Čím přidělat 3D pozadí
Mám dotaz z praxe na instalaci pozadí do akvária. Mám pozadí vyrobené z nějaké PU pěny a nevím čeho ještě (www.umeleskaly.cz). Jde o to, že pozadí není rovné na zadní straně (jako např. polystyrenové pozadí) a nevím jak vyřešit čištění vody za pozadím, jelikož se obávám, že se tam bude hromadit detrit. Pozadí se samozřejmě musí přilepit, jelikož plave. Jak to řešíte ve svých akváriích?
Starší reakce
Škodlivý není, ruku do ohně bych za to nedal, může záležet tuba od tuby, nevím. Ale ze zatuhnutého gelu bych rozhodně strach neměl... Já tím polepil naprasklý roh akvária které jsem našel u kontejneru a rok jsem v tom následně choval raka.
Zkus si prostudovat bezpečnostní list některého z tavných lepidel. Pro příklad dám odkaz na Pattex
www.pattex.cz/…
0 22.12.2011 21:51 Marek – Tavná pistole -> voda
Cokoli směřované do vody a vlhkého prostředí tavnou pistolí nelepil, ba dokonce bych se toho vyvaroval. Tmel je mnohem lepší a účinnější, "gel" z pistole se ve vodě snadno odlepuje a tím ztrácí své účinky.
Jde spíš o pokus, když ro nepůjde neva. Hlavně jestli to není jedovaté - pro krevety.
Nemyslím si že ti kamínky spojené tavným lepidlem budou držet. Akvaristický silikon se dá koupit i v malých tubičkách za pár korun.
Lze spojit dva kamínky tavnou pistolí? Nechce se mi akv. silikon kupovat.
Starší reakce
Reagoval jsem na kolegu beowulfx. Jeho odpověď o nepřidělávání pozadí jsem lehce doplnil o svůj názor a zkušenost.

Nějak jsem nepochopil na jakou otázku reagujete!!!Já jsem reagoval na tento.....Chci si vyrobit 3D pozadí do akvária.Už mám polystyrén a koupila jsem si Tekujtý těsnící tmel od MASTERsil (tímto tmelem to chci natřít a posypat křemičitým pískem..).Myslíte že je vhodný?Já totiž nevím,kde mám sehnat akvarijní silikon(černý).Prosím o radu
Dovolím si Tvoje doporučení lehce poopravit. Když nepřidělávat(použil bych klasickej akvarijní silikon pár bodů), tak je třeba mít na paměti, aby výška dna byla tzv. dostatečná, protože jakmile tam nebude dostatek štěrku, tak to bude mít snahu vyplavávat. Holt těleso ponořený do kapaliny.

Nijak ho nepřidělávej, mám ho v obou akva a ani jedno není přidělané, pokud to teda nemáš po domacky na míru vyrobené...ryby za to sice zalezou ale dobře ví, kde jen dostanou nažrat.

Není zaco od toho to forum přeci je neee,tak ať se daří

Děkuji dobrá duše..ještě bych měla v akvárku poleplanej polystyrén

.Jojo a myslím že se shoduje ten tmel jako v odkaze..Určitě se po něm budu všede pídit.A jinka moc děkuji za radu

Jestli myslíte tento Mastersil viz odkaz....
www.stachemus.cz/… ...píšou u něj že narušuje polystyren,tak raději neeee!! Já jsem použil černé silikonové lepidlo od firmy Den Braven.Koupil jsem ho u nás v drogerii,jedna tuba stála 90,-kč.Myslím že ho bez problémů seženete....
Starší reakce
neublizi.

a vies mi prosim povedat ci ten zapach ublizi rybam alebo nie?
Záleží na teplotě a relativní vlhkosti prostředí, ale obecně zvulkanizuje cca 2 mm za 24 hodin.
ahojte,
dnes som lepil pozadie do akva...mam taky dotaz, ze ak prejde 24hodin od lepenia silikonom kavaristickym..a bude stale citit ten octovy zapach..mozem tam dat ryby alebo nie?
za24 hod uschne aka hruba vrstva silikonu?
Starší reakce
Starší reakce
Děláte si tu reklamu?
Po čtvrté stejný odkaz

.
-2 23.08.2010 10:10 David – 3D pozadí
Starší reakce
0 28.07.2010 20:25
Bart_29 [3] - Cichlidy QA by melo byt suche a steny na ktere budes lepit pozadi akvarijnim silikonem suche a odmastene (zbevene ras,slizu ap).Proto je lepsi pozadi lepit jeste pred zalozenim AQ.Silikon ma dobu schnuti 24 hod aby se znej stacilo vyparit redidlo.
Ryby budes muset zatim dat do kyblu nebo pokud mas jeste jine AQ tak je prendat na tuto dobu do nej.
Jinak pisek bych asi z AQ vyndal vsechen abych ho mohl poradne vysusit a nevznikala mi tam pri lepeni pozadi vlhkost na stenach.
Snad to trochu pomuze a lepeni zdar

jojo..ale kam s nima? s těma rybkama..mam tam 2 tlamovce..

a musím ještě dokoupit...mam 20l aq...navíc..
Zdravím...mám akvárium...a vytvářím pozdě 3D pozadí...co mám udělat s rybami a s vodou..?jak to nalepím do aq...asi necham písek....ale ne všechen...lepím to asi akvarjním silikonem....Děkuji za každé rady...

