsem na to přišla, ležela na zádech..., anebo to bylo naopak - že padala ze skla, protože po odchytu a převozu atd,. nebyla na tom dobře až nakonec chcípla...
ale to já taky, tohle bylo na zkoušku jestli jim taky bude chutnat mrkvička
Poradí si proti všem co tvrděj že ne...větší problém bych viděl v křehkosti ulity při vkládání do akva
no ona je původně určená pro ancistrusy, ale ty si jí moc nevšímaj. velkej kus to není, to tak jen vypadá, je to vlastně čtvrtka jedné mrkve. ale balancuje s ní stále, už do ní asi strčím
No slyšel jsem, nebo někde, četl že se nedokáže sama dobře otoči zpět, poku je na zádech, ale já je ve své nádrži nehlídám
Pokud je půl hodiny pod mrkví, tak bych ji asi helpnul - nevím. Nebo tam nedávej takové kusy, ale ony zase nemohou být tak těžké.
ještě foto
Starší reakce
Nejedná se o problém jen mě zajímá, zda-li i vy máte s nimi takovou zkušenost (jako já), že veškerou řasu či plíseň přeměnují na "trus".
Velice se jim zalíbil můj zánovní kořen, který se pokrývá slizem a nevím čím ještě. Pěkně tam rejdí a žerou - no a vše v podstatě transformují na trus - a že ho teda je - jinak bych to nepsal. Jsou to fakt taková čuňátka?
Nemám zebry ale turrita.
Starší reakce
Objevil jsem zajímavý odkaz, kde je zajímavé pojednání o všech možných plžích
maniakva.cz/… . Na straně 41 se píše i o úmrtnosti plže Neritina natalensis. Cituji z tohoto odkazu : ... najdou se i údaje, že celá polovina neritin vložených nově do akvária zemře. V mém případě zemřela po několika dnech jedna ze čtyř a pokaždé, když jsem jich později kupovala více než 3, nějaká během pár dnů či týdnů zemřela
... konec citátu.
Dále jsem se zde dočetl i o tom, to ale většina z nás tuší, že když plž zemře, tak po nějaké době začnou tělíčka plžů vytékat z ulit. To by mohl být i Tvůj případ.
Každopádně Ti doporučuji, abys si o neritinách v tomto článku přečetl.
Pro ostatní by určitě mohlo být zajímavé další zde probírané téma týkající se boje s přemnoženými plži. Jsou tam zajímavé závěry.
Je to maximum co jsem objevil, a po přečtení celého tématu jsem se dozvěděl opravdu zajímavé věci.
Ano ano, četl jsem, ale právě kvůli řasám, jsem si je pořizoval, na zádech nejsou a nebyly a chemii ani jiné nepřídávám. Vkládal jsem jemně na dno.
Ahoj, dovolil jsem si udělat výtah ze zdejšího atlasu. Popřemýšlej, jestli něco z níže uvedeného neodpovídá Tvému akva. Pokud ano, tak by si měl lehce identifikovat problém.
...
Tento šnek se živí výhradně řasami, jakmile dojdou řasy, hrozí úhyn. Rostlinné zbytky nebo jakoukoliv jinou potravu ignorují. Pozor, tento šnek má těžkou ulitu a rychle padá na dno akvária, přičemž hrozí poškození ulity. Nutno jej vkládat s opatrností. Zůstane-li ležet na zádech, může pro ně být problém se obrátit a hrozí tak jejich úhyn. Počet šneků se zpravidla uvádí 1 kus na 60 litrů. Může jich být chováno i více, ale je nutné jim zajistit potravu - řasy. Jsou citlivé na chemikálie jako např.: malachitová zeleň, formaldehyd a všechny přípravky s obsahem mědi.
...
Zdroj :
rybicky.net/atlasostatnich/neritina_zebra
Právě žemi nepřijde, že páchnout, již jsem to zkoušel
Skus ju vybrat z akva a privonat, urcite poznas ci zije alebo nie. Mne z dvoch uhynula jedna po prevoze. Su dost nachylne na zmenu prostredia.
Zdravíčko,
zakoupil jsem si před třemi dny 4 neritky. Dodnes jsem zaregistroval pohyb pouze u jedné a pouze v první den. Dnes při ohledání je vidět nepatrný takový bílý chomáč u ustí ulity, mám podězření na plíseň.
Jak bych si měl následně počínat? Jak mohu zjistit, zda-li žijí?
Starší reakce
No,ako som sa tu dočítala,Neritina mi rastliny od rias nevyčistí?....Mám 54l,takže ak by som zvolila komináciu Neritina+Ancistrus,pomohlo by to?Mám tam hojne zeleného trávnika
,takže trošku uberiem svetla a potom by som kúpila nejakého takého živočícha.
Starší reakce
No snáší, snáší, avšak jestli tě to uklidní, já měl taky zebry, super šneci, sice taky snášely jak vztekle, ale jakmile se mi akva natolik stabilizovalo, že už se řasy nedělaly prakticky vůbec, tak to zebry zabalily a hodily si mašli, jelikož jak všichni víme, živí se převáže a pouze řasami...co se týče nakladených vajíček, tak ty se postupem několik měsícu poté samy vytratily z dekorací prostě ze všeho.
Díky. Myslel jsem si to. Proto nebudu radši přikupovat. Jednou mi ta moje už vajíčka snesla, tak už snad bude útrum.
