Zužitkování burčáku
Tak když máš tester, na který se můžeš na 100% spolehnout, není co řešit
Myslim ze neni potreba vypinat jedu non stop a zatim v poho,
Zkus tresen ted to testuji a vypada to lepe nez Lipa,
koupil jsem vinné kvasinky, chci vyzkoušet kvalitu, rychlost a upotřebytelnost pro tenhle účet...
kolega to normane pije,ale fitruje to
co se vrátit k tématu vylít či vypít. Když už vylévám asi 10 láhev, říkám si není to škoda? A teď jsem našel toto vlákno a vidím že nejsu sám. Jen teď budu špekulovat jestli využiju nové 2,5 litrové PET (mám soustavu 3) nebo půjdu jinou cestou. Saké se mě tady jevilo nejlepší. Ještě mě napadá možná šípkové víno
.
bublám do 50l akva cca1-2bubl/vt, dle stavu náplně, přes lipové dřívko a jedu v kusu, neodstavuji... Pokud je to do tvé 200l, myslím si že nehrozí předávkování...
v tom případě bude asi nejlepší, když na noc difuzor přitáhneš co nejvíce k hladině, pokud tedy tahle možnost je reálná. Jinak když jsem provozoval burčák před nějakou dobou já, láhev jsem na noc vždy otevíral a i tak mi to vydrželo bublat +/- 3 týdny. Takže bych to asi moc nehrotil
Jak bylo řečeno, při zaškrcení bez možnosti úniku plynu flaška bouchne. Když jsem s tím experimentoval, udělal jsem si na hadičce z lahve ,,téčko" a nasadil škrtítka na vzduchovací hadičky.
Když chceš odstavit CO2 do akva, stačí přiškrtit hadičku co jde do akva na max a povolit tu druhou, kterou může plyn unikat z láhve.
Ale že je to optimální postup, to netvrdím
zase mam strach ze pokud lahev povolim tak urychlim proces a tim budu kratsi dobu bublat.
Pokud ten okruh úplně uzavřeš, láhev na 100% bouchne. Pokud chceš na noc přerušit dávkování do nádrže, tak stačí povolit opatrně víčko láhve a nechat láhev přes noc otevřenou.
0 23.10.2014 20:12 volvik [21] Chci se zeptat muzu uplne zastavit burcak na noc??? at mi nepraskne plastova lahev.
Konecne jsem dal lipove drevo a nemam to jak odpojit jedina vec je ze tam muzu dat skrtici ventil a uplne to uskrtit muze to teda takhle byt???
Dekuji vsem za odpovedi
Starší reakce
Určite aj to je riešenie. Ja som kedysi dávno fľašu na noc dával do hrnčeka so studenou vodou.
Vplyv na dĺžku má i množstvo cukru, myslím to však opačne. Čím viac cukru, tým viac alkoholu sa vytvorí a ten kvasinky zabíja, to rovnako môže skrátiť dobu kvasenia.
Pre začiatočníkov mám ešte jednu radu. Ak je rozbeh pomalý, tak stačí na palec, prst nabrať trošičku acidofilného mlieka a ponoriť do pripraveného roztoku. Urýchli to.
Rovnako mám pre začínajúcich aj obrázok, nech trochu pomôže
Já zkoušel zase tohle:petka(1,5l) s burčákem bublala do miníčka bez živočichů(aby někdo neříkal,že trápim rybky
).Lahev stála u nonstop otevřeného okna a v noci teplota klesala k cca 10°C a přes den šplhala k 25.Výsledek?Burčák už byl dost vyšumělý,ale přes den krásně dával,kdežto v noci nic...a takhle to vydrželo skoro týden
jasně, to je bez debat, že spousta okolností má na to vliv. Když jsme to testovali, tak jsme se snažili dosáhnout co možná nejpodobnější podmínky. Tedy stejné složení v každé láhvi, stejná okolní teplota, stejné množství bublin/min atd. Výsledek byl ten, že při 2 měsíce trvajícím testu sušené droždí Dr. Oetkera vydrželo bublat nejdéle. A to není nějaká reklama, protože toho pána jsem nikdy neviděl a ani ho neznám
A mimochodem, jde i o to, jak mas tu lahev natlakovanou, a jak rychle to spotrebovavas. Pri ziveni 200l akvaria jednou 2l lahvi burcaku to neni na vic nez 9dni (dava to dele, ale uz to nestaci), pricemz musim rict, ze v mem systemu je mnohem nizsi tlak, nez se u burcaku bezne pouziva.