Starší reakce
I akvarijní silikonová lepidla jsou na acetátové bázi (při vulkanizaci uvolňují kys.octovou) tento důvod to tedy nebude...
Tmel Silikon Hobby má pravděpodobně menší pevnost po vytvrzení a možná se výrobce obává možného vlivu fungicidů na chované živočichy (nemá úspěšně otestováno a nehodlá se v případě škod soudit

) ).

to viem teda tie organicke kyseliny...
Ale
www.soudal.sk/…
"obsahuje fungicídy"
"patrí do skupiny výrobkov s atestom pre priamy styk s potravinami a pitnou vodou"
Pozor! Organické kyseliny, mezi něž patří i octová, působí na ryby opravdu toxicky. Ovšem v tom množství které se uvolní při vulkanizaci nejspíše ne. Jinak souhlasím s tím, že se pro lepení akvárií nedoporučuje kvůli fungicidům. I když ani to nebude nijak horké, nicméně se tím výrobce jistí, protože nikdo nemůže zaručit nezávadnost těchto látek pro vodní živočichy.
"Mohl bych ho případně použít? Předpokládám, že píšou "Nepoužívat pro lepení akvárií." proto, že se "při vulkanizaci uvolňuje malé množství kyseliny octové", která je tedy zřejmě pro ryby toxická, což by v mém případě nevadilo, když to budu lepit zvenčí..."
ee...

kyselina octova nie je toxicka - si nechodil do skoly??? 8 percentny roztok sa vola OCOT
nepouziva sa preto ze obsahuje fungicídy
ale Ja osobne som ziadny problem nemal

0 05.07.2010 19:18
Sewer [99] Máme tu doma silikon (plnou bednu).
siak SILIKON HOBBY
A je na něm napsáno:
Je vynikající víceúčelový elastický tmel acetického typu na bázi kaučuku, vybavený složkou s protiplísňovými účinky. Je vhodný pro tmelení, spárování a lepení neporézních materiálů v kuchyních, sprchovacích koutech, koupelnách, WC. Používá se k instalaci sanitární výbavy. Obsahuje UV-filtr. Není barvitelný. Během 24 hodin vulkanizuje vlivem vzdušné vlhkosti na materiál s vlastnostmi podobnými gumě.
Nepoužívat pro lepení akvárií.
Mohl bych ho případně použít? Předpokládám, že píšou "Nepoužívat pro lepení akvárií." proto, že se "při vulkanizaci uvolňuje malé množství kyseliny octové", která je tedy zřejmě pro ryby toxická, což by v mém případě nevadilo, když to budu lepit zvenčí...
Co?

No vono se to ale fakt rozjede v nejblbější dobu.....třeba měsíc prší nic neschne a na skřínce s hadrama začne slzet 300ka...řekneš si to počká až bude sucho a ráno je tam půlka....a pod tím nová plovoucí..dřevěná...cca hodně drahá

Šikovný sklenář to zvládne. Viděl jsem to na vlastní oči a ta nádrž drží už 6 let. Záběh měl necelý centimetr a lepidlo ho zcela vyplnilo.
Proč si mi tu radost, že to bude dobrý, musel zkazit zrovna ty, Venco?!

Nechci bejt zlej ale definitivně to rupne o dovču svatbu nebo vánoce...odzkoušeno

Opravdu dokáže zatéct do prasklinky, jo?

Tak podle popisu je to záběh. Tady by se to UV lepidlo dalo použít. Pokud to některé sklenářství v tvém okolí provádí tak by to stálo za pokus. Použije se typ s velmi nízkou viskozitou a to dokáže kapilárně vzlínat takže se dostane naprosto do celé prasklinky. Po vytvrzení UV lampou prasklinu vyplní a je velmi pevné.
Nevim, co přesně je ten "záběh". Prostě se od horní hrany šikmo dolů spouští asi centimetrová prasklinka... Jestli s tím někdo někde ťuknul, nevím
Jde nám jen o to, aby se to nešířilo, jinak to i tak nebude vidět

Dej to zvenku a stačí obyčejný sanitární silikon. Ta prasklinka je záběh? Pokud ano, tak v lepších sklenářstvích mají speciální UV lepidla. Jsou s různou viskozitou a dají se použít na vyplnění právě takovéto prasklinky. Pak není prasklina prakticky ani vidět a pevnost je vynikající.
0 05.07.2010 17:19 Fredy Já bych nechal zabrousit hrany skla a dal bych to dovnitř. Akvárko dej tou prasklinou dolů a přilož to krycí sklo a nebo jemně chytni svěrkou /mezi dřeva/.
0 05.07.2010 17:14
Sewer [99] Dobrá

.
A myslím, že v tomto případě ani nemusím kupovat dražší akvaristické silikony, když bude jen zvenčí, že? Nebo by bylo lepší to nalepit dovnitř? Nerad bych, aby se o to nějaká ryba třeba poranila

Mám to přichytit svěrkou nebo to stačí dát vodorovně a bez tlaku?
Pokud to nebude ve vodě tak to nijak zvlášť nehroť. Nech to dva dny bez vody to je dostatečná doba aby to pořádně drželo a zbytek zvulkanizuje časem.
Přidat reakci
1 ...... 5
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 5689x