Naprostý souhlas. Kořen jsem drhnul snad hodinu a stejně byli patrné místa po vajíčkách.
Důvod, proč jsem se jich zbavil.
Nic je nezere a drzi jak pribita.
Rád bych se zeptal, jestli ryby spořádají vajíčka od neritiny nebo jim nechutnají.
to nic neni .... to kytkam nevadí....
je normální že neritiny ničí listy když prolezou zůstanou tam po nich takový rýhy myslíte že to rostlinám nevadí
Starší reakce
0 29.07.2010 10:13 Bexi neritin je hodně druhů,nějaká tuším žije i u nás,ale já bych to nezsbíral,sám jsem už proti ,,obyčejným,, neritinám,které se dovážejí z přírody a v zajetí se nemnoží
a některé ty evropské jsou silně ohrožené
Už jste někdo slyšeli o bulharských Neritinách ?
přesně tak... tak jsem zjistil, že vylézá jen ta jedna...ta druhá se drží pod vodou i v druhém akva a je bez problému...jen te jedne asi neco vadí :(
No, byt tebou, tak jsem rad, ze leze, protoze hodne neritin se proste nechyti v novem a rychle hynou. Asi proste hleda lepsi podminky, prece jen akvarium neni jeji prirozene prostredi. Jsou to importovani sneci. Hlavne aby zrala.
No, Ampulárky jsou jedlíci a rychlošneci. Máme je chvíli a je to taky zážitek.
Nám se ze začátku také snažily Neritiny vylézt z akva, ale teď už ne. Pravidlem ty nové, ale máme kryt. Jaký mají důvod, to nevím, jen třeba zjišťují, kam až mohou. Možná jsou to jen Neritiny, které to dělají. Možná kdybychom oddělali kryt, zase nasměřují ven.. Ale nemají-li co jíst? V našem případě to jistě neplatilo.
no zkusim sem jim prohodit působiště...ta co utíkala z akva 1 utíká i z akva2 a ta druhá je v pohode...šmejdí po novém akváriu a nemá tendenci vylezat...
A zkusil jsi dat tu utikajici k te neutikajici nebo je prohodit aby hjsi vedel, zda to je neritkou nebo vodou? Me prave jednou zdrhla na 14dnu za stul. Za tu dobu se tam udelalo tolik rasy, ze pak mela nonstop 14dni co delat. Od te doby udrzuje cistotu, ale kdybych mnemel kryt, tak nevim, zda by obcas neutekla. SAE ti sklo nevycisti, rostliny zase ztezi neritina. Spise se doplnuji, nez aby jsi jednim nahrail druhe.
ted se přicucla na filtr a evidentne se ji tam líbí...tak mrkev zkusím později
díky za radu
Je to normálka, když někdy nechám otevřený kryt, sbírám je pak po koberci nebo za skříní. Daleko "neujdou", po chvíli se zazádkují a zmrznou na místě. Tuším, že tu někdo psal, že neritinu našel po 14 dnech venku a přežila to. Tipuji, že je to nevyhovujícími podmínkami (zejména nedostatkem potravy). Zkus jim tam hodit plátek mrkve.
a som mal dve, a jedna mi po dlhsej dobe tiey umrela a neviem preco. A druha zase stratila farbu na jednej strane ulity. Cim to moze byt? Bezne sa mi stava ze ked menim vodu, zostava na skle bez vody na tych 20 min a znasa to v poho...
sae do 12l
... nevím no...už dříve sem četl, že se někdy vypraví neritinky na výlet, ae moc se mi to nelíbí
fakt nevím. myslíš, že by dobrovolně uschla?
jakože by nenašla žádnou řasu ? to se mi nezdá... na skle mám dubky řas...nevím, nedokážu si to vysvětlit...
sebevražda? tohle neznám. nemá hlad?
Ahoj, mě se zdá, že spíš uplně...včera jsem ji objevil zcela venku na krytu, dnes hned nad vodou...
zdrhá úplně, nebo je "napůl"? může okusovat mňamky na kraji... ahoj
Zdravím, v patek jsem si koupil dve neritiny do svých dvou akvárií, v malem 12l je v pohode, ale v tom větším stále vylézá z vody. Vode je v obou nádržích stejná, měněná ve stejný den, dokonce to vetší je pořádně zaběhlé narozdíl od menšho. Nevíte čím by to mohlo být ?
Starší reakce
0 28.03.2010 11:49 bob to si nemyslim, akva 300 litru, a rasy tam bylo az az
0 28.03.2010 11:26 seyo neritina sa zivi vyhradne riasou ... je dost mozne, ze osem kuskov si tam proste neuzivil
0 28.03.2010 10:45 bob ja jsem pred dvema mesici koupil 8 neritin a tedka zije jen jedna. Postupne umiraly, nevim proc. V akva mam vsechno v poradku ale neritinam se nedari. A taky se mi nezda ze bych mel takove "stesti" a vsechny uz byly stare...
já je mám nově z vivária. hned jsem je posadila na zařasené anubiasy a je to znát
jen, než je nasměruju na všechny lístky, to asi bude trvat...
vůbec je nevidím se hýbat, ani nějakou nohu, ale posun po hodině je patrný, taktéž "čistá" stopa a hovínko-jsou živé
akorát ta menší po posledním přesunu na jiný list je poněkud zbaběle schovaná, ale to rozchodí
Přidat reakci
1 ...... ...... [7] 8
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 13689x