Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Akvaristický slovník cizích slov

 

NápovědaFórum » Literatura  

Akvaristický slovník cizích slov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.11.2017 12:26 R Muž Anthrax [4787] Re: pH5
Dobrý je umět německy. Spousta výrobků, knih, publikací atd. pochází právě z Německa. Jinak se hodí znát latinské názvy rostlin a živočichů. Ale vyložená znalost latiny není podle mě potřeba. A pak třeba podle toho o jaký biotop nebo ryby se zajímaš. Pro toho, kdo se zajímá např o Americké cichlidy nemusí být španělština či portugalština k zahození. Pro někoho může být užitečná i polština.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2017 12:25 Muž Jarry [1437] Re: pH5
Z pohledu knížek asi němčina, zajímavější by to bylo pro případ cestování do daných oblastí, pak by se mohla hodit třeba portugalština:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2017 12:18 pH5 – jaký cizí jjazyk je pro akvaristu nejužitečnější
Napadla mě otázka, jaké cizí jazyky (kromě češtiny či slovenštiny a angličtiny, kterým dnes musí rozumět každý tak jako tak) považujete za nejužitečnější z hlediska akvaristiky (čtení knížek, webů atd). Čistě z hlediska akvaristiky. Mám své favority, ale zajímal by mě váš názor.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.02.2010 15:54 Muž ludviko [24] - ŽivorodkyRe: doklwnik
Díky za odkaz, přesně něco takového jsem měl na mysli, jen na těchto stránkách s možností doplnění. No snad tohle fórum nebude naškodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.02.2010 15:52 Muž deCORF.OBRAEN [220]
Partenogenéza je spôsob rozmnožovania, keď sa vývoj vajíčka vyvolá bez účasti spermie (včely, vošky, mravce,rak mramorový).
Väčšina živočíchov je schopná rozmnožovať sa len v určitom období roka. Organizmus samíc v inom čase nie je pripravený na rozmnožovanie – zabezpečený vývin mláďat v priaznivejších podmienkach.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   24.02.2010 15:48 Žena doklwnik [347] - HalančíciRe: ludviko
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.02.2010 15:40 Muž ludviko [24] - Živorodky – Akvaristický slovník cizích slov
Při čtení různých odborných článků občas narazím na cizí slovo, jehož výraz musím pak pracně hledat na různých místech internetu. Napadlo mě proto, že by jsme zde vlastními silami vytvořili slovník. Admin by pak třeba mohl celé téma převést na ucelený článek.

Přidám první výrazy:
submerzní - rostliny zcela ponořené pod vodní hladinu

emerzní - asimilační orgány jsou umístěny nad hladinou (leknín bílý, orobinec širolistý)

operculum - Operkulum je víčko, které uzavírá ústí schránek předožábrých (Prosobranchia) plžů. Je vápenité a je trvale přirostlé k tělu v zadní části hřbetu.

Epifragma - Plicnatí plži operkulum nemají a proto v případě nepříznivých podmínek (na zimní nebo na letní spánek) vytvářejí na uzavření ulity dočasné víčko zvané epifragma

xantorismus - v kůži ryb jsou jen žluté buňky (xantofory),výsledkem je tedy žluté, nebo oranžové zbarvení. Pokud jsou xantofory doprovázeny stříbřitými buňkami (iridocity), je výsledkem zlatý, nebo oranžový lesk těla.

Albinismus - v kůži živočichů chybějí pigmentové buňky s výjimkou iridocitů. Při úplném albinismu chybí pigment v duhovce oka a to se jeví jako načervenalé od vlásečnic. Při neúplném albinismu je pigment v duhovce zachován, které má normální zbarvení.

alampie - Pokud v kůži nejsou žádné pigmentové buňky zbarvení je mdlé, bez lesku.

Gonochorismus - (čili jednopohlavnost) reprezentuje strategii rozmnožování oddělenými pohlavími jednotlivých jedinců – každý jedinec tak tvoří jen jeden typ gamet – zvlášť samčí a zvlášť samičí.Jednopohlavnost existuje zejména u vývojově dokonalejších živočichů (hlavonožci, členovci, obratlovci), ale i u rostlin: dvoudomé rostliny mají na jednom jedinci jen květy samčí, na druhém jen samičí (např.chmel nebo vrba.)

radula - Radula je orgán a poznávací znak měkkýšů, který slouží k strouhání potravy.Radula se nachází v ústní dutině a z části zde plní podobnou funkci jako u člověka jazyk. Je tvořená chitinovými šupinkami.

gonopodium - je samčí pomocný pářící orgán, užívaný př oplození samičky. Vyskytuje se např. u živorodých ryb (čeleď živorodkovití, Poeciliidae) nebo u raků z čeledí Astacidae a Cambaridae. U živorodek je gonopodium přeměněná řitní ploutev.

endemit - druh, který vznikl a je rozšířen jen v určitém omzeném území a nikde jinde se nevyskytuje.

palearktický - Vymezení: Evropa (vč. Islandu), Asie bez indomalajské oblasti a jižního cípu Arabského poloostrova, severní Afrika (vč. Sahary a Kanárských ostrovů).

pelagický - vznášivý způsob života

To je jen pár poznámek, co jsem si zaznamenal, slovíček bude určitě víc, můžete se přidat a doplňovat.

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Literatura • Zobrazeno 1003x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13657