Čerpadlo
Jójo, já ho pochopil, shání jedno 1000litrové pro vnitřní vlepený filtr s co nejmenší spotřebou.
Tak sem mu jen navrhl alternativu.

Xif napsal: A neuvažoval si o dvou čerpadlech 2x 500L nebo 600L
Vyrozuměl jsem , že bude mít filtr vnitřní a do něho shání jedno čerpadlo...

A neuvažoval si o dvou čerpadlech 2x 500L nebo 600L
Výhoda 2x výtok nasměrovaný kam chceš. Když ti jedno čerpadlo náhodo vypoví službu,narychlo shánět nové. Takhle máš aspoň nějakou zálohu.
Malá spotřeba (teda menší)
Já mám doma SunSun HJ 600L a je tichoučké + spotřeba jen 8W
Dáš do akvária 2x SunSun HJ 500L, tak máš celkovou spotřebu jen 14W
www.rostlinna-akvaria.cz/… Aquaely mám v hledáčku

Jo ta at-203 je fakt žrout elektřiny, ale stačila by ti i 202. Jinak velmi rozumnou spotřebu mají Aquaely. Jinak to bude vždy +/- to samé. Pokud se promaže osička a dobře se hlava vypodloží, tak je to tiché snad vždy.
Atmamy mám ve všech akváriích s filtrem. Nemám s nimi problém, všechny jsou tiché. Jedno používám i na výměnu vody, jediné co mi vadí je spotřeba, tu mají poměrně vysokou oproti ostatním a u čerpací hlavy přes. Pro mě použitelné je od Amtan ip203 a to má spotřebu 30w. Ostatní 200, 201, 202 jsou zase slabé (202=600l).
Chtěl min. 1000 l/hod.

. Ad Atman, třeba je teď všechno jinak - Atmany jsem měl 3- jeden malý se po... po dvou dnech, reklamace-vrácení peněz. Druhý mám dodnes ve velkofiltru jen jako oběhový-funguje 12let dobře, tichý-ovšem tragická kvalita izolace přívodního kabelu.Třetí jsem kupoval asi před 4 lety jako levné pomocné oběhově čerpadlo, byl hlučný (a vibrace) tak, že 2 den letěl ven.
Ahoj. Použij klasickou čerpací hlavu. Osobně bych vzal Atmana, dnes pod označením JK Animals AT-201 nebo AT-202 atd. To poslední číslo je podle síly čerpací hlavy. Ty hlavy jsou po zajetí krásně tiché a spotřeba je velmi nízká.
200eur? To je celkem rozdíl

Ale dole je odkaz na to, co se vyrábí. A navíc tvůj odkaz je na jiný typ čerpadla.
No, má to jen drobnou vadu-jestli se dívám dobře, tak se to čerpadlo DC 2000 už nevyrábí...
Jj, díky za tip, na tu funkci jsem narazil když jsem se prohrabával tím co vše se dnes prodává, automatické zapnutí je fajn věc kterou bych ocenil hlavně v Modroočku kde čerpadlo při krmení vypínám

www.profiplants.cz/… mám ho několik let a je to na nízké napětí a u kontroléru oceníš automatické zapnutí po 10 minutách při krmení.

Nepotřebuje výtlačné čerpadlo. Můj tip je Tunze s regulací.
Já mám výtlačný čerpadlo Rio na výměnu vody a je strašně hlučný, to nebrat. Pokud budeš vodu tahat u dna, tak si myslím, že budeš potřebovat výtlačný.
Osobně bych sáhl po Eheimu, ale zkušenost nemám.
Ahoj, mám dotaz. Budu mít akvárium 200x45x40cm a potřebuji poradit s čerpadlem k filtraci. Filtr bude formou velepené přepážky na molitanové desky v pravém rohu a za nimi bude prostor pro čerpadlo a topítko, vývod bude skrze molitany do akvária. Momentálně jsem trochu zmatený jaký druh čerpadla mám vlastně shánět. Zda čerpací hlavu nebo výtlačné čerpadlo. Počítám minimálně 1000l/h s regulací.
Vy co máte s tímto zkušenosti se zeptám jaký druh zvolit (výtlačné nebo čerpací hlavu) a máte nějaké doporučení na kvalitní a tiché čerpadlo s pokud možno nízkou spotřebou? Případně jak jste řešili připojení trubky aby jste to vyvedli z komory do akvária.
Řešení je téměř totožné jako u kolegy
rybicky.net/fotogalerie.php…
Díky moc
Zdravím, buduji venku "jezírko" pro vodní želvu ze staré vany, do budoucna možná udělám z ibc kontejneru a chci se zeptat, zda je toto čerpadlo optimální k točení vody?
Předpokládám, že budu vodu tlačit do výše postaveného kýble naplněného filtrační hmotou.
www.rostlinna-akvaria.cz/…
Děkuji za názory a tipy
Já bych k tomu dodal, že je to dokonce na té krabici napsaný. Je tam uvedeno maximální průtok, no a maximální bude samozřejmě za ideálních podmínek, pak už bude klesat.
Objevuješ Ameriku...
Bylo by fajn, kdyby sis tu založil profil a vystupoval stále pod stejným nickem. Ne jednou jako martin, podruhé jako četan...
A kdyby sis dřív, než vzneseš dotaz, trochu pročetl fórum. Stačí ve vyhledávání ve fóru zadat např. "průtok" a jsem si jistý, že najdeš odpovědi. Našel bys je i v případě řešení konstrukce filtru...

0 09.06.2021 05:21 Martin – vykon

Ahojte. Skusali ste niekto pokusom "skontrolovat" výkon cerpadla? Podla stitku by malo mat 1800L/hod.
1L flasu naplni za 6s.
5L vedro za 30s. Sedi ze?
Z nameranych hodnot mi vychadza ze 1800L precerpa za 3 hodiny, cize cerpadlo ma iba 600L/hod. skusal som to 16 hadicou.
Druhy pokus bol s 20mm hadicou a tam som sa dostal na
5l vedro za 20s co mi vychadza 900l/hod. Ak si k tomu zaratam este filtracne media tak to este klesne. Cerpadlo chcem pouzit v 640L akvarku v komorovej filtracii
Tak já koupím dvě slabší čerpadla (něco kolem těch 1000l/h), a snad to bude co se týče výkonu dostačující. Vyzkouším, uvidím

To co mám já tak je slyšet, není to žádný rachot ale já to neřeším akvárium je na chodbě.

Určitě bych v případě dvou čerpadel použil dvě trubky. Asi bych to musel vyzkoušet. Místo toho čerpadla, které jsi poslal prodávají
www.profiplants.cz/… . Myslíš, že bude opravdu tiché, když má výkon 2500l/h?
Tak musel by jsi mít nahoru dvě trubky pokud by jsi použil jen jednu půjdou trochu proti sobě. Tak vysoko jsem ale vodu nikdy netlačil protože mám filtr vedle akvária. Já jsem ale po dlouhé době přešel na bezpečné napětí a elektronicky řízené čerpadlo i to proudové. Je to ale podstatně dražší.
www.profiplants.cz/… Pamatuj na to že ti po těchto trubkách od čerpadel může při výpadku proudu téct voda do filtru.

Díky za reakci. Přemýšlím, že by tím pádem bylo lepší koupit dvě slabší čerpadla. Nevím jestli by byl výkon 1000l/h dostačující, když musí vytlačit vodu do výšky dejme tomu 1,4m. Co si myslíte o tom, kdybych koupil dvě tyto čerpadla?
www.rostlinna-akvaria.cz/… . Nebo aspoň něco s výkonem 1500l/h aby ten hluk byl aspoň o něco menší?
Tak silné čerpadlo už nebude bezhlučné, pár jsem už jich vystřídal ale ty silnější nad 1000 l/h už jsou slyšet.

Já kdysi kupoval na Ali prakticky to samé, jako tohle, asi za dolar, bezhlučný, jede dodnes...
www.akvarista.cz/… Nějak tomu dotazu nerozumím . Co jsi koupil ? ... odkaz na to AQ . Nebo to není nová nádrž ? Foto
0 20.01.2021 11:53 Vojta –
Tiché Prosím ještě jednou, kdo má zkušenosti s čerpadlem které jede 24/7 v obývacím pokoji. Stačí výtlak 50cm, kolem 200lh klidně i míň, halvne aby bylo tiché. Má někdo zkušenost s SunSun čerpadli? Lidi si na ně nestěžuji a je nejprodávanější
Koupil jsem si akvárium s rohovým přepadem. Pod ním bude filtrační akvárko, z něj bych chtěl vodu čerpat nějakým né moc hlučným čerpadlem. Nemáte někdo zkušenosti s tady tímto?
www.rostlinna-akvaria.cz/… Případně, zkusil by to někdo? akvárko je 160x60x60. Díky za odpovědi.
Tyhle čerpadla se regulují uzavřením přítoku což může mít i vliv na hluk pokud škrtíš moc.

Čerpadlo může být o dost slabší, musel jsem ho přiškrtit na minimum aby to stíhalo v klidu odtéct. Předpokládám že tak kolem 200 by bylo dostatečné pokud to vytlačí těch půl metru.
Tak tohle jsem neměl ale každé ze začátku dělá trochu hluk než se to celé zajede. 1000 l/h už bude trochu slyšet, důležité je jestli se vibrace někde nepřenáší na konstrukci to pak může dělat kravál každé čerpadlo.

0 18.01.2021 23:55 Vojtěch – Naprosto tiché čerpadlo
Dobrý den, mám v plánu udělat pro mou přítelkyni akvaponickou "zahrádku" nad akváriem. Již mám vše koupené a přípravné, ale bohužel po zapojení čerpadla Tetra wp-1000 jsem zjistil že to není zrovna čerpadlo které může být v obývacím pokoji zapnuté 24/7. Je to dokonce hlučnější než můj externí filtr který má 4x větší výkon. Potřebuji něco co fakt není slyšet. Pro jistotu mám v plánu mít čerpadlo přibližně 5cm vysoko pod hladinou, abych si při nějaké komplikaci nevyčerpal 200l akvária, takže potřebuju vodu přečerpat jen cca 50 cm vysoko. Nemáte nějaké rady? Předem děkuji.
Tak nakonec nikoli na vrtulku, ale na hřídelku toho rotoru, tedy pod vrtulku a tu vrtulku na to natlačit. Vypadá to, že to drží. Ale jinak ta smršťovací bužírka byla dobrým tipem

Ako pokus by som to skúsil

, problém bude že hmota z tavnej pištole na hriadelke moc držať nebude - časom to povolí.
P.S. Neskúsiš - nevieš

- takže držím palec

Aby to plnilo svou funkci, tak by část musela být na boku toho rotoru a obávám se, že tam by to drželo jen naprosto minimální plochou. Nicméně za zkoušku to stojí.
Epoxid při ruce nemám. Proto jsem to chtěl zalít hmotou z té tavné pistole.
Na tu válcovú časť vrtulky - dvakrát na seba zmrštovaciu bužirku a nahriať.
Edit: hriadeľku zaliať epoxidom ?

Kroužek. Hmmm, to není moc kam.
Ja bych byl pro ten čep. Lepší než to lepit.
"Chybička se vloudila"

nalepil by som na to nejaký krúžok. Je to náchylné na vyváženie - potom hučí.
Tak mi to nedalo, rozebral jsem i osičku a problém je nakonec v tom, že prasknul ten čep, který drží vrtulku na rotoru. Což by mělo být snadno řešitelné přilepením. A teď je otázka, zda to vzít vteřinovým lepidlem nebo tavnou pistolí. Nebo by se tam dala vyvrtat dírka a do ní dát nějaký kovový čep, třeba uštípnutý kus špendlíku...
Nojo. Takže kdybych tam něco nacpal... Vida, dobrá myšlenka, to by mohlo jít.
Len tak na okraj
Pokiaľ sa predáva samostatne osička, tak sa asi otáča rotor na nej / samotná osička stojí/. Potom bude problém s otvorom v statore.

Jo, díky, ale ty ložiska na tý osičce jsou ok, vymačkaný je evidentně protikus, který je v těle toho čerpadla. Jinak Macenauer má hrozné ceny...
www.hornbach.cz/…
Nicméně nakonec to skončilo takhle nějak:
Čauky, je tam 6 náhradních dílů a také komplet rotor s hřídelkou i ložisky (270,72kč) tedy pokud je to ono...
www.macenauer.eu/… Niečo podobné som skúšal opraviť na Juwel čerpadle. Výstružníkom prekalibrovať dieru, vložiť mosadznú planžetu - nestojí to za tú piplačku. Za mesiac šlo do koša.
Já se obávám, že to asi nemá ani smysl zkoušet opravit.
Úplná klasika. Po dlhšom čase si hriadelka spraví v umelom púzdre ovál. Keď si do detailu pozrieš ako pôsobia tlaky na vrtulku pri výtlaku vody, vyjde Ti z toho že sa musí po čase otáčať do "trojuholníka". Výmena rotoru nepomôže, chce to buď vymeniť púzdra, alebo čerpadlo.

Ahoj, mám jedno čerpadlo uvedeného typu, běželo v komorovém filtru asi rok a čtvrt, včera začalo rachotit a přestalo čerpat, mám pocit, že uložení osičky+turbínky nabralo vůli. Stalo se to tu už někomu s těmito čerpadly?
Je úplne jedno aká je to značka alebo kde to kúpiš - jednoducho akonáhle sa celý mechanizmus začne zanášať musí výtlak klesnúť.
Nechci se tu dotknout někoho s polskou krví. Ale já jsem z Polska nekoupil ještě nic dobrýho.-) Jelo to jednou asi 20 minut a nečistil jsem to. No nic 500 kč mi chleba nesežere. Ale asi bych dal na osvědčené značky. Troufám si tvrdit , že i Číňani dokážou kopírovat líp. Mám filtr od Hailei už skoro rok a zatím bez problému.-) Ono je to dáno i tím jak nesmyslně je umístěn vývod. Kdyby byl radiálně na osu rotoru, fungovalo by to líp. Takhle by měla fungovat ideální konstrukce
www.rostlinna-akvaria.cz/… Takže reálne po čase to bude ešte menej.
Do odkalovacího/vypouštěcího/ napoušt systému toho Aquaela. A budu zakládat novou nádrž a tam jsem koupil externí filtr od JBL .-) Jdu na test z výtlakem s aqua elem, nedá mi to spát.-)
Teď se v tom trošku ztrácím,které to čerpadlo si vlastně připojil?

Včera jsem na něj nasadil zvon z toho JBL Water in out (v něm je síto) a propojil ,, přírubou,, na kohoutek . Musel jsem tomu trošku pomoc, ale fungovalo to . Samospádem do kyble taky v pohodě. Zejtra se mrknu kolik bordelu se do něj natáhlo. Já mám do připravované nádrže externí JBL 902, tak jsem taky zvědavej.-)
Jedna fotka, nebo video dá za 1000 slov
Sám si psal že máš sunsuny vyzkoušené a že většinou nedaly víc než 2/3 udávaného výtlaku.
No a já byl teď týden pryč, tak sem to nemohl nafotit a vyvrátit.
Super díky. Ale proč to nenapsal hned, že ho máš a máš to vyzkoušené?

Sunsun bych nezatracoval
Já mám SUNSUN HJ-600 o výtlaku 1,3 m.
A dívej
www.youtube.com/…
U vnějšího filtru jde o spojené nádoby. I kdybys měl filtr v přízemí a akvárium v prvním patře, tak to bude fungovat, protože reálně bude muset čerpadlo překonávat jen rozdíl mezi hladinou akvária a výškou "přepadu" hadic - takže takových 15-20cm max.
Já ti nevím, 4 metry asi ne ale 1,8 metrů.
To čerpadlo se používá jako výtlačné, pro venkovní filtr Aquael Multikani
Koukni na odpověď, na druhou otázku
www.rostlinna-akvaria.cz/… Odstředivé čerpadlo je čerpadlo, které využívá účinek odstředivé síly ke zrychlení čerpaného média, Druhá efektivnější varianta je pístové čerpadlo. Nejsem odborník na hydromechaniku, ale tohle si ještě ze školy pamatuju. A tady je ta konstrukce axiální, což jeho účinnost ještě snižuje. Prostě je to klasický podvod na zákazníky, A ta jejich reklama s tou ještěrkou, to je vrchol debility.-)
Není to o výtlaku, ale o tlaku působícím na čerpadlo, respektive jeho tělo.

No , tak to je tak možná ponorné čerpadlo, tvářící se jako výtlačné. 1,5 m ani omylem.-))))) Co udělali soudruzi v Polsce špatně???.-)
Díky za zkušenost. Toho si cením. Samozřejmě není problém si cokoliv na netu vyhledat, ale přesně v tohle jsem doufal - že to má někdo vyzkoušené. Co jsem zkoušel domácí čerpadla, tak Sunsun většinou nedaly víc než 2/3 udávaného výtlaku. Nejlepší byla obyčejná filtrovací hlava od Atmana. Při udávaném výkonu 400 litrů dokázala vytlačit překvapivých 120cm.
Nedávno jsem pro stejný účel a pro stejné výšky pořídil toto:
Max. spokojenost. Doporučuji čerpadlo s výkonovou rezervou, s výškou klesá i deklarovaný průtok.
150 cm zvládne i nejlevnější Syncra Silent z Hornbachu.
Tohle téma se mi hodí.
Potřeboval bych čerpadlo a reálným výtlakem kolem 1.5 metru. Teoreticky by stačilo i cca 120cm, ale chci mít nějakou rezervu.
Použití - čerpání vody ze zásobního barelu, problem je, že jedno akva mám na vysoké skříňce a výška horní hrany je přes 170cm. Už mě nebaví lit to konví.
Mám to taky 6 m. Odsávám do kanystru u akva a z něj čerpadlem do wc. Mám to v prezentaci "200"...
Jdu do něj , ono se neztratí.-) Dík za tip.
Mám to do koupelny/ na záchod asi 6 m a tohle je 2v1.-)
Je pravda , že ten eheim je za 1500.-(
To chápu, ale proč normálně nenasaješ a pak to pustíš směr WC
Ale zase to ,, moje,, čerpadlo má předfiltr,,.-)
V to je trik toho ,, odkalovače ,, je v tom , že je připojené na kohoutek a tím , že otevřeš výtok dolů tak proud vody vytváří podtlak a tak odsává z nádrže vodu do umydla resp. díry do sifonu. Což znamená , že než odkalíš/ vypustíš vodu, tak proteče skoro stejný množství vody do nenávratna s špinavou vodou.
A co takhle to lít do WC?
Jen se obávám toho , že se to i přes sítko ve zvonu bude zanášet.
Zdravím, možná OT. Mám nově JBL Water in out, bohužel všechny nádrže pod úrovní umyvadla. A tudíž, abych dosah podtlaku , musím nechat při odkalování zapnutý vodovod na plný ceres. Existuje nějaké ,,průtokové,, čerpadlo , které by se dalo zapojit za zvon a mělo výtok směrem k umyvadlu?
Tak nakonec jsem zvolil ponechání filtru z původního akvária. Dám tedy rampu po celé zadní stěně a půlku potáhne JBL 1502 a druhou půlku Sunsun 702a

Sací koše umístím také do obou rohů. Příští víkend zakládám, tak snad to bude ok

Na co to máš, kolik litrů? To vypadá na bazén, ne na akvárium. Já mám délku 120 cm. Výkon čerpadla 700L táhne i filtr, takže výkon je nižší a bohatě stačí, leda že chceš mít v akva bouři o sile mořskeho příboje.
A to mám vývod na sklo, když jsem ho dal do prostoru, vířilo mi dno, křemičitý písek.
K rampě se proudové čerpadlo moc nehodí. Já jsem jí vyhodil a čerpadlo dal křížem rohu než je vývod z filtru.
www.profiplants.cz/… tohle si ale rozhodně nekupuj.

Ahoj, přemýšlím nad menším proudovým čerpadlem (2000l/h) k doplnění proudu z JBL1502 - rampa po celé zadní stěně (140cm z celkových 148 vnitřních cm). Jde mi hlavně o cirkulaci co2, které rozdělím z jedné tlakové láhve do dvou difusorů (snad bude fungovat pomocí klasického rozbočovače na hadičky - máte někdo zkušenost?). Kam by jste pomocné proudové čerpadlo umístili? Optimální mi přijde vršek vzdálenější boční stěny (od počátku rampy, kde je slabší proud). A jak silné doporučujete? Díky za vaše zkušenosti a názory

Má to 8 rychlostí a fotobuňka to nevypne úplně jede to na 1. nejslabší rychlost.

Dá se to nastavit tak, že ten senzor to čerpadlo úplně vypne?
A ještě bych měl dotaz, zda ten nejmenší proud je opravdu slabounký...?
V poho.
Ono u těch proudových (a nejen proudovych) čerpadel je důležité uchycení a materiál te osičky. Při nákupu bych se mírně díval po tomto případně po jednoduchém nákupu náhradních dílů.
Necítím se povolaný někoho kritizovat, já spíš chválím. Nepochybuji, že je to skvělá mašinka. Jen ta cena mě malinko ohromila

Má to fotobuňku a v noci pak jede na minimum.

Taky nemám moře. Mám to utlumene na třetinový výkon - spokojenost. A to ticho.... Pri koupi jsem myslel na aplikaci v budoucí větší nádrží - tam takovy streamer využijí naplno.
Tak jak v přírodě (obleva či období dešťů a následný zvýšený tok/prutok řek) udělám jednou za čas průvan , max výkon.... zvirim bordel i v takovém zákoutí kde se při pravidelne údržbě nedostanu následně mi externi filtr bordel odsaje. Provozují takto delší dobu. Můžeš přijít na návštěvu a "zkritizovat" nádrž. Při rozumném použití ani řasy co mají rady silný proud nejsou.
Tak zlepšení určitě a to jak rostliny tak ryby. Jen musíš mít vypořádané řasy protože některým ten proud vyhovuje.
To čerpadlo ti stále nebude brát tolik.... záleží podle zatížení/nastaveni.. takže vem klidně to větší a sniz prutok... sníží se ti i odber.
Vřele doporučuji firmu TUNZE a jejich vyrobky. Kvalitní, tiché, moderní, bezpečné a trvanlive. Co se týče čerpadel mám již vše jen od této firmy. Bohužel jsem měl k této zkušenosti dosti složitou a drahou cestu přes eheim, new jet, jebao atd.... kdyby mi někdo tehdy poradil/naznacil ať si pořídím tunze pozval bych ho dneska na parádní večeři. Spousty času, maleru/problémů, peněz bych usetril.
Proudové čerpadlo mám toto... (
www.morskeakvarium.eu/… ) a-maximalni spokojenost
Pozoroval jsi nějaké zlepšení růstu rostlin s použitím čerpadla?
Ne bezdrát k tomu nemám.

Ty máš u toho tvého čerpadla nějaký bezdrátový ovladač? Chápu to tak, že je k tomu něco jako ovladač k TV?
Doporučuji Tunze - minimální spotřeba, maximální spolehlivost a ani když mám hlavu u akvária, neslyším ho
www.morskeakvarium.eu/…
Případně model s větším výkonem, pokud je to potřeba.
Vzal bych to slabší, které bere 12
To čerpadlo baští 23 W. To je mazec.
Tak jako každé čerpadlo bylo asi dva dni slyšet ale už je tiché a to nastavení je dost jednoduché a většinu ho stejně nebudeš potřebovat protože asi vlnobití používat nebudeš. Dobrej je ten magnet přícucky po nějaké době nedrží.

0 06.05.2019 21:22 Olin
0 25.04.2019 22:26 pavel1234 –
Re: Maq Promiň, ale to si nemyslím. Zdá se mi to akorát. Myslím si, že až budou hromadně ryby umírat, tak to bude moc. Nyní nic neumírá a vše je v pohodě. To si asi myslím já. Člověk se poučí jen ze svých chyb. Pravda? Jenom pro zajímavost, co ti připadalo moc?
Díval jsem se na Tvoje akvárka, a chybějí mi tam detailní fotky a některé údaje. Ale když čtu seznam ryb plus další Tvoje plány na jejich doplnění, zdá se mi to moc.
No, krmil jsem fakt dost, když tam byly neonky. Nyní, když tam je 2x akara hnědá, 1x skalára amazonská ZLATÉ, 7x pancéřníček skvrnitý a jeden tečkovaný a 4 ancistrusi, tak krmím fakt málo. A to už kupuju kvalitní krmivo od Tetry. Plus chci dokoupit další pancíky tečkované a 6x skaláru amazonskou ZLATOU. Takže se snažím najít příčinu.
OT Ono je někdy dobré, zkusit přijít na to z čeho se ty částečky berou. Třeba krmení.
0 25.04.2019 14:26 pavel1234 –
Re: Maq Co tedy radíte? Jsou ty částečky nějak hodně ohrožující pro ryby? A jak byste to opravili? Jestli bude nutno, mojí prezentaci rozepíšu, ale fakt si myslím, že to bude tím, jak jsem před 2 týdny vytrhal všechny rostliny. Až se to zakoření a přidám bioflor pro rostliny, už to bude třeba lepší.
Lampal napsal: jak teda dodat jemnejsi filtracni material, kdyz ma jen kostku
Ani jemnější filtrační materiál nemusí vždy pomoct.
Pokud se molitan rychle zanáší - vata či tkanina by se zanášela tuplem! - tak je problém v akváriu, a ne v molitanu.
Ok beru, jsem neznale, ale jak teda dodat jemnejsi filtracni material, kdyz ma jen kostku a nejede pres nadobu. Dival sem se u tebe a mas to vychytane
Naprostý souhlas. V akvárku 70x50x50 mám čerpadlo AquaEl 500 l/hod. Napojený krabicový 3-litrový filtr s hustými náplněmi (vata, mikrovlákno) a i tak ho mám ztlumené na 1/2 výkon. Navíc empiricky vyzkoušené - čím větší průtok, tím více nečistot létá ve vodě. A pokud je problém s viditelnými nečistotami ve vodě, biomolitan 20-30 PPM je většinou neodfiltruje, lepší jsou náplně typu vata/filtrační látka.
Čerpadlo 30w do akvária 250l? Jako fakt??? Bude z toho vířivka a to už vůbec nemluvím o tom, že to čerpadlo bude taky celkem zásadně topit.
To čerpadlo, co tam má, musí bohatě stačit, pokud ne, chyba je někde jinde.
Bylo mi razeno filtrace o kapacite 4-5x mnozstvi vody, snizit vykon se da vzdy a jedu na mozna tretinovy vykon. Vzal bych
Atman čerpadlo JKA-IP203 2000 l/h
0 24.04.2019 21:53 pavel1234 – Příliš?
Dobrý den,
v akváriu u skalár m trochu problémy a myslím si, že to čerpadlo nestíhá. Mám ATMAN čerpadlo 400 l/h a když se biomolitan zanese, čerpadlo svůj výkon sníží. Chci se zeptat, mám tedy koupit třeba ATMAN čerpadlo 2000 l/h a nebo od AquaEl čerpadlo 900 l/h? Bojím se, že těch 2000 l/h bude dost a potom i na škodu. Zvětšil bych i biomolitan, ale jde o to, že nevím, jak to udělat. Mám tam biomolitan 10x10x40 na 250 litrovku. Když mám tedy částečky ve vodě, které by to měl biomolitan sbírat, mám koupit spíš čerpadlo a nebo se zaměřit jak na čerpadlo, tak zvětšit biomolitan? Na vnější filtr bohužel není místo.
Díky
Ohromné!

Skoro bych řekl, že to musel vymyslet Cimrman, ale ono to funguje, navíc velice dobře.
Viz video, je tam i výroba, ale já si to vyrábím trochu jinak, soustružím si takový kus, kam ten vzduch vede, nelíbí se mi to provedeni s tou větší trubkou a O-kroužkama.
Při průměru 20mm mám odměřený výkon 450l/hod, ale tobě by stačilo s průměrem 16mm, tam bude cca 300l/hod.Je to velice tiché, prakticky to jenom šumí, pokud bude těsné krycí sklo, nebudeš o tom vědět.
www.youtube.com/…
www.youtube.com/…
PS:pokud by ses rozhodl pro takové řešení, ale výrobou se nechceš zdržovat

, mohu ti pro tvůj experiment 4ks tohoto vzduchového výtahu nabídnout v rámci sponzoringu zdarma, mám jich vyrobeno do zásoby dost
DavFM napsal: 4x "tschechische luft heber"
Was ist das?

0 21.04.2019 16:44 jamajcan – Re: DavFM
Líbí se mi, jak mluvíš našou slezštinou. Luftpumpa budže fajna

Já ti nevím, asi bych si koupil dobrý vzduchovací motorek a k tomu 4x "tschechische luft heber". I když koupíš schego 250l/h, tak tě to vyjde jako 4 nějaké mizerné hlavy a bude to použitelné i do budoucna třeba zase na něco jiného.
NHKG napsal: Ale žere to 12W. To se mu za rok vrátí nějaké kvalitnější čerpadlo. Já používám toto, ale není to nejlevnější: www.akva-tera.cz/…
Přísavky drží a i by to vzduchovalo, kdybych to používal.
V podstatě máš pravdu. Jde o to, aby to čerpadlo vydrželo déle, než je záruční doba. Víš jak se to dneska dělá. Výrobek vydrží 2 roky a v mnoha případech jde k šipku.

