Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Aponogeton - problém

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

Aponogeton - problém
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.04.2022 18:56 R Muž afc1886 [14695] Re: Kozlik
Ahoj, promiň zapomněl jsem ti odpovědět. Máš dvě možnosti na rozmnožení, buď to ze semen z květu kalatky, nebo když se rostlince daří, tak jí rozdělíš u kořenů. Bohužel teď nemám žádnou fotku. Zkusím něco najít a potom ti jí ukážu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2022 18:44 Muž Kozlik [4] Re: afc1886
Asi možná blbá otázka. Rozdal? To znamená že se ti jako namnozila a udělala si vlastní kořen? Mám tuto rostlinu asi cca 6 měsíců a teď mě jeden nebo dva listy začali odumirat rozpadat se. Tak je jen ustrihnu a uvidíme no. Dekuju za radu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   06.04.2022 09:24 R Muž afc1886 [14695] Re: Kozlik
Jasně, ale moc to nepřežeň. A pozor, má potom tendenci se roztahovat po větší ploše.
EDIT- Od začátku roku 2017 ho mám v akváriu nepřetržitě a dost už jsem jí rozdal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2022 09:00 Muž Kozlik [4] – Dotaz
A ještě se zeptám když ostriham pár listů obrazu nový?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2022 09:28 Žena Pavla28 [210] Re: Kozlik
Ahoj, jak píše vaclav, já mám aponogeton v akva bez periodického odpočinku už 10 měsíců a nejeví žádné známky, že by potřeboval oddech, rostlina si o oddych řekne sama tím, že jí začnou odumírat listy, pokud se ti tak neděje žádný oddych bych neřešila, pokud ano, stačí ti obyčejná rašelina, kterou koupíš v jakémkoliv zahradnictví.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.04.2022 19:41 R Muž vaclav [14604] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Kozlik
Nikdy jsem to nezkoušel ale co jsem se pídil tak jsou to prý už kříženci a nějakou dobu odpočinku už nemusí potřebovat. Jenom pod tímhle názvem se schovává několik druhů rostlin. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2022 18:32 Muž Kozlik [4] – Dotaz
Ahoj
Chci se zeptat máte někdo zkušenosti s tím jak nechat aponogeton madagascariensis odpočinout v raseline? Ostříhat listy a kořen zahrabnout do rašeliny? A musí to bejt rašelina nevím kde ji sehnat.
Dekuju za odpovědi.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2014 21:23 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: vaaclav
Hmm...děkuji. Tak to abych teď pohledal, kam jsem ho to jen... stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2014 21:21 R Muž vaclav [14604] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: michalt
Jakmile přestane růst je to známka toho že chce oddech. V akváriu o něj nejspíš přijdeš. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2014 21:14 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: vaaclav
Děkuji. To jsem, samozřejmě, četl. Problém je v tom, že já jsem ho měl v akváriu asi jen měsíc, když začal chřadnout, nikoliv dva roky. Za tu dobu dokonce vykvetl. Předtím byl v pěstírně a nevím, jak dlouho tam byl v jakých podmínkách.

Proto se mi zdálo jako lepší nápad přesadit jej jinam v nádrži, než jej dávat do rašeliny. Mám tu hlízku opravdu vyndat a dát do vlhké rašeliny?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2014 21:00 R Muž vaclav [14604] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: michalt
rybicky.net/atlasrostlin/aponogeton_crispus
Přečti si hlavně "Pěstování" :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2014 20:43 Muž michalt [737] - Miniakvária – Dokáže se vzpamatovat?
Ahoj, když jsem před čtyřmi měsíci zakládal nádrž, dal jsem tam aponogeton (asi crispus). Několik týdnů si vedl dobře, pak začal chradnout a rozpadat se mu listy, nové moc nerostli.

