Ahoj, bohužel jsem přesnou příčinu nezjistila, tak popíšu svoje zkušenosti, třeba to tobě nebo někomu jinému pomůže(?)
První aponogetony byly z Aqua-daho, přišly mi dost velké hlízy, ze kterých neuvěřitelnou rychlostí (naměřila jsem 5cm za den) vyrostly nádherné rostlinky, obrovské, ze začátku se jim velmi dařilo, byly nádherně sytě zelené, po čase začaly postupně hnědnout a rozpadat se jak jsem popisovala dřív. Protože jsem se nikde nedočetla ani nedoptala čím by to mohlo být, netroufla jsem si jen tak pokusně lít do vody hnojivo nebo jeho části, abych vyzkoušela co by jim mohlo chybět. Nakonec jsem je vyndala.
Mám akva s poměrně slabým osvětlením, 36W/100l čistého objemu, aponogetony byly oba na kraji akvária, tedy ne na nejlíp osvtleném místě, protože ale ze začátku rostly tak dobře, světlo jsem nepovažovala za ten rozhodující faktor.
Po čase jsem viděla aponogeton na prodej v Hornbachu, nedalo mi to, koupila jsem. Hlíza byla o hodně menší než z AD, vyrůstaly z ní dvě rostlinky které jsem rozdělila. Obě jsem dala zase na kraj akvária. Historie s hnědnutím a rozpadem listů se začala opakovat... Jednu z rostlin jsem na zkoušku přesadila doprostřed akva, a ožila, je opět sytě zelená, rozpad listů se zastavil. Nic jiného jsem neměnila. Druhá, která zůstala na okraji, hnědne dál.
Jsem úplný laik co se týká akvaristiky a rostlin, ale jedinou změnu kterou vidím je, že ten aponogeton co se vzpamatoval, se dostal přece jen trochu více pod světlo (mám zářivky, na kraji krytu je víc tma než veprostřed), a taky více do proudu z filtru. Neříkám ale že je světlo jediný faktor, zatím vždycky když jsem si pořídila rostlinku pro kterou bylo moje světlo nedostačující, tak rostla špatně od začátku, kdežto ty aponogetony na kraji akvárka rostly nádherně a začaly stagnovat až po pár týdnech/měsících.
Někde jsem četla že to co se prodává jako aponogeton ulvaceus bývá často kříženec více druhů, takže nevím jestli jsem pokaždé koupila stejnou rostlinku, tvarem listů se mi zdají být stejné, ale ty z Hornbachu zůstávají daleko menší než ty z Aqua-daho (a to co se týká výšky, šířky i počtu listů), takže to může být tím že je to jiný kříženec, nebo prostě jen velikostí hlízy.
Uf, možná jsem se vyjádřila trochu kostrbatě, výsledek prostě pořád zůstává že vím že nic nevím
Pokud má někdo další zkušenosti, sem s nimi