Používám k tomu rozstřikovací rampu, co jsem si vyrobil z trubky od odkalovacího zvonu.
Je docela velké, fotky viz příloha. Ten AquaEl co tu dával ZDRI vypadá zajímavě. Mám od nich jedno čerpadlo z klasického honiče vody a je solidní.
Já mám dlouhodobě výbornou zkušenost s tímto čerpadlem:
Tiché, rozumná spotřeba, spousta příslušenství, redukce na různé průměry trubek. Přísavky drží dobře, navíc čerpadlo se do rámečku s přísavkami dá za(vy)sunout, takže přísavky zůstávají v nádrži. Mám ho ve dvou nádržích a třetí, záložní, používám s hadicí při napouštění akvárií při výměně vody. Nebavilo mě nosit kbelíky, tož jsem koupil dva 60 l kanystry, do jednoho najednou hadicí odsaji starou vodu, z druhého čerpadlem dopustím čistou odstátou vodu.
Ten Aqua Szut vypadá dobře. Jaká na něj pasuje trubka?
Ale žere to 12W. To se mu za rok vrátí nějaké kvalitnější čerpadlo. Já používám toto, ale není to nejlevnější:
www.akva-tera.cz/…
Přísavky drží a i by to vzduchovalo, kdybych to používal.
0 20.04.2019 19:50 jamajcan –
Re: Maq www.rostlinna-akvaria.cz/…
Aha.
Tohle používám u živorodek jako honič vody a provzdušňovač. Za ty prachy ok. Dělá to podtlak jako hrom, a přísavky drží perfektně. Ještě bonus, že si můžeš zvolit libovolné filtrační náplně.
0 20.04.2019 19:40 Anďaska –
Re: Maq Já mám čerpací hlavy atman 200 a 201 a přísavky drží na skle hodně fest.
V Mičurinech mám teď Hailea PT-200. A ta mě právě naučila, že tahle štěrchátka nemusejí mít dobré přísavky a nemusejí dobře zvládat přisávání vzduchu. Prostě neudělají dostatečný podtlak.
Teď chci pořídit čtyři osmdesátky, na větší hokus-pokusy. Bez filtrace. Ale záleží mi na tom, aby se tam hýbala voda a abych mohl nějak přivzdušňovat.
Vzduchovací motorek bych asi musel vzít Schego, ne právě levný, a stejně bych k tomu potřeboval něco na honění vody. Filtr Fluval U2 se mi líbí, i když filtr jako takový celkem nepotřebuji. Ale čtyři Fluvaly něco stojí, tak se rozhlížím po levnějším řešení.
0 20.04.2019 19:22 jamajcan –
Re: Maq Já myslel, že to chceš na ty svoje hokusy pokusy, do malých nádržek

Děkuji za námět. Ale já bych chtěl něco, co se ani nesnaží vypadat jako filtr, tedy zřejmě čerpací hlavu. Rád bych na to nasadil trubku, aby nasávala až ode dna.
Bude to totiž v akváriu o cosi větším a vyšším, asi 80 litrů objem a 30-35 cm mezi dnem a hladinou.
1 20.04.2019 16:46 jamajcan –
Re: Maq
0 20.04.2019 13:55 Maq Prosím o radu od lidí, kteří osobně vyzkoušeli:
Vybírám honič vody, nepotřebuji velký výkon, a rád bych ušetřil. Záleží mi na dvou věcech: aby přísavky dobře držely, a aby dobře fungovalo přisávání vzduchu. Který z těch levnějších tohle zajistí?
Já používam Jebao DCS 4000 a zrovna tento týden se vrací z reklamace

. Prý úplná prkotina - nebylo namazané spodní ložisko! Ani prodejce se nesetkal s tím, že by se to mělo. Takže kdoví co tomu bylo. Jelo cca půl roku. Problém ho byl občas nastartovat, když jsem ho při výměně vody vypínal. A taky se mi zdálo že mu občas kolísal výkon. Znám pár dalších lidí co s nima mělo všelijaké problémy. Ale jak píšeš je celkem problém sehnat adekvátní náhradu se stejným poměrem výkon, spotřeba, cena. Takže ho budu používat i nadále, jen je dobrý mít v záloze nějaký další rezervní čerpadlo

.
já objednaval na profiplants.cz
Video by bolo super.. možno ho potom aj objednám.
Kde boli čerpadlá kúpené ?
Mňa trochu odrádza clo, určite to colnica zadrží ak objenám v Číne
pouzivam tyto cerpadla :Jecod - Jebao DCS-3000. slouží úplně v pohodě. I hlučnost je ok. Můžu natočit video z technické místnosti pro představu
0 23.01.2019 17:11 lacoryb Tu som pozeral JECOD DCT 2000 a má dobré hodnotenie tak preto sa pýtam tu.. proste potrebujem jedno veľké alebo dva menšie čerpadlá. Poradte čo by bolo vhodné..
www.aliexpress.com/… Mal som aj Atmana, ale pre hlučnosť po par rokoch šiel do šrotu.
Teraz mám tiež 2x AquaEl Circulator 500 - tiché, so vstavaným škrtením, náhradnú vrtuľku za pár eur som hneď objednal, spotreba len 4,4 W, nič lepšie som nevidel
Řeším teď podobný problém - ve jedné nádrži mám čerpadlo Atman AT 301. je sice malé, ale reálně hlučnější než dvě čerpadla AquaEl Circulator 500 dohromady. Čekal jsem, zda se zaběhne, rozebíral, čistil, kontrolovat, ale pořád je slyšet a já jsem na toto hodně citlivý. Takže pokud máte osobní dobrou zkušenost s nějakým malým slabým čerpadlem (stačí cca 200 l/hod), sem s ním!
Osobní zkušenost nemám, ale také jsem nad touto řadou přemýšlel a narazil jsem na poměrně dost stížností na spolehlivost.
0 23.01.2019 10:47 lacoryb – Čerpadlá JEBAT / JECOD
Čerpadlá JEBAT / JECOD
Dobrý, chel by som poprosiť niekoho kto má skúsenosti alebo niečo vie či počul o čerpadlách tejto značky. Hlavne ma zajíma hlučnosť, spoľahlivosť, výkon, životnosť a reálna prevádzka čerpadla.. Uvažujem o čerpadle JECOD DCS 2000, chcem to do externého kanistrového filtra vlastnej výroby pre 500 lit. akvárium. Pri papierových parametroch: 20W, 2000 lit/hod, 2,2m výtlak a cene cca 34€ som nenašiel nič lepšie. Každe info či lepší návrh čerpadla poteší, popred vďaka..
Sem si netroufal to tělo čerpadla vytáhnout nad hladinu.
Ale pokud by to bylo nutné, jsem nešťastný kluk, protože mi to nepasuje do mých plánů. Myslel jsem že nejlevnější (a příjemně prťavé) bude stačit...

Mám ho taky, můj kus je šmejd (hlučné, žerte víc jak výrobce uvádí a nemá uváděný průtok). Na druhou stranu kvalitní čerpadlo s tak malým průtokem jsem nenašel.
Vzduchování funguje, pokud není zaškrcené a výstup čerpadla je těsně pod hladinou. Provozuju ho s částí hlavy nad hladinou. Zkoušel jsi to jen s hadičkou a čerpadlem tak vysoko, že ho půlka čouhá nad hladinu?
0 30.12.2018 15:28 Maq Koupil jsem si čerpadlo Hailea PT-200. Zdá se docela tiché, výkon pro můj účel snad dostačující, ale nefunguje vzduchování přisáváním. Ať to šteluju jakkoliv, podtlak není dost velký, aby vzduch nasál.
Nejspíš dělám něco blbě, nějakou pitomou maličkost, ale nevím si už rady. Poradíte?
0 25.07.2018 13:41 Anub – Jebao FA-1000 výtlačné čerpadlo
Zdravím, potřeboval bych poradit zda někdo nemá zkušenosti tady s tímhle čerpadlem, nebo s touhle tou značkou čerpadel. Chtěl bych ho použít do vnitřního komorovýho filtru. Výtlak bude tak 30cm max,zajímalo by mně hlavně kvalita tady toho čerpadla a taky hlučnost. Bude to do 200l akvarka a vývod do vstřikovací rampy. Kdyby někdo mněl přímo tady ten typ a mohl říct jaký je,byl bych rad.
Zdravím, nemá někdo tip (nejlépe ozkoušený) na malé čerpadlo (vnitřní - cca +-300 - 600 l/h), které by mělo vstup i výstup na hadice? (nejlépe obojí 16/22)
Díky
Taky mě to napadlo, musel bych sice vést 2 trubky z filtru do akvária, ale to by zase takový problém nebyl. Kdybych dal 2x Eheim CompactON 2100, tak to navíc vyjde na stejné peníze, jako jeden 1262.
Pokud chceš spolehlivost, kup čerpadla 2, každé s polovinou požadovaného průtoku. Vyjde to sice dráž, ale spolehlivost bude super.
Vybírám výtlačné čerpadlo do přepadového filtru a aktuálně trochu váhám, jestli AC, nebo DC a případně jaké. Průtok (s cca 1m převýšením) by měl být někde kolem 2-3000l/h (možná nakonec méně, budu muset experimentovat). Původně jsem měl vybrané Jebao DC, ale po přečtení pár diskuzí Jebao nebude z důvodu značné nespolehlivosti - ale co jsem tak četl, tak nespolehlivost je pořád obecně nevýhoda všech DC čerpadel. Z DC mi bylo doporučeno ATB, ale nakonec se asi spíše přikláním ke klasice - Eheim universal 1262, nebo Sicce Syncra Silent 4.0. U DC se mi líbí možnost regulace, ale vzhledem k tomu, že budu mít ve filtru i topení, předpokládám, že případný nevyužitý příkon AC čerpadla akorát pomůže topítku v ohřívání vody

Pokud má někdo tip na spolehlivé čerpadlo (beru spolehlivost jako hlavní kritérium), budu rád, i když předpokládám že ten Eheim 1262 asi ve spolehlivosti moc konkurence nemá.
Dal bych to na plný pecky směrem do akvárka

případně si můžeš později vyrobit nějakou jednoduchou rampu z PVC trubky, což by ti omezilo výkon a nasměrovalo proudění.
EDIT: Rostlinky potřebují slabé až střední proudění. U ryb to je druh od druhu od stojaté vody až po průtočnou řeku.
To záleží, jaké máš ryby a jak velké akva. To je pro tu betu nebo nádrž relax?
Ahoj, prosím poradíte mi ti, co tento systém máte, jak silný má být ideálně nastavený výtok z čerpadla Atman IP 201? Mám v akva vlepenou přepážku, biomolitan o rozměru 10x5x40cm, za ním čerpadlo a výtoková tryska je protažená skrz biomolitan.
Mám nasměrovat na zadní stranu akva nebo na hladinu? A máte tu regulaci na plno, nebo přiškrcené? Nevím, co je ideální pro rostliny a co bude ideální pro ryby, jestli nechat na max, nebo ubrat. Díky.
Myslím, že tak nějak to bude

Jako jedna z možností mě napadá nasadit nějaké toto levné "samonasávací" a přiškrtit ho na výstupu (dostatečně slabé se mi zatím nepodařilo najít), abych dosáhl požadovaného maximálního průtoku. To by čerpadlu nemělo nijak vadit, když např. zalévám a přepnu pistoli na rozprašování, je průtok minimální. Po určitý čas mu nevadí ani úplné uzavření výstupu - ale nesmí se přehřát voda v čerpadle. Potřeboval bych průtok cca 15 l/min.
Hmm, tak možná při tom "nasávání" pracuje s vodou v komoře rotoru a nějakém zásobníku a tím dokáže postupně procucnout "prochrochtat"

vzduch z potrubí, až si natáhne vodu a rozjede se
Našel jsem tuto definici, čerpadlo musí být zavodněné, hadici jenom hodím do "díry" s vodou.
"Samonasávací čerpadlo je takové povrchové čerpadlo, které dokáže odsát vzduch z potrubí. Dokáže nasát bez poničení vzduchové bubliny v zavodněném potrubí, nebo dokonce dokáže načerpat do nezavodněného potrubí vodu z hladiny na nižší úrovni odčerpáním vzduchu. To jistě nese velké výhody - při instalaci samonasávacího čerpadla nemusíme zavodňovat potrubí před jeho samotným spuštěním."
OT
no ono to je a není "nasávání", podmínkou je, že se čerpadlo i nasávací hadice předem zavodní, takže to čerpadlo zase jenom posunuje médium/vodu a v tomto případě dokáže pracovat i s podtlakem až do -7m vodního sloupce
No tohle tam dávat nechci, stačí mi samonasávání do 50cm, to byla reakce na to, že takové zahradní čerpadlo neznáš

600W čerpadlo, to vycucne rostliny i s kořeny a vysaje i štěrk

Říkají tomu zahradní čerpadlo, je to starší model tohoto typu
www.gardena.com/…
EDIT: uvádějí - Maximální samonasávací výška: 7 m
Tak to bude pravděpodobně nějaké kalové čerpadlo
Zahradní čerpadlo (nějaká obyčejná Gardena) mám a bez problémů nasaje vodu z více, než metrové hloubky. Čerpadlo musí být naplněné vodou, ale to problém není. Co se pevných částic týká, pokud výrobce uvádí 35mm,nemám důvod tomu nevěřit. I ta Gardena má na sání poměrně hrubou mřížku a bordel na dně nádrže, ze které vodu čerpám, docela je. Čerpadlo už jede 5 let zcela bez problémů.
Neznám žádné akvaristické, ani zahradní čerpadlo, které by pracovalo se vzduchem a dokázalo vytvořit takový podtlak vzduchu, aby to nasálo vodu.
Pokud už by byla hadice a čerpadlo zavodněné, tak pak ano, pomůže s pohybem vody, ale jak bylo psáno, problémem budou nečistoty, ne že by čerpadlo hned zničily (což se při tom písku a pod. může stát), ale jakékoli kousky rostlin, vlákna mechu atd se namotají na vrtulku.
Já to poženu rovnou do odpadu, ale i tak by to nebylo nic moc. Ještě mě napadlo nacpat hadici za rychlospojkou do kanalizace až někam pod úroveň podlahy, čímž bych výškový rozdíl zvětšil. Ale jde mi i o pohodlí, odkalovač bude potřeba vyndat v místech příčných výztuh a mít čerpání na tlačítko by se mi moc líbilo. Ty zahradní čerpadla koukám často povolují pevné částice až do 35mm, to by bylo ok, vyřeším to asi tak.
Znám tvé problémy, taky mám 2 akvárka skoro na zemi. Dokud je kýbl prázdný, tak to tah má. Ale čím je v něm víc vody, tak to zpomaluje, až to nemá skoro smysl a jdu vylít poloprázdný kýbl. Pořídil jsem si na to cca 25l kýbl od nějaké fasádní barvy a dá se to nějak přetrpět.
To s tím bordelem je dobrá připomínka, to budu muset vzít v úvahu. Přinejhorším bych to musel vzít samospádem, ale hladina nebude jinak zvlášť vysoko a nemělo by to nic moc tah pro odkalování.
Ano, mám v plánu rychlospojku vedle akvária, kam nacvaknu hadici z odkalovače, zapnu vypínač a voda poteče. Vyřeším to asi nějakým levným zahradním čerpadlem, ono se to pohybuje v podobných cenových relacích a to vím, že fungovat bude

To co popisuješ neumí žádné akvaristické čerpadlo.
A je takový problém "nacucnout" tu vodu do hadice pusou ?
Pokud je uvnitř vrtulka jako v jiných čerpadlech, tak nenasaje.
Na vypouštění akvárka na zemi je nejlepší čerpadlo na vrtačku
www.rucni-naradi.cz/…
Existují i mnohem levnější varianty.
Edit: to akvarijní čerpadlo neschroupne žádný velký bordel, písek to spolehlivě zničí. To na vrtačku naopak snese celkem dost, ale taky ne úplně všechno.
Máte někdo zkušenosti s AQUAEL MK 800? Konkrétně mě zajímá, jestli je schopné nasát vodu do hadice, chtěl bych ho používat pro odkalování, nebo vypouštění akvária. Představuju si to tak, že ponořím odkalovač do akvária, zapnu čerpalo a pojede to. Čerpadlo by bylo umístěno na hadici pod úrovní akvária, ale líbilo by se mi, kdyby dokázalo samo nasát a překonat hranu akvária.
Eheim Compact je neslyšitelný.
Pokud značně klesne výkon, vyper molitan v odkalené vodě. Čas od času je potřeba tyto čerpadla rozebrat a vyčistit.. ostatně jako i u externích filtrů.
Většinu plovoucího sušeného krmiva jde potopit tímto postupem s injekční stříkačkou (akorát já mám vyústění stříkačky úzké a pro její naplnění nebo vyndání krmiva ji rozebírám):
www.youtube.com/…
S čerpadlem nepomůžu.Nahrazuješ krám jiným krámem...
Tak jsem si koupil čerpací hlavu Aquael circulator 500 a jsem zklamaný, čerpadlo drnčí a přicucnuté na sklo rezonuje.
Myslel jsem si, že obměním starého Atmana 201, ale nijak jsem si nepomohl.
Celkově se ten nákup "vydařil"... čerpadlo hlučné a tablety myšlené pro ancistrusy plavou...
Zdravím, máte někdo zkušenosti s tímto proudovým čerpadlem? Mám doma rostlinnou nádrž o objemu 240l a délce 120cm. zmiňované čerpadlo používám asi 8 m,ěsíců. Te´d se mi zdá, že mu docela dost poklesl výkon a na akva je to poznat.... Na pravé boční stěně mám rozstrikovací rampu z filtru Eheim classic 2217 a pod ní u předního skla čerpadlo. Vždy se mi krásně pohupovaly rostlinky v celé akva, avšak teď mám v posledních cca 25cm délky akva téměř stojatou vodu ve které se teď daří řasám. Zbylá část akva je stále krásná a zdravá. Setkal se někdo s tímto poklesem výkonu také?
Trubka neide cez, ale ponad plastovu prepazku a nedotyka sa jej. Cerpadlo sa nicoho nedotyka. Skusal som aj bioakvacit vyhodit, ale nepomohlo. Cez neho sa podla mna vybracie neprenasaju, len vymedzuje cerpadlo v komore, aby sa nedotykalo skla. Skusal som pouzit silikonovu hodne makku hadicku a tiez bez zelaneho efektu. To co pocujem su otacky rotora cerpadla a komora sa sprava ako ozvucnica. Jeho aj ked tichy chod zvyraznuje. Ked umiestnim cerpadlo mimo komory do priestoru AQ, tak je tichsie, lebo nedochadza k "ozvene".
Dle mého dělá rámus ta trubka vývodu zatlačená v té plastové přepážce která zase přenáší vybrace dál a to čerpadlo bych zkusil mít zavěšené bez toho bioakvacitu,když tak jen podložené.

Ahojte. Riesim vymenu tlacneho cerpadla a hladam rozmerovo vhodne a velmi tiche cerpadlo. Cerpadlo je umiestnene v komore v rohu akvaria - vid foto. Oska cerpadla smeruje vodorovne a vystup smeruje hore, odkial je voda PVC kolienkom a hadickou vedena do hlinikoveho profilu, kde sa stara o chladenie LED osvetlenia. Aktualne pouzivam JEBAO DC2000 a zial je hlucnejsie, ako by som potreboval. Cerpadlo je umiestnene v namieru vyrezanom bioakvacite, kvoli vymedzeniu posunu. Ked cerpadlo vytiahnem z komory a umiestnim na volno v AQ, je uplne v pohode, tiche a takmer ho nie je pocut - stav, ktory akceptujem a hladam pri umiestneni v komore. Ked ho ale umiestnim v komore kam bolo navrhnute, nedotyka sa sice skla (v predu a vzadu je medzera cca po 2-3mm), ale jeho vibracia je komorami zosilena a posobi rusivo. Plan je, najst cerpadlo, ktore bude tensie (moze by aj dlhsie) a bolo by voci komore s vyrazne mensim vonkajsim priemerom, co predpokladam bude sposobavat mensi prenos vybracii na sklo. Viete mi odporucit vhodny model, pripadne ine riesenie? Externy filter nezvazujem.
0 26.02.2017 20:18 vava1 – Eheim
Ahoj, řeším čerpadlo ke kanystrovému filtru o objemu 30 l. Chci jít do kvality, proto přemýšlím o Eheim Compact +2000, nebo Eheim Universal 1200. Čerpadlo nebude ponořené. Jde mi také o co nejmenší hlučnost, akva (1000 l) je v ložnici. Rád bych měl i nadále kvalitní spánek...

Máte někdo s tímto zkušenosti? Nebo jiný výrobce čerpadla?? Díky za odpovědi, připomínky.
rozvibrovat hladinu by nemelo zadne cerpadlo, to nebude standardni stav, u EHEIMU urcite ne (ikdyz iluze clovek ztraci kazdy den)
No zkusím. Ale spíš bych potřeboval slyšet nějaký mustr. Abych se tu nehonil za přeludem...
Kazdou vibraci v cemkoliv zpusobuje nevyvazenost pohyblive veci. V tom cerpadle to bude vrtulka, kousicek muze byt ustipnuty (opravdu miniaturni kousicek,klidne jenom vryp,zub), zpusobeno treba nasatym zrnickem pisku. Zkus ten rotor poradne prohlidnout, pokud neco najdes, tak pak muzes zkusit do protivky upilovavat opatrne material.
Teoreticky by se to mohlo zkusit i vyvazit ( stejny princip jako treba kolo na motorku), ale nevim na cem to nechat tocit,po roztoceni se to musi zastavit pokazde jinak,pak je to vyvazene.Pokud to zustane vzdy jednou treba lopatkou dolu, tak naproti ni je nevyvazenost. Neco by se urcite vymyslelo, ale asi to nema ekonomicky smysl.
Tak mám asi přehnaná očekávání od hlučnosti čerpadel, ale Eheim C 600 za 650,- je prakticky stejně hlučné, jako 4AQUA za 220,-...
Rozebrat a sestavit obě čerpadla pod hladinou, abych dostal ven bublinky, jsem zkoušel. Zkoušel jsem čerpadla podložit molitanem i nechat na přísavkách na skle.
Zkoušel jsem odpojit všechny hadice trubku, zkontroloval jsem, jestli nevibruje kabel o kryt.
Zkoušel jsem maximální i minimální proud.
Očekával jsem tiché vrnění, mám relativně hlučné vibrování. I hladina v komoře filtru, kde je čerpadlo, viditelně vibruje.
Je to normální? Případně umí někdo srovnat hlučnost AT-200 a Eheim Compact 600? Pokud se vůbec dají takové výkony srovnat v hlučnosti...
Jíří,nevím co je ekonomické,pouze jsem se zmínil,ať si každý vybere svoji cestu,ale výměna rotoru jednou za třináct let mi připadá u Eheimíku efektivnější.

Rezervní technika je samozřejmostí,jen u stávající nesmí dojít k časté nehodě v nevhodný čas.

Neznačkové věci se při poruše hážou do koše a kupují se nové. Není to možná ekologické, ale ekonomické to je. Akorát je dobré mít jedno v rezervě pro případ poruchy. Mi většinou čerpadla odešly při manipulaci s nimi, takže jsem na to přišel hned a mohl je hned opravit/nahradit.
Zatím je mám půl roku, ale počítám že tak 5 roků by mohly vydržet. Jsou levnější na pořízení a při té spotřebě se to vyplatí i kdyby vydržely jen 3 roky...
Ještě chci vyzkoušet toto:
www.obchodcerpadel.cz/…
Ondra (Blegon) jich má hodně a je s nimi spokojený.
Jíří,já to beru,těch čerpadýlek různých výrobců mi prošlo rukami mraky, od 60L/h do 5000L/h, favoritem býval Tunze,následuje Eheim,hovořím o spolehlivosti, životnosti plastů a dostupnosti náhradních dílů.Na obtíž je u neznačkových produktů většinou nedostupnost zmiňovaných náhradních dílů, plasty nejsou houževnaté, po pár rozborkách většinou prasknou v tu nejnevhodnější chvíli (pomíjím jiné poruchy, protože všechno se jednoho dne ......). Čerpadla jsou sice spotřební zboží,ale záleží na uživateli jakou se dá cestou a kolik jeho předchozího úsilí bude v daném okamžiku poruchy zmařeno.
Ušetřit se dá jinde,osvětlení domu mám několik let v Led technologii, pro názornost: jen původní lustr nad komferenčákem Ø den x 3h x8ks x40V halogen (co čtyři měsíce jeden vyhořel) a následně 8x3V Led. Na čerpadýlku je rozdíl 146V za den zanedbatelný, tady jde o kvalitu
s téměř spolehlivým efektem.

Tak teď už jen zjistit, s čím srovnat 4AQUA...
Dá se srovnat AT-200 a AT-305? AT-200 je nesrovnatelně tišší, než 4AQUA...
Já mám 4AQUA cca dva měsíce...
Abych pravdu řekl nezdá se mě že by byl nějaký rozdíl pokud jde o tyhle malé čerpadla mám Eheim Compact 600, New-Jet 800, Aqua-Clear 550, Atman AT-305. Fungují bez problémů a hlučnost je přibližně stejná.

já se vyjadřoval k tomu, s čím mám vlastní zkušenost, a eheim je kvalitnější než atman, s agua shutem nemám zkušenost... a ctibum chtěl tiché a to eheim je...

Eheim Compact uvádí spotřebu 11W. To je hrozně moc. Mám čerpadlo Aqua-šunt a při mnou změřeném průtoku přes 600l/h (udávaných 750l/h) jsem změřil spotřebu 5-6W (6W nepřiškrcený).
Akorát není úplně tiché. Ale vzhledem k tomu, že mám v pokoji i hlučný vzduchovací moteorek Sera Air 550 R, ho vůbec neslyším.
Schválně jsem šel mrknout do garáže,na modely co jsem v loni vyřazoval a ejhle typ 1001.220,rok výroby 2002,tak jsem ho otestoval ve vodě,jede jako funglovka.Časem se oběhají futra nebo osička rotoru,jak to začne rachtat ,tak stačí výměna této součástky,ještě se mi nestalo,aby odešla cívka,což je běžná závada ostatních značek.

Eheim je klasika, s tím chybu asi neuděláš...