Ono je to dost i o teplote, za jak dlouho se to dokvasi do konce. Aby to nebylo o tom, ze obycejne vykvasily vsechno za tyden pri teplote 30°C v lete, a ty "znackove" bublaji pri 20°C klidne pres dva tydny...
no dobre, skúsim to inak. Keď v obchode kúpim droždie od výrobcu X, dám ho do petky a opakovane vydrží kvasný proces 14 dní a na druhej strane dám do petky ten samý pomer ale droždie od výrobcu Y, ktorý mi opakovane vydrží bublať 3 týždne, ktorý bude lepší a budem ho doporučovať? A tam smeroval moj prvý príspevok.
No jeste odstatou vodu
. Zalivam to vodou z kohoutku a zadny problem.
Nútiš ma byť OT
Pečiem si chleba a je mi jedno aké droždie používam, kvasí jedno ako druhé. Skôr si treba na sáčku dohliadnúť na dátumy a keď už kupíme, tak pozor na spôsob skladovania. Nič viac a nič menej. Niekomu tečie doma tvrdšia voda, niekomu mäkšia,preto môže byť rozbeh pomalší a o teplote nehovoriac.
Najlepšie je dať vodu odstatú (tak robím i pri pečení
) dať tam na špičku noža živnú soľ, zamiešať, cukor zamiešať, droždie, zamiešať a dobre uzavrieť. Musí to samozrejme výborne, nie dobre, tesniť. Niekedy hľadáme zbytočne vinu v kvasinkách a možno to niekde uniká
Myslím, že reklamu robiť netreba
všetky sú dobré. Doplnil by som tiež radu. V drogérií, záhradníckých potrebách.... kúpite živnú soľ pre kvasinky. Predlžite dobu kvasenia
Používam sušené droždí a studenou vodu a bublá to během pár hodin celkem dost, na 1,5l vody 300g cukru a 1 lžička droždí a bublá asi 2 týdny někdy i dýl
12-13 dnů. Čtrnáctý den jsou bublinky nepatrné.
S čerstvým droždím a studenou vodou jsem to nikdy nezkoušela, ale zdá se, že výsledek je obdobný.
A jak dlouho to takhle připravené bublá? Mě cca 14 dní, spíš o něco míň
Burčák dělám velmi obdobně a vždy večer. Dávám 3 gramy sušeného droždí na 2 litry vody. Některé klasické sáčky mají 7g, jiné 10g. Takže někdy to je půlka sáčku, někdy třetina. Zasypu 10 vrchovatými lžicemi cukru. 1 lžice je cca 25g cukru. Do lahve to sypu pomocí trychtýře. Potom zaliju teplou vodou - kolem 30°C. Pořádně zaštěrkám a doliju stejně, nebo o něco méně teplou vodou (25 - 30°)C. V místnosti nejde teplota pod 20°. Připojím a ráno to bublá.
Kdyz dam do kuchynske odmerky +/-300g krystal cukru (jaky zrovna je a nebo koupim cestou), nasypu na to pul pytliku suseneho drozdi (3.5g), zamicham lzici jeste za sucha, a zaliju to vodou podle ruky kolem 25°C a pak doplnim na 1.5l do 2l lahve, vecer pripojim, rano uz mam kelimek
rybicky.net/clanky/1366-co2-snadno-levne-a-bezpecne plny, nebo kdyz se nedari, maximalne odpoledne... Jeste nebylo, ze by to nefungovalo, a to sypnu drozdi nekdy pul baleni, nekdy tri tretiny, nekdy co zbyde jak mi uleti ruka, jak se zadari...
Já dávám 8 polévkových lžic cukru, od oka 1/6 kostky droždí (7g) do 2L petky v které mam 4/5 studené vody. Za nějakou tu hoďku mi to bublá. Ještě se podívej, jak to máš utěsněný, jestli ti to někde neuniká.
Priste pouzij chladnejsi vodu, varene nefunguji
. Susene jsou OK, jine ani nepouzivam a zatim fungovaly jakekoli, ktere prave byly k mani.
0 29.09.2014 19:42 jackson8800 Ahoj,dnes odpoledne jsem zkusil podle zdejších návodů vyrobit vlastní CO2 pomocí kvasnic,no asi jsem měl koupit ty čerstvé a ne ty sušené,pořád se nic neděje,tak si při pohledu do akvárka popíjím burčák a napadlo co kdybych tam lehce kapnul toho burčáku,urychlilo by to kvašení?Nemohl bych tím něcěmu ublížit?Díky.