Tak jsem jej asi před týdnem a půl přesadil na místo, kde je víc světla a menší proud. Jenže při tom přesázení se mu ulámali všechny malé lístky, protože byli příliš křehké. Tak jsem zasadil jen tu kuličku (kořeny jsem zkrátil na minimum). Od té doby se nic neděje. Už ani nevím, kam přesně jsem jej zasadil. Myslíte, že se ještě může vzpamatovat nebo si mám radši obstarat nový? Děkuji.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2012 23:08 Žena petulinakk [2016] Re: maculak
Ahoj, bohužel jsem přesnou příčinu nezjistila, tak popíšu svoje zkušenosti, třeba to tobě nebo někomu jinému pomůže(?)
První aponogetony byly z Aqua-daho, přišly mi dost velké hlízy, ze kterých neuvěřitelnou rychlostí (naměřila jsem 5cm za den) vyrostly nádherné rostlinky, obrovské, ze začátku se jim velmi dařilo, byly nádherně sytě zelené, po čase začaly postupně hnědnout a rozpadat se jak jsem popisovala dřív. Protože jsem se nikde nedočetla ani nedoptala čím by to mohlo být, netroufla jsem si jen tak pokusně lít do vody hnojivo nebo jeho části, abych vyzkoušela co by jim mohlo chybět. Nakonec jsem je vyndala.
Mám akva s poměrně slabým osvětlením, 36W/100l čistého objemu, aponogetony byly oba na kraji akvária, tedy ne na nejlíp osvtleném místě, protože ale ze začátku rostly tak dobře, světlo jsem nepovažovala za ten rozhodující faktor.

Po čase jsem viděla aponogeton na prodej v Hornbachu, nedalo mi to, koupila jsem. Hlíza byla o hodně menší než z AD, vyrůstaly z ní dvě rostlinky které jsem rozdělila. Obě jsem dala zase na kraj akvária. Historie s hnědnutím a rozpadem listů se začala opakovat... Jednu z rostlin jsem na zkoušku přesadila doprostřed akva, a ožila, je opět sytě zelená, rozpad listů se zastavil. Nic jiného jsem neměnila. Druhá, která zůstala na okraji, hnědne dál.
Jsem úplný laik co se týká akvaristiky a rostlin, ale jedinou změnu kterou vidím je, že ten aponogeton co se vzpamatoval, se dostal přece jen trochu více pod světlo (mám zářivky, na kraji krytu je víc tma než veprostřed), a taky více do proudu z filtru. Neříkám ale že je světlo jediný faktor, zatím vždycky když jsem si pořídila rostlinku pro kterou bylo moje světlo nedostačující, tak rostla špatně od začátku, kdežto ty aponogetony na kraji akvárka rostly nádherně a začaly stagnovat až po pár týdnech/měsících.
Někde jsem četla že to co se prodává jako aponogeton ulvaceus bývá často kříženec více druhů, takže nevím jestli jsem pokaždé koupila stejnou rostlinku, tvarem listů se mi zdají být stejné, ale ty z Hornbachu zůstávají daleko menší než ty z Aqua-daho (a to co se týká výšky, šířky i počtu listů), takže to může být tím že je to jiný kříženec, nebo prostě jen velikostí hlízy.

Uf, možná jsem se vyjádřila trochu kostrbatě, výsledek prostě pořád zůstává že vím že nic nevím :-)

Pokud má někdo další zkušenosti, sem s nimi :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2012 21:14 Muž maculak [43] Re: petulinakk
Ahoj, můžu se zeptat jak to dopadlo, řeším stejný problém. Díky

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2012 14:24 Žena petulinakk [2016] Re: pettulinakk
Fotka k příspěvku Momentálně bojuju i se zelenou vláknitou řasou, jak je na fotce vidět, to ale s hnědnutím nemá souvislost, hnědnout začaly aponogetony ještě dlouho před řasou.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.02.2012 14:23 Žena petulinakk [2016] – Hnědnutí listů aponogetonu
Fotka k příspěvku Navazuji na starší téma, stejně jako uživatelka která téma založila mám problém s hnědnutím listu u aponogetonu ulvaceus.

Vypadá to zpočátku jako rez, začíná hlavně na vrcholcích starších listů, postupně se rozšiřuje až se list začne od kraje rozpadat.
Hledala jsem který prvek by mohl rostlině chybět, ale žádný nedostatek podle popisu úplně přesně neodpovídá...