No zkusím ten Eheim, dík za radu

mám i čerpadlo od atmana 306, a je to rozdíl, má větší spotřebu než eheim, zpracování je jiné a hlavně eheim pamatoval na zeřízení výkonu, je tam jednoduchá páčka, což atman nemá...
No tak zatím jsi v čele hlasování

Ten 4Aqua je tak jako moje žena. Chvíli je super, ale pak se to bez varování nějak zvrtne a už to stojí za prd. A pak najednou zase OK. Ale ta doba, kdy to je OK je výrazně kratší, než doba, kdy to není OK... Rozebírání a čištění nemá na hlučnost funkce vliv...
Tak asi napíšu Ježíškovi abych si nadělil Eheim, no...

ne jám mam compact 1000 a naprostá spokojenost

Máš ho...?

a co takhle eheim compact 600...
Zdravím
Mám v komorovém filtru u 200l nádrže čerpadlo 4AQUA 550l/h a nejsem úplně nadšený z jeho "tichosti". Má někdo zkušenost s něčím jiným, tichým srovnatelného výkonu?
Díky
Díky za tip

,je to nejmenší čerpadlo,které jsem zatím viděl.Jestli už nenajdu menší tak mi určitě pomůže.
Sicce mimouse ti nepomôže?
0 02.12.2016 17:59 R
afc1886 [15571] Potřebuji nějaké čerpadlo,něco jako toto
www.azkrmiva.cz/… ,ale co nejmenší velikosti nebo aspoň co nejužší.Nemáte nějaký tip?Díky
JJ, tam jsem včera koukal, asi tam i objednám.
vypada pekne... (
www.ifauna.cz/… ) a kdyz to tunze vemes bez tech dalsich kycovych skal/kamenu verim ze se s cenou dostanes dolu.... a ujistuji te ze toto ti v akva udela solidni vichr....
Já právě potřebuji také silný proud. Našel jsem i čerpadla, kde byl doporučený objem mořských i sladkovodních nádrží. U sladkovodních byl samozřejmě větší, ale přišlo mi, že ne o moc, na ten výkon...
tyto proudove cerpadla se hlavne pouzivaji na morske akvaria. Je tan treba simulovat silne proudy. Proto asi ten objem..
pokud mohu doporucit jdi do hydor korali..... za rozumny peniz rozumna kvalita...
Zdravím,
pro zvýšení proudění vody plánuji do některých akva pořídit proudová čerpadla. Na internetu jich je spousta, tak jsem mrkl třeba na jedno, co má výkon tři kubíky hodinově.
www.akvarista.cz/…
Ok, to by mohlo stačit, myslím si. No a čtu dál a tam je uvedeno pro nádrže od 100 do 250 litrů
To mi hlava nebere, mám v nádržích - 600 litrů a 180-200 cm na délku - "dvoukubíkové hlavy" na molitanech a když to není zanesené, tak v pohodě vymete celé akvárium.
"Třikubíkové" čerpadlo ve stolitrovce.., dyť to musí pomalu vyházet vodu z akvária!?
Nejde o vibrace s okolními předměty. Zkoušel jsem podložit, držet v ruce, zavesit na gumicku. Prostě to drnci zevnitř čerpadla. Zkusím pak cerpadlo ještě vytáhnout z filtru a mít ho mimo vodu. Prostě bude mít nasavácí a vytlacnou hadici.
pro jistotu jsem už objednal jebao dc1200. Snad přijde brzy. To by mela být adekvátní náhrada.
mě napadlo, jestli to není tím, že se čerpadlo dotýká skla a proto to vrní, mě to tak dělalo tak čerpadlo podložil i obložil molitanem, a obalil jsem i hadici v místech, kde vychází z filtru, aby se nedotýkala fitru... někde jsem viděl, že máš filtr v prázdné komoře, tak mě to napadlo...
nejaka ta masticka se doma najde......
ale to mi vrta hlavou proc to pri zatezi (pripadne male) jede potichu.. az zvednu vytokovou hadici nad pul metru tak to zacne triskat...
No, ja bych rekl, ze ony se ty hridelky vymezuji vodou, v podstate se toci na kluznym lozisku. On asi kazdy mikrometr rozhoduje a taky se mohlo stat, ze ti po rozborce v nejake gumicce mohl zustat vzduch a nemuze se tam ta voda dostat. Asi bych tam zkusil dat zdibecek vazeliny, mozna nejake mastičky, penicilin nebo tak neco. A nebo, coz ale mladi lidi doma moc nemivaji

, lubrikacni gel.
No ale pokud to drnci, tak vibrace by jeste mohl zpusobi nejaky drobny nevývažek na hřídelce.
Edit: myslim oftalmoframykoin a pisu penicilin

vim ze si mohu koupit jak ty gumove loziska, rotor, nobo osu ale k cemu to je kdyz jsem mel nove cerpadlo a do ctvrt roka neco odeslo....
a co bych si mel koupit aby to bylo ok... vse je dle mne v poradku..... a kupovat vse tak to me vyjde na osm kil..

no me to cerpadlo jelo doted potichounku. a ted takovy vyrval...
Niektoré čerpadlá proste vrčia i keď sú v poriadku.Mám Resun s výtlakom do 3m a vrčí tak,že by som ho v izbe pod akvárkom ozaj nechcel mať.Spôsobené je to rotorom z dvoch častí.Zrejme preto je takto rotor vyrábaný aby sa zamedzilo polámaniu lopatiek pri náraze a spúšťaní čerpadla.
cerpadlo jsme kupoval pred dvemi lety.... az ted jsem ho zacal pouzivat.... guma styrela, nebo vymackana neni osicka taky dobra a vrtule nedotknuta... ale vrci........
sel jsem do eheimu protoze jsem byl vzdycky spokojeny ale toto jsem vazne necekal.
OT:Keď už Eheim nefunguje ako má,tak potom zbohom.
0 21.10.2016 16:31 laKatos – eheim 1048
tak po ctvrt roce uzivani tohoto cerpadla jsem zklamany. je to tyden co zacal rachtat. nekolikrat jsem jej vytahl, zkontroloval ulozeni osicky v gumovych dosedacich cudlech a stale to stejne. Bez zatizeni slape tise. ale se zvysujici vytlacnou vyskou (cca od pul metru) se rozdrnci.
Rozhodl jsem se jej vymenit nevite o nejakem jinem kvalitnim carpadle? pripadne uvazuji jit opet do riditelneho a to jebao ( 1200l/h nebo 2000l/h) vsak chtel bych jeste slyset nazor jinych..... hlavne na prutom mym filtrem.. dosud jsem byl s prutokem 2cm/z aminutu spokojeny...
diky....
0 05.09.2016 15:46
KAHAN [0] Zdravím,
koupil jsem bazarově akvárko 80x40 i s čerpadlem (filtrem)
www.najnakup.sk/… . A ten strašně hučí, vibruje. Už jsem to vyčistil adt... furt hučí. Netuším stáří.
Akvárko jsem předělal pro želvu a chtěl bych adekvátní náhradu (tichou) kam by bylo možné zapojit ty nesmysli. Pročetl jsem si to tady a doporučujete
www.akvarista.cz/…
Druhá otázka. Může ležet čerpadlo na boku? Mám vodní sloupec jen 25cm a dohromady tento set má así 33cm. Nebo by bylo lepší to pospojovat nějak hadicí mezi sebou?
Nebo to mám vyhodit a koupit filtr?
díky za odpovědi
Mrkni na různé typy. Mají od 2 tisíc litrů za hodinu po 15tisíc litrů za hodinu. Jsou riditelná od 30 procent po 100 z udávaného průtoku.
Dále to ze vyřešis nasavani je fajn ale ještě popremyslej nad vyústí čerpadla.
Ja mám úzké akvárium tak jsem cirkulaci/proud řešil tak ze nasavam na práve strane akvaria přes jakoby hmf filtr a vyústění mám na levé straně akvaria. Mam jednosmerny tok vody v akvariu z leva do prava. Průtok mám cca 3000 litrů a je to solidní průvan.
Tetry amapanske si proud užívají. Netusil jsem ze jsou az tak hejnove. Dokazu rict ze drzi vic pri sobe nez neonky a to i bez nejaky strasaku v akvariu
Neodpovim ti přímo na tvůj dotaz ale pouvazuj třeba nad čerpadly jebao DC. Jsou elektronický riditelna a na bezpečný proud. Já mám v akvarium DC4000 s průtokem 4000litru za hodinu na mehanickou filtraci a jsem nadmíru spokojený. Prutok/proud si seridis jak potrebujes
0 28.06.2016 22:09
blegon [152] - Jihoamerické cichlidy hlavně Perleťovky. Zdravím.
Ve své 900L nádrži mám jako přídavný filtr HMF filtr s čerpadlem Hydor Pico evolution 1200
www.obchodcerpadel.cz/…
Chtěl bych z něj udělat silnou mechanickou filtraci.
A plánuji dokoupit ještě dvě čerpadla Hydor.
Chci se zeptat jestli by někdo neměl nějaký typ na čerpadlo které bude mít podobný výkon a spotřebu jako 2x Hydor.
Nebo na čerpadla která se spotřebou a výkonem vyrovnají Hydoru,ale jsou levnější.
Díky za rady.
Oki díky. CO2 ale nepridám lebo minulé jemné pridanie znamenalo masovú otravu
Nechal bych rampu čeřit mírně hladinu a přidal bych na množství přidávaného CO2, musel jsem to udělat taky tak a je to ok. To čerpadlo je fičák, máš tam celkem malé rybky a nevím, jestli se jim to bude líbit.
Keď bola rampa rovnobežne s hladinou tak ju čerila len som mal pocit nedostatku co2 v dolnej polovici akva. Preto som ju nasmeroval dole a to zas nehýbe hladinou.
Pak neviem či je nutné to čerpadlo pridávať keďže predtým filter rozhýbaval rastliny vo vzdialenejšej polovici akva
Ano, pod rampu uprostřed, aby točil vodou stejným směrem (to čerpadlo by mělo být min 10 cm pod hladinou). Nebo můžeš zkusit tu rampu prodloužit a dát ji na tu delší stranu, takže nebudeš honit vodu tak daleko a bude to možná stačit.
Překvapuje mě, že ten filtr ti nečeří hladinu, ani když otočíš ty otvory z rampy směrem k hladině?
Ja mam vnejší atomizér na pojený na hadicu extern.filtra. v takom prípade ho tiež umiestniť pod rampu?
Prípadne nebude stačiť nejaký skimer na pohyb hladiny?
Hmm, sorry za mystifikaci, koukám, že tu regulaci má ta plus verze, ta normální tam má jen ten otvor na to šoupátko a to mě zmátlo -
www.akvaristik.eu/… - na té výstupní trubce je vnitřní kroužek, který se posune dovnitř nebo ven (takovými čudlíky z vnějšku) a tim se uzavřou po stranách otvory na nasávání, tím zreguluješ průtok čerpadlem. To posouvání je plynulé, takže čím víc to vysuneš, tím víc otevřeš boční vstupy a tím větší to bude mít průtok. Viz
www.eheim.com/… (Outflow adjustable in small increments)
Naproti bych to nedával, musel bys to otočit směrem ke dnu a to ti bude akorát tak vířit bordel. Dal bych ho pod tu rampu nad ten CO2 atomizér a mírně sklonil dolů, tlak z čerpadla dotlačí bublinky na konec akva a otočí je do stran a dolů.
To je regulovateĺný? Nikde to tam nepíše. A umiestniť ho pod rampu alebo na stenu oproti?
Mám vonkajší atomizér čiže by prúd s co2 z rampy šiel po hladine a oproti dať čerpadlo nech ho zatlačí dole?
Mám Eheim na 128l nádrž a ten regulovatelný je -
www.akvaristik.eu/… (ještě je varianta + ta není na přísavky ale na magnet - tu mám) - když se to nechá naplno, tak ti vyfoukne malé ryby z akvárka ven

, na minimum to celkem solidně točí vodu, regulace je plynulá, takže si to nastavíš jak chceš.
Jnak co se týká nasměrování - nechal bych tu rampu natočenou k hladině, aby ti jemně čeřila hladinu a to čerpadlo dát vodorovně nebo mírně dolů, aby točilo vodu se živinami. Když ho necháš aby ti to čerpadlo čeřilo hladinu, tak vyhání CO2 z vody tak rychle, že ti dropchecker ani nezezelená ...
podľa toho vyberám, len neviem aký silný prietok zvoliť, keďže nie sú regulovateľné
Tak po nejakej dobe pouzivania reportujem, ze zvuk ktory som povodne popisal ako "skrtavy, rapotavy" ustal, zostal len prirodzeny zvuk motoru cerpadla. Ocividne silikonovy sprej nenapodobny zabehnutie sa.
Môže niekto poradiť prúdové čerpadlo do akva?
Filter mám eheim experience 350 (papierový prietok 1050 l/h) momentálne nasmerovaný do opačného rohu po uhlopriečke a hladina sa takmer nehýbe.
Okrem sily prietoku ak by ste mi vedeli poradiť aj ako ich nasmerovať pre čo najlepšiu distribúciu CO2
Díky
Pisal som nizsie, ze som ho vystriekal silikonom, predpokladal som ze to napodobni zabehnutie a premazanie materialom z akvarka, ale neprinieslo to ziadnu zmenu. Podobne to znelo na videu z internetu. Bud tomu pomoze cas, alebo nie, nemyslim si uprimne, ze vypnutie na noc ma akykolvek vplyv na [ne]zabehnutie, ale len na dlzku trvania toho procesu.
Ale takto se ti ten filtr (čerpadlo) pořádně nezaběhne a neutiší se.
Su tam dalsie 2 ktore bezia 24h. Toto cerpadlo-filter je len na mechanicku filtraciu a okyslicovanie. Bohuzial v izbe s akvarkom sa spi a na noc to je trochu moc.
S tím vypínáním na noc neděláš dobře.
Filtr by měl (musí) být zapnutý 24 hodin denně.
ano, vdaka, nasiel som aj nejake video na internete a zvukovo to bolo podobne, chyba to teda nie je. Akurat ma teda trochu prekvapuje, ze cerpadlo ktore ma v nazve tiche, zrovna tiche nie je pri vykone 1350L, zatial co moj znami ma obyc. ferplast 1200L/h filter a hluk ziadny. Cerpadlo som totiz pouzil na vyrobu filtra, na noc musim vypinat.
Ten zvuk je zrejme dôsledok toho,že samotný rotor je zložený z dvoch častí.Neviem ako je to na tom tvojom konkrétnom.Podľa mňa je to bežný chod.
prestriekal som ho silikonom od eheimu, myslel som ze by to napodobnilo stav toho usadeneho bordeliku ale nepomohlo. Chcel som dospiet k nejakemu rozhodnutiu co s tym, pokym mam 14dnovu lehotu na vratenie vyrobku [bezi 3.den]. riesit to neskor nejakou reklamaciou o "subjektivnom" hluku sa mi neziada. No uvidime.
Všechny čerpadla jsou ze začátku trochu slyšet než se rotor obalí bordýlkem, pak většinou do týdne ztichnou. Samozřejmě to nefunguje u všech hlavně u těch větších tam nějaký hluk bude a taky můžeš mít trochu horší kus.

0 10.04.2016 10:35 martin – syncra silent 1.5
Cavte, kupil som syncra silent 1.5 cerpadlo of sicce, 1350L/h, 23W. Cerpadlo produkuje mierne "skrtavy,rapotavy" zvuk. Ked je cca 10cm od skla, je to pocut minimalne, da sa pri tom spat, s priblizenim a upevnenim na sklo sa zvuk znasobi a je dost iritujuci. Kedze je to moje jedine cerpadlo tohto vykonu, potrebujem vediet, ci je toto bezne spravanie v tejto kategorii, alebo nieco nie je vporiadku a mal by som to riesit s predajcom. Ma niekto skusenosti? Vdaka.
0 30.01.2016 12:14 artmle9 – AQUA NOVA čerpadlo - hlava NPH-1300
Dobrý den, nemá někdo doma toto čerpadlo? Potřeboval bych vědět průměr výtoku. V int. obchodech se uvádí různé rozměry.
Zdravím, mám čerpadlo Hailea PT -400 už asi přes rok, vždy fungovalo dobře, bylo tiché ale po jeho vyčištění asi před měsícem, jsem začal pozorovat zvýšení teploty vody v akva. Dříve jsem měl cca 24°C a teď najednou 26°C, (večer i 27°C) topítko jsem odpojil ale nepomhlo to. A to je ještě teplota v místnosti nízká, protože se topí až večer. Přiložil jsem teploměr přímo k čepadlu a u něj bylo 28°C, je tedy jasné, že je to tím. Nemáte někdo podobnou zkušenost ? Popřípadě jak to vyřešit ? Vím, toto čerpadlo je hodně levné a laciné, takže nějakou opravu asi nemá smysl.
Neřeš nějaké poučky a co by se mělo. Všechno toto je hrozně orientační a každé akvárium je jiné. Navíc já někde četl 3x. Na rostlinné ti musí těch 620l/h stačit.
Máš nějaký viditelný problém, který by to čerpadlo mohlo vyřešit? Dost o tom pochybuju. Maximálně si pořeš směrování toho proudu, aby se voda hýbala všude, kde potřebuješ.
Tedvidek napsal: Voda by se měla správně protočit 10x za hodinu. Eheim má výkon 650, ale to díky filtr. médiím rozhodně nemá a proud je nedostatečný, hlavně co se týče distribuce CO2. Mám rostlinné akvárium.
Nemáš to trochu popletené?
Vezmu třeba moje akvárko, "112 l" - čistý objem bude něco kolem 90 l. Takže mám za hodinu protočit 900 l ???
Vychází mně to 1 l za 4 sekundy. To je dost silný proud.
Co na to budou říkat bakterie ve filtru?
A to by slušně mávalo s kytkama.
Voda by se měla správně protočit 10x za hodinu. Eheim má výkon 650, ale to díky filtr. médiím rozhodně nemá a proud je nedostatečný, hlavně co se týče distribuce CO2. Mám rostlinné akvárium.
Měl jsem vnitřní filtr 1000l/h ve 100l akváriu bez rozstřikovací rampy a na plný výkon by mi umlátil čichavce. I po ztlumení na minimum z něj nebyli Čichavci nadšení. Ale pokud máš ryby co mají rád velký proud, nebo proud nějak rozumně rozptýlíš, tak to bude OK. Proč chceš zvyšovat proud vody?
Zdravím, mám filtr eheim 350 ve 100 litrovém AQ. Chci si pořídit hydor koralii 900 na zvýšení proudu, ale bojím se, že už to bude moc velký fičák. Co myslíte?
0 28.10.2015 14:42 Nela –
Re: GP A měl by papírový průtok 500l/h stačit v cca 140l vody i po zanesení bioakvacitu a s použitím rozstřikovací rampy?
vytlak 70 cm znamena, ze 35 nad hladinou protece cca 250 l/h a v 70 cm nad hladinou nepotece nic
0 27.10.2015 14:36 Nela – Do akvária 90x45x40
Dobrý den, vybírám čerpadlo do akvária, jehož objem bez skla je 147 litrů a čistý objem bude ještě nižší. Bude na akvárium o takovém objemu stačit čerpadlo Aquael Circulator 500 (Výkon: 500l/h, Výtlak:70cm)? Znamená výtlak 70cm, že na délku mého akvária 90cm bude nedostačující? Moc se v tom nevyznám. Děkuji za veškeré odpovědi.
Ďakujem za rady co2 set je doma a prúd je dostačujúci a co-čko sa mi dostane úplne všade

podcenil som externý atomizér

ďakujem za všetko.
Běží mi tak minimálně 5 let, takže za mě ano.
Krásný den přeji a zeptám se, máte-li zkušenost:
Může čerpací hlava trvale pracovat vzhůru nohama? V několika příspěvcích zde jsem ji viděl na boku, vydrží to? V návodu od výrobce zmínka o pracovní poloze není.
Díky za názory, Zdeněk
Pokud je rampa nasmerovana podel hladiny, tak jsem myslel, ze by mohlo vyhovovat dat cerpadlo k predni strane bocnice a pripadne ho natocit, aby proud sel podel celniho skla a pri hladine a vracel se objemem v dolni zadni casti. Nebo to taky nemusi fungovat ;)
Ahoj, asi trošku tomu nechápem

myslel si ako zo zadnej steny na prednú a presunúť aj rampu? Alebo si myslel len dať bližšie k prednej stene a smerovať prúd do steny. Chcem aby sa nerušili prúdy a aby CO2 rozpúšťané atomizérom bolo roznesené po celom akva. Papierovo koralia vypadá drsne ale jej prúd nieje sústredený do jedného bodu takže to ani zďaleka nerobí pračku ako iné prúdové čerpadlá. Ospravedlňujem sa ak som ťa zle pochopil.
papirove to vypada na celkem masakr. neslo by jen to stavajici posunout dopredu, resp. natocit na predni sklo, aby se to vyrilo podel svisle osy, nezli to mermomoci vyrit podel vodorovne?

Ahojte, chcel by som sa opýtať či by bolo možné pripevniť na bočnú stenu akvária - 80x35x40 2x koralia 1600. Ide o to že mám jedno toto čerpadlo ale mám v ceste vysoký koreň. Takto by tie prúdy koreň obchádzali, len či by sa prúdy nejak nerušili a bolo by to efektívne. Prikladám fotku ako to mám zapojené teraz. Momentálne mi prúd z korálie naráža o koreň a červeným vyznačené kruhy by boli nové umiestnenia koralií na ktorých by prúd koreň obchádzal a tak by mu nič nestálo v ceste. Sila prúdu by nebola veľká si myslím, pretože korália má dobre široký rozptyl. Plánujem prejsť na EI metódu a rád by som zabezpečil dobré prúdenie po celom akváriu. Ďakujem za odpoveď.
Nejvetsi odpor bude zpusobovat zaneseny filtr. Pro vyzkouseni napust a odvzdusni celou soustavu, jen misto plneho akvarka pouzij kybl s vodou - s vyskou hladiny, okraje a prepadu jako bude v akva. Na hloubce kyblu nezalezi. Spotrebujes mene vody a pujde to lepe vylejt.

0 29.09.2015 16:25 Mejla82 –
Re: pst Taky bych rekl ze tam bude vzduchovy vakl...
Díky, to mě nenapadlo, zkoušel jsem to otevřené. Ale větší odpor potrubí tam bude - je tam na hadici topení. Takže budu muset celé akva napustit a vyzkoušet, jinak asi nezjistím jestli to filtr utlačí...
Uzavřený vnější filtr a akvárium jsou spojené nádoby a čerpadlo překonává pouze výškový rozdíl mezi hladinou akvária a výtokem (rampou). Problém bude někde jinde - velký odpor potrubí nebo filtru, nebo vada čerpadla. Nebo někde vzduchová bublina.
Ještě mě napadlo: pokud jsi to zkoušel s otevřenou soustavou, jen jestli to vytlačí, tak to opravdu moc nepoteče. Až soustavu uzavřeš, naplníš vodou a odvzdušníš, bude to jinak.
0 29.09.2015 09:58 pst – výtlak filtru
Ahoj lidi, potřebuju radu zkušenějších. Mám akva 180 l, vnější filtr TETRA EX 800, na hadici z filtru ještě topení. Problém je že výška horní hrany akva je 1,85 m nad filtrem a filtr tam vodu stěží vytlačí, až se zaběhne tak to asi moc nepoteče. Napadlo mě přidat na výstupní hadici čerpadlo, ale jsem začátečník a nejsem si jistý jestli to půjde. Fitr výš dát nemůžu. Potřeboval bych poradit jestli je to možné takto udělat (třeba aby tlak nebyl tak velký že to ve spojích poteče) a pokud ano tak poradit nějaké tiché čerpadlo, ideálně s regulací. Regulace výkonu není podmínkou, to bych vyřešil rampou (otvory), ale hluk být nesmí.
Předem děkuji za odpověď.
Jestli ti jde jen o přečerpávání vody tak bych šel klidně do čerpadel od Atmanu a to konkrétně buď Atman AT-305 (18 W / 1200 l/h výtlak 1,3m) nebo výkonnější Atman AT-306 (35 W / 2000 l/h výtlak 2m). Cenově jsou velmi slušná
www.jkanimals.cz/… www.jkanimals.cz/… sice jsou na trhu daleko propracovanější nebo výkonnější čerpadla, ale pokud jde jen o občasné přečerpávání odstáté vody a ne o stálý provoz, například pohon filtru, je to dobrá koupě.
0 27.09.2015 21:55 - Takže edit k tomu Resunu SP6000.Na prepravu do 2,5m postačuje - samozrejme klesá tlak.Celkom tichý až na nie moc šťastné riešenie rotora.Práve ten je skladaný z dvoch častí ktoré majú voči sebe čiastočne vôľu a to spôsobuje menší hluk pri čerpaní.Ako čerpadlo do izby moc nie,jedine do dákej zvukovo odizolovanej skrinky.Dá sa to,ale bublanie bublifuku je určite príjemnejšie.Oska rotora je keramická čo dúfam predĺži životnosť čerpadla.Používam len na prečerpávanie vody pri dopúšťaní akvárií.Celkom postačuje a učel spĺňa.
Promiň, nevím na co myslím. Výtlak přes 1 m, cena do 1000 kč
Musíš zadat alespoň nějaké požadované parametry

.
Ahoj, poradí mě někdo levné, ponorné, výtlačné čerpadlo? Potřebuju čerpat odstátou vodu do akva.
0 11.08.2015 18:29 -
0 11.08.2015 12:39 - Používa niekto Resun SP-6000? Potrebujem niečo na prečerpávanie vody do steny,kde mám vrchnú hranu akvárka vo výške 190-200cm.Uvádza sa pri ňom 250cm.Má ho niekto? Čo čítam reálne dá asi tie 2m.
Zháňam niečo cenovo prístupnejšie s výtlakom do 2,5-3m.
Ďakujem ti

presne takto som uvažoval

len ma potom spochybnili niektoré komentáre

0 11.08.2015 12:07 lapi Ahojky přemyšlím nad atman 201 nebo aguael 500 nebo doporučíte jine?? Bude to pro elka a akva budou 80dl.x45šx30v.
Nebál bych se tý šestnáctistovky. Ono to sice na pohled vypadá drsně, výkon 1600 l/h na 112 litrovou nádrž, ale je třeba brát v potaz, že proud z těchto čerpadel není soustředěný do úzkého paprsku vody, ale čerpadlo má široké hrdlo takže je proud rozprostřený. Mně se osvědčil výkon minimálně desetinásobek objemu nádrže.
Ahojte, mám akvárium 112l kde mám filter jbl e701 a plánujem k tomu pridať toto čerpadlo, len sa neviem rozhodnúť ktoré. fúkam z bočnej steny takže musím prefúknuť 80cm. Za radu ohľadom výberu ďakujem
A je nutné mít ten "absorber" ve válci ? Není 10x jednodušší zvětšit ten hlavní přepadový filtr a přidat komoru na další filtrační medium. Vtom válci vidím jen problémy... spojené s průtokem, řešením konstrukce - těsnosti, přístupnosti, atd..
v tom valci bude NO3 absorber ktory sa regeneruje po case ked strati svoju sorbcnu kapacitu tak sa s nim musi dat hybat
Skús sa zamyslieť nad "spojenými nádobami" a týmto smerom sa uberať. S tým valcom to prečo chceš komplikovať. Buď jedno, alebo druhé
myslis ? bojim sa ci to pretlaci cez ten valec filtracny

tiez som rozmyslal ci nebude lepsie len neakym cerpadielkom tlacit vodu do toho valca a nazad do filtra a zvlast cerpadlo na vytlak do nadrzi
Obávam sa, že takto to nepôjde
0 15.10.2014 16:56 halenar1984 – cerpadlo do filtra

Ahojte potreboval by som poradit spravil som vam hruby nacrt na fotke je to tak narychlo robene som v praci takze stojan s dvoma akva je vysoky dva metre filtracny valec je vysoky jeden meter a tu je otazka ake cerpadlo budem potrebovat aby mi vodu vytlacilo az hore bude stacit cerpadlo z vytlakom 3,1 m ? Ked to najprv bude z prepadoveho filtra tlacit vodu do valca ktory je 1m vysoky a potom zo spodu valca to bude tlacit na 2 m ? Vdaka za rady
0 05.09.2014 13:11
O.Tom [439] Každé čerpadlo nemůže jet na 100%

Eheim je jistota o ním ani nevím

sice mám jen compact 1000 ale mě to stačí

Je tam použití i mimo vodu.Volal jsem do Resunu.Je tam tepelná pojistka,která není vždy nastavena stejně u všech čerpadel.Navíc čím vícekrát pojistka čerpadlo odpojí,tak se opotřebovává a tím pádem vypíná čím dál častěji.Mám buď čerpadlo poslat zpět a vymění mi ho za jiné.Nebo k němu přidat ventilátor z PC a chladit ho.
Toť rada technika od fy.Resun.
Asi ale zvolím jiné.Vybírám od Eheimu a rozhoduji se mezi Compact+ 2000 nebo Universal 1250
Pise se o internim i externim pouziti, ale take o tom, ze je to ponorne cerpadlo. Ty mas jiste navod, pise se tam o moznosti provozovat ho mimo vodu? Jestli se to externi pouziti nemysli tak, ze je sice mimo akvarium, ale i v tom pripade ponorene do vody. Ja vim, zni to divne, ale zkus si radeji navod do detailu precist, podivnosti je na svete dost.
Zdravím,mám čerpadlo resun king 2 a mám ho připojené na hadice jako průtokové.Mám s ním problém že po cca 3 hodinách provozu samo vypne a tak za 15 minut samo naskočí.To tam je nějaká tepelná pojistka? Píšou že teplota média nesmí překročit 35°C já čerpám vodu 28°c tak snad by to nemělo dělat problém,nebo jo?
Je tedy celkem horké,to jo,pomůže kdybych to čerpadlo chladil? třeba větráčkem.
Dík moc

Zdravím,
mám ( ještě nekompletní) externí filtr, 50l nádoba pod akvarkem- uzavřená nádoba- 1 hadice přívod druhá vývod, a uvnitř bude čerpadlo. Mám akva 375l, čistá obejm cca 300l. Plánuji Malawi. Potřebuji poradit jaké čerpadlo použít. Vím jedná se o uzavřený systém nádob přesto, hdice pro výtlak je umístěna u víka nádoby cca 75 cm pod hladinou akvária. Zároveň bych potřeboval radu jakou použít rozstřikovací rampu, jestli po célé délce akvaria nebo jak... Nebo jestli má smysl udělat dvě nasávací trubky v nádrži. Ale hlavně tedy jaké použít čerpadlo, smozřejmě v přijatelné cenové relaci a s rozumným příkonem...
Ja si myslím, že tieto veci sú plné obchody aj u nás. No je to už nie moja vec

cezarmilan napsal: tento e-shop je cz, ale funguje aj na sk
www.akva-tera.sk/…Áno, ale dať za dopravu rovnako ako stojí čerpacia hlava, to mi prišlo neefektívne. Iné veci sa mi tam neoplatilo kupovať, lebo sú vysoké ceny v porovnaní s inými.
Nikdo nepouziva cerpadlo na zvyseni proudeni vody?
Cau vsem.Koupil sem si cerpadlo nano 2000l/h.Mam ho v akva 112l.Zda se mi ale ze je to moc velkej proud.Mate s nim nekdo zkusenost?Popripade s Hydor koralia nano 900 nebo 1600?Diky Ales
Tak nakoniec sme kúpili AQUAEL Filter FAN Mini Plus, lebo Hailea je na SK problém zohnať a dovoz z CZ by to predražoval. Áno, je tam príliš malý molitán, ale v pláne je silné svetlo a veľa rastlín, takže veľa NH3 by pre baktérie ani nemalo zostávať, skôr ide o vytvorenie prúdu. Prípadne by som skúsil pripojiť širší molitán, ak by bolo treba.
Ešte sa mi celkom pozdáva JBL ProFlow sf (
www.jbl.de/… ) - má rovno aj molitán, tak človek nemusí riešiť, či niečo pasuje alebo robiť dieru. Lenže hanba JBL, keď nemôžu napísať aspoň spotrebu a prietok. Rozmery sú cca 8 × 8 × 17 cm.
EDIT: Heh, už som unavený a mám dlhé vedenie

Až teraz mi došlo, že to "sf" je len predražený molitán, tak potom nič... Zmiatol ma obrázok v e-shope:
www.akvariumonline.sk/… Používal som Hailey staršie typy a bol som spokojný, myslím že tieto budú ešte vylepšené a objavili sa na trhu (u nás) len nedávno
Takže i tu niekto skopíroval nesprávne rozmery:
rybicky.net/vyrobky/2111-hailea-pt200-cerpaci-hlava
Škoda, že nikto nenapísal hodnotenie. Je to teda dobrá čerpacia hlava, tichá? Škoda, že ju nemajú v obchode, odkiaľ chcem objednávať, ale tak skúsim prípadne aj inde zohnať.
Hailey sú podceňované a e-shop nemusí vždy uviesť presné rozmery
0 13.01.2014 19:09
zervan [1123] - Rostliny Opäť idem otravovať

Pred pár dňami som zháňal vhodné filtrovanie (vzduchovací motorček pre bublifuk) pre 12 l mini-akvárium s krevetkami. Lenže nakoniec sa majiteľka - nová akvaristka rozhodla, že predsa len nejako nájde miesto pre moju 50 l "rozplávačku" 80 × 28 × 24 cm a pridáme tam aj mini-neónky. No a sem už by sme radšej dali niečo, čo bude generovať aj pohyb vody, teda ideálne čerpaciu hlavu a molitán. Moja osvedčená hlava EHEIM sa mi zdá na to priveľká. Máte niekto odskúšané niečo menšie tiché? Nepríjemný je výškový limit cca 20 cm - bude tam aj krycie sklo. Takže hlava nesmie byť moc vysoká.
V susednej diskusii bola spomenutá hlava Hailea PT-200 (
www.akva-tera.sk/… ) - sú tam dosť veľké rozmery, ale výrobca uvádza oveľa menšie 6×4×6 cm:
www.hailea.com/… Aké sú teda naozaj? A je to tichá hlava? Páči sa mi aj nižšia spotreba 2,5 W.
Ja som zvolil ten EHEIM a som veľmi spokojný, ani ho nepočuť, kým nedám ucho rovno k akváriu. Výhodou je, že výstup je možné dať aj tesne pod hladinou (ja mám asi 2 cm) bez toho, aby trčal von.
Není, je regulovatelná a počítej s tím, že po zaběhnutí kostky bude výkon poloviční.

a nieje to zbytočne veľa?
Do kterýho akva? Do toho koně?
0 12.01.2014 19:59
Bin [144] - Amerika
0 14.10.2013 06:27 LDušan – Hydor Koralia nano
Ahoj kluci,nemáte a nebo nepoužívate někdo tady to proudové čerpadlo Hydor Koralia nano 900 - 1600 ? Potřeboval bych ho použít místo rampy pro lepší proudění v akváriu.Mám akva 120x40x50 a prave bych ho potřeboval dát,teda tak 3ks aby mi to udělalo proudění ze zadní strany na tu přední.Ale šířka akva je 40cm a ja nemám ani představu o tom jak velký to bude dělat proud vody a jak jsou na tom tady ty proudove čerpadla ? Mám na mysli výkonově a taky spolehlivost jaká je. Potrboval bych aby mi to udělalo vir vody ze zadní strany na tu přední,ktra ma 40cm,nevím ani jak je velké to čerpadlo a zda mi to taky neurve kytky a v akva,nevíte mi někdo něco o tom napsat,vlastní zkušenost ? Děkuji.
S těmito nevím ale tyto:
www.juwelakvarium.cz/… jsou běžně dostupné a u někoholika lidí jsem je už viděl většinou v mořských.
ono záleží jak je tam řešené zavěšení na stěnu akvária..to moje má samostatnou přicucávací část a do té se následně zasune samotné čerpadlo a myslím,že v tom bude problém.Samostatně čerpadlo tak moc slyšet není.Ale jakmile se zavěsí,tak to přenáší vibrace
Ty nové řady aquaelu vyšly snad před rokem, mají slušně nízkou spotřebu a podle stránek výrobce mají modely 500 a výš nově keramickou osičku. Někdo je tu má a říkal, že jsou v pohodě.
jasně,já to pochopil

Když koukám na tu hlavu,jak široké jsou ty žbrdlinky v tom nasávacím krytu?Myslíš,že tím projde krevetka,nebo rasborka?Nebo tam mám radši přes to něco dát,molitan,nebo síťku
Ta předchozí odpověď byla pro Tebe.Spletl jsem se.
koukal jsem na ten aquael a přijde mi to úplně to samé,co ten Unistar..vzhledově je to stejné.Od toho radši ruce pryč..
Asi skončím u mnoha lidí chváleného
www.akva-tera.cz/…
nebo
www.akva-tera.cz/…
to asi spíš,jelikož ta hlava bude asi velká
Čerpací hlavy od Eheimu,konkrétně Aquaball,jsou opravdu tiché.Mám v jednom akva.a vůbec o něm nevím.