Starší reakce
Nejvíce jsem otáčel jednu rýži 4x, ale po čtvrté už to ztrácelo na výkonu (přestože cukru bylo stále stejně) a také na chuti - ale to mohlo být tím, že mi došlo některé koření a já jsem líný zajít ke kořenáři, protože v superhypermegaokrádárnách prostě koření nevedou).
Já se snažím sestavit soupravu ze 2 kvasných lahví a jedné pojistné a zároveň počítací, ale ne a ne se mi to povést. Furt mi někde něco netěsní. Jak já udělal tu první soupravu, že mi tak dlouho a zcela bez problémů bublá to nevím, to nevím, to nevím. Ale jsu trpělivý, takže ono se to dřív nebo později povede.
Co se CO2 setu týká, tak to je určitě skvělá věc. Už půl roku mi tu leží vedle akvária. Dokonce jsem ho i zkušebně zapojil. Ale když dvojlitrovou láhev vyfoukal za 24 hodin (někde bokem do místnosti, ne do akva), tak jsem ji sice naplnil, ale už jsem to nikdy nesešrouboval. Řekl jsem si, že bublání ze Saké je levnější, chutnější a bezpečnější a na CO2 set i s controlerem jen zlostně koukám, když zakopnu o bednu, v níž je stále zabalen
Musím potvrdit, že saké podle tvého receptu je výborné. Já jsem alergická na med, tak přislazuji karamelem a je to opravdu mňamka
Díky za skvělý nápad, do teď jsem burčák vylívala, a tohle je perfektní spojení příjemného s užitečným. Přestávám šetřit na CO2 set.
Já mívám na akvo připojené 2 flašky, a měním vždy tu starší takže bublání mám jakž takž stejnoměrné. Takže najíždím na alkoholový program, budu mít 3 flašky zároveň (jedna bude stát před stočením) a dvě budou připojené
Kolikrát si zkoušel otočit jednu rýži?
Starší reakce
No, dnes jsem stočil poslední dávku, bublalo to 5 týdnů a kousek a je to moc dobré. Ale odteď budu bublat jen 4 týdny... ten poslední týden už to v té třístovce bublalo jen malinko a tak mi trochu stouplo pH.
Starší reakce
Asi zítra vyměním náplň, jsem zvedav na chuť saké a zkontroluju i t rýži, zda ji nechat ještě jeden cyklus, nebo ji vyměnit. A přemýšlím, že zavedu dva kvasničovače s posunutým cyklem o 2 týdny... to by mi mohlo zajistit rovnoměrné dávkování v průběhu celého měsíce...
A víc chlastu
No kdyk to povídám...akvaristika jako krycí manévr...teď vám tam na té Moravě vybírají zásoby celníci jako na běžícím pásu, tak je třeba najít novou cestu. Ještě neprozkoumanou...
Nepřipadá mi, že by se kazila. Spíše se po prvním kole namočí a v druhém to pak kvasí mnohem déle. Ale překvapuje mne, že už tak dlouho - dnes je to vlastně 5 týdnů... i když teď už to bublá jen tak maličko... ale to nevadí. Vidím, že je to dobré. Asi zítra vyměním náplň, jsem zvedav na chuť saké a zkontroluju i t rýži, zda ji nechat ještě jeden cyklus, nebo ji vyměnit. A přemýšlím, že zavedu dva kvasničovače s posunutým cyklem o 2 týdny... to by mi mohlo zajistit rovnoměrné dávkování v průběhu celého měsíce... a měnit budu vždy po čtyřech týdnech... Jo, to by šlo. No jo, ale kdy zapojím ten počítačem řízený profi CO2 set, co se mi tu už půl roku válí??? Do háje... no, něco vymyslím... třeba bublat Saké do menších akvárek a do třístovky pouštět to CO2 z bomby, když už jsem to koupil
malyLibor napsal: ... a po delších zkušenostech tu rýži nechávám i po slití saké, jen tam přidám ostatní suroviny a jedu další kolo... zatím jsem to zkoušel 3x a stále to funguje, řekl bych lépe než když je rýže úplně čerstvá
Tyjo, to zní dost ekonomicky
ale nekazí se už ta rýže po tolika týdnech?
já vím že se rýže "na vodě" pěstuje, ale přece jen, tohle je jiné...
Jinak saké jako vedlejší produkt určitě není k zahození
Stále bublá, i když už jen trochu, ale stále... krásné jemné bublinky, které se rozpustí, než se dostanou k hůadině.