Vím že aponogetony by se měly po určitou část roku z akvária vyndat a mít klidové období, ale u ulvaceu jako u jediného se uvádí že to není nutné a může být nastálo v akváriu. Někde jsem našla i info že má také klidové období, ale nebylo tam popsáno jak se projevuje - jestli jen nerostou nové listy, nebo je i přímo shazuje?
Bohužel na začátku tématu už není rozřešení, čím to hnědnutí listů bylo způsobeno, ale třeba jste se s tím někdo také setkal, máte zkušenosti?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2010 07:40 0 Re: Borůvka
Fotka k příspěvku Zde psáno co je k prosperitě vyžadováno.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2010 12:37 Žena bluedream [245] Re: Borůvka
Jestli jeden šnek, to také nevím, ale ode mne ty potvůrky letěly z akva po tom, co mi systematicky ožužlávaly cabombu (až jí užužlaly úplně :-|) a další rostlinky s jemnějšíma listama.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2010 12:11 Borůvka Re: Usine
Má velkou cibulku cca v průměru 5 cm. Kořenový val cca 10 cm a bohatě rozvětvený. Listy jsem sestříhala a počkám jestli to bude pokračovat. Z 26 listu mě zůstalo jen 5 dobrých.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2010 12:06 Usine Re: Borůvka
Aponogeton ulvaceus je jednou z nejkrásnějších druhů rodu Aponogeton. Listy jsou jemné světle-zelená a transparentní s vroubkovaný rozpětí. Jeden kořen může produkovat více než 40 listů. To znamená, že zařízení je nejlépe jako solitérní rostlina ve velkých akváriích. To je poměrně tolerantní, a prospívá v měkké i tvrdé vodě, zejména v případě, CO2, který zní. Existuje mnoho odrůd ulvaceus Aponogeton, z nichž některé potřebují spící období, kdy kořen nevyrábí listy.
Toto jsem našel (přeloženo googl) zajímavá je ta poslední věta. Takže bych rostlinu asi nevyndaval, a hledal další informace. :-)
Nevím jestli to může udělat jeden šnek. Nemám s nimi žádné zkušenosti ale pro jistotu bych ho vyndal. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2010 12:06 Borůvka Re: Usine
Teď mě napadlo jestli to třeba nemá nasvědomí měchýřnatka východní. Mám jen jednu ale větší. Nevím jestli by tedy mohla likvidovat to v takové míře.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2010 12:00 Usine Re: Borůvka
rybicky.net/atlasrostlin/aponogeton_ulvaceus
Ale ten by to dělat neměl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2010 12:00 Borůvka Re: Usine
Aponogeton ulvaceus
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2010 11:58 Usine Re: Borůvka
Znáš jeho název?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2010 11:57 Borůvka Re: Usine
Fotka k příspěvku Dobrý den pane Václave. Bude to asi nejlepší takto udělat, jak píšete. Abych zase měla z něj tuhle nádheru.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2010 11:52 Usine Re: Borůvka
Vyndat z akvária a postupovat podle návodu, nebo si vygooglit další rady. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2010 11:50 Borůvka Re: deCORF OBRAEN
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Aponogeton je v akváriu dva měsíce. Po celou dobu pěkně šel. Zasadila jsem ho z cibule a nepřenášela do jiného. Je v novém, akva které je v chodu 4 měsíce a na prezentaci ještě není. Dokonce mi i hojně kvetl.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2010 11:49 Usine Re: Borůvka
Madagaskarské druhy mají jednu nevýhodu a to že jsou to sezonní rostliny a je velmi těžké je zachovat při životě do další sezony.
rybicky.net/atlasrostlin/aponogeton_madagascariensis
:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2010 11:29 Martin Re: Borůvka
Nevím přesně co za Aponogeton máš, ale pokud se podíváš na několik které jsou zde v sekci rostliny tak u většiny je psáno, že je nutno hlízy po určitém čase vyndat z vody a nechat odpočnout. Třeba by to zabralo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2010 11:24 Muž deCORF.OBRAEN [220] Re: Borůvka
Ako dlho ho máš v akváriu?..neprenášala si ho z iného akva? V tvojich nádržiach tu rastlinu nevidím ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2010 11:11 Borůvka – PROSÍM POMOC
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Prosím o radu sad . Během týdne mi Aponogeton náhle zhnědnul a listy se rozpadají. Jiné rostliny jsou v pořádku. Aponogeton předtím rychle, pěkně a bohatě rostl, kořenový val bohatý. Vodu měním každý týden cca 30%. NO3 10, NO2 0, GH 5, KH 3, PH 6,4, CO2 13mg/l, O2 5mg/l a osvětlení cca 0,5W na litr. Děkuji za radu
 

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 4457x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13755