Mám tady další domácí měření čerpadla..
Vitakraft VITA TECH 1000 23W; 150 - 1000l/h
Nulový výtlak - 700l/h
Výtlak 1 metr - 560l/h
Všechna tahle moje měření, jsou však pouze orientační..
Od Hydoru jsem se setkal s tímhle
www.akva-tera.cz/…
a nic moc teda. Nasávání se často ucpávalo, uchycení někam nemožné, nemá to ani držák či prísavku. A když už jsem to k něčemu pevně přiložil, bylo slyšet že drnčí. Po čase upadl magnet od vrtulky.
Zkus tohle.
www.akva-tera.cz/…
Osobní zkušenost nemám, ale co vím, Hydor jsou všeobecně chválená čerpadla na honění vody.
díky,je to opravdu tiché?Nerad bych vyhodil zase 500 zbytečně

Čerpadlo od Vitakraftu VITA TECH 1000. Zná někdo? Hlučnost, spolehlivost atd..
kus napsal: jak si tohle někdo může koupit, to nechápu. Vždyť to vypadá jako hračka pro šikmooký mimina už od pohledu. Pokud bych chtěl levný čerpadlo, tak si koupím tohle a skoro za stejný peníze.
aukro.cz/…
protoze mi bylo na tomto webu vrele doporucovano. Navic ten tvuj resun ma ctyrikrat vetsi spotrebu.

to už o tebe slyšíme po 3tí minimálně

takže ti už konečně věříme. Já jsem spokojenej se svým eheimem compact 1000 jenže ta spotřeba je někde jinde.. ale co píšou na krabičce to platí a to je šlechtí pány eheimy. a spotřebu sem u toho neměřil radši
jak si tohle někdo může koupit, to nechápu. Vždyť to vypadá jako hračka pro šikmooký mimina už od pohledu. Pokud bych chtěl levný čerpadlo, tak si koupím tohle a skoro za stejný peníze.
aukro.cz/… tak to hoď na aukro třeba to někdo koupí. nebo vrátit bez udání důvodů do 14dnů
To teda udělali..
Nehledě na to, že uvedený výtlak je 1,6 metru a při 1,5 už netekla ani kapka..
Zm*di, to tam nemůžou napsat reálné hodnoty?! Čekal jsem, že to nebude úplně přesně jak ukazuje graf, ale vědět tohle, tak koupím silnější. Chtěl jsem, aby to na metru vytlačilo alespoň 500l/h. Takhle jsem prakticky vyhodil z okna necelých šest kil..

soudruzi z NDR asi někde udělali chybu

nejspíš si špatně nanesly body a špatně je propojili

Graf na krabičce..

Sicce NOVA - opět jsem zklamaný.. To co na netu presentuje výrobce je úplně mimo. Viz obrázek. Přímo na krabičce je o trochu reálnější graf, ale taky mimo..
Sicce NOVA 10W; 800l/h
Nulový výtlak - 575l/h
Výtlak 1 metr - 300l/h
Eheim compact 1000. Akvarium ve výšce 1,22m, hladina stoupla na 1,32m, sud 50L s hladinou 0,57m vysoko. Čerpadlo to vytáhlo za 5 minut. Takže výsledný průměrný průtok 600l/h při rozdílu technicky vzato 0,75m.
Při tom to má 23W výkon čerpadlo. A tak malý rozdíl hladin a takový výkyv ve výkonu.
Takže bych si docela troufnul říct že ačkoliv je to eheim tak se asi vyplatí si připlatit koupit nějaký dražší s větší výtlakem než eheim. Na napouštění akvaria či honění vody v akvariu.
Kolik to přitom papá změřit nemůžu nemám na to zařízení bohužel.
Používam slabšie 500ky.Vibrácie nepozorujem a ak nemám pustené prídavné vzduchovanie ani ho nepočujem.
Tak to bych se chtěl zeptat na jeho hlučnost/vibrace.
Papírově mi totiž nová řada circulatorů s keramickou osičkou přijde lepší než často doporučované čerpací hlavy atman, ale zkušenost sním ještě žádnou nemám.
A z atmanu jsem celkem zklamaný, chytl jsem hodně vibrující kus.
Tak sem provedl zkušební test eheim má napsáno u 1000 výtlak 2,0m a opravdu tomu tak je

nebo spíš2,1m to přestan to netýct úplně. Ale takovejch 1,7 to zvládá jak prd

. Ale při vylejvání kanistru 50L s výškou hladiny 57cm a akvariem ve výšce 1,79m(spodek akvaria) a konečnou hladinou2,1m se 50L vylilo za 15minut. Takže výsledný průtok vody je 200L/hod
0 18.05.2013 14:09 - Používam Aquael circulator.Spokojnosť.(regulovateľné)
2000 má tuším výtlak 2m.
0 18.05.2013 13:38 vikino – aquanova nph 1800
Nasiel som este toto a ak to co pisu je pravda, tak na moj ucel vyhovuje 100%. Mate s tymto niekto prakticke skusenosti?
AQUA NOVA čerpadlo NPH-1800
Určeno pro sladkou i slanou vodu
Max. průtok
1800L/h (neregulovatelný)
Výkon: 45W
Výtlak: max.
2,7m
www.akva-tera.cz/…
Za tu cenu, no nekup to

Jasne, mam tam rezervu, Vrchna hrana najvyssieho akva je vo vyske 215cm, preto chcem cerpadlo aspon o vytlaku 2,4m aby som necerpal demi vodu z bandasky alebo suda do akvarka cely den...

Teraz si pomaham cerpadlom Maxi Jet 750 s asi 20x lepenou vrtulkou sekundovym lepidlom

Ma vytlak 1,6m, takze bandasku polozim na stolicku a cerpadlo potom tlaci hore do akva demi vodu do vysky tych 2,15m minus vyska stolicky

No je to ako skrabanie sa pravou nohou za lavym uchom, takze preto chcem nieco lepsie aby som nedvihal tie bandasky jak jojo

Predpokladam, ze nemusime vysvetlovat, ze kdyz ma cerpadlo vytlak prikladem 2.5m, ze do te vysky vodu akorat tak dopravi a uz z nej nic netece

.
0 17.05.2013 11:46 vikino – re nazory
Super, dik ta tipy. Zaujal aj ten resun aj tie kalove cerpadla, aj to na 12V

Pouvazujem, no s kalovymi cerpadlami treba opatrne, nie vsetky su na cistu pitnu vodu, nerad by som mal v akvariach vo vode mastne skvrny z cerpadla

Tie na 12V zase zaujali na cerpanie vyvojovej vody v prirode. Sem tam chodim na vodu 38 microsiemens s pH 6,8 co mi tecie nedaleko od domova a nanosim sa s bandaskami jak otrok, takze taketo cerpadlo by bodlo. Uvazoval som nad menicom napatia do auta a pouzit obyc. cerpadlo na 220V, bandasky nechat v kufri auta a cerpadlom pekne ponapustat, ale to je ina tema, ja potrebujem hlavne cerpadlo na precerpavanie zo suda do akvarka a v pripade potreby aj z akvarka do akvarka a na to sa hodi myslim len nejake akvaristicke cerpadlo. Ten resun ma nevyhodu, ze potrebuje chladenie a musi byt ponorene neustale vo vode, inak by parametrami vyhovovalo asi najlepsie.
a co na to jit trochu extremisticky...
cerpadla.heureka.cz/…
mas to za 700 stovek a precerpane hodne rychle...
levna bazuka na vrabce
aukro.cz/…
anebo nanejvejš si uděláš přestupní soudeček

Jak na lanovce na Sněžku.
A nestacilo by Ti neco fakt za par malo stovek? Vzdyt to nepobezi stale, jak pises, tak o nic nejde. Za nejakych 800Kc uz najdes v tom linku (nize) cerpadylko, ktere ma vytlak 14m... Jen to chce zdroj 12V, coz je ale pro vetsi manipulaci jedine fajn, pac Te to neprasti

.
www.conrad.cz/… Ze sudu do akvárka bych použil asi velké ponorné
www.nako.cz/… . Ale je to zase s kanónem na vrabce.
Přeci jen požadavek na minimální výtlak 2.4m to dost omezuje a s blížící se maximální výškou klesá prudce průtok.
Když odstředivé čerpadlo, zkus pohledat čerpadla do kartušových čističek na bazény. Ty mají udělané oběhové kolo přeci jen líp.
0 17.05.2013 09:32 vikino – cerpadlo na precerpavanie
Zdravim, kedze cerpadlo vo filtri mam poriesene, potreboval by som este jedno len na precerpavanie vody zo suda do akvarok a medzi akvarkami. Malo by mat vytlak min 2,4m, nemusi byt extra usporne, kedze zapnute bude fakt len pri tom precerpavani a inak bude vypnute. Poradite nieco za rozumnu cenu?
Mam vo vyhlade:
EHEIM compact + 2000 : vytlak 2,3m, vykon 1-2 m3/hod, cena okolo 50€
New-Jet: NJ2300 ,900-2300l/h - 2,40m, cena okolo 45€
Atman PH-3000: výkon 2800 l/h a výtlak 2,60 m, cena okolo 50€
Ak mate niekto s tymito cerpadlami skusenosti, alebo aj nie, Vase nazory privitam kazdopadne

Este som previedol jedno meranie.Pouzite cerpadlo filtra Aquael FZN-2.
Na stitku predpisany prikon 7.2W.
3.2W cerpadlo bez vody - nasucho
5.2W zastaveny rotor - zastavena vrtulka
5.2W bez rotora - vybral som rotor
4.5W zastavene nasavanie vody(uzavrety) - teda maximalny tah
7.4W cerpadlo polozene volne vo vode - bez filtra - bez hadic - bez odporu
Mne to tiez nedalo tak som to zmeral.
Atman AT-201 mal odber 5.7W pri normalnom prietoku cez filter.Pri max.zatazi(uzavrety) ma 5.0W
Teda je to tak ze cim vecsi odpor cerpadlo ma - tak ma mensi odber.Na volno som AT-201 nemeral ale urcite nepresiahne 8W.
Eheim 250 ma na stitku 8W
Normalna filtracia 5.4W a pri max.zatazi(uzavrety) 4.1W.
Aquanova NCF-800 na stitku 15W
Normalna filtracia 8.7W a pri max.zatazi(uzavrety) 8W.
Merane pri sietovom napeti 235V a pouzity bol pomerne presny merak VOLTCRAFT Energy Check 3000
No pravé. I ten maly rozdíl dejme tomu 7w u čerpadla udělá za rok 60kw. A kde máme další spotřebiče. Pokud je toto u někoho malá zanedbatelná položka budiž. Ale ja si raději připlatim za značkové čerpadlo s reálnou spotřebou. Ano prvotní investice bude vyšší ale po roku nebo dvou se cenová kalkulace vyrovná.
Ale u čerpadla výkon na hřídeli měřit nehodlám. Pro srovnání stačí asi i tehle jednoduché hračky. Abych pravdu řekl, ani nevím, jestli stejně neplatím za Q.
No těch 8W

.
laKatos: Na tohle tru RMS potřeba není, odběr je konstantní, nerozsekaný PWM.
Chce to wattmetr s true RMS
Nechápu. Jestli máš wattmetr, zkus tu 201 změřit, kolik teda ve reálu sežere..
Nehledě teda na to, že at200 6W má lepší výtlak než at201 s uvedeným příkonem 15W..
To mi hlava nebere..
Jo jo, stejné zjištění (u AT-201).
AT-202 má na samolepce 10W a obyč wattmetr do zásuvky ukazuje to samé.

Dneska jsem si přeměřil nějaké čerpadla co mám doma a nestačím se divit.
Nehledě na to, že AT-201 má všude uváděný příkon 8W, ale přímo na čerpadle je na štítku 15W!!?? Nechápu.
A teď něco k měření. Provedeno ve vaně, v čisté vodě bez molitanu, za pomoci hadice a 2l pet lahve. Měřil jsem nulový výtlak a výtlak 1 metru. Měření jsem opakoval třikrát. Počítal jsem to x -krát, pač tomu nějak nemůžu uvěřit..
CAT - GATO - 15W; 800 l/h
nulový výtlak - 514 l/h
výtlak 1m - 0 l/h - prostě to metr a výš nevytlačí..
AT-200 6W; 400 l/h
nulový výtlak - 522 l/h
výtlak 1m - 208 l/h
AT-201 8W /na štítku 15W/; 500 l/h
nulový výtlak - 545 l/h
výtlak 1m - 171 l/h
Jsem z toho celej nějakej paf...

No těch 50W je dost hezkejch při tom průtoku. Tak keď to vyřešíš tak žeto poteče i nějak jak řikáš ty na volno tak to bude snad v poho. Aspoň se ti to řádně okysličí

DrChila napsal: Vikino... hele a co si myslíš u ztmívačů světel? to bude na bázy podobný zvyšuje se odpor snižuje proud tím pádem by stačilo koupit třeba stmívač a nějak šikovně udělat a dalo by se to pak regulovat. Ale to je jen nápad sme byli v baumaxu a tam mě to trklo když sem viděl vypínače se stmívačem.
Neviem, nechcem riskovat a odpalit to cerpadlo... predsa len reklamacia do Nemecka by bola na dlhe lakte a vlastne s nou ani nepocitam, nehovoriac o tom, ze ci by to ako reklamaciu uznali...

Uz si na ten vykon zvykam... pustil som par slepých vyvodou aby sa cerpadlo tolko nenamahalo a prakticky, ked pojde rybaren na plny vykon, tak toto cerpadlo to utiahne a nebudem musiet riesit nic vykonnejsie.... A spotreba 50W nie je taka hrozna... podobne cerpadla s takymto vykonom si zoberu aj 100W.
Jasne, mohol som zobrat zase Aquanovu s a-synchronnym motorom a takymi istymi parametrami, ale ked ta spolahlivost u nich je mizerna...
No já nemít na tom spínací hodiny tak je asi po mě

protože jak se ty spínací hodiny přetížej tak se vypnou tak tak to byla hezká šlupka naštěstí trvala jen chvilku. Inteligentní papoušek vokousal drát a čekalo to na uzemění ta voda

DrChila napsal: ne jednou sem se klepal v akvariu
???? Ne že bych se nikdy nezatřepal, a snad vždy z vlastní blbosti, ale v akváriu? To snad ne??
I Když člověk o tom neví tak se občas v otevřený elektrice hrabe pod proudem komu se nestalo že mu prdnul ten obal co v tim vedou kabely?

Nepočítaje to když má člověk doma hlodavce nebo ptáka... těm kabely chutnají a dost ne jednou sem se klepal v akvariu
Vikino... hele a co si myslíš u ztmívačů světel? to bude na bázy podobný zvyšuje se odpor snižuje proud tím pádem by stačilo koupit třeba stmívač a nějak šikovně udělat a dalo by se to pak regulovat. Ale to je jen nápad sme byli v baumaxu a tam mě to trklo když sem viděl vypínače se stmívačem.
Radši se v tom nepitvej, protože se do toho zamotáváš. Jo do čerpadla jde proud 230 a napětí kolik? Nehledě na to, že v otevřené zapnuté elektrice se hrabat nemá, protože to je ŽIVOTU NEBEZPEČNÉ!
Představ si že existují a existovaly i knížky a časopisy kde je podobných zapojení dost.

ale každý motor co mu odebereš Proud místo 230 mu pustíš jen 200 tak se točí pomalejc a tak. a poškození může hrozit až v tom okamžiku když se bude točit hodně pomalu a zastaví se a roztaví se.
Díky činčilám se musim hrabat i já pod napětim v kabelech 230V

takže dělat se to nemá ale někdo to hold dělat musí. Nepočítaje to že jsem přendaval na štaflích železnejch v koupelně žárovku a když sem jí tam dával tak mě někdo rozsvítil.
Nie nie, prave ze to take jednoduche nie je... nie kazdy motor je mozne regulovat zmenou napatia. Doslo by k poskodeniu motora. A-synchronne motory je mozne regulovat zmenou frekvencie... Ecomax DM nema a-synchronny motor.
Ta regulace není nic převratného. Problém je, jak se vrtají v otevřené elektrice. To snad děda nedělal přece?
no něco podobnýho vyrobil děda na vrtačce.. Velkej vrták potřebuje malý otáčky a malej velký... Kde na to přišel když nebyl ani v tu dobu internet těžko říct

takže né jenom poláci se hrabou v elektrice
Ano čerpadlo jsem sháněl a chtěl jsem jít do 8000 ale s tím že ho budu moci zregulovat a jet s ním třeba jen na 40 procent.
Ked je to regulacia pre synchronne motory? tak to sa reguluje jednoducho triakovym regulatorom (na nete je toho kopec).To je to od DrChila.
Regulovat asynchronny motor je zlozitejsie.Tam je potrebne pouzit frekvencny menic a ten meni zaroven frekvenciu aj napetie.
Na tom videu to vypadá na PWM. Kažopádně vrtat se jen tak holýma rukama ve 230V můžou fakt jen poláci.
tak tu 5000 bych si mohl vzít laktoš nebo jak se jmenuje ne? ten takoví čerpadlo podobný scháněl nebo jestli chce výkonější já už nevim. To je blbý že to neni asynchronní motor. Ale nechápu proč by to nemělo fungovat to funguje ně principu nějakýho odporu nebo ne? Jako tohle
www.youtube.com/…
a to musí fungovat u všeho
0 27.04.2013 08:49 vikino – regulator:
Prisla rychla odpoved z Nemecka:
" Hello V.P.,
EcoMax Dm series has not assynchronous motor . Therefore you con not use any regulator. You can only regulate mechanically by using..."
Tak je to jasne, Ecomax DM elektronicky nezregulujem... To video je zavadzuajuce a vlastne tam nie je vidiet, ze by jej to s tym fungovalo...
Takze ak by niekto chcel silne usporne cerpadlo - nove, odskusane Ecomax DM 6500 za 160,-€ + posta, tak poslem. Ja by som si kupil slabsie DM 5000-ku.
tak to jsem zvědavý co z nich vypadne... já se pokoušel najít nějakej ten regulátor na youtube a nic nemůžu najít

to že sem našel tamto video tak asi byl zázrak. Jinak sem maximálně našel něco podobnýho na vrtačky či tak něco
OK, uz sa stalo, napisal som...

Zkus tam napísat jestli to jde poslat odkaz přesně jaký čerpadlo sis u nich koupil a jaký regulátor máš třeba ti poradí
0 27.04.2013 07:00 vikino – kontakt
Tak nie, zlym kontaktom to nie je. Skusil som to vselijako, proste cez regulator sa ecomax dm 6500 nerozbehne. Vyskusal som pustit cez regulator obycajne cerpadielko MaxiJet 750 a ten cez neho isiel.
To video ma zmiatlo, uz som bol v tom, ze tento gerulator proste pre seriu DM nie je, ale ako vidiet, vsak aj autor videa si kupil Ecomax DM 5000 a k nemu takyto regulator, sice s inym firemnym oznacenim, ale podla mna je to to iste. Hm, uz mi ide z toho "hlava kolem"

0 27.04.2013 05:42 vikino – FC 300
Tu je popis toho regulatora a sa jednoznacne pise, ze vhodne pre vacsinu cerpadiel... a je medzi nimi aj ecomax... Nevhodne len pre plavajuce bazenove cerpadla...
www.aqua-forte.com/…
přinejhoršim zkusit tam dát nějakej konec to tam pasuje... a kabelem natvrdo zkusit jestli se to nerozběhne

nebo pořádně zakloktat... ale na tom videu mu to tam prostě nedrží
0 26.04.2013 22:10 vikino – regulator
Ja som povodne kupil cerpadlo Aquaking 6500 k tomu ten regulator a fungovalo to... Cerpadlo Aquaking som vratil a regulator som si nechal, s tym, ze ked kupim uspornejsi a silnejsi ecomax dm, ze si ho tymto regulatorom zredukujem, pokial nebudem chciet velky vykon. No skusim zajtra este raz a ako vidim na videu, moze tam byt nejaka vôla a nejde to mozno len nejakym chybnym kontaktom.
Si myslím ze na tom videu borec ukazoval ze zastrcka od čerpadla nejde zasunout do toho regulatoru. To bude podle me ten problém. Proste neni kontakt. Dal by se vyřešit samodomo vyrobenim nejake 15cm prodlužováci redukce
aspoň přezkůšať cez zkušačku estli tam ide proud já si myslim že by to mělo fungovat nebo ty jsi to předtím na tim neměl? a teď ten regulátor máš nový?
0 26.04.2013 21:54 vikino – kontakt?
Ze by som mal cez neho nejaky zly kontakt a prreto sa nerozbehne? Este ho zajtra riadne testnem...
0 26.04.2013 21:33 vikino Hmm, presne ten regulator mam. Akurat ine oznacenie, ale prevedenie rovnake. No ked cerpadlo zapnem cez neho, nerozbehne sa. Na tom videu ale ukazuje len ze mu to ide zasunut, ale ci reguluje cerpadlo jasne nie je. Ukazuje, ze moze netesnit a moze preniknut vlhkost...
tož zkus tam napísat třebas ti nějako poradí. Možno je chybí ten regulátor. Či ti aspoň poradí jiný. Alebo keď by ti stačilé slabšie čerpadlo tak ho vymění. Všude dávají skoro 14 denní záruku na vrácení zboží výměnu či peníze zpět
0 26.04.2013 20:32 vikino – Ecomax DM
No, zistujem ze by mi bohate stacilo aj slabsie napr Ecomax DM 5000 s 40W, mozno aj 3500 s 25W. Je to silne cerpadlo s malou spotrebou... Skoda ze sa neda zapnut cez ten elektronicky regulator... :-/ Alebo vymenim? Ak by niekto chcel 6500ku, nech objedna 5000ku a vymenime

Tak napojenych na filter je vyse 30 akvarii, ale nie vsetky mam spustene do obehu s filtrom (staci otocit ventilom).
A ako to mam urobene, staci kliknut na moj nick tu nad prispevkom a tam mam odkaz na moju web stranku, kde je spusta fotiek...

Ale nebylo by to špatný vidět jak to tam máš hezky zařízený jak si písal že máš 8 akvarii na jedno čerpadlo

A ako ti funguje filter

kdyžtak to tadytoho témata
rybicky.net/forum/6711 Ake video? ved na tom nic neuvidis, len to ako je na fotke co som uz sem dal. A zvuk cerpadla u mna nepocujes, lebo mi tam strieka voda, ktora vsetko ostatne prehluci...

0 26.04.2013 16:06 vikino – regulator vykonu
Zrejme ten regulator Aquaforte 300 pracuje len s cerpadlami Aquaking... mozno. Ja nie som odbornik na cerpadla...

Aj ked teda v tom propagacnom letaku pisali, ze ten regulator pracuje s A-synchronnymi cerpadlami ake su v Aquakingoch, Ecomaxoch - asi mysleli inu seriu a nie tuto najnovsiu DM. Seria DM ma aj inu elektroniku, co je mozno pricina, preco s tymto regulatorom nepracuje... Treba vymysleit nieco ine... Ja ostavam teda na 50W permanentne bez regulatoru. Aj tu, ak by mal niekto nejaky typ ako to regulovat a znizit vykon a tym padom aj spotrebu, sem s nim...

DrChila - dik, nieco vymyslim.
Šlo by udělat nějaké video.
Co je za problém s tím regulátorem výkonu? Celkem na něj spoléhám chci totiž raději předimenzovane Čerpadlo a to v případě potř
Keď nedošel sací koš a nechceš aby se něco nasálo buď prodirkuj plastoví obal od toho jak se prodávají vločky nějakou vrtačkou. Nebo můžeš použít košíček od koupený kytky nebo z perlinky můžeš udělat něco jako sítko je to taková síťovina co má mřížku ze čtverečků 2x2mm. Nebo z PVC trubky když jí provrtáš to taky jde.
0 26.04.2013 15:16 vikino – Ecomax DM6500

foto 2
0 26.04.2013 15:15 vikino – Ecomax DM 6500

foto
0 26.04.2013 15:14 vikino – Ecomax DM 6500

Tak cerpadlo dnes dorazilo. Prekvapilo ma svojou velkostou, docela male cerpadielko, oproti tym co som mal moznost vyskusat (Aquaking EPG 6500, Aquanova NCM 3500, Atman 4000 atd...), no chyba mu nejaky plastovy kryt na nasavanie. Urcite sa da nieco vyrobit, Skusil som pouzit najhrubsi modry molitan ale spomalil prietok, tak som ho dal prec a cerpadlo som umiestnil do filtra nasavanim kusok od skla tak, aby bolo nasavanie vody zabezpecene dostatocne ale nepreslo medzi sklom a vstupom nic co sa mi nachadza vo vode ( plastove filtracne medium). Ak by mal niekto nejaky napad, sem s nim ...

Vykon som ocakaval dostatocny a naozaj nesklamal. Vhanam vodu do rozvodu nad akvariami a najvyssia rada je vo vyske 2,3m a voda do akvarii strieka odušu...