Starší reakce
Dávám normální rýži, co používám na jídlo... tedy normální nevařenou rýži, ne tu z pytlíků... i když někdo by tomu papírovému obalu mohl říkat i pytlík... a po delších zkušenostech tu rýži nechávám i po slití saké, jen tam přidám ostatní suroviny a jedu další kolo... zatím jsem to zkoušel 3x a stále to funguje, řekl bych lépe než když je rýže úplně čerstvá - kvasí to déle a rovnoměrněji - současná dávka bublá od 30.8. tedy 26 dnů
Starší reakce
Malý dotaz, rýži dáváš vařenou nebo rovnou z pytlíku?
Starší reakce
Hm. Tohle skvělé vlákno nějak dlouho dříme. Tak přispěji svou zkušeností. Právě koukám na tenis a popíjím domácí Saké, které mi vzniká jako vedlejší (nebo hlavní?) produkt při bublání CO2 do mojí třístovky, kde tak snižuji pH. Saké je výborné. Postupně vychytávám tak, že každá další dávka je chutnější, ale zároveň déle a stejnoměrněji bublá. Nejdéle mi bublala dávka stočená ve čtvrtek, ale bohužel její přesné složení a datum namíchání se mi nezachovalo. Nicméně několik možností mi v hlavě zůstalo a tak hledám znovu tu zázračnou směs a zázračný postup. Nicméně i základní směs, která je už za těch x cyklů vyzkoušená, je velmi pitelná. Jejím největším nedostatkem oproti té ze čtvrtka je to, že nebublá tak dlouho a rovnoměrně, ale chuťově dobrota.
A zde je recept: 200 g rýže, 380 g cukru, 1 pytlík vanilkového cukru, 2 g sušených kvasnic, lžičku skořice, 1/2 lžičky zázvoru, 1/2 lžičky tymiánu, 3-5 kuliček nového koření, 10 hřebíčků, to vše nasypu v tomto pořadí do 2l petlahve. Poté zaleju vlažnou vodou tak 3 cm pod to místo, kde začíná hrdlo, a napojím na hadičku, co vede do bezpečnostní petlahve s vodou, odkud jde CO2 do akvárka. (Sice mi ještě nikdy obsah petky do té bezpečnostní neutekl, ale co kdyby. Navíc slouží jako počítadlo bublinek) Nechám bublat, dokud bublá. Když přestane bublat, nahradím novou dávkou a tuto láhev ucpu vatou, aby do ní nepadal prach a octomilky a nechám stát na kredenci. Při příští výměně lahví (vždy mi vydrží bublat 14 dnů) tuto láhev stočím, ochutnám, v případě nutnosti přisladím lžičkou či dvěma medu a dám do ledničky. Vím, že saké se pije spíše teplé, ale já mám raději vychlazené. 召し上がれ (čti "oishii desu)
Starší reakce
Na Slovensku v jednej krásnej dedinke pod Tatrami pália tkzv. drožďovicu, používajú ju pri problémoch s trávením. Naleje sa pár kvapiek ovocného sirupu na dno štampla zaleje držďovicou a šup do žalúdka. Čo myslíte z čoho to pália? No z kvasníc, cukru a vody, to je presne to čo používame na výrobu CO2. Divím sa preto tým, čo to pijú aj keď s tým citrónom, ono to nemá nič spoločné z burčiakom, to je totiž po reakcii (keď to prestane bublať) hotový kvas, len ho vypáliť.Toť nedávno bolo v televízií niečo o pití v Rusku a tam jeden IVAN či SERJOŽA mal skvelý prístroj na pálenie toho kvasu a pozostával z tlakového hrnca na vývar a odtiaľ s kade uniká para, myslím ten otvor, tak tam mal napojenú trubičku odkiaľ mu vytekala vodka, čiže v ROSII vodka a pod Tatrami drožďovica, ,, Na zdarovie!!!,,
pokud se pouzije jiny zaklad nez voda, treba nejaky mošt.... ale asi by bylo dobre merit cukernatost aby se dal vystelovat pomer kvasnic a pridavanyho cukru a co nejdelsiho a nejrovnomernejsiho kvaseni...