Obhospodarujem takto zatial 8 akvarii + jeden vyvod ide cez UV lampu, cize 9 vyvodov a vsetky ventili mam priskrtene. Velkym a nemilim prekvapenim je zistenie, ze regulator Aquaforte 300 s tymto cerpadlom nepracuje, pricom v jednom pdf prospekte firma pise, ze regulator pracuje aj s cerpadlami ecomax, no zrejme inej serie a nie Ecomax DM. Ale to sa tam uz nespomina. Takze velka skoda,
regulovat vykon tymto regulatorom mozne nie je. No pri spotrebe 50W to nie je az take hrozne.
Co sa tyka hlucnosti, mozem porovnavat. Najtichsia bola Aquanova, potom Ecomax DM, potom Aquaking a nakoniec Atman... No u mna pocut viac striekanie vody do akvarii ako samotne cerpadlo... Aquanova sa po zapnuti ani nezachvela, Aquaking sa chvel viac, ale nebolo ho az tak pocut, no a Ecomax DM je nieco medzi tymito dvoma...
Ak by niekto mal nejake otazky, kludne sa pytajte, rad odpoviem.
Sry. Měla to byt reakce na vikino a jeho nové čerpadlo ecomax dm 6500
U těchhle čerpadel od Atmanu nejde jednoznačně říct zda jsou hlučná nebo ne. Jde o to na jaký kus narazíš. Některé vrčí jako příklepovka (většinou silnější modely) a o jiných ani nevíš že jsou v provozu. Po mých zkušenostech je to dobrá alternativa do choven nebo pro výměny větších objemů vody kdy nezáleží až tak na potencionální hlučnosti, ale pro stálý provoz v domácí nádrži bych se raději rozhodl pro jinou značku. A to buď Eheim, Tetra, Hydor nebo mnou oblíbená čerpadla od Sicce.
U mně se to čerpadlo dobře nemělo, tlačilo asi do 1.3m. Mám ho ještě doma a včera jsem ho držel v ruce. Na napouštění akvárka by bylo dobrý, kdyby mu čuba neokousala šňůru

.
Tak tohle by nejspíš věděl Haimdol. Budu doufat, že tady na to koukne a napíše...
Starou Novu mám doma, kdysi jsem ji používal do chladící věže k vodnímu chlazení PC. Má jednu velkou nevýhodu, osa je zalitá jen do statoru a rotor s vrtulkou se na ni nasouvá. Po čase se osa uklepala, což spravilo trochu epoxidu, ale bylo po důvěře.
Ale mluvím o cca 10 let staré verzi, třeba už teď mají rotor uložený jako atmaní čerpací hlavy na dvou místech a pak v tom problém nevidím.
Referenci kterého čerpadla?
Určitě to napíšu sem, ať si to můžou přečíst i ostatní, kteří by teoreticky řešili stejný či podobný problém..
Počkám si na referenci. hlavně ta hlučnost mě zajímá. Ozveš se mě pak prosím.
No, ono to bude asi i o vkusu či co.. Třeba já mám doma všechny filtry atman. Ať už vnitřní, externí kanystr a nebo čerpací hlavy. A nemám si na co stěžovat. Všechno funguje tak jak má, nic nehlučí. Až teda na jeden malý vnitřní, ten byl nějaký na gule, pač šíleně rachotil i po pár měsících provozu, tak šel.. Ale to je jeden z mnoha, jinak v poho. Dokonce bych řekl, hodně muziky za málo peněz.. Proto koukám i na něco takového. Ale právě jsem se dočetl, že tady ty "silnější" čerpadla a hlavy /viz. Atman At-203/ dost hluční.. Proto se ptám. Jinak se značkou Atman nemám jediný problém..
Oproti tomu třeba eheim je určitě kvalita, taky je to poznat na ceně, ale zase má daleko větší spotřebu.. Takový AT - 305 má spotřebu 18W a průtok 1200l/h, kdežto eheim compact 1000 má 23W a průtok 1000l/h.
Teď jde o to, aby ten atman nehulákal po celém bytě.. Potom by těch pár ušetřených korun nemělo smysl. Pokud by ovšem "jen" zlehka vrněl, pro mě by to problém nebyl, pač to není v místnosti kde spíme.
Nakonec to ale stejně nejspíš vyhraje to Sicce Nova..
Nie, nevidel. Len si daj pozor, nie kazdy regulator moze byt pouzity pre hocake cerpadlo. Napriklad ten co mam ja s tym potenciometrom je mozne pouzit len pre A-synchronne cerpadla... Ak Ti na tom moc zalezi a nezalezi Ti na prachoch, tak ber ten deltec...
Ja som uz objednal Ecomax DM 6500 z kois.de za 134,95 €, dokopy aj s postovnym 160,-€. Uz len cakam na dodanie. Ten regulator Aquaking 300 mam uz doma.
V brneskom eshope kde som Ti ho odporucil, ecomax dm nemaju skladom, dnes som tam volal.
Neviděl jsi náhodou to ovládání ( regulátor prutoku) v elektronické formě. Mě se na tom deltecu líbí že si nastavím třeba ráno takový průtok a večer onaky, ma noc treba úplně vypne.
...ale ta spotreba je hrozna!
já řeknu svůj hnusnej názor. Když koupíš něco tak v hnusnym obalu jakou jsou například Atmany budeš požadovat kvalitu? výkon a nízkou spotřebu? za ty malý peníze? Já bych teda nic takovího nepovažoval a koupil to jen v případě nutnosti nebo například jen jako napouštěcí čerpadlo. Každej má na to jinej názor někdo řiká že hučí.. někdo zase ne.. ale tak to je vždy kus od kusu.
tak eheim má křivku takovou že nad 2 metry nevytlačí nic přestožeteda je na letáku napsáno že to vytlačí 2,1m

ale to je jedno do metru to jede 600l/h a do 1,5m to jede 300l/h podle tabulek co tu maj nakreslenýa do metru 900l/h
Uff, ake velke to akva? To chces v nom vlnobitie?

8tis.L/hod s vytlakom 4,5m je riadna sila. No ale ved ty vies na co to potrebujes. Odporucam kupit aj ten regulator, vyjde u Vas v CR na nekych 7 stoviek a ked tak mozes riadit vykon jednoduchym otocenim potenciometra. Za slusny peniaz a s bezplatnym dorucenim v CR ho mas aj tu:
www.jezirka-shop.cz/… Poprosil bych tedy pak o info jak to dopadlo s tím dodavatelem.
Každopádně asi mám favorita. Teda spíš už je rozhodnuto ale nevím ještě jak silne asi bych vzal tu 8000.
Nie, este ho nemam, tiez hladam sposob ako ho kupit za rozumnu cenu. Nieco riesim so slovenskym dovozcom cerpadiel z Holandska, ktory dovaza cerpadla od firmy Aquaforte. Este sa nevyjadril, tak uvidim.
On ten Ecomax DM ma uplne totozne papierove parametre ako Aquanova radu NCM, ktorej typ NCM 3500 som pouzival, kym v nom neodisla elektronika. Predpokladam ze konstrukciou na tom budu podobne, no u Ecomaxu predpokladam vyssiu spolahlivost oproti cinanovi. Tu aquanovu NCM ked som zapol do zasuvky, tak som sa zlakol, ze mi nejde prud, proste ani sa nehla, ani nezachvela, nic, naproste ticho, az za par sekund mi z rozvodu zacala tiest voda do akvarii, tak som az vedel, ze funguje

Skoda tej nekvalitnej elektroniky v nej.Inak by to bol bezkonkurencny stroj co sa tyka tichosti prevadzky a uspory energie. Ecomax DM dufam, ze na tom bude podobne a ze bude spolahlivejsi. Ona je to novinka, tak vela ludi to este nema a vyjadrene skusenosti na nete minimalne. Jedine video co som nasiel:
www.youtube.com/…
Inak v popise pisu, ze ma nehlucnu prevadzku...
Hydor koralia uz mam ale ten neudela to co já chci. Tzn proud v akváriu z jedné strany na druhou.
A ty ho už maš nebo se chystáš teprve koupit? To vypadá velice slušně. By jsme mohli čerpadla vzít společně že zahraničí a ešte bychom se rozdělili o poštu. Jak je to u tohodle čerpadla s hlučnosti?
Pokud chceš pouze řešit silnější cikulaci vody v nádrži bez nutnosti výtlaku můžeš použít proudová čerpadla která jsou primárně sice určená do mořských nádrží, ale úspěšně se používají i ve sladkovodní akvaristice. Pokud chceš zaručenou kvalitu můžeš sáhnout po čerpadlech řady Hydor Koralia, Sicce Voyager nebo levnější řešení Aquael Reef Circulator.
0 21.04.2013 11:48 vikino – cerpadlo-spotreba
Ak chces nieco uspornejsie a lacnejsie, skus novu radu cerpadiel od Aquaforte, konkretne Ecomax seriu DM. Mozno by Ti stacila aj 3500-ka s 25W, prietokom 3500L/hod a vytlakom 3 metre. Su aj silnejsie kusky, ale ta spotreba je excelentna pri vsetkych. Kludne mozes pouzit aj silnejsie a k nemu regulator Aquaforte FC 300 flow control za par kaciek. Cena komplet cerpadlo ecomax dm a regulator spolu je neporovnatelne nizsia ako je u deltecu a ta spotreba priam uzasna.
Som v tom trochu viac zorientovany, lebo riesim problem u mna v rybarnicke, kde som mal v centralnom filtri cerpadlo Aquanovu NCM, tiez usporny typ, no kazi sa v nom elektronika, co sa stalo aj mne. Dufam, ze ten Holandan bude spolahlivejsi. Rozhodol som sa pre neho hlavne koli spotrebe a vykone.
Tu je par odkazov na Ecomax DM:
www.czechkoi.cz/…
www.jezirka-eshop.cz/…
www.jezirka-shop.cz/…
www.aqua-forte.com/…
www.youtube.com/…
Zaujimava geneza cien,

V holandsku vyjde napr. Ecomax DM 6500 123,-€, v nemecku 140-150,-€, v CR okolo 170,-€ a na Slovensku sa pre istotu zohnat vobec neda... :-/
0 20.04.2013 22:27 laKatos –
Re: kus jak resit cirkulaci jsem vyresil (povedu trubku pod akvariem) nevím co tam dat za pohon. S tou hlavou budu mit příliš úzký proud a ten nechci. Chci silný průtok ale po celem průřezu akvária. Nejlepší by bylo nejake čerpadlo elektronicky řízené. Moc se me líbí toto (
www.pepinuvutes.cz/… ) ale ta cena je krapet vyšší.
já vím na co to máš. Sleduji Tvůj pokus o "řeku" od začátku, ale čerpadlo holt je od slova čerpat a nějaký výtlak prostě má. Tvůj první nákres byl trubka pod akva, což si myslím, že je lepší řešení, vždycky se dá do cesty v budoucnu něco zapojit, ať reaktor, tak nějaká přídavná filtrační patrona z čímkoliv. Avšak pokud to chceš na jednom konci nasávat a trubkou honit na druhou stranu uvnitř, stačila by čerpací hlava, nicméně v tomhle množství litrů za hodinu, mají pořád ty hlavy větší spotřebu.
0 20.04.2013 21:42 laKatos –
Re: kus Jsem se asi špatně vyjádřil. Nepotrebuji čerpat vodu z mista nizsiho do mista vysssiho ale jen v jedne nádobě chci honit vodu (z jedne strany kde bude nasáváci trubka na druhou kde bude vytlacna (vnitrni průměr trubky bude 50mm)
no ale od toho jsou to čerpadla

Jinak tichý a spolehlivý jsou tyhle od Aqua Medic používaný v mořský akvaristice:
www.akva-tera.cz/… Šel bych do něj, má taky houbec spotřebu. A dokonce pokud to chceš honit mimo akva, těmi přepady ve skle akva, stačí ho zapojit do okruhu mimo vodu.
Na eheim jsem se díval ty Jsou super a hlavně tiché ale ta spotřeba. Ten jezírkovy se me líbí dokonce se dá doplnít o regulátor. Ale jak jsem psal ja nepotrebuji zadnou vytlacnou výšku
Tomu řikám dělo

0 20.04.2013 21:13 laKatos –
Re: kus Nízká hlučnost je podmínkou. (Akvárium s čerpadlem bude v obýváku )
0 20.04.2013 20:59 laKatos Potrebuji tip na čerpadlo které bude mit průtok cca 5000l/h (muze byt 8000 až 3500l/h) ale nemusí mit skoro zadnou vytlacnou výšku. Jde mi jen o cirkulaci v uzavřeném okruhu.
Díky.
Já mám eheim 1000 compact a naprostá spokojenost mám metrovej rozdíl hladin a na výkonu to skoro není znát když ho dám ještě vejš tak o půl metru. Každopádně nevidim zatim nikde tu kouzelnou křivku ale doma to mám tak to můžu nastudovat či sem hodit fotku z toho co je na krabici. A co se týče hlučnosti naprostá spokojenost. Běží už druhym rokem.
Mozna koukam blbe, ale Eheim Compact 1000 Ti nad pul metru nedostane ani kapku

.
Syncra 1.0 je srovnatelne s tim Nova, mozna je dokonce o drobecek slabsi.
Edit: Ale jak se zda, ten graf u Eheim Compact 1000 je asi buhvi od ceho, pac je tam nakreslene, ze precerpa max. 300l/h (je tam 5l/min)... Takze si to k tomu Eheimu asi radeji over jeste nekde z duveryhodnejsiho zdroje, nez je ten link...
No jo, vůbec jsem si ho nevšiml. Tipl bych to na nějakých těch 700+ l/h.
Jestli nakonec pro mě nebude lepší si trochu připlatit a vzít např eheim compact 1000
www.akva-tera.cz/… i když ten už má dvakrát takovou spotřebu a nebo SICCE Syncra Silent 1.0
www.akva-tera.cz/…
pač to by při tom výtlaku +/- mohlo mít těch 800 - 900 l/h...
U toho linku od Jiri_99 mas i graf:
www.akva-exo.cz/…
NOVA je tam fialove, a koukam, do 1m vysky zvladne dopravit tak 740l/h

.
Je to zhruba 3/4 toho, co dokaze precerpat do 0m, takze podle meho nazoru Tvuj pozadavek zhruba splnuje (kdyz mu tech par litru promines) a je k tomu i spravne dimenzovano.
Zkusenost s tim konkretnim cerpadlem nemam, jen Ti ctu co vidim v grafu

.
Super, i má lepší výtlak než Atman. Alespoň papírově..
I konkrétně s tímhle máš zkušenost? Nevíš jaký to má reálný výtlak při jakém /cca/ průtoku?
Čerpadýlko mi musí zvládnout vodu vytlačit nějakých 100 - 105 cm do výšky..
S čerpadly Sicce mám ty nejlepší zkušenosti. Za sebe doporučuji.
Poradí někdo čerpadlo 800 - 900 l/h za pár korun?
Uvažoval jsem o atmanu at-304
www.akva-exo.cz/…, ale někde jsem se dočetl, že je příšerně hlučné.. Nebo třebas Sicce Nova
www.akva-exo.cz/… ?
Má někdo zkušenost?
no mam tu atman at 306,dnes to budu zkouset,jestli to utahne... dle informaci by to utáhnout nemelo,tak jsem se zacal koukat po jinych... díky za nabidku
DrChila napsal: nabídnul bych eheim čerpadlo ponorný 1000L/h ale nevim jestli by to utáhlo na tu vzdálenost tak žádnej jinačí nápad nemám bohužel nabídnul bych eheim čerpadlo ponorný 1000L/h ale nevim jestli by to utáhlo na tu vzdálenost tak žádnej jinačí nápad nemám bohužel
haha,tak to ne,ale diky noooo
DrChila napsal: Kýblovat to
Já měnim maximálně 50L barel a ten se dá přenýst naštěstí. Kýblovat to

Já měnim maximálně 50L barel a ten se dá přenýst naštěstí.
na to nějak přidělej hadici požadované velikosti a zkus to zvednout do tý tvý požadovaný výšky co nevíme teoreticky můžem zkusit prakticky nebo nemám pravdu? Ale lepší výsledek bude když to bude bez těch filtrů když jakoby pojede na prázdno
Supr. Děkuji.
Objednávam eheim universal a potreboval jsem se nějak rozhoupat.
Širší trubka/hadice by podle mě taky neměl být problém. Výtlak je otázkou vodního sloupce a ten bude "stejný" jak v 1cm hadici či v rybníku. A průtoku rozšíření neuškodí, spíš prospěje.
Díky. Toto jsem si myslel jen jsem se potřeboval ujistit.
Dále když je u čerpadla doporučená vytlačná hadice 16/22 je možné dat větší průměr (kvůli ztrátám tlačené vody třeba ve sroubeni atd.) aniž by byla snížena vytlačná výška a průtok l/h oproti té 16/22
Rozdíl mezi hladinou spodní nádrže ve které je čerpadlo a vyústění hadice/trubky, hranu horního akvária, nejvyšší bod, který musí čerpadlo překonat.
0 26.02.2013 06:30 laKatos – vytlačná výška.
Vybírám vytlačne čerpadlo a potřebují se ujistit zda nám při vytipovani brát v úvahu rozdíl výšek hladin nebo skutečnou výšku umístění čerpadla ve filtrů a vyústění v akváriu
No já sem favoritem Eheim sice si za značku připlatíš ale že běžej neslyšíš. Mám kamarády co to maj i 5 let a magnet vevnitř je jak novej pořád

a slyšet není. a průtoky maj taky slušný do většího výšky. Tak záleží jak máš velký aqua jak ti záleží na tichosti a jak na penězích
www.spokojenypes.cz/…
Já mám eheim 1000 compact a jsem spokojen výkon takovej jakej sem opravdu nečekal

tykání netykání

to neřešim... můžem tykat i vykat

si zvyknu na vše dělám ve zdravotnictví

...
Pro pana Kofejna... sice tam sou rotory ale do filtrů maximálně sem tam našel jen to jedno čerpadlo co nemusí bejt ponořený tak na to tam byl rotor

Kdo maže ten jede voda maže takže jede
Jako to že si někdo koupí auto jen Škodu kolo jen Author tak já si kupuju telefon Nokia a počítače asus a co se týče akvaristiky jedině Eheim... a nejspíš budu kupovat i Eheim air pump tu 200 asi 110l/h od sery už nestačí hnát 4 akvárka aspoň budu mít 2 větve
Už vidíš??

Teda,když už si tykáme.
Na třetí stránce jamajčanova odkazu jsou náhradní rotory. Jinak není co by se na čerpadle mohlo něco jiného porouchat.
Inu zjevně jste toho ještě viděl málo...

slušná firma - a to Eheim je - musí mít na všechny "stroje" a "nástroje" náhradní díly. To by na trhu moc dlouho jedno z top míst neudržela. A koneckonců, abych trochu počechral vaši filozofii o ničení, všechno co se vyrábí, lze zničit...

a kde vidíš něco k čerpadlům?

těsnění je normální kupovat všechno časem spuchří... a jinak tam sou ty části co se daj zničit

Já žádný ale nikdy v životě neviděl vždy max na fluval a nebo altman... na eheim nic... a v životě sem snim neměl problém mám ho přes rok. A ve zveráku u nás má eheim 600 a běží nepřetržitě už 5 let a slyšet není
Chceš kvalitu? kup Eheim. Svědčí o kvalitě i to že neprodávaj náhradní díly nejsou poruchoví. To jsi trochu přehnal nic nevydrží věčně. Eheim se naopak chlubí tím že má náhradní díly i na hodně staré modely.

tak eheim compact plus nebo ne plus 2000 je to samí akorád plus je jakoby modernější nebo novější název pro tu verzi... A můj názor na eheim... vynikající běhá mi tu ta 1000 a to neslyšíš nevrčí to nic pokud se to nedotýká skla max při startu to 2x bouchne. A bacha už na prsty u tý mí 1000 je velkej už magnet dejdebože u tý 2000 nebo 5000

. Chceš kvalitu? kup Eheim. Svědčí o kvalitě i to že neprodávaj náhradní díly nejsou poruchoví. Magnety kvalitní nepoškrábou se. Jediný co nechápu jak mám to čerpadlo honí to vodu nevynoří se to z podhladiny bublání u toho nemám a vevnitř se dělá vzduch

(když přiškrtim hadici prstama tak to začne ty bublinky rozmetat pak po puštění to vyletí hadicí ven ten vzduch a během dne taky slyšíš jak to občas tam rozšmelcuje nějakou bublinu a dokonce to i umí transportovat šneky

sice nejsou k poznání když sou malý ale to je detajl. Mimochodem když přiškrtíš čerpadlo sníží se i výtlak jen tak pro zajímavost ale tak u tý 2000 to nebude zas tak hrozný to u tý tisícovky to jde až na 150l/hod to je hodně slabej proud z kohoutku

Ta 203 to uz je solidni turbína. Ještě o čerpadle popřemýšlím a pak se uvidí ale spíše se mi to líbilo kvůli tvaru. Ale podívu se po netu jaké jsou ještě čerpadla
No to sem ještě nečetl

protože nějak nebyl čas. Snad to dneska klapne

Děkuji ti za tvou vyčerpávající odpověď.
Ale četl jsi mé dřívější příspěvky a důvod tohoto čerpadla?

Tvá odpověď je trochu mimo mísu řešeného problému, včetně rozstřikovací rampy..
PS: Jde mi o to, aby to bylo předimenzované.

Heleď já mám atmant at-203 to má 2000l/h ve 400l akváriu a teď, když už je zanešenej bioakvacit, tak jsem to mohl dát naplno aby mi tam ryby nelítali jako v tornádu, takže 1600l/h do 250l určitě nedoporučuju. Viděl bych to na max 1000l.
oprava rozstřikovací rampou
www.spokojenypes.cz/…
Já osobně mám externí filtr k akvariu 130l asi 30l a upřímě řečeno mám Eheim compact 1000 čerpadlo když bych ho pustil naplno dělá to neskutečnej průtok

víc jak 1000 si nedokážu ani představit. Mám to vedený tou silnější hadicí jak se používá na zahradě... A boha jeho

Průtok se nemění ani když to zvednu přes metr vysoko do vzduchu. Ale podle mého názoru když to nebudeš překrmovat tak čím větší akvarium tím nemusíš mít větší průtok stačí mít dostatečný proudění po akvariu což 1000l/hod udělá jak prd a čím víc vody tím míň se to kazí... podívej se na rybník v létě po 2 měsících se to zkazí a začne se zelenat a přesto v tom je život... ale myslim že to máš trošku předimenzovaný

A pohyb vody by se dal zařídit i zmenšením průřezu nebo ostřikovací rampou... taková ta tyčka v ní sou dirky dává se to aby to tvořilo proud na hladině
píšou pod tím pro akvária od 20-200L. Myslím si že to má regulaci
Zkušenosti nemám, ale... čistě proudové čerpadlo 1600 l/h k už existující filtrací ? ti to potočí i ten kongo substrát co tam máš
AT-202 mám s největší kostkou molitanu i rampou a ten bordýlek tam mám taky trochu. Dokud jsem neměl pancéřníčky, tak to bylo OK.

Jinak rád bych udělal na výtoku z čerpadla "zafiltr" s vatou, jestli to pomůže.
Prosím Vás, rád bych se zeptal pokud používáte někdo atman 202 hlavu s molitanem, nesníží ta kostka molitanu moc výkon ( průtok ) čerpadla? Mám v akva napojené JBL 1501 na rampu, ale ta je vysoko, takže JBL nemá dostatečně silný proud v akva. Z tohoto důvodu jsem k rampě napojil ještě atman čerpadlo at 305, které nasává u dna a podporuje tak jbl v roznášení co2 a proudění vody. Bohužel v akva stále poletuje bordýlek a voda není čistá, proto bych rád vyměnil at 305 za hlavu at 202 s kostkou molitanu,která by pomohla odfiltrovat bordel, jenže 202 má menší průtok než moje 305 + si myslím že ho ještě sníží ten molitan. 203 už má dvojnásobnou spotřebu, což není zanedbatelné když jede nonstop, ještě jsem přemýšlel že by jela pouze současně s CO2, ale i tak je to 15 h denně 30w .. Neřešil už někdo podobný problém? Nebyl by nějaký nápad? Díky za podněty ..
Ta trubka má z boku navrtané otvory a je součástí toho molitanu.Ta trubka se i s tím molitanem nasadí na to čerpadlo.V tom případě nebudeš nasazovat na čerpadlo sací koš ale nasadíš molitan s trubkou uvnitř.Myslím,že Ti to již bude jasné,jinak se ještě zeptej.
Molitan znám, jen jsem z příspěvku myslela, že je potřeba nějaký speciální
Koukám na tu fotku... musí být v molitanu ta trubka, nebo stačí díra?
Ten molitan se kupuje podle velikosti akva je to ta polyuretanová pěna co je vedle toho čerpadla v pravo nahoře,v tom tvojim odkazu. Jinak také toto čerpadlo vlastním a naprostá spokojenost.
díky, teď jsem našla obrázky toho druhého, tak mi došlo, že to s molitanem nepůjde...
chci hlavně nízkou spotřebu
a patřičný molitan má vypadat jak?
ideální, dá se utlumit, ještě dokoupit patřičný molitan, seženeš i v kamenné akvaristice. Na ten eheim nenadíš molitan, nemá to trn, je to čistě čerpadlo, sic dobré.
0 13.01.2013 18:30
Nicky [195] - Labyrintky Ahoj, chtěla bych do 50l krevetkárka čerpadlo s molitanem (dovnitř na stěnu), koukala jsem na tohle:
www.akva-exo.cz/… ... neumlátí mi je to? S klasickými vnitřními filtry nemám dobrou zkušenost a filtr na vzduchování nechci kvůli hluku.
Jo tak to v pohodě. Ale stejně bych se být tebou podíval i na čerpadla značky Sicce. Jsou vcelku dobrá
Jasan.
Ne ne, větříčku se nebojím. Jak už jsem psal, v nejhorším to trocha přiškrtím..
Aha tak to jo. Trošku si mi to zamotal nevědel jsem jestli to akva těch 117L je to co bude jako želvárko. Tak už vím jak to myslíš. Tak to potom jo nic tím nepokazíš když to bude mít čerpací výkon 1500L ale aby tam pak nebyl vítr

Sice neřeším ani želvárko ani filtr, ale když to chceš vědět. Filtr bude mít 117L a želvárko samotné 350L.
Vzhledem k tomu, že teď mám želvárko cca 100L, filtr k tomu cca 50L a honím to čerpadlem 500L/H a klidně bych i přidal, pač to není žádný zázrak, na objem 350L chci alespoň 1800L, lépe však 2000L/H s tím, že to v nejhorším trošku přiškrtím..

Tak kolik má litrů to želvárko?
To akva je jen externí filtr k želvárku.

Jak málo? Vždyť tu píšeš že akva bude mít 120L. Na co tak šílený stroj? Jinak jak je napsáno kvalita a hlavně značka
rozdíl je v kvalitě a něco málo platíš i za značku, jako všude

značka ne

1000L je málo. Jaký je teda rozdíl Eheimu za cca 1300,- od Atmana za 600,- při stejném výkonu? To je Eheim tak moc kvalitní, nehrčí, nevibruje? Nechápu ten cenový rozdíl..
Jinak jsem slyšel že celkem dobrá čerpadla jsou značky sicce silent která lze použít i mimo vodu

nechápu proč tam chceš narvat takový šrotovník stačilo by nějaké čerpadlo do 1000L do 1.5 výšky by ti to vytlačilo v pohodě. Jinak čerpadla od eheimu jsou velice kvalitní
Není to do akva, ale do filtru. Cca 117 litrů, tuším 90L vody.. Viz níže..
Jde mi o to, jestli se to čerpadýlko za ty peníze vyplatí.
Jak velké to akva má být?
neni to hlucne, kdyz to neni na prisavkach na skle.

To doufám.. Já to tak momentálně mám. Cca 50 litrů filtr a vodu honí atman at 201 cca metr vysoko. Bez jediného problému. Chci ale třikrát větší želvárko a tomu chci i přizpůsobit filtr.. A těch 1500 - 2000l/h mi přijde optimálních. Zatím se mi nejvíc líbí ten Eheim compact 2000 plus. Jen ta cena.. Ten at 203 strašně rachotí, to už jsem se dočetl. Takže ten jsem vyloučil zrovna. Nechci řešit nějaké podkládání či něco podobného..
Aha, tak te´d už tomu rozumím .-) to je možná ještě jednodušší, než se dělat s nějakou vodotěsnou nádobou. Fitrační nádoba bude grandiozní a výsledek bude nejspíše stát za to. Popřemýšlím o tom. Pod stojanem mám totiž asi 1,45m x 45cmx49cm místa, takže by se tam taky vešla menší nádrž, která by mohla posloužít jako nádoba na filtraci. Otázkou je, jak dlouho to čerpadlo vydrží hnát tu vodu třeba metr vysoko, když na to původně není. Mám atman at-203 to je dost silný, mělo by to něco snést

jo jo.
Ale špatně jsi mě pochopil. Nechám si slepit 117ti litrové "akvárko", ve kterém budou vlepené komory. Do těch přijdou filtrační náplně. A do toho chci dát nějaké to čerpadýlko, aby to hnalo vodu zpět do želvárka. Takže samotné čerpadlo bude pod vodou.
Ale jak píšeš. Pokud se to zalepí a voda půjde přes rotor v čerpadle, nevidím důvod aby to nebylo na suchu.

No taky jsem přemýšlel, že bych z toho udělal externí filtr, páč to má výkon jako kráva, sice píší, že to má bý ponořené pod vodou, ale myslím si, že když budeš mít propojený okruhy plný vody, tak je jedno, jestli je přímo tělo venku nebo ve vodě, podlě mě to nesmí jet jen na sucho. Páčudělat velkou nádobu a nasázet do ní bioakvacit a další materiál a pustit do toho tohle, myslím, že by to bylo jako exterňák za 4tis

Nad tím jsem taky přemýšlel. Ale chci to do externího filtru k želvárku, udělaného jakoby z akvária. Nevím proč, ale nemůžu se zbavit pocitu, že ty "fontánové" čerpadýlka budou vhodnější.
Proto mě zajímalo, jaký je rozdíl u Eheimu a Atmana, když je o tolik dražší..
mam atman at-203, prutok 2000/l i s original kostkou mne to vyslo asi na 500kc a vykon hodne slusny. nesmis to ale prilepit na prisavky jinak je to jako hydroelektrarna, ale nechat to sedet jen na te kostce. pak je to ok. mam ho aso pul roku.
Ahoj, může mi někdo napsat, jaký je rozdíl mezi čerpadly Eheim compact 2000 a Eheim compact 2000 plus?
Popřípadě, jaký je rozdíl Eheim compact 2000+ od Atmana AT-306? Teda krom toho, že je asi tak třikrát dražší?
Popřípadě nějaké jiné kvalitní, tiché čerpadýlko za dobrý peníz s průtokem 1500 - 2000l/h..
Děkuji pěkně..

Namátkou mně napadají třeba Ferplast Blupower 250 pump, Hydor Pico evolution 200 nebo Sicce MiMouse.
tak to je blbé a nevíš o čerpadle coby to vytlačilo ale ne velké něco malého
Tak to ti jistě nevytlačí. Mám resun SP- 980, výtl. do 1,30m, ale 1,20m už nevytlačí.

potřeboval bych poradit jaké si mám koupit čerpadlo na odčerpaní vody z sudu který stojí na zemi a potřebuji to přečerpat do akva. které je ve výšce 150cm uvažoval jsem čerpadle viz foto ale mám strach aby to do takové výšky přečerpalo není to vysoko ale za tu cenu ta je slušná Plně ponorné čerpadlo Compact 300, které je vhodné pro sladkovodní i mořská akvária. Čerpadlo má tichý chod, ale silný výkon. Jeho maximální výkon je 300 l/hod. Výkon lze regulovat v rozmezí 150-300 l/hod. Maximální výtlak 0,5 m. Průměr výtlačného hrdla 13 mm. Nízká spotřeba energie (příkon 5W). Rozměry 54,5 x 34,5 x 51,5 mm.
Výrobce: EHEIM
Katalogové číslo: 1110002200000
284 Kč s DPH
Sdílet:
Jo to je paráda to je to co potřebuji.

tu slepou hladinu ti roztrhá v pohodě.. stačí ho mít pod vodou cca do 5 až 7 cm a nasměrovat a bude to akorát...
tady je to krásně vidět
www.youtube.com/… Mě právě jde o to trhání do stran ať mi to zároveň rozežene slepou hladinu. Jinak kdyby ses ho chtěl zbavit a byl ochotný zaslat domluvíme se přes vzkazy

jeste ne... nemá regulaci ... oni ty regulační čerpadla se dělají například 4000L za hodinu a na takových můžeš regulovat na 2800 1600 l za hodinu, ale zrovna hydor to na svém nemá... ono při tvé velikost nádrže to regulovat nijak nemusíš, kdyby si měl pocit že je to moc tak můžeš čerpadlo více nasměrovat na hladinu, nicméně zrovna hydor má slušně vyřešen rozptyl proudu není pouze přímočarý ale trošku se jako by roztrhá do stran...
Ta 16stovka bude dobrá. To čerpadlo nemá regulaci? Už ho od tebe někdo koupil?
mám jak 1600 tak 280O to silnější určitě ne.. to slabší bude akorát a vlnit se to bude téměř přes celou délku... pokud to nebude někde hluboko pod hladinou vody..

pokud jde tedy o cirkulaci kdy na jedné straně je cirkulační čerpadlo a voda se odráží na druhé straně směrem dolu a vrací se zpět...
dělají se i slabší dají se koupit 900L za hodinu ale to bych řekl že už bude moc slabé... nicméně zde odhaduji zkušenost s takto slab. cirkulačním čerpadlem nemám..
Ano jde mi o 250L akva. Aby to vlnilo přes celou délku. Jinak to čerpadlo nemá nějakou regulaci? Jinak přemýšlel jsem o té 1600L
tak pokud jde o 250L akvárium tak s 2800L za hodinu tam budeš mít při cirkulačním čerpadle docela rušno a volil bych 1600l ... ano u obojí se hladina vlní podle toho jak se nainstaluje... při délce 110cm a vyšší je již to slabší nedostatečné... já mám na délku 125 cm to silnější a slušně vlní až se točí o protilehlou stranu akvária voda a přes koberečky dole se vrací zpět a ryby jsou docela v zápřahu... na menší akvárko bych nevolil tak silnou cirkulaci...
No tu inzerci jsem myslím viděl

Jde mi o to aby mi rozhýbalo hladinu po celé délce akva obyč atman nezvládá takže přemýšlím nad tímto
ahoj... já ho mám a zrovna se dvou takových v inzerci zbavuji

jako cirkulační čerpadla jsou dobrý... měnil jsem protože jsem potřeboval o něco silnější proud..
Čauky chci se zeptat zda někdo z vás má tole čerpadlo v akváriu. Sháním něco podobného na rozproudění vody a rozhýbání hladiny. Díky
Rada Koralia 12V pracuje na 12v - je treba spec. Driver - wavemaker.
0 06.10.2012 20:39
dravec [72] - Rostliny Koralia 1 je malé čerpadlo. Pokud bys chtěl ještě menší tak lze použít to Nano a tam máš na výběr buď 900 nebo 1600, ovšem je třeba počítat s přichycením pouze pomocí přísavky, na druhou stranu mají tato čerpadýlka jen cca 6cm. Ten systém příchytu pomocí magnetu je jednoduchý. Přiložíš čerpadlo na dané místo a z druhé strany skla přiložíš protikus obsahující magnet. Magnetická síla se pak postará že čerpadlo drží kde má

.
Presne take chcem, hlavne aby to nebolo velke. Mam pocit ze kobercek by ziadal vacsi prud vody. A nestacila by ta koralia nano? AKo sa to uchytava pomocou magnetu?
Osobně bych se rozhodl pro Hydor. Na tvůj objem je dostačující Koralia 1 (1500 l/h) a výhodu u těchto čerpadel vidím v uchycení pomocí magnetu a ne přísavkami jako má Resun. U Resunu bývá občas ještě problém s rotory (brzké opotřebení a následné vibrace). Je třeba počítat s tím, že se jedná o čistě proudová čerpadla bez možnosti dalšího jiného využití.
Co se JBL týče tak jediné co bych jim vytkl je mizerná armatura. Ostatní téměř nemá chybu a to se i filtračních hmot týče. Komu se nechce nebo nemůže dávat relativně velký peníz do Eheimu tak nákupem vnějších JBL rozhodně neprohloupí. Ostatně JBL se výrazně zlepšila ve veškeré technice co teď nabízí (vnitřní filtry, čerpadla, UV lampy, zářivky a pod.) a na všechno má nasazené rozumné ceny. Když jsme tak u filtrů, tak Fluvaly nové 06 řady taky nejsou marné

.
Já jsem právě nějak "přilnul" k Eheimům, on mi funguje už nějakých 12 let bez problému v menším akvárku a teď chci vyměnit ten vnitřní Juwell (prezentace) a tak se "slepě" soustředím na ten Eheim, koukám po něčem "lepším", vyšší řadě. Musím to nějak do vánoc vyřešit, tak času relativně dost. To se ještě něco dozvím a možná vyjde nějaká ta recenze, která se tu chystala asi v červnu

Jasně, srovnával jsem s dnešní kvalitou JBL a tam když se hledí na kačky, tak to není až zase tak špatný. Ovšem my Eheimoví mantristé, my to máme jasný.

To já bych řekl, že Eheim je přece jen o něco lepší než ostatní značky. Už proto, že se specializují na filtrační techniku. Při výrobě používají špičkové plasty, mají velký výběr doplňků a armatur, náhradní díly dostaneš i po dlouhých letech. Nejednou jsem viděl 30 let staré vnější Eheimy v bezchybném provozu. Šlapou tam kde po několika letech klekly Fluvaly nebo Tetry. I když levnější by být mohli

to je fakt.
U toho Eheimu bych to viděl že už si lehce připlácíš za značku. Ten JBL je podle mě dneska už s Eheimem srovnatelnej a ta cena je kapánek někde jinde. Ovšem i Eheim se dá pořídit v akci včetně náplní za slušnou cenu(v daný cenový relaci). Mám zkušenosti s oběma s různými typy eheimů cca 20 let a s JBL posledních 10 let a nikdy jsem ani s jednou značkou neměl nějakej zásadní problém a když byl, tak byl způsobenej majitelem. Malý příklad, teče hlava u Eheimu, po delším bádání jsme přišli na to, že mezi těsnění se dostal malej šnek a ten tam byl rozmáčknutej a tudíž při vypnutí filtru, když se ten naplnil, to začlo téct, no a letní bouřka na ten problém upozornila. Ono je to u těch externích filtrů obecně taky hlavně o tom jaký náplně se zvolí, jako filtrační média.
Nejdřív mě "načal" romant, teď i ty. Budu se muset podívat i na jiné značky než Eheim. Nebo stále platí, že Eheim je úplně "top"?

Tvým požadavkům odpovídají například čerpadla Hydor Seltz L30, Eheim compact 1002 nebo Eheim universal 1250. Dají se pořídit i levnější kousky, ale buď nemají požadovaný výtlak (Sera, Tetra) nebo jsou poměrně hlučná (Atman, Resun).
0 14.08.2012 11:52 ceklis – čerpadlo do externeho filtra-Tiche
Zdravim ma niekto skusenosti s nejakym čerpadlo co ma vytlak 2m 1000L/H a je tiche?Skusal som eheim 600 ale ten nedokazala vytlacit vodu do vyky 160cm..Musi byt ale tiche lebo to mam v izbe
To lahké vrčani časom, až si ten filter dobre sadne,ustane.mne vrnel asi 2 mesiace a teraz je to len šepot kvetín
Tak já mám dva a osobně bych mohl doporučit oba. Dražší Eheim 2075 a levnější JBL e901. Rozdíl je jasný ve výkonu, ale co se týče zpracování, tak jsou dobře udělané oba. Eheim se sice chvástá kvalitou a dostupností dílů, ale stačí se podívat, co ty díly stojí

))))
Osobně bych doporučil asi ten JBL e1501 k té tvé nádrži. Má 901 není ve skříňce vůbec slyšet. To eheim je slyšet jak vrčí. Nevím proč, ale docela mě to štve, ale je to slyšet, když je v místnosti ticho. Jak se zapne TV už o tom nevím. Těžko říct, zda je to vyšším výkonem.
Prostě JBL není z tak masivních plastů, rampa je taková hračka, ale zase mají jedno velké plus, že hadice a rampa jsou v černé barvě (hadice kouřově černá).
JO, pomohlo to hodně, jen to lehce vrní. Tohle bylo v tuto chvíly nejrychlejší a nejlevnější řešení - cca 500Kč i s molitanem. Musím totiž koupit ještě topítko a osvětlení, zakládal jsem 400l nádrž, na pořádnej exterňák to chce mít tak 2500Kč.
Tak hlavně že to pomohlo. Když si psal, že máš 203, neuvědomil jsem si, že ta hlava bude asi o dost větší jak 200 či 201. Ale pokud je to lepší, tak jsem rád. Ale asi bych taky spíš začal pomalu šetřit na exterňák. Ono z té houby po vypnutí proudu spadne do akvária strašně moc bordelu:(
to souhlasím.Škoda že nemáš místo na umístení vnějšího filtru
Nemám zkušenost s touhle konkrétní značkou, ale externí filtr, jestli ho máš kam dát, mi přijde praktičtější

Já bych k tomu přistoupil tak, že to vnitřní řešení tím čerpadlem a kostkou biomolitanu bude dočasný a prostě bych si začal šetřit na třeba i jetej exterňák. Konkrétně současná modelová řady od JBL green line je velmi zajímavá v poměru cena - výkon.
Které myslíte, tu Haileu h 12 z mého odkazu?
Tohle čerpadlo jsem provozoval ve 450 litrovým akváriu x let a žádnej problém. Měl jsem i toho Atmana a na hlučnost si nějak extrémně stěžovat nemůžu, ale asi to je silně individuální vnímání hlučnosti. Pokud ovšem se chová, jak popisuješ, tak to už je trošku extrém. Možná by stálo za úvahu volit to řešení co navrhoval Haimdol a to dvě ty AT 202.
www.akva-exo.cz/… Tak zrovna tento typ moc nedoporučuji. I když má papírový výkon 1200 l/h tak objem hmot za moc nestojí. Navíc technologie je zastaralá. Když už takový levný filtr tak tam na tvém odkazu mají i Hailea HF-300. Není o moc dražší a kvalitativně i objemově je to o něčem jiném.
Tenhle filtr mám, je tichý, ale vnější se mi zdá lepší. Když nic, tak do vnějšího nelezou ryby. Každý týden při výměně vody musím odlovit minimálně jednu rybku z prostoru filtru. Už se těším na eheim 3, jen nevím pro jaký se rozhodnu

0 13.08.2012 15:21
DeNNI85 [16] - Amerika Souhlasím já mám třeba eheim 3 thermo 2180.Sice stojí okolo 10000 kč ale máš zaručenou kvalitu

V této kategorii čerpadel na výběr moc není, ale za sebe mohu doporučit relativně tiché a kvalitní čerpadlo od JBL a to typ ProFlow u1000. Z vnitřních filtrů také na výběr moc není. S tímto výkonem a tichý je Fluval U4 nebo Eheim 2252, případně od Ferplastu BLUMODULAR 3 a rozměrnější biofiltr BLUWAVE 09. U velkých nádrží je ovšem nejlepší použít vnější filtr.
0 11.07.2012 07:24 DREAM –
Re: FJ A co takhle použít zpětný ventil?
Nebo ve stejné výšce jako je odtok do filtru..

Já pořád nevím o jakém filtru mluvíš. Já mám i vývod filtru pod hladinou ale je ve stejné výšce jako akvárium.

To znám, jen by mě zajímalo zda by to nešlo vyřešit tak, že by byl přívod z filtru pod hladinou
0 10.07.2012 19:52 FJ – dotaz
Zajímalo by mě, jaké čerpadlo použít.
Do externího filtru "samodomo" když chci aby vyůstění v akváriu bylo pod hladinou. bojím se že když vypnu čerpadlo vyteče mě voda z akvária přímo do externího filtru a ten

přeteče...
Děkuji za rady
Kvalitní čerpadla typu jaký potřebuješ jsou Aqua Clear powerhead od Hagen, ovšem tam nějak váznou dodávky do republiky takže je problém s dostupností. Vynikající jsou také čerpadla od JBL a to typ ProFlow, případně nástavec na trubku s biomolitanem mají v balení i čerpadla italské firmy Sicce (typ Syncra Silent). Mimochodem já osobně s čerpadly Atman co do hlučnosti nemám nejmenší problém.
Při hledání vhodného akvarijního čerpadla jsem narazil na to,že nejpoužívanější čerpací hlavy Atman považuje velke množství uživatelů za hlučné. Nehlučnost čerpadla, tedy to, že samo nevrčí, také nevibruje a tím nezpsůobuje, druhotný hluk považuji za jeden ze základních parametrů při výběru.
Osobně mne zajímají pouze čerpadla, která mají pro sání trubičku, sací mřížky jsou z mého pohledu pro použití s přidanou filtrační hmotou nepoužitelné..
Rád bych shromáždil názory a postřehy na všechny druhy prodávaných čerpadel do akvárií.
Zde je celkem slušný přehled toho co je na trhu, může sloužit pro základní orientaci.
www.nasezahrady.cz/…}
Jak psal matlala. Filtrační objem u těchto komerčních velkých filtrů je při použití vhodných biomédií naprosto dostatečný a pokud se Ti zdá, že potřebuješ velký průtok tak se to řeší přídavným čerpadlem. Ale je samozřejmě čistě na tvém uvážení do čeho půjdeš.
Mne ide hlavne o ten realny prietok L/H. to by som na taku nadrz potreboval 3x 2080. Preto si chcem urobit vlastny filter s poriadnym kusom molitanu a cerpadlom ktore mi otoci akva aspon 6x/h.
takový filtr už bilogickou filtraci skoro mít nebude, to se řeší přídavným čerpadlem. Bylo to tu už taky několikrát.
Eheim je jedna z nejspolehlivějších značek na trhu. U 2075 měli u jedné série výrobní vadu (i mistr tesař se někdy utne) a reklamace probíhala naprosto bez problémů a to výměnou celé hlavy. Já sám jsem byl touto vadou také postižen a přesto na filtry Eheim nedám dopustit.
Ved som aj reklamoval. Chcem si vyrobit vlastny hlavne kvoli tomu prietoku aby nadrz otocilo tak 6x/h a taky filter sa kupit neda. Chcel by som chovat frontozy ale je to este hudba buducnosti.
u tohoto byla myslím vadná série, bez problémů jsi to měl reklamovat, prodejce o tomto věděl.
Když bude uvnitř tak je úplně jedno jaké čerpadlo použiješ. Hlavně si pořádně promysli zajištění tlakové vodotěsnosti, protože sestavení takového systému není zrovna nejjednoduší záležitost. Na akvárium tvého objemu bych raději, když vidím cenu toho čerpadla, koupil například Eheim 2080 nebo Fluval FX5. Tam je bezpečnost zaručená.
Bolo by to pre 720L akva. Rozmyslam nad nejakym vodotesnym sudom. To cerpadlo by islo samozrejme donutra.
Nějak mi uniká jak bys ten systém kanystrového filtru chtěl provést a hlavně pro jak velkou nádrž.
Tohle čerpadlo k výrobě kanystrového filtru použít nepůjde. Jedná se totiž o ponorné jezírkové čerpadlo. Jinak výrobky Aqua Nova patří mezi levnější standard, takže nelze očekávat špičkové provedení, ale funkční a levné systémy. Mimochodem Aqua Nova není polská, ale australská firma. Do Evropy je ovšem výhradní dovozce EURONOVA Polska.

0 04.03.2012 10:30
bruno136 [7] - Cichlidy Chcel by som sa tiez opytat na jedno cerpadlo. Jedna sa o
Aquanova NMP 4500
www.shopakva.sk/… Zaujima ma ci by sa dalo pouzit pri vyrobe kanistroveho filra, ma celkom zaujimavy pomer vykon/spotreba. len je to asi polsky vyrobok tak neviem. Mate niekto skusenosti s touto znackou?
mam doma atman 304 ale na 130-140 cm to nevytlaci, preto som si kupil eheim compact 1000
Pokud je to jednorázová akce, něco jako stěhování nádrže či naplnění nové, vůběc bych to neřešil. Pokud chceš použít starou vodu, tak bych pár kbelíků přelil a zbytek napustil přímo z vodovodu do nádrže. Pokud je to nová nádrž, šel bych také rovnou z kooutku, nějaké odstátí nemá v tom případě význam.
To je taky řešení. Čerpadel tohoto typu je na trhu poměrně velký výběr.
Nedávno jsem kupoval toto
www.levnaakvaristika.cz/… . Používám ho k doplnění vody do akva ze soudku. Tlačím to do 1,2 m bez problému.
mám 200l akva a budu ho stěhovat. Ve vyčerpání bych neviděl problém, ale abych se pak musel tahat se sudem nad uroveň akva to se mi fakt nechce. Bude to spíš jednorázová akce a proto do toho nechci investovat batoh.
Řekni si cenový strop a potřebný výkon a nějak to dáme dohromady.

mohl by jsi mi tedy doporučit nějaké čerpadlo které bude v sudu, ale aby to vytlačilo do akva
Pro tento systém přečerpávání vody, tedy čerpadlo mimo vodu, jsou vhodná například tato čerpadla
shop.miga.cz/… shop.miga.cz/… záleží na potřebném množství přečerpané vody. Nejkvalitnější by byla čerpadla od Eheimu, ale ta se pohybují v jiných cenových relacích. Pokud bys netrval na tomto systému, tak lze použít jakékoli výkonnější čerpadlo které umístíš přímo do sudu. Převýšení není nijak velké.
0 03.03.2012 09:17 grips – Vhodné čerpadlo??

Ahoj, potřeboval bych doporučit nějaké čerpadlo, které mi natáhne ze sudu do akva vodu. Výtlak viz.obrázek. Mělo by být conově nenáročné. Díky.
Já tahle čerpadla znám a viděl jsem je i v provozu.
Pozri si ten odkaz čo som tu dal, celkom dole na stránke sú obrázky. Ako súčasť pozerám, že by mala byť nejaká rotačná hlavica. Vyzerá to veľmi zaujímavo.
Kvalita výrobků je podobná jako u Eheimu. Hydor se ovšem více specializuje na mořskou akvaristiku, takže sortiment výrobků pro sladkovodní akvaristiku není nijak obsáhlý.
Takže odporúčaš? Si ma potešil teraz

Samozrejme tá cena nie veľmi najmenšia.
Edit: Našiel som ju aj na stránke ebay ale cena poštovného je vysoká
www.ebay.com/… Výrobky Hydor jsou velmi kvalitní a to se týká i jejich čerpadel. Bohužel u nás tato značka není moc známá.
Mne sa zapáčilo hlavne kvôli výkonu, spotrebe a že je úplne nenápadné, až na tu ružovú farbu

Tohle čerpadlo vidím poprvé, takže vůbec netuším jaké může být. Jinak jsem používal i samotné hlavy z filtrů Aquael a ty byly také relativně tiché.
Ja som premýšľal nad niečím takým
www.akvaobchod.sk/… u atmana keďže je pomerne lacný som myslel, že bude aj hlučný ale ako tak pozerám opak je pravdou

Ten Atman je za bezkonkurenční cenu, kamarád ho má a není opravdu vůbec slyšet. Já můžu doporučit Eheim compact, ale ten je za trochu jinou cenu. Naopak nemůžu doporučit Unistar, s tím jsem se párkrát spálil.
Můžu potvrdit. Mám At200 u želváka cca 2 metry od postele a vůbec o něm nevím.

Potreboval by som nejaké čerpadlo alebo čerpaciu hlavu na lepšie prúdenie vody v akva. Záleží mi však najviac na tom aby bolo čo najtichšie. Prietok približne 600 l/h má tu niekto nejaké osvedčené?

Michaldvd napsal: Dnes som kúpil 30L kanister budem tam dávať vodu aby mi odstála ....
A k čemu je to dobrý?
Proto moje první rada byla na italskou Idru. U čínskýho čerpadla nikdy nevíš.
Ale to čerpadlo Idra nemusíš strkat do kanystru. Stačí na sací část nasadit hadici a na výstupní taky a můžeš čerpat. Sací část s nástavcem na hadici je součástí výrobku.
Tak to by sa hádam už aj dalo

Dnes som kúpil 30L kanister budem tam dávať vodu aby mi odstála a až tak budem nalievať do akvária. 30 Kg není zrovna najľahšie a keďže mám jedno moje akvárium vysoko, mohol by to byť super nápad použiť čerpadlo

Na pohled pěkný, ale je-li to kvalitou něco jako Unistar .......... pak rychle od toho

U těch "vrtačkových" čerpadel bývá omezena doba běhu a pak musí "odpočívat"

Navíc bych měl celkem velké obavy o životnost má-li to běhat častěji ...
Také mám

Ja by som skôr teraz potreboval také ako poslal kolega vyššie, pretože toto do kanistra na vodu cez malí otvor nevopchám.

Lze použít i toto čerpadlo
shop.miga.cz/… v balení je i nástavec na hadici k sací části a pokud je zavodněné může běžet i mimo nádrž. Mám to odzkoušené. Škoda, že se k nám nedováží nové typy čerpadel Syncra Silent tohoto výrobce (Sicce Italy) ty jsou ještě lepší.
Nóóó to by celkom aj šlo len ta cena.

Hľadám niečo také ako čerpadlo ktoré sa pripája na el. vŕtačku len aby miesto vŕtačky bolo klasické čerpadlo. Proste jedna hadica na jednu stranu druha na druhú zapojím do elektriny a čapujem. Neviete? Vyrába sa vôbec niečo také v malom prevedení?
Pridávam obrázok, takto nejako by som si to predstavoval.
No ... ono o to až tak nejde (väčšina výrobkov je dnes vyrábaná v Číne - nielen akvaristických). Hlavne, že plní svoj účel tak, ako má. Preto sa pýtam na skúsenosti ostatných ...

Možná tě zklamu, ale kompletní sortiment akvarijní techniky který nabízí Aquacup je vyráběn v Číně. U nás to pouze prodávají pod svou značkou.
Ja si len dovolím poznámku, že to nie je "made in China", ale made in ČR
Ide mi hlavne o hlučnosť - teda, ako to vnímajú ostatní, ktorí toto čerpadlo vlastnia.
Je to Čína. Kvalita je srovnatelná s čerpadly Atman. Svůj účel rozhodně splní a za ty peníze to stojí pokud od toho neočekáváš nějakou větší variabilitu.
Zdravím,
aké sú vaše skúsenosti s čerpadlami značky Aquacup ? Teda - pokiaľ ich vlastníte ...
Vďaka.
Tak použít to můžeš. Není to sice nejlepší řešení, ale při troše šikovnosti to půjde. Když už ti "zbylo"

.
0 09.11.2011 11:53 Snoopi Ahojte. možem použiť toto čerpadlo
www.juwelakvarium.cz/… na prečerpávanie resp. pri výmene vody v 65l akva? nejde o žiadne výškové rozdiely, akva aj nádoba s vodou sú v jednej rovine. len proste nechcem liať čistú vodu do akvária vedrami..

toto čerpadlo mi vlastne zostalo "navyše" pri výmene akva.

0 28.09.2011 13:24 HaDaS – zavzdušnění čerpací hlavy AT 200
prisavnik napsal: Tvoj problem je taky isty, ale nie so vzduchom, ale s CO2. Cerpadlo nieje stavane, aby niekto pustal pod rotor plyn.
Ne, ne. Já nemám přiveden CO2 pod čerpadlo, ale až za něj. Přívod je však přes reaktor a rozstřikovací rampu propojen s čerpadlem. Proto si myslím, že problém může být v tom, že když je čerpadlo vypnuté, při výměně vody, tak se tlakem může plyn dostat zpět přes rozstřikovací rampu do čerpadla. Jako pravděpodobnější vidím spíš zavzdušnění z důvodu ocitnutí se čerpadla nad hladinou vody, jak psal Roman.
Při další výměně vody to takto zkusím. Díky.
Toto iste mi robi EX TetraTec aj ked ho napumpujem vodou. Nejaku dobu to trva dokym sa vacsina vzduchu dostane prec z rotora (ako si pisal chrapci a ide naprazdno). Mne pomoze, ked ho obratim hore nohami, vsetek zduch vytlaci von hadicou a potom ide ako ma.
Tvoj problem je taky isty, ale nie so vzduchom, ale s CO2. Cerpadlo nieje stavane, aby niekto pustal pod rotor plyn.
Zkus to čerpadlo při výměně vody posunout níž, tak aby bylo neustále zavodněný a potom ho povytáhneš směrem k hladině.
Mám obdobný problém s At200. Při výměně vody vypínám čerpadlo, to se mi při odpuštění dostane nad hladinu vody. Po napuštění nové vody a pokusu o start čerpací hlavy se ozve drnčení a čerpadlo nefachčí. Musím odpojit rozstřikovací rampu, přes kterou je mimo jiné napojen přívod vody do CO2 rektoru, spustit čerpadlo a pod tlakem nasadit rampu nazpět.
Domnívám se, že vše je způsobeno nadměrným zavzdušněním, a to možná i díky řešení dávkování CO2, s kterým si výkon a konstrukce čerpadýlka nedokáže poradit.
Vůle u rotoru není, to bylo první co jsem konroloval, ale pravdou je, že vrtulka mírně poklesne. Cca o 2 mm. V tom by mohl být problém taktéž, ale nevím jak tomu zabránit? Že by reklamace?
Zřejmě bude v ose čerpadla vůle, po vypnutí se vrtulka malinko nahne a zastaví o stěnu.
čerpadlo juwel se po výpadku proudu,nebo po odpojení při čištění zasekne. Pomůže jen poklepání kladívkem, pak se roztočí.. Čistil jsem ho několikrát a nezdá se mi že to bude zanešenim, dělá to so ho mám.
0 21.07.2011 19:54 guli – Cerpadlo-cilkulátor aquael 350l/h
Prosím poradiť. Mením filter,chcel som č.hlavu Atman at 200+biomolitan no v okolí ju nemajú.Potreboval by som vedieť či mi tie isté "služby" spraví aj cilkulátor aquael 350 alebo ak máte s týmto výrobkom skúsenosti a či je vhodný do 84 l akva ?
Dakujem.
To je podle toho, jestli ma spotreba vzbudit dojem jee, to je uzasne silne, nebo jee, to je uzasne usporne

To máš pravdu v hodně případech je spotřeba o hodně vyšší než šikmoocí udávají.
...toto je ale ten lepsi pripad
ked je spotreba ovela nizsia ako je uvedene...
Je to prostě Čína a tam jde hlavně o cenu výrobku než o kvalitu dodávaných informací.
mam Atman AT-201
meral som to...
www.conradshop.sk/…
a nameral 5.3W
mozno ak vrtulka zastane bude 8W...-neviem -neskusal som
Nejde mi to do hlavy proč je na krabici a na netu 8W a na čerpadlu 15W....Koukal jsem aji na net jestli to není jinej model ale žádný model 200-203 nemá odběr 15W...
A ještě dodám,že ne měřáku žere 6W

Ahoj mám takový problém....Koupil jsem atman at 201 s tím že to má odběr 8W na krabici i všude na internetu se udává 8W ale na nálepce na čerpadle je uvedeno 15W...Co je tedy pravda jaká je skutečná spotřeba?
jinak jak tak koukám tak přímo v tom odkazu co si sem dal máš křivku čerpadla, podle které bys to mohl orientačně zjistit
tohle bys sotva do druhého patra vytáhl

já zas souhlasím stím co napsal filipsi
Urcite, jak pise katterinecka, 2000 je bez zateze. tj. nulova dopravni vyska. Maximalni vytlak zase znamena nulovy prutok. Zavislost je vicemene linearni. Takze si muzes zhruba spocitat, jaky prutok budes mit, a zda ti to stacit bude, nebo budes jeste muset skrtit.
Snížení průtoku čerpadlem má samozřejmě vliv na dopravní výšku. Tahle čerpadla nejsou tlaková takže se úměrně průtoku sníží i dopravní výška.
nemíním to tahat do druhého patra

ona samotná větší výtlačná výška by měla mít vliv na snížení průtoku, takže by tak třeba nemuselo být potřeba ten průtok regulovat, ne?
Zdravím akvaristy/tkyně,
zajímá mě čerpadlo
www.akva-exo.cz/…, chtěl bych vědět, samozřejmě od někoho, kdo jej používá či má zkušenosti, zda při snížení regulátorem průtoku z 2000 l/h na 400 či 600 l/h má vliv na výtlačnou udanou výšku z 2,2m na xxx?m Díky

Zdravím chcem sa opýtať či ste sa už niekto stretli s týmto čerpadlom zaujíma ma hlavne to či sa na ňom dá nastavovať prietok, pretože na obrázku to vyzerá tak, že vpredu sa to dá regulovať ale na žiadnej stránke kde to predávajú sa to neuvádza.
www.akvaobchod.sk/…
Já k tomuto účelu úspěšně už několik let používám kalové čerpadlo Alko zakoupené v Hornbachu. Tlačím to nahoru dobrých 10 m.
Petr
0 10.12.2010 07:51 JuraS – Re: Těhňajs
nevím jak v tomhle období ale normálně v kdejakým obi čerpadlo do studní..15 metrů pro ně není problém..a když čerpají pitnou vodu co pak piješ pak pro ryb je to zlatý..podle toho v jakých žumpách obvykle v přírodě žijí....a stojí o řády míň než kolik by stálo akvarijní...
0 10.12.2010 04:26
j0hny [86] To uz skor nejaku malu vodarnicku nie ?