problem je ze pri kvaseni alkoholu je treba mit co nejvetsi produkci alkoholu, kdezto my potrebujeme co nejvic co2 a co nejrovnomernejsi prubeh, bohuzel tyto dva pozadavky se castecne vylucuji
jo a kazdej si bude kupovat lis na ovoce nebo odstavnovac.... jeste typ... kdyz se necha most premrznout, tak se rozmelni rmut(takovej ten kal)
No myslim ze ten "burcak" co je k dostani tady ve strednich cechach u silnic a na trzistich na sklonku leta take vetsinou vinne hrozny vubec nevidel. Vino z hroznu je vino z hroznu, ale ovocne vino taky dokaze prekvapit - kolikrat si na nem pochutnam vic nez na levnejsich revovejch, jednou jsem delal jablecnak, kterej jsem sladil medem, nechal jsem to potom dva roky ve sklepe ulezet a muzu ti rict ze se pakpo tech 25 litrech zaprasilo tak rychle a byla to takova chutova slast, ze jsem od te doby nic lepsiho nepil.
lk22.sweb.cz/… - vseobecny navod na vyrobu ovocneho vina<br>
Navod na jablecny burcak z netu:
Jablečný burčák
host - xxx.xxx.225.144 (?), 25.9.2009 21:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Mé zkušenosti s přípravou burčáku a výrobní postup je následující:
Jablečný mošt (ihned po vylisování.) naleji do 6 lt hrnce, přidám na 1 lt moštu 140 gr. krystalu. Zamíchám a zahřeji na cca 35- 40 st.C. a rozleji do PET lahví 1.5 lt.
Dosladit mošt je nutné. Nutné již není přidávat vinné kvasinky.Pokud necháte alespoň 4- 5 dní kvasit v prostředí, kde je vyšší teplota 30 st. C a potom přemístíte do prostředí pokojové teploty je "burčák pitelný do 10 dní"
Je praktičtější aby kvašení probíhalo v PET lahvích bez úzávěru.
Po ochutnání a zjištění, že je to již OK, je vhodné burčák přelít do čisté PET láhve tak, aby se nerozvířil kal na dně láhve.
Pro jeho uchování je potom vhodnější nižší teplota 15st.C (sklep) pro delší skladování chladnička. Vždy bez uzávěru.
Radek Wagner
Zde je zcela zřejmá zásadní dezinformace akvaristů a totální záměna slov kvasničák a BURČÁK. Co co provozujme při bublání CO2 do akva je právě kvasničák. Vzhledem k tomu, že jsem z jihu Moravy, nechápu , jak si můžete pochutnávat na kvasničáku. No jak se říká : nouze naučila Dalibora na housle hrát.
BURČÁK je z vinných hroznů, a tím myslím bublá málo kdo. A ten rozdíl, myslím chuťový, je zásadní. Burčák se dá oficiálně nakoupit jen od 1. srpna do 30. listopadu. To určuje vinařský zákon.
Doporučuji každoroční spotřebu burčáku v objemu dvou až trojnásobku obsahu krve 10-15 ltr.
Pozor !!! zásadní upozornění !!! Ne najednou !!!
no chtelo by to nechat poradne dokvasit az se uplne vyceri pak by se to dalo pit... ale nic moc chut, porad to bylo dost sladky... premyslel jsem nad sake (ryzove vino)
pripadne to vypalit... v te souvislosti me napada navod z čunkina: "na kilo hoven kilo cukru"
Je potreba do toho dostat nejakou kyselinu, stacilo by tam pridat i trochu kyseliny citronovy, ale lepsi je tam dat stavu z jablek, rybizu, nebo i ten citron - prece jen je to aspon prirodnejsi. Pokud zaklad neni sladkokyselej, tak to neni ono. Hlavne davat bacha, aby se ti do toho nedostala voda z akvarka. Nejlepsi burcak je na vrcholu bourliveho kvaseni, kdyz to nechas dyl, tak uz to ma spis bliz k vinu. A lepsi nez drozdi je davat tam do toho vinne kvasinky, k dostani za petikacku v kazde drogerii, drozdi v tom nechava svoji pachut.
I by se to dalo prodat pražákům. Ani by se nedivili, že burčák v březnu( tímto se předem velice omlouvám všem znalcům vína západně od Brna
)
Ne, vážně. Já si taky občes cucnu, ale systematicky se tím neprolévám.
cože cože, takhle levně přijít ke chlastu
)ne vážně, už mě to taky napadlo, smrdí to jako burčák, tak by to mohlo chutnat podobně, jenže jednou mi nějak nedopatřením stříknul kousek do pusy a moc mi to nechutilo, říkáš s citronem je to lepší??
Přidat reakci
[1] 2
Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 2747x