Inac skusenost mam s 1 cerpadlom zn. sicce, model uz neviem (IDRA ?), ale to bola vyska cca 1 poschodie, aby som nekecal tak vyskovy rozdiel okolo 2 metrov.
Edit: bude ten system uzavrety ? teda privod do sklepa a odvod naspet ? ak ano tak tam staci omnoho mensie cerpadlo.
0 09.12.2010 21:34 Těhňajs Ahoj, potřeboval bych poradit s výběrem čerpadla na dopravu vody ze sklepa do prvního patra ... výška cca 4,5 metrů. Máte někdo zkušenosti s nějakým dobrým čerpadlem?
0 29.09.2010 09:24 JuraS – Re: Moucha
na boku to má jakýsi kolečko..uškrtit se to dá na vstupu i na výstupu jako každý čerpadlo..je to klasický "honič" vody...jako samotně použitelné je to na h..ale na homemade filtraci se to dobře hodí...
vzdyt to tam je napsany...
je to cerpadlo, ktere ma zanedbatelnou saci vysku, ale vytlacnou ma slusnou....
prutok 1000L/hod
vytlak az 148cm
prikon 13,8W
bohuzel asi nema regulaci vykonu
0 28.09.2010 22:22 pepa – Re: Moucha
ja jsem spis zastance bublifuku, plosnych filtru a cerpacich hlav s biofiltrem.... pripadne externich vicekomorovych filtru
0 28.09.2010 21:47 pepa – Re: Moucha
Koupil jsem si tento filtr:
www.akvamak-hobby.cz/…
A narazil jsem na velmi slevněná čerpadla, tak jsem si říkal, jestli taky koupit

no cerpadla se pouzivaj treba do vnejsich komorovych filtru, nebo do rohovych... priprande cerpaci hlavy s biomolitanem tvori filtr.... pokud uz mas vhodny filtr tak te nemuseji zajimat
0 28.09.2010 21:41 pepa Chtěl bych se zeptat, budu si pořizovat 200 L akva, filtr už mám koupený a ted jsem narazil na čerpadla.
Chci se zeptat k čemu jsou a zda jsou nutná ?
paráda, takže se nemusím ničeho bát, co se týče vitakraftu, je to v podstatě kvalitní výrobek firmy eheim
Eheim některé své starší modely s malou designovou úpravou dodává pro firmu Vitakraft, takže se vlastně jedná o brandovaný výrobek

.
zdravím, zvažuji do sveho filtru čerpadlo, jen mam takový dotaz, vybral jsem si Eheim compact 300, ale u nás v baumaxu jsem narazil na model od vitacraftu, který má stejné označení, dokonce stejně i vypadá... Je mezi nimi nějaký rozdíl, na pohled jsou totožné...jde o toto :
www.mamejeradi.cz/… Co já bych si bez napouštění akvária přes čerpadlo v belíku počal.

Proc chces vodu z kyble precerpavat do akva cerpadlem???
Neni jednodussi ji tam z toho kyble rovnou nalit?
Jestli mas vetsi akvarko, tak budes mit nejjednodussi napoustet ho hadici rovnou z kohoutku.
0 08.03.2010 17:15 Breaker – Re: Tomtam
výtlak možná najdeš na štítku na čerpadle ..
0 08.03.2010 17:14 Tomtam – Re: Haimdol
aha aha, diky, to uz spocitam. Jen jsem to chtel vysvetlit ..
No to musíš vědět ty sám

. Rozdíl mezi umístěním čerpadla a výškou hladiny v akvu bohužel v tvém případě neznám

. Tuhle výšku musí čerpadlo překonat a podle toho se vybírá.
0 08.03.2010 17:12 Tomtam – Re: Tomtam
ten výtlak
0 08.03.2010 17:08 Tomtam – Re: Haimdol
kolik to je?
Čerpadlo musí samozřejmě zůstat ponořené a musí mít dostatečný výtlak.
0 08.03.2010 17:04 Krevetka Ale dej si bacha na hladinu vody v kybli ;) Cerpadlo musi hant porad vodu nebo se spali ale to snad vis ;)
Máš v tom trochu hokej, doporučuji tento článek. jinak čerpadlo pochopitelně od slovat čerpat může sloužit k napouštění.
rybicky.net/rady/filtrace
Edit: než to sesmolím tak už víš jak na to, kolegové byli rychlejší.
Pokud dáš čerpadlo do kýblu, napojíš hadici, tu vyvedeš do nádrže můžeš použít čerpadlo na napouštění akva.

0 08.03.2010 16:59 Tomtam – Re: Haimdol
a muze byt k napusteni akva???
Jednoduše řečeno čerpadlo pouze přečerpává vodu, kdežto filtr vodu filtruje a čerpadlo je jeho součást.
0 08.03.2010 16:57 Tomtam – k cemu?
nazdar jsem lajk k cemu a jestli je potrebne cerpadlo v akva a jaky je rozdil mezi cerpadlem a filtrem
0 08.03.2010 16:50 Krevetka Čerpadlo atman a bioaktiv .. Ale tohle mi proadilo par jinych uzivatelu ;) Ale nechapu proc jsi zalozil nove tema kdyz kliknes na forum je tam asi 5 temat o filtrech a tam kdyby jsi to napsal bylo by to lepsi ;)
0 08.03.2010 16:47 SpecialD – Vhodné čerpadlo
Dobrý den, jaké čerpadlo by bylo nejvhodnější pro 54 akva? Díky
Ani ta sera aquarium pump P 1200 nevyzera zle 1200L/h 15W Len ona musi byt zevraj cela ponorena. Tak potom asi ostanem pri tom JBL.
Výrobky JBL jsou dlouhodobě kvalitní. Techniku nevyjímaje.
Ved to je jedno z tych troch nad ktorymi uvazujem. V pomere vykon a spotreba sa vyrovnaju, len neviem ako je to s kvalitou.
Slušný parametry má JBL. Proflow 1000 bere 13,8W a dává 1000 l/h.
Skoda. Uz som bol vyteseny.

A ake teda je spolahlive otoci cez 1000L/h a malo papa? Ma niekto take?

Tak v tom odkazu taky kecaj! Bere sice 10W ale dává 600l/h. A to i podle dovozce těchhle čerpadel.
Noooo ten Atman vyzera zaujimavo 1200L/h a papa len 10W. Len ci to je pravda

. Ale zatial vyhrava.
Tak nejvíce používané se slušnou kvalitou jsou čerpací hlavy Atman
www.akva-tera.myeshop.cz/… S tím odkazem na Eheim jsi měl pravdu. Mají tam špatné údaje. Podle štítku bere 23W.
Na tej stranke je to nejak divne popisane nie? Myslim vykon a spotreba je tam aj 1000L/h aj 600L/h spotreba 5w aj 11w. Su tam akesi divne informacie. Ja som to cerpadlo pozeral ale ma velku spotrebu
www.akvariumonline.sk/… .
Já nepíšu, že ne čerpací hlavu. Jen jsem dal k dobru další alternativu.
0 08.03.2010 14:41 JuraS – Re: bruno136
a chceš čerpadlo nebo čerpací hlavu ?..čerpadlo vesměs stojí na dně a čerpá vodu mřížkou na těle čerpadla, některé mají forichtungy na to aby se dali nasadit na hadici a mohli stát na suchu, ale v podstatě proíncip je stejný..na filtrační hmotu se nasazují filtrační hlavy..ty mají jinak směřované nasávání a vyfukování vody..spíš asi potřebuješ filtrační hlavu
Ahoj. Potrebujem poradit ktore cerpadlo si mam vybrat. Chcem to nasadit na molitan za pozadim. Uvazujem nad tymito :
JBL ProFlow Maxi 1000
sera aquarium pump P 1200
Power Head 402
Ma niekto nejake skusenosti? Alebo poznate nieco lepsie?
když vidím, že nestíhám odkalit celé dno, protože mi klesá voda v nádrži pod mnou stanovenou mez, jsem nucen odkalovat spíše častěji a jednou se věnovat např: přední části nádrže a jindy zadní části.
nikdy nevracím vodu zpět.

0 27.01.2010 22:45 zrada – Re: Horác
a přece se točí

Samozřejmě. Já souhlasím. Ale já jsem tyhle "podvodní vysavače", jejichž čerpadlo najemno rozšmelcuje odsátý detrit a pak ho (jen část!) zachytí v nějaké "ponožce", nikdy nikde neobhajoval. Já to dělám (resp. dělal jsem) jinak: já normálně odkalil 50 litrů, nechal to sedimentovat a pak jsem to (pro jistotu) přes biomolitan odsál čerpadlem zpět do akva. Důležité: 1) biomolitan nesmí být úplně na dně kanystru 2) sedimentace je bezpodmínečně nutná - ani velká kostka biomolitanu totiž nezabrání návratu jemného bordelu do akvária.
P.S. Pro mirlun: Mluvit o biologické filtraci v této souvislosti nemá smysl. Na to (při jednom průchodu molitanem) není čas. Jde jen o mechanickou filtraci již odkalené vody, která má jen jediný cíl - prodloužit dobu odkalování. Nakonec samozřejmě následuje obvyklá výměna vody.
Ta diskuze me nejak minula ...
Horaci, ja tam vidim ale jeste jeden aspekt ... Take neverim ve nerovnomernou koncentraci amoniaku, dusitanu a dusicnanu kdekoli ve vode podle mista.
Ale, pokud nekdo odkaluje odkalovacem, co cast rozseka na jemno, a vrati zpatky pres nejaky pseudofiltr (puncoska, ponozka ...), vraci zpet i cast organickeho odpadu, co teprve na rozlozeni ceka (zadne rozdily nenameris, mozna pouze zvysene chsk v takove vode). Oproti tomu, kdyz ho nekdo jiny odsaje pryc, je proste pryc. Ten, co ho vraci zpet, muze kvuli tomu treba casteji mit potrebu menit vodu, o to, co jeste z odpadu "vznikne", bude N atd. vyssi ...
0 27.01.2010 18:19
Horác [3946] Ten odkaz od protein007 nefunguje (kvůli té čárce na konci), takže tady je oprava:
www.horacovoakvarium.cz/… ...
Jinak o recyklaci vody a údajně "řádově" vyšší koncentraci odpadních látek ve dně akvária jsme si tady kdysi dávno pěkně pokecali s blekem. Konkrétně jde o toto téma:
rybicky.net/forum/2114… Mně se to zdá z cesty a dal bych přednost klasicky zkonstruovanému odkalovači odpovídající velikosti, nebo profesionálnímu s pohonem (dle velikosti nádrže). Věnovat u větší nádrže hodinu za čtrnáct dní nebo měsíc údržbě přece není žádná tragédie.
Sám píšeš, že nejhorší je pro tebe amoniak z moči a ta tvá konstrukce nemá šanci vyřešit.
na to už jsem taky koukal, nemá s tím někdo zkušenost ???
no každopádně pokud odkaluju tak většinou u 300l akva odkalím 2-3 kýble, což není takovej problém vylejt a snadno dolejt zpátky, než něco takového vymejšlet, zdá se mi to zbytečně složité.
0 27.01.2010 16:24 Michal Ryšán – Reakce

No všechny příspěvky mají něco do sebe. Jistě je nutné metodu přizpůsobit typu akvária a tomu co vlastně chcete docílit.
Já třeba problémy z kalnou vodou nemám, protože mi akvárko filtrujou 3x Atmany1200 externí. To znamená mimo jiné náplně i 10l zeolitu a 10l siporaxu a s amoniakem atd.. není problém. Amoniak z moči ryb je nejhorší (alespoň pro mě), protože mám v akvárku hodně ryb a ještě je to malawi (minimum rostlim, max. pár anubiasů). Tedy se potřebuju zbavit spíš hoven a zbytků nedožranýho masa po krmení. Jinak krmim Hikari peletama gold, což je naprostá špička z japonska a ty vodu nekalej.
Druhej problém je velikost akvárka, s normálním nástavcem to trvá hodinu než to důkladně profiltruju.
Po přečtení vašich reakcí jsem usoudil,že když už čistim, tak můžu i vypouštět a měnit vodu, takže místo na ponožku či filtr jsem čerpadlo dal na hadici a do umyvadla. Sací síla je super a sebere to všechno.
Také je důležité zvolit správnej průměr tubusu. široký na jemnější písek a úzký na štěrk.
Nicméně jak jsem před chvilkou vysával, tak jsem dostal další nápad. Dám do exterňáku samej biomolitan , jemnej a hadicí to pripojim na zvon, sát by to mělo taky solidně, nehrozí vytopení atd...
jinak přikládám fotky čerpadla s tubusem
Zevraj na dne nie je zvysena koncentracia "odpadovych" latok - vid
www.horacovoakvarium.cz/…, cast "odkalovani nadrze", odsek "zlepsovacek"
neodboura to je jasny... tenhle vysavac spis cisti mechanicky nez chemicky.... proto mu rikam vysavac, nejlepsi uplatneni je asi pri likvidaci ras, ruduch a sinic
no právě. kdyby byl použit zajetý filtr(ještě lépe objem filtrační hmoty předimenzovaný) který by měl normálně vyšší průtok vzhledem k odkalovací trubici (to si ale nedokážu představit u středních a menších nádrží) tak by to teoreticky šlo. myslím si, že je ale zásadní rozdíl v dostatečnosti filtru při filtraci vody z akva a při filtraci vody s detritem ze dna-je tam podle mě zatracený rozdíl v koncentracích látek.
a hlavně, odbourá filtr všechny druhy škodlivých látek? to je otázka.
spis bych videl system vysavac... dost velka nadoba, do nej cerpadlo s molitanovym filtrem, na kterem je primontovana hadice (silikonova beztlaka za par kacek metr, prislusneho prumeru, v akva zajistena prisavkou tak, aby byla nad max hladinou), a jednoduse odkalujes/vysavas bordel (sinici) do nadoby s cerpadlem a az se ti napni zapnesh cerpadlo po vycerpani casti vody, ho zase vypnesh a muzesh odsavat... pokud se ti povede optimalni stav ze jsou vyrovnane prutok z cerpadla a prutok odsavaci hadici tak ti cerpadlo muze jet futr
jeste by slo vylepseni s hladinovym spinace a to by huz bylo suprovy
Pokud se domníváte, že vodu přefiltrujete tou ponožkou, tak pozor, většina detritu zkrze ní projde , a co neprojde , to vám ji nádherně ucpe.
Podobný pokus už za sebou mám.

odkalovače, které pouští vodu zpět do akva nedoporučuji. Odkalení opravdu znamená zbavit dno do určité míry rybích výkalů a zbytků a čeho všeho ještě. Vody tak zároveň odeberete určitou část a po přidání čisté vody se sníží množství škodlivin, obsažených ve vodě.
Za použití odkalovače, který vrací vodu zpět, ve vodě promýcháte hovínka a rozkládající se krmivo s vodou, a škodlivé rozpuštěné látky jdou zpět. Dojde tak ke zhoršení kvality vody v akva(nepředpokládám, že vodu ženete přes kvalitní filtr, ale jen přes punčochu). Je to, jako byste opakovaně prohrabával dno.
0 27.01.2010 13:44 JuraS bál bych se toho držet v ruce motorek na 220V a mít ho ve vodě...na aukru je k mání ruční motorkový odkalovač za baj woko 400,- uvažuju o něm, ale ...baterky dám pryč..vykuchám motorek na 3V a osadím to modelářským motorkem na víc V (podle toho jaký se tam vleze..), a podle potřeby vyměním i vrtulku za modelářský lodní šroub..a spíš budu muset škrtit průtok..ono motorek s točkami 18500 ot/min..to už je fofr...
no akorát jsem nepochopil, kde a jak se to filtruje, jelikož jestli to dobře chápu, tak funkce těchto odkalovačů spočívá v tom, že se nasaje bordel do jakési nádobky a jde ihned zpětně čistá voda do akva, možná foto napoví. Nevím jak moc by ta ponožka fungovala

Opravdu to chce foto

0 27.01.2010 12:47 Michal Ryšán – Odkalovač s čerpadlem
Zdravím všechny nadšence do akvárek.
Rád bych se podělil o své poznatky s konstrukcí odkalovače s čerpadlem.
Asi všichni víme jak je nepříjemné odkalovat pomocí běžného odkalovače, běhat s kýblem, kýbl občas přeteče. Druhou možností je natáhnout hadici až do koupelny,ale to výrazně sníží tah zvonu. Další možností jsou bateriové odkalovače. V ČR se mi povedlo najít dva, jeden je levnější od HAGENU a druhý od Eheimu za cca 1600Kč. Na odkalovač je to docela vysoká částka a navíc výkon je díky bateriovému pohonu dost slabý.
Třetí a poslední možností je odkalovač vlastní konstrukce. Nároky na takový odkalovač jsou poměrvě jasné:
1: bez kýble
2: idéálně bez hadice
3: vysoký výkon
4: nic nesmí překážet
5: možnost ponoření do vody
ŘEŠENÍ???
odkalovač s čerpadlem. Konstrukce je naprosto jednoduchá a zvládne to naprosto každý.
Potřebné součástky
PET lahev,nebo zvon ze starého odkalovače (0-200Kč) petka nevypadá tak dobře, ale můžete měnit průměry,COCA-COLA je větší než poděbradka.
Kousek hadice (10 Kč)
Čerpadlo, já jsem použil At-201 (300 Kč)
Silikonové lepidlo (18 Kč)
Stará ponožka (0 Kč)
Gumička (0 Kč)
Postup konstrukce:
1: odříznout dno PETky
2: nasadit PETku na vstup motorku. Hrdlo PETky přilepíme pomocí silikonu k sacímu otvoru čerpadla. Pokud nesouhlasej průměry, tak zkuste prohazovat koncovky, nebo jako redukci použít kousek připravené hadice.
3: na výstupní otvor přidělat gumičkou ponožku
Počkat až zaschne silikon a můžete začít.
Jednoduché, ale pěkně účinné
Až se odhodlám, tak pošlu i nějaké video
1 27.12.2009 21:11 Vaclav4 – Eheim cerpadlo 300
Zdravim potreboval bych poradit slysel jsem ze cerpadla eheim 300 jsou velmi ticha ovsem potreboval bych poradit zda se na nej da nasadit trubka s bioakvacitem??? Dekuji
...kludne - dobra cena-vykon-hlucnost - ja som maximalne spokojny...
0 03.09.2009 15:31 Polyfenes – Re: NASREDDIN
Děkuji všem za pomoc, pujdu do osvědčené klasiky Atman.
Atmanů bych se zas tak moc nebál, jednu hlavu mám a nejsou s ní žádné potíže. Přísávání má.
0 03.09.2009 15:15 Polyfenes – Re: NHKG
Nemám žádné zkušenosti s čerpacími hlavami a Atmanů se bojím, kvůli jejich původu. A teď se ještě dozvím že Atman, který jsem zavrhoval bude nejlepší

Měl bych tedy ještě jeden dotaz - dá se u Atmanu přisávat vzduch jako u Aquaelu? Nikde jsem taky nenašel zda může být Circulátor zcela ponořen ve vodě

U Atmanu je to v jeho popisu na netových obchodech snad vždy. Podle popisu, je pro moje použití u Atmanu hlava AT-200. Nevím ale jak by to bylo u Circulatoru - snad by mohl stačit ta 350-ka. Kostku bych bral podle návodu 10x10x16
Mám Circulator asi 2 roky a je to takový průměr, navíc nemá výměnnou osu vrtulky. Mám jeden z nejslabších a pokud není molitan moc zanesený, není skoro slyšet, průtok je samozřejmě malý (přená data neřeknu, nejsem doma).
Ve 240 litrovce mam AT-201 stahnuty na minimalni vykon-200l/hod.
Ve 112 litrovce mam AT-200 taky stahnuty na minimum-50l/h, predtim jsem ho mel v 60-tce. Pracujou dobre, tise, zadny problem s vodou sem jeste nemel. Cena i s molitanem cca 300 kc v akvaristice.
0 03.09.2009 12:30 Polyfenes – Jakou čerpací hlavu
Ahoj,
buduji nové krevetkárium a jako filtraci plánuji bioakvacit a čerpaci hlavu. Obvykle se propaguje Atman 20x, ale po pravdě řečeno, nemám v něj moc důvěru. Máte někdo zkušenosti s AC Powerhead (Hagen) a nebo Circulator (Aquael)? Díky za rady.
Ještě doplním jde o objem 60 l.
V každém slušném sklenářství, dáš jim nákres, rozměry a neměl by to být problém

jj,daj si zlepiť niečo také ako je na tom druhom odkaze. Dáš si náplne aké chceš,len treba aby malo čerpadlo aj reguláciu prietoku,aby stíhala voda pritekať do filtru(nutné mať prívod min.3x väčší priemer ako výpusť z čerpadla). (foto 16 L filter,náplne iba na skúšku prietoku,čerpadlo mám teraz vpraxi na spodu pod kúrením)
Ahoj všichni chci udělat z čerpadla atman ,,vnější filtr,,. Dát ho do nějaké nádoby i s biomolitanem, ale nevím do jaké nádoby (s tím chci poradit ;)). Když jsem ho strčil do 5l zavařovačky... ...malé a ten stejný problém i s kanystříkem poraďte díky. Jo a ještě leda žebych ten biomolitan na to čerpadlo normálně nenasadil ale nějak jinakk udělal nevím jak taky můžete poradit děkuju!!
Pavel

0 11.05.2009 15:46 JuraS – Re: PentueR
Komora bude první vstupní do filtru. Tam budu odsávat kal nasávaný z akva, žádný biomolitan na vstupu v akvu. Umístění čerpací hlavy nebo čerpadla nechám si projít hlavou, podle nákresů co jsem spáchal bude vhodnější čerpací hlava..
Většinou se v poslední komoře nechává čerpadlo bez filtračních náplní nebo jen takové, které lze bez problémů vyndat a mít tak možnost hlavu vytáhnout k vyčištění. Dávat ji jen nějak kousek pod předpokládanou hladinu vody ve filtru bych se bál, snížení přítoku ji může nechat na vzduchu a odrovnat, v horším případě může shořet. Když už, tak se snímačem hladiny a vypínáním při nízké hladině vody.
Tedy jestli jsem pochopil správně o co jde..
0 11.05.2009 12:31 JuraS – Re: Haimdol
Díky. Čerpací hlava by mi vyhovovala víc než čerpadlo. Plánuji jej umístit do první komory filtru (vstup z akva) tak aby při automatické výměně části vody toto odsávalo kal usazený na dně komory a mezi 2 kg keramických válečků. Hladiny ve filtru by se snížila maximálně o 5 cm...čerpací hlavu bych tak měl možnost sejmout z trubky a provést kontrolu kdyby se například zaneslo nějakým bincem...čerpadlo na dně nebo ve vrstvě keramiky bych musel nechat svému osudu a tím, že budou pracovat jen chvíli (30 lt vody/ 2 dny) může znamenat že se mezi lopatky dostane něco co by mohlo bránit otočení...
Čerpadla jsou chlazena a vlastně i mazána vodou. Pokud toto zajistíš může být tělo čerpadla i mimo vodu. Nezapomeň ale na to, že čerpadlo pokud bude mimo vodu samo vodu nenačerpá. Napřed se musí "zavodnit". Některá čerpadla mají i v návodu, že mohou pracovat i mimo nádrž. třeba tohle:
shop.miga.cz/… ale i tam je, že nesmí běžet na sucho.
0 11.05.2009 11:34 JuraS Potřebuji poradit s jednou věcí. Čerpadla i čerpací hlavy mají být podle výrobců trvale umístěny pod vodní hladinou. Bylo by možné na čerpací hlavu místo molitanu nasadit trubku která by vedla na dno nádrže a sála ode dna. Bylo by v tomto případě možné i snížit hladinu tak, že by se čerpadlo dostalo nad vodní hladinu při zachování stálého přísunu vody ode dna ? Stalo by se pak něco čerpací hlavě ?
0 10.05.2009 17:27 JuraS Dneska jsem koupil novou hadici 12*16 mm a na 3 metrech jsem dosáhl průtoku 288 lt..hadice vedla jako při předchozím pokusu ze dna kýble ven a hadice volně položena ve sprchovacím koutě..takže dobré čerpadlo..koupil jsem i elektrikářské trubky 20 mm které po této zkušenosti použiji na rozvod vody z5 do akva..výkon čerpadly by pak měl být dostatečný..nějakých 1,2 - 1,5 objemu akva za hodinu..
Myslel som prietok

0 09.05.2009 23:46 Usine – Re: JuraS
Když je správná tak jak to že čerpadlo nepřečerpá 500 litrů ale jen 250.

Máte pravdu Horáci, špatně jsem to rozepsal. Samozřejmě že čerpadlo na konci komorového filtru běží nezávisle na použití filtračních médií. Měl jsem na mysli ať si uvědomí, že odtoková hadice z akva je lepší většího průměru (ideálně vybavená ještě kulovým ventilem pro doštelování průtoku). Výkon čerpadla se potom dá korigovat by-passem na přítokové hadici do akva
0 09.05.2009 22:53 JuraS vaclav napsal: Pokud chceš zvětšit průtok, nemusíš shánět silnější čerpadlo, ale větší průměr odtokové hadice.
Podle dodaných trubiček a kolének je hadice 1 cm v poměru
správná
0 09.05.2009 22:32 Usine – Re: JuraS
Pokud chceš zvětšit průtok, nemusíš shánět silnější čerpadlo, ale větší průměr odtokové hadice.

To by me zajimalo u ktereho cerpadla se da regulovat vykon.... Mozna zmenami frekvence na menici...
JJ, ak budu filtracne media moc brzdit vodu tak sa bude zavzdusnovat (ako si pisal). Preto treba kupit cerpadlo na ktorom sa da regulovat vykon

Sníží průtok vody filtrem ... ale ne vlastní výkon čerpadla. Ten bude konstantní - dokud bude co přečerpávat.
JJ, filtracne media znizia prietok

Těmhle "papírovým" údajům se bohužel nedá věřit. Také jsem si objednával čerpadlo od Eheimu podle grafu :o) ... Chtěl jsem, aby mělo při daném výškovém rozdílu takový a makový výkon. Pročítal jsem materiály, tabulky a grafy ... a zbytečně - nakonec mi stejně přišlo čerpadlo, které mělo mnohem větší výkon, než jsem potřeboval :o) ... V pohodě vytlačilo vodu do dvojnásobné výšky, než bylo jeho "papírové" maximum :o) ... Tady zbývá jen metoda pokus omyl.
Nerozumím. Jak by mohly filtrační média ve vnějším přepážkovém filtru ovlivňovat výkon čerpadla? Čerpadlo přece pojede pořád stejně. Voda buď bude stíhat (a čerpadlo bude mít pořád co přečerpávat) nebo nebude stíhat (a čerpadlo skončí na suchu a zničí se). To je jediné ovlivnění výkonu, které mě napadá - buď plný výkon (odpovídající rozdílu hladin - v tomto konkrétním případě nula) nebo žádný výkon (zadřené čerpadlo). Nebo jak jste to myslel? :o)
0 09.05.2009 19:33 JuraS To je mi jasné, já netlačím vodu nahoru ale vodorovně. Akva a filtr jsou ve stejné výšce. Jak silné čerpadlo na moje akva je odpovídající ?
výkon čerpadla je vždy uváděn v nulové výšce a ne v maximální, je logické, že čím výš tlačí, tím dodává méně
průtok - objem akva/hod. by měl stačit, nezapomeň ale, že po vložení filtračních médií se to ještě zbrzdí

0 09.05.2009 19:07 JuraS – Výkon čerpadla
Máte někdo typ na čerpadlo nebo čerpací hlavu kde výrobce "nekecá" s výkonem ? Pro nový vnější bio filtr jsem zakoupil čerpadlo Atman AT-302 kde výrobce tvrdí, že má výtlak do výše 0,7 m a vytlačí za hodinu 500 lt. vody. Považoval jsem to za odpovídající výkon. Po připojení do filtru mi přišlo, že protéká nějak málo vody. Vzal jsem tedy do ruky 24 lt kýbl a stopky a po výpočtu mi vyšlo že reálný průtok s hadicí 1,5 m o vnitřním průměru 1 cm je 221 lt. Vzal jsem pro porovnání čerpací hlavu Resun s psaným výkonem 0,7 metrů do výšky při 700 lt/hod. Se stejnou hadicí měřený hodinový výkon 361 lt. Jak to tedy měří ve skutečnosti ? To měří čerpání vzduchu ? Který výrobce dává reálná čísla. Potřebuji čerpadlo které zvládne tak 400 lt.
Nebo spíš se zeptám jinak : pro akva 250 lt (100*50*50) s vnějším 4 přepážkovým biofiltrem (rozměr 50*50*15 - 1 komora 2 kg, keramických válečků, 2 a 3 tí komora bio molitan, filtrační vata, plastičtí ježci, 4 komora čerpadlo, topení, co2, hnojení), filtr s přepadem, 2 trubky 2 cm vnitření průměr, jedna ode dna, druhá ze střední vrstvy, dole vypletená pavučina ze silonu, na prostoru 10 cm od spodu 3 mm díry okolo v rozestupu jak to jen šlo. Nádrž amazonie s terčovci.
Voda bude sána v jednom rohu a do protilehlého bude svislou trubkou 35 cm dlouhou s průměrem 1 cm a 2 mi řadami po 1 cm v délce 25 cm vrtanými dírami 2 mm vracena zpět do akva.
Bude mi průtok atmanem stačit nebo mám koupit silnější čerpadlo ?
0 12.03.2009 19:07 Dan – Re: Haimdol
Dobrá, díkes za radu

0 12.03.2009 18:58 Dan – Čerpadílko
AHOJTE
Chci si vyrobit uzavřený filtr pro 450 l akvárium a nevím jaké čerpadlo ,ale páčí se mi toto
www.akvarista.cz/… co vy nato říkáte?
Jo a ještě kdybych si toto čerpadlo pořídil o kolik se průtok sníži jestliže to bude v 12 l nádobě (zhruba).diky vám všem
Díky za rady, čerpadlo KING 4F vypadá že by mohlo stacit a spotřeba je vykoupená pohodlím při údržbě

0 20.02.2009 14:21
Ludek [40] Zdravím, nejsem si jist, že doporučené čerpadlo by vyřešilo Tvůj problém. Má výtlak pouze 2 metry a to je psaný jako maximální, takže při této výšce vodního sloupce je průtok úplně někde jinde. Jestli jsi uvažovalo oběhovém čerpadle pro kotel tak to by asi také nebylo to pravé, protože to je určené pro oběhový systém, kde je využíván spád zpátečního potrubí, tak jako v uzavřených filtrech. Ale Ty máš filtr otevřený, takže skutečně potřebuješ plný tlak vody. Spíš se podívej po čerpadlech do zahradních jezírek, tam se u těch výkonnějších už dá vybrat, třeba Atman PH-4000 má výtlak 3,4 metru. Vše je to o příkonu - 80W je znát. čerpadlo KING 4F už tlačí do 4,5 metru.
0 20.02.2009 08:19 petr – Re: Hannibalus
já mám Eheim Compakt + 2000 a venkovní reaktor a voda se spomalý na max 350 l/hod.Bez reaktoru by to stačilo. Proto jsem udělal ještě jeden pomocný okruh. Kdybych to dělal dneska znova, tak bych koupil
www.akvarista.cz/…
Pak mě vasvětloval p.Vala že kompakty jsou spíš tlačná než výtlačná. Moc tomu nerozumím ale věřím mu
jinak pokud něco tak jsem tady skoro pořád
www.akvarko.cz/…
měj se Petr
díky, zkusím to

Zkus napsat majiteli tohoto akvaria v linku. Cetl jsem, ze ma ve sklepe sudy a vodu z nich precerpava jen otocenim packy
akvarium.napady.net Doufám, že se tady najde někdo, kdo vyřeší můj problém

Potřebuji poradit s výběrem vhodného čerpadla : akvárium 700l, filtr(skleněný) je umístěn ve sklepě - vzdálenost od hladiny akvaria je 3,5m. většina čerpadel je slabá , uvažoval jsem i o oběhovém čerpadle na kotel, ale vnitřek má z mosazi a tu bych u terčovců nerad

0 30.01.2009 16:40 Štěpán Možnost vrácení je protože si nakupující nemůže zboží v obchodě vyzkoušet, takže neví přesně, co kupuje a mohl by se zmýlit. Takže vyzkoušet se smí, ale používat ne. O žádný podvod nejde.
0 30.01.2009 11:53 smíšek – Re: jezef
pokud ho vyčistíte vyšperkujete a zamaskujete všechny stopy po vodě, kapkách atp. a nebude nikde škrábnuté a přísavky čisté, tak špatně. Každopádně je to z vaší strany "podvod" na prodejce.
0 30.01.2009 09:08 jezef jak zistia ze to čerpadlo bolo vo vode???
0 30.01.2009 08:26 smíšek – Re: jezef
vrácení zákon povoluje pouze jasně nepoužitého výrobku schopného dalšího prodeje

Když si přes internet koupíte trenky a týden je budete nosit, nikdo se s vámi bavit nebude a zpátky je také nevezme

0 29.01.2009 17:13 jezef dakujem za radu ked mi vinde reklamiacia tak to hned kupujem.zevraj podla zakona do 7 dni maju vratit tovar aj bez udania dvovodu ked sa nakupuje cez internet
Sem si to musel najít v deníku (únor 2005). Skléróza. Takže oprava: Né že bych ve výšce 3m nezpozoroval pokles výkonu čerpadla, ale vodu tam vytlačilo v pohodě (což by dle grafu nemělo). Vybavuju si, že jsem balancoval na okraji vany, ruku nahoře (co to šlo :o) a voda furt tekla. Byly asi 2 hodiny ráno (to víš, moje první hračka od Eheimu

) ...
P.S. Ty pokusy jsem dělal s Eheimem 2217. Měřil jsem reálný průtok filtrem naplněným filtračními hmotami ...
Pokud deklarovane parametry odpovidaji realite, pak ano. Jestli ne, tak ho muzes reklamovat
Horac - nojo, me se zdal technicky alespon navenek mnohem povedenejsi, taky bych cekal lepsi ucinnost nez u compact rady. I cena tomu bohuzel odpovida. Ale nikdy jsem je v ruce nemel, hadam jen dle parametru. Dik za upresneni.
(edit - to je vlastne ten, na kterem si delal pokusy vytlak/prutok, ne?)
Myslím, že ta tisícovka by mohla vyhovovat ... Používám ji na napouštění všech nádrží a ten výkon by (podle mého) byl pro cirkulaci vody při filtraci přiměřený ...
0 28.01.2009 22:31 jezef tak ta 1000 bude OK???
1250-ka už je celkem "hovado" :o) ... jeho schopnosti (výtlak, výkon) dalece přesahují deklarované hodnoty. Přijde mi, že je snad dvakrát (možná ještě víckrát) silnější než Eheim compact 1000. Příklad: deklarovaná maximální dopravní výška pro 1250 je 2m, ale ani po zvednutí hadice do tří metrů jsem nezpozoroval pokles výkonu (!). Graf, na jehož základě jsem si ho objednal, absolutně neodpovídá realitě.
0 28.01.2009 22:24 jezef mne ide hlavne o ten hluk ostatnich cerpadiel dal by sa zdvihnut o 10cm...10cm polistirenom..potrebujem mat prud na hladine co stou 600 nebol ziaden
(edit2 - aha, tak proti te 1250-ce mluvi vyrazne cena :( , to bych zkusil dat sanci te 1000-ce, pripadne popremyslet, jestli se neda rozdil hladin o kousek snizit, filtr podlozit ....)
0 28.01.2009 22:20 jezef 1250..to je ake????
Zhruba +- by mel stacit. na tech 130cm by mel jet teoreticky cca 350l/min. To je na to akva tak nejak akorat, jen prostoru na skrceni tam uz moc neni. Ja bych ho asi zkusil.
(edit - co volit 1250-ku)?
0 28.01.2009 21:46 jezef mam akva 240L takze prietok by mal byt cca 300L asi..Idem podat odvolanie na cerpadlo.ked mi nevratia peniaze tak poziadam o vimenu virobku stacilo by mi EHEIM compact 1000???Filter a akvarium je vzdialene 130cm..
To je neco jineho, to co ukazujes na odkazu je uzavreny hrncovy filtr, spojeny vtokem s akva (viz spojene nadoby). Myslim, ze by take 2m jinak nevytlacil, pokud by byl vtok na urovni cerpadla.
A jaky chces, aby byl prutok (kolik l/min to ma "honit") pri spadu 1.2m?
Postupuj pri vyberu takhle:
U cerpadel je udavany prutok, a maximalni vytlacna vyska. Prutok = kolik vody potece pri vysce 0, max vyska = prutok 0. Zavislost prutoku na vysce je vicemene u odstrediveho cerpadla linearni. No a pak si spocitas, zda cerpadlo vyhovuje pro prutok, ktery potrebujes a ma rozumnou rezervu. Pripadne si to nakreslis do grafu, jaky ma na strankach eheim.
0 28.01.2009 19:52 jezef a jake mam teda kupit ???mam doma jeden filter
www.shopakva.sk/…
a to mi vitlaci vodu do 2 metrov bez problemu dokonca az moc silny ale nevim ako ho mam dat do filtra lebo ked som ponoril tu hlavu tam to nefungovalo ide do iba ked je v nutri kritu neviem preco a pise zte 450L/h a vitlaci
Ja tam tedy take vidim pri cca 1300 nulu. On se tak vetsinou vytlak techto cerpadel uvadi, jako vyska pri prutoku 0.
Jezef - Obavam se, ze to na reklamaci neni, proste si spatne vybral cerpadlo ke sve vysce.
0 28.01.2009 19:30 jezef hej jak zistia ze som ho ponoril do vody ked ho poslem spet???
Nechci se hádat,ale dle grafu má Eheim typ 1001(600),při maximální výšce 1,3 m průtok stále ještě 10 l/min.Alespoň tak jsem to pochopil,nemůže mít při garantované max výšce průtok 0.
0 28.01.2009 17:22 smíšek – Re: problem cerpadla
před koupí si musíte také zjisti výtlak, sám Eheim uvádí v cca. 130cm výtlak "nula" -
www.eheim.de/… 
Na reklamaci to těžko bude, navíc pokud jste jej strčil do vody, těžko uplatníte možnost výměny v zákonné lhůtě - pokud je na něj nárok (v ČR nákup přes internet do 14 dnů).
Tak je v něm možná nějaká chyba,nejlepší bude se asi obrátit na prodejce a zkusit jiné.
0 28.01.2009 16:49 jezef ja nemam zaidnu zataz ja mam v poslednej komore filtra to čerpadlo vnej nic neni
To je výška,když je čistý průtok,ne průtok při zátěži.Zkus odebrat trochu filtračního materiálu.Průtok by se měl zvýšit.
0 28.01.2009 16:39 problem cerpadla – jezef
zdravim kupil som cerpadlo EHEIM compact 600 ma pisane vitlak 1,30m dal som ho do filtra 1,20m strasne pomali to tece..cerpadlo mi prislo dnes.nevim si uz poradit co stim
fantasta napsal: Neházej všechno do jednoho pytle. Eheim je sice nejlepší, ale mě Idra bez problémů pracuje už 12 let. A nikdy jsem s čerpadly od firmy SICCE neměl žádný problém.
no já měl 3 čerpadla od zmiňované firmy a byl jsem značně nespokojenej.Duvod jednoduchej-u dvou z těch tří se mi po cca roce začalo propouštět 220V do vody což je dost závažná
no a u třetího jsem už nevydržel.Po cca 3 dnech neskutečnýho rachotu u extremy jsem jej vrátil a vzal z5 prachy.Už od nich nekoupim ani vrtulku

Tak s tím nemůžu polemizovat. Zatím mi ta stará slouží, myslím tím čerpadla a nikoli svou drahou choť, Takže nové výrobky od SICCE nemám vyzkoušené. I když na jejich topítka jsem slyšel jen negativní reakce. Takže asi hrozí zhoršení kvality u kompletního sortimentu.
Ja to chcem pouzit na neco ine

0 22.01.2009 18:02 smíšek – Re: fantasta
čerpadla Sicce starší 5 a více let byly nesrovnatelně kvalitnější konstrukce, ty dnešní jsou z "levnějšího" materiálu ... Ikdyž na první pohled vypadají víceméně stejně.

Neházej všechno do jednoho pytle. Eheim je sice nejlepší, ale mě Idra bez problémů pracuje už 12 let. A nikdy jsem s čerpadly od firmy SICCE neměl žádný problém.
idra stojí za houby - je to italskej šmejd
jednoznačně zvol eheim

Ked sme pri tych cerpadlach.
Obycajne cerpadielko (okolo 200l/h) vydrzi pracovat najviac v akej teplote vody??
Vydrzi vo vode o teplote 35-40 stupnov??
0 22.01.2009 15:28 andrej diki tka Eheim do filtra
Čerpadla Eheim 300 mám dvě a není slyšet vůbec nic, ani vrnění. Také je slušně regulovatelné.
0 22.01.2009 15:18 guzii Vzhledem k tomu, že jsi neuvedl k čemu chceš čerpadlou použít, tak těžkou radit

Já v akva používám Eheim 300 a je opravdu prakticky neslyšitelnej. Vydává jen tamové slabounké hluboké vrnění, které nijak neruší.
0 22.01.2009 15:14 andrej – čerpadlo
Zdravim jake cerpadlo je lepsie Eheim alebo IDRA...ktore ma večšiu hlučnosti???
Také jsem toto řešil a jedna z alternativ je použít odpadové čerpadlo z pračky a nebo myčky nádobí. Průtok je dostatečný, příruby tak akorát třeba na ohebnou hadici také z pračky, běh chvíli na sucho nevadí. Jen se musí zavodnit, protože na sucho nenasaje. Pořídit se dá za pár stovek v servisu na pračky

Nazdar,
pročetl jsem toto a podobná témata, prohlédl Horácovy stránky a vracím se k původnímu dotazu:
Jakým čerpadlem přečerpávat novou (odstátou) vodu do akvária? Na rozdíl od výše uvedeného potřebuju, aby čerpadlo bylo mimo nádobu s vodou - tedy ne ponorné, respektive třeba i ponorné, ale aby mu nevadil běh na vzduchu. Prostě jedna hadice na násos vody a druhá do akva. (Při odčerpání vody z akva prohodit.)
Nevíte někdo, zda by klasická hlava Atman zvládla takový běh "nasucho"? Jako alternativa mě napadl motorek z ostřikovačů v autě, který má ale malý průtok a i výtlak.
Myslel jsem filtr rozdelat, vytahnout vrtulku a ocistit ji... Urcite je to napsany v navodu.
mam to na najslabsom a nepomohlo :(
Tu je podobný názor. Citát známeho chovateľa cichlíd Imra Fuljera:
Pravdu mas pravdu pises a je super ze si sa poucil to aj ja som tym musel prejst. A najlepsie sa zapamataju vlastne chyby.
Akvarium a samotna akvaristika nie je !!! O lacnych a tym logicky lahko kazitelnimi produktami. Napr. sa Ti " odpali " cerpadlo, termostat a.i. a zaplatia za to zivotom ryby alebo ak nie ryby tak parkety atd ...
Po preratani zistis ze sa to neoplati teda ak nemas akva na par rokov.
V trhovej ekonomike sa neda aby nieco bolo lacne a zaroven kvalitne.
Je uz len na ludoch ci sa nechaju oblbnut tymito dnes bohuzial beznymi trikmi Sad
Nuz ale 46% je stale 46%
Nam ostava len dufat a verit ze sa aj oni poucia
Eheim je super a tie Atman vykon ako vrakman a aquell u nas pouzivame ako sportovu potrebu v hode kladivom.
Celá debata na
www.akva.sk/… No...každý si tu bude preferovať nejakú tú svoju značku - neznačku. vzhľadom na neustálu možnosť zohnania náhradných dielov na čerpadlá Eheim, má toto čerpadlo doslova nekonečnú životnosť. Mali ste už Vaše resp. Vami preferované čerpadlo niekedy zapnuté 25 rokov nonstop? Koľko ich musíte za toto obdobie vymeniť? Ja také čerpadlo od Eheimu poznám a verím, že by sa tu našlo akvaristov viac, ktorí by mohli podobné prípady potvrdiť. Po 25 rokoch bola prevedená výmena osky vedúcej cez rotor.
1 07.10.2008 14:25 angelinocz ja mam atmana at-200 a vubec ho neslysim , kamarad ma at-201 a je malinko hlucnejsi, ale neni to moc slyset.jestli treba neni vadnej kus .. )) jinak at velka spokojenost
1 06.10.2008 21:35 balty – Re: Baset
mám to samé co ty a je krásně tichoučký,nemohu si stěžovat
Rád časem mrknu, jak se RO osvědčila.

Díky,na svém webu dám vědět o výsledku...
Tak ať to šlape!

Vybíral jsem dlouho v Německu,v Polsku i v Anglii,ale nakonec jsem koupil v místě bydliště (žiji na Ukrajině),set firmy RAIFIL,je to Korea.Stálo mě to 240 USD,servis v místě,membrána se dá vyměnit za americkou,tu jsem viděl tady u nás v Makru.
Už jsem to spustil,zítra se podívám permeátu na zoubek (tvrdost,dusičnany,pH.....).
Výkon je 190 litrů/24 hodin.
Kterou mašinku jste pořídil?
Jo,to už se mi líbí víc...díky za odkaz...má někdo zkušenosti s nakupováním tam?Asi bych tam koupil rovnou i tu RO...
0 30.04.2008 20:34 Nobody Eff napsal: Membráně to nevadí, prostě to chvilku teče, chvilku kape.
Tak membráně to vážně nevadí,ale neplní svou funkci!!!
Proč myslíte,že výrobci membrán uvádí minimální tlak vody na membránu?A pokud tlak není optimální doporučují tento tlak zvednout přídavným čerpadlem?
To si tam můžete klidně dát jemné síto a máte to stejné.

0 30.04.2008 15:30
DrBolíto [254] - Rostliny To Přéma
Na shop.akva.sk je to neskutečná zlodějna (všechno), stačí porovnat s ebay kde to kupujou. Ta pumpa vyjde na cca 1300kč
cgi.ebay.co.uk/… Má kolísání vstupního tlaku nějaký negativní vliv na samotnou membránu?Nebo to prostě jen nepoteče?
A kolik je jeste pater nad tebou?
Díky za odkaz,vypadá to velice pěkně,až na tu cenu.
Ak máš 3 atmosféry, tak to by mohlo stačiť.
Na mojej osmóze je odporúčaný tlak aspoň 3 atmosféry, takže by ti to malo isť v pohode.
Inak na jednom slovenskom shope som našiel zvyšovač tlaku až na 8 barov.
www.shop.akva.sk/… 4.patro ve starším domě...tlak jsem nijak neměřil,ale myslím,že víc jak 3 atm. to nebudou
Nenapada me nic jineho rozumneho, nez domaci vodarna. Jaky tlak mas, a kde to bydlis (proc mas problem s tlakem)?
Zdravím všechny,
chci se zeptat,jestli někdo používáte čerpadlo před reverzní osmózou,z důvodu nízkého tlaku v potrubí.
Zajímají mě zkušenosti a taky jaké čerpadlo použít.
Předem díky.
0 02.01.2008 11:01 *:o)*

,
abych nezakládal nové téma, vytáhl jsem toto.
Takže, máte někdo zkušenost s tímto čerpadlem (pumpou)?
shop.miga.cz/…
0 07.07.2007 18:28 renda4 Dík , koupím 6ti100vku.
0 07.07.2007 16:42 Štěpán Pokud se pamatuju tak na webu Eheimu je k nalezení křívka průtoku v závislosti na dopravní výšce, tak se koukni, jestli bude stačit ten 300. 600 by podle mě měla stačit určitě.
0 07.07.2007 13:09 renda4 – Jaké čerpadlo
Poraďte , jaké čerpadlo (typ)asi nejlépe Eheim pro akvárko 300l a filtrační nádobu 18l nádobu bych chtěl umístit pod akváriem . Stačil by Eheim Compact 300 nebo 600 ? Dík za odpověď

0 07.06.2007 17:00
Horác [3946]
1 30.05.2007 19:22 Aleš Chci koupit čerpadlo k přečerpávání vody při pravidelné výměně.
0 30.05.2007 19:10 Aleš No a můžete mi nějaké doporučit? Mám akva 500l
0 30.05.2007 17:26 Aleš – Čerpadla
Chci si pořídit čerpadlo, přemýším o firmě, a to o Aquael, nebo Hagen. Chápu to správně, čerpadlo je na přečerpání vody při napouštění, či vypouštění akva, při výměně vody, nebo má i jiné využití?
Vyrábí a hned dva typy:
www.akvarista.cz/…
www.akvarista.cz/…
Cena to není moc lidová. Já koupil typ Compact (
www.akvarista.cz/…) za poněk lepší cenu, který ovšem nemá násosnou trubku. Vydlabal jsem tedy do molitanu prostor akorát pro něj a funguje to taky. Celé to drží na roztřikovací rampě.
Asi to fakt bylo prodavačem...o tom asi nemá cenu diskutovat

. Jenom ještě dodám, že můj filtr resp. čerpací hlava je polské výroby a tichý je tak, že neslyším nic ani když dám ucho přímo na sklo akvária (jsem to teď zkoušela

).
Já nemám akvárko u postele...takže nemohu posoudit jestli by mi to vadilo,nebo ne.Ale,že by byli nějak hluční se mě nezdá.Můj nejstarší atman(AT-201) má asi 4 roky a šlape jako hodinky.
Jestli se dělá nebo nedělá v Číně je myslím úplně jedno.V dnešní době dělaj kluci čínský skoro všechno.

.... a to,že se povedlo prodavači něco zlomit bych spíše připisoval na vrub jeho "šikovnosti" .

ano akva, je asi dva metry od postele
Pokud máš akvárko v místnosti kde spíš, tak Atmana neber. Eheim je sice držší, ale naprosto tichý.
Dobrý den,
mám v akváriu jak vnitřní čerpadlo Atman AT 201 s kostkou biomolitanu,tak i vnější Atman 3338, rok v provozu, bez problémů. Dle mého názoru oba filtry jsou tiché.
Atman je technika čínské provenience, které se nějakým zázrakem podařilo dostat se do povědomí jako světová značka. Kdyby to šlo levněji, bude to levnější. Většinou se příliš nehledí na kvalitu, výdrž, hlučnost apod. Po zkušenosti s jedním jejich vnitřním filtrem rozhodně nedoporučuji.
No já původně taky chtěla atman, i když u nás ho prodávali poněkud dráž (cca 500,-), ale když ho pan prodavač skládal dohromady, aby mi ukázal, kterak nasadit molitanovou kostku, dvě plastové součástky nevydržely a rozlomily se mu v ruce, což mou důvěrou v tento výrobek poněkud otřáslo

. Ale je možné, že to byla náhoda, nicméně s tím co mám jsem spokojená

.
dík za reakce, uvažovala jsem o výrobcích firmy eheim, ale jsou docela dost drahé, jak je to s kvalitou výrobků od atmanu? vydrží pár(aspoň 5) let?
..tak jak píše Katunka,akorád bych zvolil atman jsou levnější a já jsem s nima spokojený...čerpací hlavici od atmanu at-200,která pro tvé akva bohatě stačí seženeš kolem 220,- a biomolitan kolem 80 kč

Já jsem si ze své 112-ky setový filtr oddělala dřív než odešel sám (stínil celou zadní část akvária) a koupila čerpací hlavu Turbo. Je to vlastně celý filtr s takovou mini nádržkou na filtrační hmotu, tu nádržku jsem oddělala a koupila obyčejnou molitanovou kostku (bioakvacit) o objemu 2 litry, tu jsem nasadila na trubku čerpadla a hotovo. Filtr stál kolem 400,-, molitan asi 60,-. Filtrace je naprosto dostačující, absolutně nehlučná, s regulací průtoku a možností přivzdušňování a při troše dobré vůle se dá i schovat. Do většího akvárka pak jen stačí dokoupit větší molitan.
Edit: Ještě odkaz
www.aquachov.net/…
Ahoj, plánuji, že až mi odejde setový filtr, tak bych si pořídila do akva tu velkou molitanovou kostku, ale nevím, co všechno k tomu potřebuji. Nějaké čerpadlo či co? Jakou značku, typ byste mi doporučili do 112l akva? Dobudoucna plánuji akva tak kolem těch 160l, tak aby to šlo i tam.
Dík.
Rigo a wladys, jak jsou na tom ty vaše Atmany s hlučností? Ten muj opradu docela hlučný. Přes den to moc nevnímám, ale v noci to slyšet jde...
1 18.03.2007 11:57 tonik666 Mimoto ještě záleží na střízlivosti údajů uváděných firmami. Přečerpaná hodnota uvedená na obalu čerpadla nemusí souhlasit s tím, co čerpadlo opravdu přečerpá.
1 18.03.2007 11:32 Rigo Také mám čerpací hlavici AT-201 a jsem s ní naprosto spokojen.
Příkon neznamená výkon. Můžou být dvě čerpadla o stejném výkonu (přečerpaných litrů za hodinu), ale s rozdílným příkonem. Zkus se podívat na čerpadla různých firem o stejném výkonu a uvidíš

Mimochodem i u topítek to tak je, záleží na efektivnosti přeměny elektrické energie na teplo.
1 17.03.2007 21:46 Anonym A od čeho se odvíjí příkon čerpadla filtru?
1 17.03.2007 21:11 Jirka Nepleť hrušky s jabkama,velikost topení se odvíjí od objemu akva
1 17.03.2007 20:49 jankop 2Baset: Podle tebe je tedy třeba topení 100W lepší než topení 200W protože má menší příkon?
0 14.03.2007 11:37
matlala [798] - Rostliny no koukni na logosovu stránku vyřešil to potichu a s motorkem a má to tak vedle postele
aquanet.ic.cz v sekci članky
Já mám bublifuk v karanténě...motorek není slyšet vůbec, ale bublinky jsou slyšet celkem dost...já bych u toho teda spát nemohla...

0 13.03.2007 20:07 Štěpán No, nejmenší rena stojí asi 600...
0 13.03.2007 19:49 Štěpán Údajně existují neslyšné motorky. Např. Rena air.
Aha tak uz vim proc sem je nehledal

, protoze vytlacovani vody pres vzduchovaci motorek nechci jelikoz spim hned vedle

. Hned sem si to neuvedomil, az kdyz sem otevrel ten link. Diky.
0 13.03.2007 17:41 Štěpán
0 13.03.2007 16:51 Štěpán A nezapomněl jsi na pohon vzduchem? Připadá mi že vzduchové čerpadlo by mohlo mít tak malý výkon.
Ja vim, nekde nahore sem to psal, ze bych radsi cerpadylko okolo 40l/h ale nemuzu ho nikde sehnat. Tou vykonovou regulaci, by to podle me bylo nejlepsi. Ani neskrtit ani "tok do kopce".
asi by bylo lepsi omezit prutok snizenim vykonu motorku nez ho nutit makat naplno a jeste do kopce

0 13.03.2007 13:24 Štěpán Tohle čerpadlo má stejnou konstrukci jako ostatní levná čerpadla sicce, teda magnet s vrtulkou navlečený na kovovém trnu, pochybuju, že je ta část, která se otáčí na tom trnu, z nějakého zvlášť odolného plastu. Takže rovnou s čerpadlem bych si koupil náhradní vrtulku... Od čerpadla za 250 korun člověk holt asi nemůže čekat zázraky.
Kdyz uz sme u tech zkusenosti s temi cerpadly a filtry, tak bych se chtel zeptat jestli ma nekdo zkusenost s
www.akvapet.cz/… pripadne jestli nekdo nezna podobnou alternativu k tomuto cerpadlu ( o podobnem prutoku). Diky.
1 12.03.2007 09:17 Baset Eheim je sice drahý, ale není od věci porovnat další parametry, zejména příkon. Spotřeba energie není u Atmana zanedbatelná a při dlouhodobějším používání se u dražších čerpadel, které mají menší spotřebu vynaložená investice vrátí.
1 12.03.2007 07:54 Baset Atmana jsem měl také a docela rád jsem se ho zbavil. V minulosti jsem používal celkem 4 hlavy od Hagenu, 2x 201 a 2x 301. Jsou celkem tiché, ale jedna z těchto čtyř /už nevím která) byla hlučnější. Teď má 1x 201 a v pohodě, není slyšet. Dobré čerpací hlavy má údajně Eheim, ale vlastní zkušenost nemám.
1 09.03.2007 16:22 Dussy neni to zavzdusneny nebo tak neco...
Řekly mi to mé vlastní uši. Mám At-200 a je prostě slyšet, večer i přes celý pokoj. Je samozřejmě celé ponořené, přisávání na vzduch tam nemám. Jsou slyšet vibrace.
1 09.03.2007 14:57 Dussy nevím kdo ti řekl, že je to hlučný já mám at-201 a absolutne nic neslyším, kdybych si znovu zařizoval akva tak bych do toho šel znovu......
Co s tím vím, jen hledám vhodné čerpadlo. Je ten Aqua clear tichý a dá se regulovat?
1 09.03.2007 13:48 Baset Molitanovou kostku pořídíš s novodurovou trubkou, kterou nasadíš na čerpací hlavu. Většinou je průměr dělaný na Atmana. Já používám čerpací hlavu Aqua clear od Hagenu, která má jiný průměr nasávání. Řešení je následující: novodurovou trubku opatrně nahřeješ nad sporákem až změkne, potom nasadíš na nasávání čerpací hlavice a necháš vychladnout. Vše trvá chvíli a máš vyřešeno. Ovšem problém je, že u nových molitanových kostek už není novodurová trubka, ale je z jiného plastového materiálu, který už nejde tak snadno nahřát. Takže koupíš v instalatérských potřebách novodurovou a navrtáš jí podle potřeby a nahřeješ.
Ahoj, hledám čerpadlo, které by mělo trubku kterou nasává, jako má Atman:
www.exo-eko.cz/…
Většina ostatních má je nějakou mřížku na nasávání, na to se ale nedá nasadit kus molitanu. Může někdo něco doporučit kromě toho Atmana (ten je bohužel hlučný)?
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 16191x